2011. március 31., csütörtök

Bagett sütőformában


Megérkezett a bagett sütőformám, nagyon örültem neki. Nem is én lettem volna, ha azonnal ki nem próbálom. Gyorsan bekevertem egy adag tésztát és a kelés után már ment is a formára. Beastie az előző bejegyzés kommentjénél adott egy jó ötletet, hogy a forma pont befér a legnagyobb sütőzacskóba. Ott kelt a tészta másodszor. A sütő aljába egy régi tepsibe vizet is tettem  a sütő aljába. Alig bírtam kivárni, hogy kisüljön. Párom azt mondta, hogy pont úgy néz ki, mint a bolti, csak finomabb:-)) Nagyon meg vagyok elégedve vele. Ma amikor jöttem anyukámék, akkor sült ki a nekik szánt adag. Gyorsan felszeltem és és mi mással is ettük volna, mint medvehagymás, zöldfűszeres házi sajtkrémmel, amit reggel feltettem csöpögni és a kenyérrel együtt lett kész. Újhagymával, retekkel nem is kellett volan finomabb. Apukám nem győzte dicsérni.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, nagyszerű dolog.

Bagett sütőformában

Hozzávalók: 
30 dkg tönkölybúza liszt,
2 evőkanál búzadara,
10 dkg réteszliszt,
20 dkg öregtészta,
2 evőkanál olaj,
2 kiskanál só,
1 kiskanál árpamaláta szirup,
1 dkg élesztő,
kb. 3 dl savó (a házi krémsajtból csöpögött ki).

Elkészítés: az élesztőt kevés liszttel, az árpamaláta sziruppal és egy dl savóval felfuttatjuk. Ezután a lisztet átszitáljuk és az olaj kivételével mindent a kenyérsütő gépbe teszünk. dagasztó programra kapcsolva összeállítjuk a tésztát. Amikor már szépen összeállt, akkor tesszük hozzá az olajat, legalább 2 részletben. Amikor a dagasztásnak vége, akkor kivesszük a tésztát és egy kelesztő tálban hagyjuk a duplájára kelni. Ezután 3 részre osztjuk és egyesével kézzel téglalappá lapogatjuk. A tésztát feltekerjük, szépen megformázzuk és a bagett sütőforma mélyedéseibe tesszük. Az egészet egy sütőzacskóba bujtatjuk. Hagyjuk kelni ismét a duplájára. A végén éles késsel több helyen bevágjuk és előmelegített sütőbe 230 fokra tesszük be süni 10 percre, majd levesszük a hőfokot és így sütjük kb. 30 percig. A sütő aljába egy tesibe vizet teszünk, hogy jó párás legyen a sütő. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

2011. március 30., szerda

Egy jó szó-játék és elismerés


Már régebben kitettem az oldalsávba egy logót, hogy díjeső helyett írj pár sort, annak jobban fogok örülni.
Most nem díjat kaptam, hanem "Jó szót"- aminek nagyon örültem. Napokig csak kapkodtam a fejem, hogy milyen sok helyről megkaptam. Remélem nem hagyok ki senkit.
A játékot Eszter, Az én szappanos világom blog tulajdonosa indította el, és nagyon aranyos kezdeményezésnek tartom.

A játék lényege: Esztertől:
Ennek a játéknak a terve már régóta foglalkoztat.
Abból indultam ki, hogy nekem is milyen jól esik, ha blogtársaimtól kapok egy-egy elismerő megjegyzést.

A játék lényege, hogy aki úgy érzi, hogy van olyan blogtársa akinek szívesen mondana "egy jó szót", illetve mondatot, mert valamiért megkedvelte őt, írja meg ezt neki a blogjában kommentként hivatkozva az "Egy jó szó" játékra!

Tehát valahogy így: "Szia, már rég óta olvasom a blogodat és igazán szimpatikus lettél az olvasottak alapján, így gondoltam megírom ezt Neked! Ez a bejegyzés egy pontot ér Számodra az "Egy jó szó" játékban! :)" Ide még belinkelheted ezt a posztot, mert lehet, hogy fogalma sem lesz róla, milyen játékról van szó!!! :)

A játék április 15-ig tart és mindenki aki kapott ilyen "jó szó"-t és szeretné megkapni a nyereményt, a játék végeztével megírja nekem /belinkkelt hivatkozással a bejegyzésekre/, hogy ő mennyi ilyen pontot gyűjtött össze!/Az email címem szerepel a profilomnál/
A nyertes annyi szív alakú szappant kap tőlem, amennyi pontot összegyűjtött a játék folyamán, illetve maximum annyit, amennyi egy két kilós csomagban elfér, ez olyan 14-15 db.! :)

Remélem tetszik az ötlet és kívánom Mindenkinek, hogy rengeteg "jó szót" zsebeljen be!!!

