2011. április 1., péntek

Francia diós


Igazából a rendes neve francia mákos lenne, de dióval is lehet készíteni. Én jobban szeretem a diósat, ezért ezzel készült, de legközelebb mákkal is kipróbálom.. Kolléganőmet búcsúztattuk és Ő hozta ezt a finom süteményt, aminek rögtön elkértem a receptjét. A recept nagy tepsit írt, de én továbbgondoltam a dolgot és rájöttem, hogy majd milyen jó lesz a kapcsos téglalap formában elkészíteni és összeállítani ezt a süteményt., igen ám, de eszembe jutott, hogy a középső tészta mennyiségét is csökkenteni kellene, mert nagyon magas lesz, aztán jól elmaradt. Magas is lett, a krém ehhez viszonyítva kicsit kevés, de ezt is legközelebb korrigálni fogom, az ízösszeállítás viszont csodás, nagyon finom süteményt sikerült sütni, köszönöm a receptet itt is. Érdemes kipróbálni, ha kicsit munkásnak is tűnik a sütemény.

Francia diós/mákos sütemény

Hozzávalók:

Tészta: 6 db egész tojás, 35 dkg kristálycukor, 6 ek. vízzel habosra kikeverjük, hozzáadjuk a 25 dkg lisztet, 20 dkg egész mákot, /vagy 20 dkg darált diót,és 2 kk sütőport és összekeverjük. Nagy gázos tepsiben sütjük, úgy mint a piskótákat.

Lap: 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 1 ek. méz, 1 tojás sárgája, 1 kiskanál szódabikarbóna, és kevés tej, szükség szerint, az összegyúráshoz. 2 lapot sütünk belőle. A tepsit zsírozni, lisztezni kell sütés előtt, ezt is azonos méretű gázos tepsiben sütjük kb. 160 fokon, de csak addig, amíg színt kap. Hagyjuk kihűlni.

Krém: 4 tojás sárgája, 2 cs. vaníliás cukor, 4 púpozott evőkanál liszt, 6 dl tej, 20 dkg porcukor, 35 dkg vaj. A tojássárgáját kikeverjük a cukor felével, a vaníliás cukorral és a tejhez keverjük. Lassú tűznél, állandóan keverve besűrítjük, majd hagyjuk kihűlni. A cukor másik felét habosra keverjük a vajjal, majd a két krémet jó alaposan összekeverjük.

A sütemény összeállítása: lap- krém-mákos/v. diós piskóta-krém,- lap. A krémből hagyni kell a tetejét megkenni. 10 dkg diót darabokra vágunk, 1 púpos evőkanál kristálycukorral, 1 ek. margarinnal összepirítjuk, és a krémmel megkent süti tetejére rákenjük, vagy szórjuk, majd a végén csoki forgáccsal megszórjuk.


15 megjegyzés:

  1. De szép szabályos kockák!Finom lehet!:-)

    VálaszTörlés
  2. Ez csodaszép!!! Képzelem milyen finom lehet akár dióval akár mákkal... óóóó... csodás!
    Micsoda gyönyörű a tálalás is!

    VálaszTörlés
  3. Csodálatos a fotó,meg gondolom ízletes is.

    VálaszTörlés
  4. Csodás lett!!
    Szerintem pont így mutatós, hogy magas lett, nagyon szép!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon csinos. És azok a rétegek!

    VálaszTörlés
  6. Gesztenye,nagyon ügyes vagy,gyönyörűek lettek!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta!!! Mákosan-diósan, sok krémmel és kevéssel is eltudnám most képzelni..)

    VálaszTörlés
  8. Szaisztok!

    Köszönöm mindenkinek a kedves szavakat:-)))

    VálaszTörlés
  9. Fú, de guszta! Mogyoróval is el tudnám képzelni...

    VálaszTörlés
  10. Egy ilyesmi finomságot talán a leg elegánsabb cukrászdában lehetne találni...de a tiéd még annál is finomabb lehet!
    xoxo

    VálaszTörlés
  11. Adél!
    Szerintem mogyoróval is nagyon finom lehet:-)

    Elisabeth!
    Óh, nagyon kedves vagy, köszi, valóban finom volt:-)

    VálaszTörlés
  12. Szia Gesztenye,
    a francia diósod volt a hónapban a legnépszerűbb, vegyük fel a kapcsolatot, hová küldhetem a csokit?
    Üdv:
    CsokisFakanál

    VálaszTörlés
  13. én megsütöttem mákkal, nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  14. Én is megsütöttem mindkét változatát a diósat és a mákosat is nagyon finom!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...