2011. február 28., hétfő

OVCS. 4. hét.

Egy kis előzmény.
Autumn, a Kutya és konyha blog szerzője online vacsoracsatát hirdetett (röviden OVCS) és engem is meghívott játszani, melyet nagy örömmel el is fogadtam. Már 3 forduló lement belőle, jobbnál jobb ételek születtek. Most tartunk a 4.-nél, ebben a fordulóban játszom Georginával, Andicsekkel, Cakenivel és Igorkával.
Köszönöm itt is a lehetőséget Autumnak, hogy megszervezte és irányítja ezt a nagyszerű játékot.
A játék menete és a szabályai itt olvashatók.
Amennyiben tetszik, amit készítettem, a Kutya és konyha blogjában szavazhattok a megfelelő postnál a név bemondásával.
Nos akkor lássuk versenyművemet.
Először is megterveztem a vacsorát, mely három fogásból áll. Ugyan nem ismerem a vacsora vendégeimet, de remélem, senki nem fogyókúrázik és nem vega, vagy valami más étrend követője, mert akkor borul az egész este.
Első lépésként álljon itt a meghívó, amelyet most átadok a vendégeimnek.


Mint a tévében látott vacsoracsata műsorban, én is elmentem vásárolni, miután kigondoltam, mit is készítsek vacsorára, bár engem nem kísért kamera, de ez nem is hiányzott :-)
A bevásárlás után bevetettem magam a kicsi konyhámba és az ajtót csak azért nem tudtam magamra zárni, mert nincs neki olyanja.:-)
Az első fogás a leves, amelyet cipóban tálaltam, amit szintén magam sütöttem.


Káposztás bableves cipóban

Hozzávalók:
20 dkg tarkabab,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál olaj,
1 mokkáskanál őrölt kömény,
30 dkg savanyú káposzta,
2 db babérlevél,
25 dkg füstölt hús,
25 dkg száraz füstölt kolbász,
1 evőkanál liszt,
őrölt bors,
cipó a tálaláshoz,
tejföl.

Elkészítés: a babot előző este beáztatjuk, majd másnap leszűrjük és feltesszük főni és félpuhára főzzük.  A hagymát az olaj felén megdinszteljük, rádobjuk a köménymagot és egy picit pirítjuk, kb. 2,5 liter vízzel felengedjük.  Beletesszük a kicsit összevágott káposztát, a kockára vágott füstölt húst, a babérlevelet. Addig főzzük, amíg a bab megpuhul. Ekkor beletesszük a karikára vágott kolbászt. A maradék olajat felmelegítjük és rátesszük a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, majd a levest berántjuk vele. A levest még kb. 10 percig forraljuk.  A cipók tetejét levágjuk, a belét kikaparjuk és egy kicsit sütőben megpirítjuk, mert így kevésbé issza be a leves levét. Ebben a cipóban tálaljuk és tejfölt kínálunk mellé.
(Forrás: Kiskegyed Konyhája, 2011. február)

A második fogásnak egy kicsit könnyedebb ételt álmodtam.


Sertésszűz erdei gombával, székely krokettel

Hozzávalók:
1 db sertésszűz,
20 dkg bacon szalonna,
8-10 db mini mozzarella sajtgolyó,

a mártáshoz:
1 evőkanál olaj,
1 fej vöröshagyma,
30 dkg erdei gombakeverék,
20 dkg csiperke gomba,
4 dl tejszín,
őrölt bors,
só,

a székely kroketthez:
25 dkg kukoricadara,
20 dkg juhtúró,
őrölt bors,
metélőhagyma,
petrezselyem,
só,
liszt, tojás, zsemlemorzsa,
kevés olaj a sütéshez.

Elkészítés: a sertészűzet kb. 4 cm-es darabokra vágjuk, sóval, őrölt borssal megszórjuk, majd középen úgy vágunk bele lyukat, hogy a sajtot bele tudjuk tenni. A húsdarabokat egy-egy szelet bacon szalonnával körbefogjuk, fogpiszkálót szúrunk bele, ezzel rögzítjük a sütés alatt a bacont. A  közepébe egy-egy sajtgolyót teszünk és tűzálló tálba sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben kb 180 fokon készre sütjük.
Közben elkészítjük a mártást. Az olajon megdinszteljük a vöröshagymát, erre tesszük rá az összevágott gombát és rövid ideig pároljuk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd a tejszínnel behabarjuk, ha kell utána ízesítjük.
A körethez a kukoricadarát egy magasabb falú jénai tálba tesszük, megsózzuk és kb. 6-7 dl vízzel felengedjük, megsózzuk, majd egy tányérral letakarjuk.  A mikróba tesszük 3 percre, 750 watton. Kivesszük, átkeverjük és visszarakjuk még 2x. Itt egy kicsit sűrűbbre kell hagyni, hogy formázható legyen. Őrölt borssal, metélőhagymával, petrezselyemmel ízesítjük és hagyjuk hűlni. Kisebb darabokat veszünk ki belőle, tenyérben kicsit kilapítjuk és egy diónyi juhtúrót teszünk bele, betekerjük és hosszúkásra formázzuk, mint a krokettet.  Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, vagyis bepanírozzuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és kevés olajjal megkenjük. Ebbe sorakoztatjuk a kroketteket, majd a tetejét megpermetezzük olajjal. Előmelegített sütőben 180 fokon mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Egyszer megfordítjuk.
(Köret forrása: Vidék íze, 2011. január)

A  végén nem maradhat el a desszert sem, amely mintegy megkoronázza a vacsorát, feltéve, ha még tudnak enni a vendégeim:-)
A desszert pedig az én egyik kedvencem a csokoládé mousse, melynek a tetejére csokiba mártott kandírozott cseresznyét tettem.
Recept itt található.



A vacsorához gyümölcságyon érlelet házi törkölypálinkát, saját termesztésű Balatongyöröki Olaszrizlinget és szintén saját termesztésű Sukorói Chardonay-t kínáltam a kedves vendégeimnek.
Remélem mindenki jól érezte magát.
Várlak máskor is szeretettel benneteket, ha erre jártok:-))

2011. február 27., vasárnap

Lájkoljatok!

Beneveztem a FAGOR receptversenyére két bonbonnal.

Itt találjátok:

Kávés narancsos marcipános bonbon
Konyakos marcipános bonbon

Ha tetszik "lájkoljatok"

A linkre kattintva bejön a kép, kicsit lejjebb kell görgetni és ott van az alján a like jel:-))
 
A játék február 28.-ig tart.
Számítok rátok! :-)))
Köszi előre is.