Akiktől kaptam:
Eszter
Jutka
Titi
Aliz
Ditta
Kriszta
Ami

Köszönöm mindenkinek itt is, nagyon kedvesek vagytok:-)))

2011. március 29., kedd

Bagett sütőforma


Nem nagyon szeretek reklámozni termékeket, de most azért teszek kivételt, mert tudom, hogy sok kedves bloggertárs kereste a bagett sütőformát  velem együtt.
Tegnap este láttam meg, hogy a Kookta-nál lehet rendelni, egész jó áron.

2011. március 27., vasárnap

Zsebes hús


A hétvégi vásárlásnál még nem sok ötletem volt, de vettem egy szép karajt, igaz csontos volt, de lefejtettem róla az jó lesz legközelebb valamilyen levesbe. Tegnap este recepteket keresgéltem a gasztroblogokban, mert szeretem a kipróbált recepteket, akkor láttam meg Neánál, Az otthon ízei blog tulajdonosánál ezt az ételt. Olyan szépek és hívogatóak voltak a képek, hogy már nem is kerestem tovább. Még este bepácoltam a húst, majd másnap csak meg kellett tölteni a "zsebeket". Ez is egy olyan étel, ami mellett nyugodtan lehet mást csinálni. Így készült ma nálunk a hús mellé, karfiolleves sárgarépával, aranygaluska vanília és csokoládé mártással,  bazsalikomos csirke, héjában sült burgonya, kekszszalámi és egy szép kenyér. is kisült Aztán ebéd után már csak a mosogatás volt vissza:-))) 
A hús csodálatos puha lett, Pataki tálban sütöttem, régen ettem ilyen finomat:-)) Köszönöm itt is a receptet, az eredeti itt található.Egy picit átalakítottam, mert a fiam nem nagyon szereti a vöröshagymát, helyette mi mást is tehettem volna bele, mint a napokban készült medvehagymás pesto:-))

Zsebes hús

Hozzávalók:
1 kg egész karaj,
10 dkg bacon szalonna,
10 dkg füstölt kolbász,
10 dkg mozzarella sajt,
1 evőkanál medvehagyma pesto,
1 db paprika,

a hús pácolásához:
1 evőkanál olaj,
2 kiskanál pirosparika,
1 kiskanál só,
1 kiskanál őrölt kömény,
1 kiskanál őrölt bors.

Elkészítés: a karajt előző este előkészítettem, a következők szerint. A húst másfél centinként bevagdostam úgy, hogy az alja egyben maradjon. A páchoz szükséges hozzávalókat összekevertem, majd a húst mindenhol  bekentem vele. Fóliába csomagolva egy éjszakát a hűtőben pihent. 
Másnap a "zsebeket" megtöltöttem a szeletelt baconnel, a sajttal, a karikára vágott kolbásszal és megkenetem  a medvehagyma pestoval. Tetejére szeletelt paprikát tettem. 
A Pataki tálat fél órára beáztattam, majd beletettem a húst, két végét, két helyen fogpiszkálóval megtűztem. Hideg sütőbe tettem be és a hőfokot 190 fokra állítva, kb. 2 óráig sütöttem. A végén levettem a sütőtál tetejét és még pár percig pirítottam.  Ferdén kell szeletelni., amivel érdemes várni, egy kicsit amíg kicsit hűl, szebben lehet felvágni.



