2011. augusztus 27., szombat

Almás pitykó M-nek szeretettel


M.állandóan almás "pitykót" szeretne enni, itt a ragyogó alkalom arra, hogy kedveskedjek neki. Meg kell mondanom őszíntén, még sohasem sütöttem almás pitét, az ok egyszerű...anyukám isteni almás pitét tud készíteni Így, amikor Ő süt ilyet, mi is kapunk belőle. Rájöttem, hogy nem olyan nagy ördöngösség almás pitykót sütni ...bizony nem is volt, nagyon finom lett... remélem M-nek is ízleni fog:-))

Almás pitykó

Hozzávalók: 
a tésztához:  
50 dkg liszt,
1 csomag sütőpor, 
1 csipet só, 
10 dkg cukor, 
1 tojás, 
15 dkg vaj,
néhány kanál tejföl.

a töltelékhez: 
1 - 1,5 kg alma, 
2-3 evőkanál cukor, 
fahéj,
10 dkg őrölt dió.

a tetejére: 
1 tojássárgája,
vaníliás cukor.

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd a tésztát két részre osztjuk. Az alsó tészta legyen kicsit nagyobb, hogy a széleit a tepsi szélén felhajthassuk (különben ha a töltelék érintkezik a tepsivel, ráéghet). A reszelt almát (minimum 1 kg, de 2 kg-ot is elbír - minél több, annál finomabb) megpároljuk ízlés szerinti mennyiségű cukorral, miután a leve elfőtt, fahéjjal ízesítjük és kihűtjük. Kinyújtjuk a nagyobb tésztát, a sodrófa segítségével a tepsibe tesszük, a széleit felhajtjuk. A tésztát zsemlemorzsával vagy dióval megszórjuk (hogy az alma ne áztassa majd el a tésztát), rásimítjuk a tölteléket, majd ráfektetjük a másik tésztalapot. A tésztát villával megszurkáljuk, majd a tepsit előmelegített, 170 fokos sütőbe rakjuk, kb. 50 percig sütjük. Mikor már majdnem megsült a tészta, tojássárgájával lekenjük a tetejét és készre sütjük. Ha kicsit kihűlt egy csomag vaníliás cukrot szórunk a tetejére.


7 megjegyzés:

  1. Recept jegyezve stop. Pitko kinézet remek stop. Amint hűvösebb lesz kipróbál stop. Maradok ételkész étel.
    Maradok 10-telettel NEDUDDGI

    VálaszTörlés
  2. Én is hasonlóképpen készítem, a nagyi receptje alapján. Imádom. Nagyon guszta lett, akár most reggelire is szívesen megkóstolnám. A pitykó elnevezést nem ismertem, de nagyon mókás. :)))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta:) Nagyon sokáig én sem sütöttem, hasonló okokból, anyukám mindig nagyon finomat készített. Pedig tényleg nagyon egyszerű összedobni:)

    VálaszTörlés
  4. Én Anyukám már sajnos nem süt almás "pitykót", így magam kell megsüssem. Egyszerű és nagyszerű a recepted, legközelebb így készül:-)

    VálaszTörlés
  5. 4Gyerek!
    Nekünk is ízlett:-))

    Neduddgi!
    Várom a tapasztalatokat stop:-))

    Petra!
    Nálunk is a nagymamám így készítette:-))

    Málnuka!
    Örülök, hogy tetszik:-))

    Trollanyu!
    Akkor neked is anyukád finomakat szokott készíteni:-))

    Gerdi!
    Köszi szépen, remélem neked is ízleni fog:-)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...