Mascarponés citromkrémmel töltött mákos süti


Akkor legyen még egy Zila formában készített sütemény. Ezt a süteményt 2008-ban már egyszer elkészítettem, de nem Zila formában, most úgy gondoltam ez a megfelelő forma ehhez a sütihez.
Az eredeti recept Böbsinél található, a citromos mákos sütit  Ella töltött fel az oldalára. Én a nagy kefires poharat használtam mércének, igaz a tésztából egy kevés kimaradt a Zila formából, de ezt nem tudtam kiszámolni, mert előtte nem ebben sütöttem.

Mascarponés citromkrémmel töltött mákos süti

Hozzávalók a tésztához:
1,5 bögre liszt,
3 tojás,
1 bögre cukor,
0,5 bögre darált mák,
1 cs. sütőpor,
1 pohár kefir,
0,5 dl olaj.

A krémhez:
4 dl tej,
4 dkg liszt, v étkezési keményítő,
10 dkg cukor,
1 citrom leve,
15 dkg mascaprone.

A mázhoz:
1 citrom leve és porcukor.

Elkészítés:
a tészta elkészítése: A habverővel a 3 tojást kicsit felverjük, a cukorral habosra keverjük. Bele tesszük a kefirt és az olajat. A lisztet összekeverjük a mákkal és a sütőporral, majd a masszához adagoljuk. A formaleválasztóval kezelt Zila formába töltjük és kb. 35 percet sütjük 180  fokon.

Krém: A lisztet v a keményítőt pár kanál hideg tejjel eldolgozzuk. A maradék tejet felforraljuk a cukorral. A lisztes tejet belekeverjük és felfőzzük. A mikor kihűlt, hozzákeverjük a citrom levét és a mascarponét.
Közben elkészítjük a mázat. A citrom levéhez annyi porcukrot adunk amennyivel kenhető állagú lesz. A kihűlt tésztát kiborítjuk, a formát leszedjük róla és a tészta tetejét megkenjük a citrommázzal. Mielőtt megdermed a máz, a bejelölés mentén felvágjuk kockákra, majd a krémmel megtöltjük. Tetejét bármilyen gyümölccsel díszíthetjük. Én most kivivel és gránátalmával díszítettem.


2011. február 26., szombat

Virslis buci


Egy időben sokszor készítettem ezt a finomságot, aztán hosszú szünet. Most a kisfiam barátnője kedvéért álltam neki. A virsli, amit vettem viszonylag hosszú volt ahhoz, hogy egyben készítsem el, ezért félbe vágtam  és úgy tekertem be a tésztába.  Most csak sima virslis buci lett, de lehet variálni, hogy feltekerés előtt a tésztát mustárral, vagy ketchuppel meg lehet kenni, melegen a legfinomabb, de ha megéri másnapot, akkor is nagyon finom.

Virslis buci:

Hozzávalók: 
50 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
1 tojás,
1 dl joghurt,
kb 1,5 dl tej,
5 dkg vaj,
1 kiskanál árpamaláta szirup (elhagyható)
2 mokkáskanál só,
kb. 10 db virsli, 

a megkenéshez:
egy tojássárgája,
egy kanál tejszín.


Elkészítés: az élesztőt kevés liszttel, a maláta sziruppal és1 dl  tejjel felfuttatom. A kenyérsütő gépbe teszek mindent és dagasztó programra kapcsolom. Ez másfél óra, aminek a végén szépen megkel a tészta. Kiborítom és kicsit összegyúrom, majd hagyom 10 percig pihenni. Ezután ujjnyi vastagra kinyújtom és az elfelezett virslinek megfelelően téglalap alakúra vágom. Mindegyik virslit becsomagolom a tésztába, az aljára kerüljön ahol összeér a tészta. A tetejét két-három helyen bevágom és hagyom ismét kelni kb. 40 percig. Ekkor a tetejét megkenem tejszínnel elkevert tojássárgájával és előmelegített sütőbe teszem. 170 fokon. légkeveréssel sütöm kb. 30 percig.

2011. február 25., péntek

Sós piskóta körözöttel töltve Zila formában


Még soha nem sütöttem sós piskótát, de most mindenképpen ki szeretettem volna próbálni, a formához kapott CD-n olyan jó kis receptek és főleg képek voltak róla, hogy itt volt az ideje a próbának. Nagyon finom, mutatós kis falatkák lettek belőle. Bármilyen sós, zöldfűszeres , sajtos krémmel meg lehet tölteni, én most egyszerű kőrözöttel töltöttem meg.

Sós piskóta falatkák körözöttel töltve

Hozzávalók: 
8 dkg burgonyapehely,
5 dkg étolaj,
3 db tojás,
10 dkg liszt,
1 kiskanál bio vegeta,
1 dkg sütőpor,
1 dkg só,
1,5 dkg cukor,
1 kiskanál citromlé,
15 dkg víz.

Tölteléknek bármilyen krém, most éppen körözött.

Elkészítés: a liszt és a sütőpor kivételével mindent jó habosra keverünk, majd hozzákeverjük a lisztes sütőport is. A formát a leválasztó sprayvel kezeljük, majd a masszát beleöntjük és rázogatással a levegő buborékokat eltávolítjuk. Előmelegített sütőben, kb. 170 fokon 35-40 percig sütjük. Kivéve hagyjuk kihűlni, felfordítjuk egy tálcára és a formát levesszük róla. Én megvártam, amíg teljesen kihűlt, felvágtam egy éles késsel a csíkok mentén és csak utána vettem le róla a fém keretet. Ezután a lyukakba töltöttem a körözöttet és újhagymával és retekkel díszítettem.

2011. február 24., csütörtök

Boston krémes cupcake Zila formában


 Nagyon szeretem Martha Stewart show-ját, bár ritkán van lehetőségem megnézni, a napokban azonban sikerült elkapnom egy adást, amiben cupcake-eket készítettek híres amerikai cukrászdák vezetői, többek között a címben szereplő süteményt, amikről ódákat zengett a műsorvezető. Fogtam is gyorsan egy papírt és egy tollat és körmöltem rendesen.. Az eredeti receptben muffin sütőben kell készíteni és félbevágva megtölteni vanília krémmel., de hát nem azért vettem a Zila formámat, hogy csak úgy egyszerűen süssek egy muffint és félbevágva töltsem meg. Utána néztem a neten, az eredeti recept szerint a közepét ki kellett volna vájni és abba tölteni a krémet. Nos erre való a forma., így ma el is készült a mű és mondhatom, hogy csodás sütemény lett belőle. Na és a krém...hmmm...isteni lett. A méréshez 2,5 dl-es bögrét használtam...