2011. március 25., péntek

Mozaikos pástétom


Szeretem az olyan ételeket készíteni, amit "csak" össze kell rakni és mehet a sütőbe, közben lehet mással foglalkozni, köretet, levest főzni. Tündérnél, az Ízes kalandok blogban is egy ilyet láttam, nagyon tetszett. Gyorsan össze lehet állítani, és nagyon finom. Az eredeti receptben csirkemájjal készült, de azt nem kaptam, ezért sertésmájjal pótoltam. Tündérnél ez a pástétom hidegen került az asztalra, de nálunk nem volt ideje kihűlni, mert addigra lett kész, mire anyukámék jöttek ebédre. Köszönöm a receptet itt is, az eredeti itt található.Az eredeti receptben volt mustármag is, de azt kihagytam azon egyszerű oknál fogva, hogy nem volt itthon:-)) A kép egy gyors fotó, mert már nem volt idő az ebéd előtt rendes fotóra, nem akartam megvárakoztatni az éhes családot:-))

Mozaikos pástétom

Hozzávalók:  
50 dkg darált hús,
25 dkg csirkemell, 
25 dkg sertésmáj, 
30 dkg vékonyan szeletelt füstölt bacon szalonna, 
1 szikkadt zsemle, 
1 db tojás, 
2 gerezd zúzott fokhagyma. 

A fűszersóhoz:
1 evőkanál darabos tengeri só, 
1-1,5 evőkanál szárított zsálya, 
 1 evőkanál szárított kakukkfű, 
1 teáskanál szárított majoránna, 
1 kiskanál köménymag.

Elkészítés: A zsemléket vízbe áztatjuk. A fűszersóhoz összekeverjük a hozzávalókat és a kávédarálóban megdaráljuk.  A csirkemellet, a májat csíkokra szeleteljük és a fűszersó felével beszórjuk. Egy tálban összekeverjük a húst a tojással, a fűszersó másik felével, a kinyomkodott zsemlével, a zúzott fokhagymával. Egy hosszúkás püspökformát sütőpapírral kibélelünk és a bacon szeleteket úgy helyezzük el keresztben benne, hogy mindkét oldalon kilógjon és a szeletek egy picit feddjék egymást. A húsmassza felét beletesszük a forma aljába, majd a májcsíkokat középre fektetjük hosszába, a csirkemell csíkokat pedig a máj mellé jobbról és balról is végigrakjuk. Ezután betakarjuk  a maradék húsmasszával, belenyomkodjuk,  kicsit  megformázzuk, és a kilógó szalonna szeletekkel betakarjuk. Előmelegített sütőben, 170 fokon sütjük kb. 40 percig. Egy tű segítségével ellenőrizhetjük, hogy mikor van kész. Ha kihűlt szép kis szeleteket vágunk belőle. Melegen és hidegen egyformán nagyon finom.

2011. március 24., csütörtök

Medvehagyma pesto


Tavaly csak sóvárogtam a medvehagyma után, amikor azt láttam, hogy egy csomó blogban  születtek a jobbnál jobb receptek vele. Aztán a télen szembejött velem a zöldségesnél szárított formában. Mondjuk az nem ugyanolyan, mint a friss, de legalább már megismerkedtünk egymással. 
A tavasszal együtt a medvehagyma is kibújt a földből és én tegnap elindultam kiskosárkámmal, na jó kettővel a Bakonyba és  szüreteltem az egyik kedves volt kolléganőmmel. Nagyon kellemes fél napot töltöttünk együtt. Végre eljutottam a Jásdi Vendégházba is és megnézhettem, amiről eddig csak hallottam. Körbejártuk a házat, Tündi a tulajdonos mindent megmutatott, majd leültünk a teraszra, ahol megkóstoltuk a frissen szedett medvehagymát. Isteni friss barna magos kenyérre vajat kentünk és arra a zsenge levelekből tettünk rá. A kora délutáni napsütésben, a bakonyi levegőn jobban esett, mintha egy luxus szálloda éttermében kanalaztam volna az étterem specialitását:-)))
Köszi Tünde itt is a szép napot:-))
Hazajöttem és kezdődött  feldolgozás. Nem is volt egyszerű munka, mert nehézségbe ütközött a pépesítés a pestohoz. Több gépet is kipróbáltam, turmixot, gyorsvágót, de egyik sem volt az igazi. Aztán maradtam az egyszerű kézi petrezselyem darálómnál, utána ment a turmixba és így már tökéletes volt. Nekem nagyon ízlik a medvehagyma, na meg az sem utolsó, hogy nagyon egészséges.
A hagyma egy részét szintén ledaráltam és a jégkockatartó mélyedéseibe adagoltam, majd éjszakára a fagyasztóba tettem.. Ma kiszedtem és bezacskóztam. Így kis adagokat is ki lehet venni belőle majd télen.