Boston krémes cupcake Zila formában

Hozzávalók: 
a tésztához:
3 db tojás, 
1 csésze cukor,
0,5 csésze tej, 
6 evőkanál vaj, 
1 vanília kikapart belseje,
1,5 csésze liszt, 
1 csg sütőpor,

a vanília krémhez: 
4 db tojássárgája, 
1/4 csésze kukorica liszt, 
0,5 csésze cukor, 
2 csésze tej, 
vanília.

tetejére: 
0,5 dl tejszín, 
10 dkg étcsokoládé (most 55%-os volt)

Elkészítés: először a tésztát készítjük el. A tejet megmelegítjük és beletesszük a vajat, hogy felolvadjon benne. Az egész tojásokat a cukorral jólfeverjük, sűrűnek kell lenni. Ekkor tesszük bele a vaníliát. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a tejes vajjal felváltva a tojáshoz adjuk. Jól elkeverjük és a leválasztóval kezelt formába töltjük. Nem kell teljesen tele tenni, mert meg fog emelkedni. Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, (tűpróbáig) 160 fokon. Amikor kisült, kivesszük és egy rácsot rátéve megfordítjuk. Hagyjuk kicsit kihűlni és akkor vesszük le róla a szilikon részt. Ekkor a keret még marad. Amikor teljesen kihűlt, akkor a bejelölés mentén óvatosan felvágjuk és a keretet is levesszük.
Közben elkészítjük a vanília krémet. A tojássárgákat a cukorral jó habosra keverjük, a tejbe szórjuk a lisztet (csomómentesre) és feltesszük melegedni. Majd mehet bele a felvert cukros tojássárgája. Állandó keverés mellett jól besűrítjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután a lyukakba töltjük. A tetejére a tejszínt megmelegítjük, beletördeljük a csokit és addig kevergetjük, amíg elolvad. Ezzel csurgatjuk meg a sütit. Az eredeti receptben teljesen befedték a sütit a csokival, de én ezt most nem akartam.
Igazán nagyon finom, érdemes kipróbálni. Ha nincs ilyen formád,    akkor készítheted muffin formában. Nem kell a formát tele tenni, mert akkor félbe kell vágni és úgy megkenni a krémmel, majd visszatenni a tetejét és csokival bevonni.


Ha valaki nem ismerné, ilyen a forma:

2011. február 22., kedd

Pain Paillasse


Még sosem hallottam erről a kenyérről, amíg a napokban betértem Mariamhoz, a Reformnasik blogjába. Ott láttam meg ezt a kenyeret és a link alatt, amire hivatkozott található az a pékség, ahol ezt a finom kenyérfélét készítik. A kenyér történetét is ott olvashatjátok.
Rövid részlet belőle:
"A Svájcból érkező, alig néhány év alatt sikeressé vált kenyérkülönlegesség feltalálója Aimé Pouly genfi pékmester. 
A hosszúkás alakú ropogós kenyeret finom kézműipari érzékkel és bevált előállítási eljárás alapján fejlesztette ki. Visszatért a kenyérsütés régi hagyományaihoz, és eltökélte, hogy megsüti kedvenc gyerekkori kenyerét.
Az összetéveszthetetlen íz titkai között szerepel a kevés élesztő használata, a tészta hosszú pihentetési ideje és természetesen a felhasznált egyedi lisztkeverék."
Mariamnál leírt recept nagyon hasonlít a dagasztás nélküli kenyérre, csak itt nem nokedli keménységű a tészta, hanem picit "keményebb". Ebben a receptben a kenyeret a 12 órás kelesztést követően, a formázás után nem kell tovább keleszteni, azonnal sütőbe kerül. Vasárnap teljes egészében úgy készítettem, ahogy Mariam, nagyon finom ropogós héjú, de belül tömörebb kenyérkét kaptam. Tudtam, hogy lesz folytatása. Tegnap este bekevertem, majd ma reggel formáztam és nem tettem azonnal sütőbe, hanem hagytam kb. egy órát kelni.
Nagyon régóta sütök kenyeret, de ennyire finomat, amivel maradéktalanul meg lettem volna elégedve, most először. Nem tudom leírni milyen ropogós, belül szaftos, magos, csodakenyérkét sütöttem. A variációnak még nincs vége. Szóval a DNK -et is felülmúlta. A Reformnasikban olvasható az eredeti recept. A formázásról a videót itt találjátok. Köszönet a receptért itt is.
Azt írom le, ahogy én készítettem:

Pain Paillasse

Hozzávalók: 
30 dkg BL 80-as kenyérliszt,
20 dkg  tönkölybúza liszt (fehér)
1 dkg élesztő,
1 kiskanál árpamaláta szirup,
2 teáskanál só,
kb. 3 dl víz.

Elkészítés: a tésztát a sütés előtt legalább 12 órával előbb kell bekeverni. A hozzávalókat egy tálban jól elkeverjük. Mivel itt a tészta nem annyira folyós, inkább olyan lágy kenyértészta, ezért én kézzel kicsit átdagasztottam. Kelesztő tálba tettem, letakartam és a kamrában, hűvösre tettem. Itt hagytam 12 órát kelni. Másnap kivettem, lisztezett szilikon lapra tettem és kézzel téglalap alakúra lapogattam. Négyfelé vágtam és az egyiket megszórtam tökmaggal, a másikat napraforgó maggal, kettőt pedig üresen hagytam. Hosszában egyszer összehajtottam és kétszer megtekertem. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem úgy, hogy a papírt a tészták között kicsit magasabbra hagytam, nehogy összeérjenek. Kettő tetejét is megszórtam magokkal. 250 fokra előmelegítettem a sütőt, az aljába egy tepsit tettem és abba öntöttem legalább 1 liter vizet, ami jól bepárásította a sütőt. Ezen a hőfokon sütöttem 10 percet, majd 220 fokra levettem a hőfokot és így sült még 20 percet. Csak ajánlani tudom mindenkinek.



2011. február 21., hétfő

Sertéskaraj vadász módra


Azért kenyéren és kekszen kívül más is készül ám a konyhámban.  Mint ezt a finom gombás karajt. Nagyon szeretjük a gombát, bármilyen formában. Igaz ehhez az ételhez kétféle gomba kellett volna, de most csak csiperke volt itthon. Már írtam arról, hogy szeretem a Vidék íze újságot, ezért most is a régi újságjaim között kutakodtam. A recept a 2008. novemberi számában jelent meg. Szerintem bármilyen húsból el lehet készíteni.
Azt a hibát elkövettem, hogy friss metélőhagymával is megszórtam a tetejét sütés, előtt (olyan jól nézett ki:-)), igen ám, de sütéskor ez majdnem megégett, a képen szinte fekete. Ti ezt ne tegyétek, csak tálaláskor tegyétek rá.

Sertéskaraj vadász módra

Hozzávalók:
70 dkg sertéskaraj, csont nélkül,
1/2 csomag metélóhagyma,
2 db tömlős camping sajt,
2 gerezd fokhagyma,
1 póréhagyma,
50 dkg gomba,
őrölt bors,
15 dkg bacon,
2 evőkanál vaj,
só.

Elkészítés: a csíkokra vágott bacon szalonnát zsiradék hozzáadása nélkül serpenyőben kiolvasztjuk. A húst szeletekre vágjuk, húskalapáccsal kiveregetjük, és a forró vajon nagyjából 5 perc alatt mindkét oldalán kicsit megpirítjuk, elősütjük.
Közben sóval, őrölt borssal fűszerezzük, majd kivajazott sütőformába rakjuk.
A bacont, a szeletekre vágott gombát, a darabokra vágott póréhagymát, a finomra aprított fokhagymát és a sajtot összekeverjük, majd a húsra simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 40 percig sütjük. Aprított metélőhagymával díszítve tálaljuk.

2011. február 20., vasárnap

Mogyoróvajas keksz


A héten én is vettem mogyoróvajat, mint annyi bloggertársam. Azt nem tudom, hogy az amerikaiak mit szeretnek ezen, hogy lehet ezt kenyérre kenve megenni. Na de én nem is kenyérre szántam, hanem valamilyen kekszben, vagy kelttésztában gondolkodtam. Ma viszont már csak a keksz projekt maradt, mert nagyon elment az időm mással. Gyorsan elkészíthető és nagyon, de nagyon finom. Sok kekszreceptet átnéztem, mielőtt neki láttam,, de mindegyikben nagyon sok cukrot találtam. Ebben a receptben viszonylag nincs sok, de amikor kész lett, akkor tapasztaltam, hogy még kevesebbel is elmenne. A keksz fantasztikus finom lett, az de csak az OREO kekszem után következik, ott viszont rögtön:-)) A keksz receptje itt található.

Mogyoróvajas keksz

Hozzávalók:
14 dkg liszt
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
10 dkg vaj
15 dkg nádcukor
1 tojás
1 vaníliás cukor
15 dkg mogyoróvaj.

Elkészítés: a vajat habosra kevertem a nádcukorral és a vaníliás cukorral., majd beletettem a tojást és azzal is jól elkevertem. Ezután tettem bele a mogyoróvaj és egy újabb keverés.Egy tálba kimértem a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a vajas részhez kevertem. A tésztát a hűtőbe tettem kb. 2 óra hosszára, mert így nem lesz olyan ragacsos és könnyebb vele dolgozni. A hűtőből kivéve diónyi gombócokat formázok belőle és egy villával kissé lenyomom úgy, hogy a villa lenyomata benne maradjon a tésztában. Nem kell jobban lelapítani, mert még sütés közben is terülni fog. Ezért kissé levegősebben kell a tepsibe tenni. Én 3 db-ot tettem egy sorban. Két tepsire való lesz belőle, kb. 35 db. 
Előmelegített sütőbe, 160 fokon sütöttem kb. 10 percig. Amikor kicsit barnul a széle, akkor már jó. Kivételkor még nagyon puhának tűnik, de ha kihűl finom roppanós lesz kívül, belül pedig puha.


2011. február 18., péntek

Búzacsírás kenyér


Végre eljutottam egy bioboltba, ahol sikerült több dolgot is vennem a kenyér és péksütemény sütéséhez. Többek között burgonyapelyhet, búzacsírát, búzakorpát, tönkölybúza lisztet, egy csomó magot. A két napja készített "öregtésztámat" használtam most is ennél a kenyérnél. Nagyon finom szaftos  kenyér lett, olyan, amibe bele lehet harapni, nincs állagjavítókkal felfújva. Igaz nem lett cserepes a teteje, de ez egyáltalán nem zavart az élvezetben, amit a friss vajas kenyér okozott:-))

Búzacsírás kenyér

Hozzávalók:
20 dkg "öregtészta",
40 dkg tönkölybúza liszt,
2 evőkanál  burgonyapehely,
3 evőkanál búzacsíra,
2 kiskanál só,
1 kiskanál cukor,
2 evőkanál olaj,
1 dkg élesztő,
kb. 2,5 dl víz.


Elkészítés: az élesztőt kevés vízzel, egy  evőkanál liszttel és egy kis cukorral felfuttattam. A lisztet átszitáltam, majd az olaj kivételével, mindent a kenyérsütő gépbe tettem és dagasztó programra kapcsoltam. Félidőben tettem hozzá több részletben az olajat. A program végén kivettem a tésztát és átraktam egy kelesztő tálba és hagytam duplájára kelni. Ez kb. 1 órát vett igénybe. Ezután a tésztát átgyúrtam és hosszúkás formára formáztam. Sütőzacskóba tettem, a tetejét pár helyen bevágtam és ismét hagytam a duplájára kelni. Amikor megkelt, kevés vizet spricceltem a zacskóba és  előmelegített sütőbe tettem 220 fokra. A sütő aljába egy tepsibe vizet tettem. A sütési idő kb. 35 perc volt. Amikor kinyitjuk a zacskó száját vigyázzunk, mert a kicsapódó gőz megégetheti a kezünket.

2011. február 17., csütörtök

Császárzsemle


Napok óta tervezem, hogy valamilyen péksüteményt sütök, mire a párom hazaér. Ezért tanulmányozásba fogtam.A legszebb péksütikbe "öregtésztát tettek a készítők. Olyan sokat olvastam már több blogban is az "öregtésztáról", de még sohasem próbáltam ki. Itt volt az ideje a kísérletezésnek. Még tegnap este bekevertem azt a bizonyos "öregtésztát", amiről Limaránál olvashattok bővebben itt. Bekeverés után reggelig  a konyhában pihent a tészta a kelesztő tálban, lefedve. Alig vártam a reggelt, hogy megnézzem milyen lett. Nagyon ígéretesen alakult, így neki is álltam a péksütinek, császárzsemlére esett a választásom. Yasminnál láttam régebben, hogy milyen szép zsemléket készített, még egy videó hivatkozást is betett a formázásról, amit itt nézhettek meg. A tésztája kicsit lett csak más, mint Yasmine tejfölös kiflije. Nagyon mutatós péksütemény lesz belőle.