Medvehagyma pesto

Hozzávalók:
0,5 kg medvehagyma,
1 dl extra szűz olívaolaj,
10 dkg bio napraforgómag,
1 kiskanál tengeri só.

Elkészítés: a medvehagyma leveleket ledaráljuk, a turmixba tesszük, beleöntjük az olívaolajat, a napraforgó magot és pépesre turmixoljuk, a végén belekeverjük a sót és üvegbe töltjük. Hűtőszekrénybe tartjuk felhasználásig.

2011. március 22., kedd

Csokoládés macaron


Még mindig nem vagyok megelégedve a macaronnal, de lehet maximalista vagyok? Az egyik tepsi jó lett, de a másik tepsiben lévő macaronok teteje olyan ráncos lett, mint egy százéves öregasszony képe. Ilyet még nem is láttam. Talpa is lett, fel is emelkedett, de mintha összegyűrték volna  a tetejüket. Azért megtöltöttem őket, mert ízre finom.
A recept itt található. Annyit változtattam rajta, hogy egy teáskanál holland kakaót szitáltam a liszthez.
A krém is ugyanaz volt.

2011. március 21., hétfő

Aranygaluska


Mikor még nem voltunk jó barátságban, mármint a kelttészta és én, sokszor áhítoztam az aranygaluska után. A menzán is volt néha, na de az azért nem ilyen volt. Aztán már magam is el tudtam készíteni, de mit sem vesztett varázsából. Szeretjük, sok dióval és kristálycukorral, ami kicsit rocog a fogunk alatt. Na de akkor is az úgy finom:-)) Saját készítésű vaníliakrémmel.

Aranygaluska


Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
2 db tojás,
5 dkg vaj,
csipet só,
2 evőkanál cukor
kb. 3 dl tej.

a töltelékhez: 
20 dkg dió,
10 dkg cukor.

a tészta megkenéséhez:
1 tojássárgája, kevés tejszínnel elkeverve,

a vanília sodóhoz:
 3 evőkanál cukor,
2 evőkanál liszt,
2 tojás sárgája,
1 vaníliás cukor,
fél liter tej,
fél citrom reszelt héja.

Elkészítés: 2 dl langyos tejbe beletesszük az élesztőt és egy kanál cukrot, majd felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet meg a többi hozzávalót is és jól kidolgozzuk. (Én kenyérsütő géppel, a dagasztó programra kapcsolva állítom össze a tésztát és ott is hagyom kelni). A program végén kivesszük a gépből,  kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Olajjal kikenünk egy formát, és belerakjuk a vajba forgatott tészta darabokat. A rétegek közé cukros diót rakunk. A tetején  csak tészta legyen. Ekkor hagyjuk még legalább 45 percet kelni a tésztát, tetejét kevés tejszínnel elkevert tojássárgájával kell lekenni.és csak utána tegyük be a sütőbe sütni, kb. 170 fokon, 35-40 percig.
A vanília sodó: a tojás sárgáját jól kikeverem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverem a lisztet és a tejjel felöntöm, gőz fölött sűrűre főzöm.

2011. március 20., vasárnap

Gombakrémleves


Nem vagyok nagyon leveses, de a krémleveseket szeretem, legyen az bármilyen zöldségből. Ma is azon gondolkodtam, hogy sima gombaleves legyen, vagy krémleves. Maradt ez utóbbi, gyorsan el lehet készíteni és finom. Páromnak egy kis angolszalonnát pirítottam hozzá, mert Ő csak hússal tud mindent elképzelni. Pirított zsemlekockával tálaltam. Képet nem készítettem, a régi blogomból hoztam át.

Gombakrémleves

Hozzávalók:
50 dkg gomba (ha lehet több féle),
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál vaj,
2 dl tejszín,
só,
őrölt bors,
szárított zöldségkeverék,
snidling,
petrezselyemzöld.

Elkészítés: a vajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, közben a gombát felszeleteljük és azt is a hagymára tesszük. Rövid ideig együtt pároljuk, majd felengedjük  vízzel. Szárított zöldségkeverékkel, sóval, őrölt borssal ízesítjük és puhára főzzük. Amikor kész, merülőmixerrel pépesítjük. A tejszínt hozzákeverjük és, ha kell még utána ízesítjük a fűszerekkel. Füstölt sonkát süthetünk hozzá. Tetejére szórhatunk snidlinget. 