Császárzsemle

Hozzávalók:

20 dkg öregtészta,
30 dkg tönkölybúza liszt,
2 evőkanál burgonyapehely,
2 kiskanál cukor,
2 kiskanál só,
2 evőkanál olaj,
2 evőkanál tejföl,
kb. 2 dl tej,
1,5 dkg élesztő,


Elkészítés: az élesztőt egy kevés tejjel, cukorral és liszttel felfuttattam. Ez kb. 15 perc volt. Ezután az olaj kivételével mindent  kenyérsütőgépbe tettem és dagasztó programra kapcsoltam. Amikor már szép gombóccá állt össze, akkor tettem hozzá az olajat, több részletben. Dagasztás után kivettem a tésztát a gépből és kelesztő tálba tettem, majd hagytam a duplájára kelni, ez kb. 40-50 perc volt. Ezután kivettem a tésztát, ami olyan csodálatos volt, hatalmas buborékokkal. Lisztezett deszkán összegyúrtam és 14 egyforma darabba vágtam, majd mindegyikből gombócokat formáztam és kisodortam. A videón és Yasmine-nál látható módon megformáztam, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Tetejét egy pici olajjal kentem le és felét nagyszemű sóval, felét pedig magkeverékkel szórtam meg. Ismét hagytam kelni, amíg duplája lett. Ekkor előmelegített sütőben 200 fokon sütöttem kb. 20 percig. Rácson hagytam kihűlni.  Nagyon finom volt.

2011. február 15., kedd

Dagasztás nélküli kenyér


Egy recept a régi blogomból, apránként át szeretném hozni, hogy egy helyen legyen minden.
A dagasztás nélküli kenyér pár évvel ezelőtt, végigsöpört a  blogokon. Akkor még nem is nagyon figyeltem fel rá, de aztán tavaly én is kipróbáltam. Mondhatom nagyon finom, szaftos, lyukacsos kenyérke. Sok dolog nincs vele, csak várni kell türelmesen. 
A receptet annak idején Latsia fordította le, majd hozta el hozzánk. Sok blogot végignéztem, ahol ilyen kenyereket sütöttek és mindenkinek olyan szépen sikerült. Szinte elronthatatlan. Mércének csésze van írva, nálam ez 2,5 dl-es volt. A videó róla (Mark Bittman, New York Times) itt található, érdemes megnézni a technika miatt.

Dagasztás nélküli kenyér

Hozzávalók:

3 csésze liszt (fehér tönkölybúza lisztet használtam),
1 teáskanál só,
1 dkg élesztő (frisset használtam),
1,5 csésze víz.


Elkészítés: az élesztőt kevés vízben feloldottam, majd a lisztet egy kelesztó tálba szitáltam és az összes hozzávalót hozzátéve jól összekevertem, nem dagasztottam. Egy konyharuhával letakartam és otthagytam másnap reggelig, tehát 13 órát. Akkor egy jól belisztezett deszkára tettem és a videón látott módon a két egymással szemben lévő oldalakat egymásra hajtottam. Ismét letakartam és hagytam kelni 2 óra hosszat. A sütőt bekapcsoltam 250 fokra és egy jénai tálat előmelegítettem benne, majd egy pici olajjal kikentem és jól beliszteztem. A tésztát ebbe a tálba huppantottam, egy másik jénaival fedtem be és 250 fokon sütöttem 30 percig. Akkor a tetejét levettem és még 20 percig sütöttem, de már csak 220 fokon. A végén simán kijött a jénaiból. Nagyon finom, ropogós, de mégsem nagyon kemény, belül pedig nagy lyukak voltak. Az íze pedig csodás. Azt hiszem máskor is így fog készülni nálunk a kenyér.


Egy másik dagasztás nélküli kenyér sütésének eredményéről pár kép:


2011. február 14., hétfő

Macaron, vagy valami olyasmi



Ez az a sütemény, amit szintén olyan misztikum vesz körül. Van aki bele se kezd, van, aki többször is és nem sikerül (ez vagyok én) és vannak akiknek ez már simán megy. Rengeteg oldalt elolvastam ezzel kapcsolatban és úgy gondoltam, hogy elméletben már jó vagyok:-)
Igen ám, de a gyakorlat az valami más. Ott nem minden megy simán. Tegnap megint vettem egy nagy levegőt és Piszkéhez fordultam, aki csodás macaronokat tud készíteni. Azért ahhoz már valami fanatizmus  hülyeség  kell, hogy mindehhez este 8-kor álljak neki :-)  De az idő sem lehet akadály, ha valamit kigondolok. Gondosan kimértem mindent a digitális mérlegen, mert ugye a leírások szerint ez nagyon fontos. Aztán daráltam, szitáltam, kevertem, nyomtam, vártam, sütöttem. Sütés közben el sem moccantam a sütő közeléből és figyeltem, hogy emelkedik-e, lesz-e talpa. Az előző kettő kísérlethez képest kicsit biztatóbb a helyzet. Most beérem ennyivel, aztán majd talán újabb próba jön, mert a színes macaron még mindig izgat. Tegnap este még be is töltöttem és ma reggelre kívülről még picit roppanós volt, na és a  krémmel együtt valami isteni finom lett. 
Nézzétek meg Piszkénél a részletes leírást, sokat lehet tanulni belőle.

Macaron

Hozzávalók:

90 gr tojásfehérje (ez kb. 3 közepes tojást jelent)
25 gr cukor
200gr porcukor
110 gr mandula (szeletelt, hántoltat használtam,,

az étcsokoládés ganache krémhez:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (55 %-os),
0,5 dl tejszín.

Előkészítés: a tojásfehérjéket 1 napig "öregíteni" kell szobahőmérsékleten, vagy 5 napig hűtőben. Én ez utóbbit választottam, biztos, ami biztos. A szeletelt mandulát a kávédarálóban nagyon finomra daráltam a porcukorral együtt, majd átszitáltam. Ez azért kell, hogy szép egyenletes legyen a macaron teteje.