Díjeső és köszönet



Tegnap óta nem csillaghullás, hanem "díjhullás" van a blogokon. Akármerre nézek mindenhol díjak:-))
Rám is hullott jó pár, amit itt is nagyon szépen köszönök, nagyon kedvesek vagytok:-))

Jó érzés, hogy ilyen sok kedves ember vesz körül és ennyi kedvességet kapok.

A díjakat a következő kedves bloggertársaktól kaptam:
Ditta,
Edo,
Jépatorta van (Pixie Pie),
Latsia,
Ottis
Pici Juci,
Dia 
Sherpa
Mónika (Kreatív konyha) 
Főzőmasina

(ha valakit kihagytam, akkor jelezze)

A szabályzat nagyon egyszerű, kell írni egy bejegyzést a díjról, meg kell köszönni, be kell linkelni annak a nevét, akitől kaptad, és tovább kell adni 10 kedvenc blogger társadnak!

A feladat első részét teljesítettem, jöjjön a második.
Nagyon sok blog van, amelyeket szívesen látogatok, de írni nem mindig van időm.

Tulajdonképpen akiktől kaptam, vissza is adhatnám nekik, mert hozzájuk is szívesen járok:-))
Ha valakit kihagytam az nem azért van, mert nem szeretek oda járni, de csak 10-et lehet választani.
Az én listám, és talán még nem kapták meg:

Fevi
Aliz
Mézeskalács
Mézigörl
Judith
Bianka
Citromhab
Belly
Dia konyhája
Epercsók

Természetesen, aki nem akarja tovább adni, nem sértődöm meg, ez mindenkinek a szíve joga:-))

2011. március 19., szombat

Farmer saláta


Imádom, hogy ilyenkor már van retek, újhagyma, hozzá egy kis savanyú káposzta, kígyóuborka és kész is a vidám tavaszi saláta, ami az ilyen borús napokon még a szemnek is kellemes látvány. Bármihez ehetjük, akár magában is. Ma kacsasülthöz készült.

Farmer saláta

Hozzávalók:
30 dkg savanyú káposzta,
5 db retek,
5-6 db újhagyma,
1 kigyóuborka,
snidling,
2 kiskanál cukor,
2 evőkanál ecet,
kevés víz,
só,
őrölt bors..


Elkészítés: a savanyú káposztát apróra , a retket, az uborkát és a hagymát szép vékony karikára vágjuk Az uborkát picit besózzuk és hagyjuk, amíg levet ereszt, akkor kinyomkodjuk és hozzáadjuk a többi zöldséget. Elkészítjük a salátalevet, majd a salátát nyakon öntjük vele. A tetejét metélőhagymával szórjuk meg. Pár órára hűtőbe tesszük és salátaágyon tálaljuk.

2011. március 18., péntek

Magvas kenyér


Mivel a héten férjmentes övezet lett a lakásból, ezért nem volt főzés, csak sütés. Tisztára pékes lett a blog:om-)) Nagyon élvezem újra a kenyér és péksütemény sütést. Eddig csak egészségtelen, de annál finomabb fehér kenyereket sütöttem, de ma adtam az egészséges táplálkozásnak és 3 féle magot is tettem a kenyérbe, a kenyérlisztet pedig tönkölybúzára cseréltem. A módszer most is, a nálam bevált, hűtéses eljárás volt. Ma délelőtt kicsit nehezebben kelt a tészta valamiért, de nem volt gond, ki tudtam várni:-) Cserébe nagyon finom kenyérke jött ki a sütőből:-)

Magvas kenyér

Hozzávalók:
50 dkg tönkölybúza liszt,
2 dkg élesztő,
2 evőkanál olaj,
2 kiskanál só,
1 kiskanál árpamaláta szirup,
2 evőkanál lenmag,
2 evőkanál tökmag,
2 evőkanál napraforgómag,
kb 3,5-4 dl víz.