Elkészítés: a tojásfehérjét robotgéppel félig felvertem, majd hozzátettem a 2,5 dkg cukrot és olyan keményre vertem, hogy amikor kiemeltem a keverőt, akkor kis csúcsot hagyott a tojásfehérje a lapáton. Ekkor az átszitált cukros mandulát fakanállal hozzákevertem, de csak addig, amíg egynemű nem lett. Itt is vigyázni kell, hogy teljesen ne törjük össze a habot, de azért a levegő buborékok nagy része kimenjen belőle. 
A masszát habzsákba tettem, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kb. 50 forintos nagyságú tésztát nyomok a papírra. Piszkénél olvastam egy jó ötletet, hogy egy sütőpapírt "preparált", vagyis 50 Ft-os nagyságú köröket rajzolt egy papírra és arra tett egy másik papírt, amire nyomta a köröket, vagyis amolyan "sorvezetőt" készített. Én ezt a lépést kihagytam, mint utólag kiderült kár volt megspórolni ezt, mert nekem nem nagyon lettek egyformák a gömbök. Egy picit kisebbet kell kinyomni, mint amekkorát akarunk, mert a massza még magától is terül pár mm-t. Nekem két tepsire fért el. 
A tepsit jó erősen a pulthoz csaptam, hogy a levegőbuborékok kimenjenek belőle és szép sima legyen a teteje. Így is pár darab teteje kitörni készült és olyan szép kis buborék lett rajta Okát nem tudom, de biztos van.
A macaronoknak szobahőmérsékleten kb. 45 percet kell pihenni, hogy egy kicsit száradjon a teteje. 
Ekkor készítettem el az étcsokoládés ganache krémet. A tejszínt egy percig forraltam, majd hozzátördeltem a csokoládét és hagytam teljesen felolvadni. A krémet hűtőbe tettem felhasználásig.
A macaron neuralgikus pontja még a sütés is. Ehhez nagyon kell ismerni a sütőnket. Előmelegítettem  a sütőt 160 fokra és a 45 perc letelte után betettem sülni a macaronokat. Ezen a hőfokon sült kb. 8 percig, majd kicsit kinyitottam a sütő ajtaját és visszavettem a hőfokot 130 fokra és így sütöttem még 5 percig. Nem szabad barnulnia, szép "fehérnek" kell lennie. A sütőpapíron hagytam kihűlni és akkor szedtem le róla, szépen le is jött. 
Az étcsokoládés ganache krémet kivettem a hűtőből és habzsákba téve megtöltöttem a macaronokat vele.



2011. február 13., vasárnap

Túrós batyu


Tegnap épp azon gondolkodtam, hogy be kellene keverni a túrós batyuhoz a tésztát és betenni egy éjszakára a hűtőbe, hogy megint egy kis időt nyerjek, mert ma megint sok dolgom volt. A fiúknak viszont mindenképpen szerettem volna sütni valamit a síelésre. Ekkor láttam meg Mézigörlnél a FB-on a meggyes túrós batyuját. Rögtön el is olvastam a receptet és megfogott az, hogy bár élesztős, de nem kell keleszteni. Gyors döntés, tudtam, hogy ez lesz holnap amit elkészítek. Tapasztalatom, hogy a tészta nagyon klassz volt, jól lehetett vele dolgozni. Kicsit a formázáson lehet még javítani, de elsőre nem lett rossz, ugyanis még sohasem sütöttem batyut:-)) A receptet tudom ajánlani mindenkinek, jobban ízlett, mint a hagyományos kelttészta. Én a meggyet most kihagytam, csak túró töltelék került bele és nem mézet használtam, mert nem volt itthon. Eredeti recept itt található. Ebből az adagból nekem 16 db lett. Köszönöm a receptet itt is.

Túrós batyu

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
20 dkg vaj,
1 evőkanál tejföl,
4 evőkanál cukor,
2 tojás, 
2 dkg élesztő, 
1 dl tej, 
csipet só,

a lekenéshez: 1  tojás, 1 evőkanál tejszínnel felverve,

a töltelékhez:
50 dkg túró,
10 dkg porcukor,
1 citrom héja,
1 evőkanál citromlé,
1 csg vaníliás cukor,
1 tojás.

Elkészítés: az élesztőt egy kevés cukorral és liszttel felfuttattam. A kenyérsütő gépbe tettem mindent és dagasztó programra kapcsoltam, de csak addig hagytam benne, amíg a tészta összeállt gombóccá. Ekkor kivettem és kézzel gyúrtam tovább. A tésztát feleztem, majd téglalap alakúra nyújtottam és vízszintesen kettévágtam, majd függőlegesen 4-be. Így kaptam 8 négyzetet. Nem kell keleszteni!!!
Mindegyik négyzet közepébe tettem egy evőkanál túrótölteléket, majd a szembelévő sarkakat összecsippentettem. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket, a tejszínnel felvert tojással lekentem és előmelegített sütőben 170 fokon szép pirosra sütöttem. Rácson hagytam kihűlni. A tetejét porcukorral szórtam meg. Nagyon finom, érdemes kipróbálni.

2011. február 11., péntek

Időhiányből született farsangi fánk


Mostanában többször sütöttem fánkot, de nagyon nem voltam megelégedve vele, mert finomnak finom volt, de nem voltak olyan szép egyformák, amikor az olajba tettem őket, akkor féloldalasak lettek, a formájuk is olyan csálé lett. Mohától kértem segítséget, mert a Kifőztük magazin januári számába olyan csodás fánkokat készítette, hogy csak néztem. Köszönöm itt is a  segítséget. Aztán újra megpróbáltam, de még mindig nem volt az igazi.  
Múlt hétvégén nagyon szerettem volna végre a számomra is tökéletes fánkot megsütni, na meg meglepni anyukámékat és a fiamat, akik nagyon szeretik a fánkot. Elterveztem, hogy szombaton miket főzök és úgy láttam, hogy nem lesz kész délre a fánk, meg nem is szeretem kiszámítani az időt. Így jött az a gondolatom, hogy mi lenne, ha este bedagasztanám és másnap kivéve a hűtőből, csak szaggatni és keleszteni kellene. Igen ám, de kenyértésztával már alkalmaztam ezt a módszert, de fánkkal nem. Fülemben csengett nagymamám is, miszerint a fánk tésztájánál vigyázni kell, hogy ne fázzon meg a tészta. Na jó, de a hűtőben hideg van:-)
Lesz, ami lesz alapon betettem egy kelesztő tálba és a fedelét is rátettem. Másnap kivettem a hűtőből és szépen kinyújtottam, majd kiszaggattam, letakartam és vártam a csodára. Nem is váratott sokáig magára, egyszer csak elkezdett kelni a tészta. Igaz kicsit hosszabb idő kellett neki, de olyan szépek lettek, amilyenekre vágytam. Az olajba téve is csak 2-3 db lett kicsit csálé. Ezek után nem fogok félni a hűtőbe kelesztéstől a fánknál sem:-)
Lizától tanultam, hogy a tojásfehérjét is hozzá lehet adni a tésztájához, mégpedig felvert formájában és a zsiradékot pedig nagyon kis adagban majdnem a dagasztás legvégén.

Farsangi fánk

Hozzávalók: 
50 dkg liszt, 
2,5 dkg élesztő, 
4 tojás, 
kb. 3 dl tej, 
2 evőkanál cukor, 
2 evőkanál rum, 
5 dkg vaj, 
1 csg vaníliás cukor, 
csipet só, 
olaj a sütéshez.

Elkészítés:
az élesztőt egy kevés cukorral, 1 dl tejjel, 1 evőkanál liszttel felfuttatom. Majd a liszt közepébe teszem. A tojássárgáját habosra keverem a kétféle cukorral és a rummal és azt is a a lisztbe teszem. Dagasztó programra kapcsolom a gépet, közben felverem a tojásfehérjét habbá és azt is a gépbe teszem. Amikor már jól összeállt a tészta és szép rugalmas, akkor teszem hozzá az olvasztott vajat 5 részletre elosztva. A program végén kiveszem az üstből és kelesztőtálba teszem, egész éjszakára, majd másnap kiveszem és kb. 1 ujjnyi vastagra nyújtom. Pogácsa szaggatóval kiszaggatom, konyharuhával letakarom és hagyom kelni kb. másfél órát. Egy kisebb lábosba olajat öntök és amikor már forró (nem könnyű beállítani a hőfokot) egyszerre 5 darabot teszek bele, letakarom a fedővel és így sütöm addig, amíg szép piros színe lesz. Megfordítom és már nem fedem le, a másik oldalát is megsütöm. Papírtörlőre szedem ki, hogy magába szívja a felesleges olajat. A tetejét porcukorral szórom meg.

 

2011. február 10., csütörtök

VKF 40! - Churros fahéjsziruppal



Régebben, amikor még csak nézegettem a szebbnél szebb gasztroblogokat, feltűnt ez a rövidítés, hogy VKF!. Azt hittem ez egy olyan dolog, amit csak egy bizonyos bennfentes kör ismer. Nagyon nem néztem utána, hogy mit is takar, de aztán egyszer rátaláltam a megfejtésre. Még ekkor sem vettem a bátorságot, hogy induljak rajta. Hogy jövök én a nagy gasztrobloggerekhez, akik ezt már profi módon űzik:-)))
Aztán Trinity kedvéért mégis rávettem magam. Utána még egyszer-kétszer indultam a játékon, de valahogy mindig kicsúsztam az időből. 
Tücsök Bogár a házigazdája a VKF! (Vigyázz Kész Főzz) 40. fordulójának, aki a fánk témát adta leckének, de nem ám csak úgy lekvárral, hanem valamilyen öntettel, szósszal. Nagyon örültem, a kiírásnak mert a fánk nagy kedvencünk, annak ellenére, hogy csak az évnek ebben a szakaszában készítem.
Most is az utolsó pillanatban készítettem el a "pályaművemet", mindenképpen olyat szerettem volna, amilyet még nem készítettem. Napokban keresgéltem a könyveim között és megakadt a szemem a Fűszer Enciklopédián (Salle Morris és Lesley Mackl). Nem nagyon tudtam letenni, annyi jó dolog volt benne. Ebben láttam meg ezt a receptet is és tudtam, hogy ezzel fogok indulni. Elég gyorsan el lehet készíteni, frissen nagyon finom, mégsem kerül sűrűn az asztalunkra, mert azért ez több olajat szív magába, mint a farsangi fánk. Ánizsos, fahéjszirupot készítettem hozzá, amibe meg lehet mártani. 
Egyébként a churro spanyol édesség, sült tésztarudacskák, cukorba forgatva.
Csillagcsöves habzsákból nyomtam, de valószínű a tészta kicsit lágyabb lett, mert sütéskor a recék eltűntek róla:-))

Churros ánizsos fahéjsziruppal

Hozzávalók:
5 dkg vaj,
7 dkg liszt,
1,3 dl tej,
csipet só, 
2 tojás,
olaj a sütéshez,
a beforgatáshoz: fahájas porcukor
a mártogatáshoz: ánizsos fahéjszirup

A tészta készítése: Lábasban felolvasztjuk a vajat a tejjel és egy percig hagyjuk forrni, majd beleszórjuk az átszitált lisztet.  Addig keverjük, amíg az edény falától elválik. Ezután egy tálba tesszük, kicsit hűlni, majd egyenként jól elkeverjük benne a tojásokat. Közben kb. 180 fokra melegítjük az olajat, a tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba tesszük és különböző formákat nyomunk az olajba. Szép aranysárgára sütjük őket, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat le tudjuk itatni róla. Fahéjas porcukorba forgatjuk, fahéjsziruppal tálaljuk.
Variációk: a kisült tészták végét csokiba is lehet mártani.

Ánizsos fahéjszirup

Hozzávalók: 
10 dkg porcukor,
1 db csillagánizs,
kiskanál őrölt fahéj,
1 narancs leve (vérnarancsot használtam),
1 dl víz.

Elkészítés: a narancs levét kinyomjuk, a csillagánizst mozsárban finomra törjük. Kislábasban összekeverjük a  vizet a porcukorral, beletesszük a fahéjat és a csillagánizst, jól beforraljuk. Utána mehet hozzá a narancs leve és már kész is.. Nagyon finom!


2011. február 9., szerda

Zöldfűszeres buci



Tavaly sóvárogva néztem azokat a gasztroblogokat, ahol medvehagyma volt az egyik hozzávaló az ételekhez. Nekem nem sikerült friss medvehagymát szerezni, meg nem is láttam még sohasem. Most viszont a zöldségesnél találtam szárítottat, isteni illata volt. Mindenképpen ki szerettem volna próbálni valamiben. Amikor láttam, hogy nincs itthon a páromnak sem kenyér, sem péksütemény, akkor beindult a gépezet. Naná, hogy a péksütibe kellene tenni, hogy valami finom és különleges jöjjön ki belőle. A régi blogomban van egy nagyon klassz zsemlekenyér recept, amit Limaránál láttam. Ezt átvariáltam egy kicsit és mondhatom régen sütöttem ilyen finom péksüteményt. Legközelebb bátrabban teszek bele zöldfűszereket.

Zöldfűszeres bucik

Hozzávalók:

50 dkg fehér tönkölybúza liszt,
2,5 dkg élesztő,
1 teáskanál árpamaláta szirup (Gerstenmalz sirup),
1 teáskanál só,
csipet aszkobinsav,
2 evőkanál étolaj,
1 evőkanál tejpor,
kb. 3-3,5 dl víz,
2 evőkanál szárított medvehagyma,
2 evőkanál szárított metélőhagyma. 