Elkészítés: az élesztőt, az árpamaláta szirupot kevés vízzel és 2 evőkanál liszttel felfuttatjuk. Utána mindent a kenyérsütő gépbe teszünk és dagasztó programra kapcsolva, addig dolgoztatjuk, amíg szépen megdagasztja  a tésztát.Kivesszük a gépből és egy dagasztó tálba a hűtőbe tesszük. Másnap reggel kivesszük a hűtőből, a tésztát kicsit átgyúrjuk, hosszúkásra formázzuk és sütőzacskóba tesszük. A sütőzacskós tésztát egy fém hosszúkás sütőformába. hagyjuk kelni kb. 1-1,5 órát. Ekkor késsel benyúlunk a zacskóba és 3 helyen kisebb vágást ejtünk a kenyéren. A zacskó száját visszahajtjuk és előmelegített sütőbe, 230 fokon sütjük 10 percig, majd levesszük a sütő hőfokát és így sül még 35-40 percig. Rácson hagyjuk kihűlni.

2011. március 16., szerda

Lajcsi szelet


Aki idegenkedik a pudingpor használatától, az ne is olvassa tovább, én is ritkán használom, de ebbe a sütibe ez kerül.
Amikor először készítettem, majd 3 órát dolgoztam vele. Nem mintha ügyelten lettem volna, de olyan monyolós (bocs Mimooookám:-)))süti. Ma már gyorsabban elkészülök vele. Viszont a kisfiam kedvence, ha éjjel 2 kor kérne rá, hogy álljak neki, akkor csak azt kérdezném, hogy puncsos-vaníliás, vagy csokis-vaníliás legyen:-)))
A készítés másnapján fogyasztható, mert addigra puhul vissza a mézes lap a krémtől. Érdemes kipróbálni, aki még nem ismeri, mert valóban nagyon finom sütemény.

Lajcsi szelet

Hozzávalók
a tésztához:
2 evőkanál holland kakaó, 
2 evőkanál méz, 
2 egész tojás,
20 dkg porcukor, 
5 dkg vaj, 
1 mokkáskanál szódabikarbóna, 
40 dkg liszt

krémhez:
1 csomag puncs ízű pudingpor, 
1 csomag vanília pudingpor, 
1-1 ek liszt, 0,5-0,5 l tej, 
25 dkg  vaj, 
20 dkg porcukor .
tetejére: 10 dkg jó minőségű étcsokoládé,
1 kiskanál vaj, vagy olaj

A tészta készítése: 
a kakaót, mézet, tojást, cukrot és vajat gőz felett 5 percig keverjük utána a liszttel összegyúrjuk, 3 részre osztjuk és tepsi hátulján vékonyra nyújtjuk. A tepsi hátulját kis margarinnal meg lehet kenni. Előmelegített sütőbe tesszük, kb. 180 fokon, 8 percre. Vigyázzunk, nehogy megégjen.
A tésztával gyorsan kell dolgozni, mert ha kihűlt, törik. Én nagy késsel alá szoktam vágni és rögön deszkára tenni, majd ha kihűlt, akkor mehet rá a krém.
 
Krém készítése: 1 csomag puncs, illetve 1 csomag vaníliás pudingot, 1-1 evőkanál liszttel 0,5 - 0,5 liter tejben megfőzünk. A 25 dkg vajat 20 dkg porcukorral habosra keverünk és 2 részre osztjuk. Mindegyik pudinghoz lehet még hozzákeverni, a puncsba rumot, a vaníliába vaníliás cukrot.

Összeállítás: egy lap, rá a puncskrém, arra ismét egy lap, rá a vaníliakrém, ismét lap. Az egészet letakarom egy fóliával és egy kisebb könyvet teszek rá, hogy a krém mindenhol érje a tésztát, különben ott nem puhul meg. 
Másnap leveszem róla, és a vajjal, vagy olajjal gőz fölött megolvasztott csokoládéval bevonom, melegített késsel kockára vágom.