Elkészítés: az élesztőt kevés vízzel, az árpamaláta sziruppal és 2 evőkanál leszttel elkevertem és hagytam 15 percig dolgozni az élesztőt. Ezután mindent a kenyérsütő gépbe tettem, dagasztó programra kapcsoltam és ott is hagytam megkelni. Amikor lejárt a program, kiborítottam a tésztát és kicsit átgyúrtam. A tésztát 12 egyforma részre vágtam és hosszúkás buci formákat formáztam belőle. Sütőzacskóba tettem, 2 sorba, 6 -6 darabot és a zacskó száját becsukva, hagytam kelni addig, amíg ismét duplájára kel. Ekkor óvatosan benyúltam a zacskóba és késsel akartam bevágni a bucikat, de nem nagyon sikerült, ezért fogtam egy ollót és azzal csippentettem be. Még hagytam pár percig kelni, majd a sütőzacskóba spricceltem egy kevés vizet és a visszazártam.  Előmelegített sütőbe, 220 fokra tettem be sülni 10 percre, majd levettem a hőfokot 200 fokra és még ott sült kb. 10 percet. A sütőből kivéve, a zacskó felnyitásánál vigyázni kell, mert kicsap a gőz. Nagyon finom lett.



2011. február 8., kedd

Közeledik az adóbevallás-rendelkezz adód 1 %-val és támogass egy alapítványt

Most nem gasztronómia lesz a téma, annál sokkal fontosabb.
A gasztroblogosok már sok esetben megmutatták, hogy  összefogással milyen nagyszerű dolgokat lehet véghez vinni.
Én minden évben rendelkezem az adóm 1 %-ról , mellyel ha kis mértékben is, de segíthetek egy alapítványt. Sok kicsi sokra megy tartja a közmondás. Tudom, hogy sokan szintén ezt teszitek, ezért szeretném felhívni a figyelmeteket egy alapítványra.
"Megismertem" itt a blogspoton egy nagyon kedves blogger társamat Fevit,  akit szívesen olvasok, szeretem az írásait. Az oldalán találtam egy felhívást, amit rögtön el is olvastam és rájöttem, hogy én ezzel már régebben találkoztam. Akkor is könnyekig meghatott és azóta is sokat gondolok rá.

Az Ő alapítványára szeretném a figyelmeteket felhívni.
Fevi oldalán ezt olvashatjátok:

"Első kislányunk tragikus elvesztéséről és az emlékére létrehozott alapítványunkról:
Nagymáté Hanna Alapítvány:

http://hannaalapitvanya.ewk.hu/
 
Amennyiben egyet értetek az alapítvány céljaival és segíteni szeretnétek, akkor rendelkezzetek adótok 1 %-ról, és kérlek benneteket támogassátok a Nagymáté Hanna Alapítványt, én is ezt teszem.
Adószámuk: 18476239-1-06

Köszi mindenkinek!

2011. február 7., hétfő

Csokis-mogyorós ropogós keksz


Most látom milyen régen írtam. Mentségem is van, egy kis hétvégi kiruccanás, wellness program, egy nagyon jó Bor-bállal fűszerezve. A vacsora igazi kihívás volt számomra, ugyanis 5 fogásból állt. Olyan különlegességek voltak, hogy csak kapkodtam a fejem. Sajnos a menükártyát ott hagytam, ezért nem tudom leírni a pontos elnevezéseket, de volt ott libamáj 3 féle formában, borjúborda roston, vargánya raguval, csicsókaágyon, húsleves gazdagon, roston sült süllő, rántott camembert sajt (ez csak nekem, mert nem tudom megenni a halat), egy desszertes pohárban 3 féle krém karamell kockákkal, tejszínhabbal, citromsörbet.  Éjfélkor malacsült, virsli, korhelyleves. Szóval nem egy diétás vacsora volt. Mellé 6 féle bort kínáltak (amit ugyan én kihagytam) a fiúk szerint nagyon jók voltak.
Most egy kekszet hoztam át a másik blogomból.
Ezt a receptet Kicsi Vúnál találtam. Az eredeti recept megtalálható itt. Nekem ebből a mennyiségből 22 db lett, valószínű kisebbeket készítettem, mint Kicsi Vú. Az összekeverés után nem tettem hűtőbe, bár lehet jobb lett volna, mert eléggé ragadt, így tettem még hozzá 1 evőkanál lisztet, nem rontott rajta, jobban tudtam formázni. Köszönöm a receptet itt is.

Csokis - mogyorós ropogós keksz:

Hozzávalók: 
10 dkg vaj,
9 dkg cukor,
1-2 tk. házi vaníliás porcukor,
1 tojás,
5 dkg darált mogyoró,
10 dkg liszt + 1 evőkanál,
csipet só,
1,5 tk. sütőpor,
1/2 kk. őrölt fahéj,
4 dkg natur cornflakes,
4 dkg csokilencse.

Elkészítés
: a corn flakest kézzel kicsit összemorzsoltam. A vajat habosra kevertem a cukorral és a tojással. Egy tálba kimértem a lisztet, a sütőport, a mogyorót, a csipet sót, a fahéjat, a corn flakest, a csokilencsét és jól összekevertem. Majd a vajas részhez adtam és jól összedolgoztam. A masszából kisebb gombócokat formáztam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem egymástól kicsit nagyobb távolságra, hogy legyen helye, ha ellapul sütés közben. Előmelegített sütőben, kb. 160 fokon 12-14 percig sütöttem. Akkor jó, ha a széle picit barnul. Hűlés után nagyon finom ropogós keksz lesz belőle.


2011. február 3., csütörtök

Nagyon jó kis játék indul, gyere vegyél részt benne Te is!

A játékot indította Autumn, a Kutya és Konyha blog tulajdonosa.
A játékról itt olvashatsz!

Online Vacsoracsata indul! Játék

 

Ha játszani szeretnél, hagyjál egy kommenetet Autumnál!

Újabb díjak

Ma megint kaptam két díjat, amit itt is nagyon szépen köszönök!
Az egyik díjat Elisabethtől és Citromhabtól is megkaptam.



Ehhez a díjhoz nem kapcsolódik különösebb szabály, nincs megjelölve hány bloggernek kell továbbadni és semmi egyéb sem.
Ezért adom mindenkinek, aki szívesen olvassa a blogomat.

A másik díjat Lizától kaptam, köszönöm itt is!


Mivel ez a díj már többszőr körbejárt az ismerőseim között, ezért ezt a díjat is adom minden kedves blogtársamnak, akik még nem kapták meg.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...