2011. március 15., kedd

Fehér kenyér és játék


Doki, vagyis Puffin játékra hívott minket. érdekes játékra. Nincs jutalom, nyertes, csak a játék, melyről itt olvashattok.
Ehhez viszont kenyeret kellett ma sütnöm. A napokban Kemencetűznél  láttam egy csodás kenyeret, amelyet Barbette készített.. Annyira tetszett, hogy mindenképpen olyat szerettem volna sütni., de nem volt öregtésztám. Gondoltam, hogy akkor előző este bekeverem és hagyom a hűtőbe pihenni, majd másnap kisütöm. A gondolatot tett követte és ma reggel kivettem a tésztát, megformáztam és sütőzacskóban megsütöttem. Csodálatos lett a kenyér és végre a cserepek is megérkeztek. Na nem a háztetőre, hanem a kenyérre. Régen sütöttem ilyen finom kenyeret. Tudom, hogy nem egészséges a fehér kenyér, de amikor annyira finom. Legközelebb magokat is teszek bele, hogy egészségesebb legyek:-))

Fehér kenyér

Hozzávalók: 
40 dkg BL 80-as liszt
2 evőkanál búzadara, +1 evőkanál a tetejére,
2 dkg élesztő,
2 evőkanál olaj,
2 kiskanál só,
1 kiskanál árpamaláta szirup,
kb. 3-3,5 dl víz.

Elkészítés: az élesztőt az árpamaláta sziruppal, kevés liszttel és 1 dl vízzel felfuttattam Utána mindent a kenyérsütő gépbe tettem és dagasztó programon hagyjtam addig, amíg el nem kezdte keleszteni. Ekkor kivettem a gépből és egy tálba tettem letakarva a hűtőbe. Másnap kivettem, egy kicsit átgyúrtam, majd kézzel téglalappá lapogattam. Felcsavartam, tetejét megszórtam búzadarával,  sütőzacskóba tettem., azt pedig egy  hosszúkás formába.  Hagytam kelni legalább másfél órát. A sütőzacskóba benyúltam egy kisebb késsel és három helyen bevágtam. Még 10 percig kelt, kétszer bespricceltem  a zacskóba és a tészta alá hajtottam  a zacskó száját. Előmelegített sütőbe tettem 220 fokra, 10 percre, majd levettem a hőfokot és 200 fokon sült még 40 percig. A zacskóból óvatosan kell kiszedni, mert a kicsapó gőz megégetheti a kezünket. Rácson hagytam kihűlni. Szépen kicserepesedett a héja.


Nos akkor a játék!
Egy képet kellett készíteni, amin van 2 szelet kenyér, só, vagy sószóró, vaj, és kenőkés.
Én elnéztem a kiírást és a vajat vajtartóba tettem, de Doki azt mondta elnéző és elfogadja. Meg kellene már tanulnom végre olvasni:-))
Nem tudtam választani, ezért 2 képet is felteszek:-)


2011. március 14., hétfő

Sörben-mézben sült csirkemell, cukkinis-sárgarépás rösztivel - VKF 41. fordulója.



Nagyon örültem a témának, amit Mézigörl, a VKF 41. fordulójának háziasszonya írt ki. Nevéből adódóan mi is lehett volna más, mint a méz.
Miért is a mézet választotta? (idézet a blogjából)
"...a méz csupa napsugár és napfény, amire az ember egészségének nagy szüksége van."
(Ignácz Sándor, 1943) 
Szeretem a  mézet minden formájában, ételbe, süteménybe, teába, péksüteménye és rá:-) Szóval minden formájában jöhet. Megbízható termelőtől szerezzük be a mézet, kedvencem az akácméz.
Most egy csirkés ételt választottam a fordulóra, sőt még a köretet is mézzel ízesítettem. A csirkesült ötletét a Vidék íze újság 2011. márciusi számából merítettem.

Sörben - mézben sült csirkemell, cukkinis sárgarépás rösztivel

Hozzávalók: 
60 dkg csirkemell,
só, 
őrölt bors,
4 dl sör,
1,5 dl méz,

a körethez:
3 db kisebb cukkini,
3 szál sárgarépa,
2 tojás,
só,
őrölt bors,
liszt,
2 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál méz,
olaj a sütéshez.

Elkészítés: a kifilézett csirkemellet sóval, őrölt borssal bedörzsöljük, egy hőálló tálba rakjuk és a sörrel elkevert mézzel leöntjük. Alacsony hőmérsékleten, 100 fokon, kb. 1 órát sütjük letakarva, majd levesszük a tetejét és 160 fokon még 10 percig pirítjuk.
Közben elkészítjük a köretet.A cukkinit és a sárgarépát lereszeljük, majd a tojással összekeverjük. Sóval, őrölt borssal, a mézzel, a sóval beízesítjük. A fokhagymát is apróra vágva hozzátesszük. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska sűrűségűnél kicsit keményebb legyen. Két kanál segtségével a forró olajba tesszük és egy kicsit lelapítjuk. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük.


Csirkesült narancsos gránátalmával


Igen, megint nem tudtam ellenállni a gasztroújságoknak, pedig megígértem magamnak, miután már alig van hová tenni a sok régi újságot, hogy elég volt, nem veszek többet. A Kiskegyed konyhájának extra kiadásában találtam ezt a receptet. A napokban vettem egy szép gránátalmát azzal a szándékkal, hogy majd felhasználom valami sütihez., de az újságban látott recept azonban másfelé terelt. Volt itthon minden hozzá, csak sertés hús nem. Nem gond, áthidaltam a problémát csirkecombbal.. Mi szeretjük az édesebb ételeket., ezért is esett a választásom erre a receptre. Olvasása közben szinte éreztem az ízeket a számban...nos nem csalódtam, sőt még annál is jobb lett, mint amit elképzeltem...a narancs édes, a gránátalma enyhén savanykás íze pazarul párosult a lencsepüré sós és vöröshagymás ízével. Egyszerűen fantasztikus volt...kicsit többet kellett vele dolgozni, mint egy átlagos második fogással, de megérte. Az eredeti recept még mazsolát is ír bele, de azt én kihagytam, nem szeretem túlságosan az ételekben.

Csirkesült narancsos gránátalmával

Hozzávalók:

1 db gránátalma,
3 db narancs (kettőnek a húsa, egynek a leve),
1 fej vöröshagyma,
4 evőkanál olaj,
20 dkg lencse,
1 evőkanál dijoni mustár,
8 db csirke felső comb,
só,
őrölt bors,
1 evőkanál vaj,
2 evőkanál barnacukor,
1 mk. őrölt fahéj,
1 mk. őrölt szegfűszeg,
2 db szegfűbors.


Elkészítés: a lencsét bő vízben puhára főzzük és leszűrjük. Közben a csirkecombokról leszedjük a bőrét, a húst sóval, őrölt borssal beszórjuk és fél órát állni hagyjuk. Ezután kevés olajon pirosra sütjük. Két narancsot meghámozunk, gerezdekre szedjük, a gránátalmát negyedekbe vágva kés hegyével kiszedjük a magokat., a harmadik narancsot kinyomjuk. A vajat a cukorral megolvasztjuk, majd belekeverjük a gránátalmamagokat és a narancsot gerezdeket, a narancs levét, jól átforraljuk. Közben ízesítjük a fahéjjal, a szegfűszeggel és a szegfűborssal. A húsból visszamaradt olajban üvegesre pirítjuk a hagymát, majd a leszűrt lencsét rádobjuk és pár percig pirítjuk. Ezután botmixerrel pürésítjük, sóval, őrölt borssal, dijoni mustárral ízesítjük. Tálaláskor kanálnyi lencsepürét teszünk a tányérra, arra tesszük a csirkecombokat és köréje szedjük a gyümölcsmártást.

2011. március 12., szombat

Ismét macaron


A múltkori macaronnal úgy, ahogy meg voltam elégedve. Aztán megint tanulmányoztam videókat a süteményről és megállapítottam, hogy elméletben nagyon jó vagyok:-)
A hűtőben meg csak sorakoztak a felhasználásra váró tojásfehérjék. Ezért tettem egy újabb kísérletet. Nagyon izgalmas dolog ott gubbasztani a sütő előtt és lesni, hogy lesz talpacska, vagy nem lesz talpacska:-)) Valaki kívülről látna ilyenkor a fejéhez csapna, na jó néha én is elgondolkodom mi értelme van. Nem mindegy, hogy van neki, vagy nincs, a lényeg, hogy finom legyen. 
Apukám, aki nagyon édesszájú még soha nem evett ilyen süteményt (hiába nem franszia nevelése volt:-))) ezért úgy gondoltam meglepem vele. Tudtam, hogy vevő lesz rá. Ha hallottátok volna hányszor mondta, el, hogy ...kislányom ez milyen finom :-)) Na ezért is gubbasztok a sütő előtt:-)))
A recept és az elkészítés ugyanaz volt, mint a múltkorinál. Annyi kis különbség volt most, hogy a felvert tojásfehérjébe cseppentettem 4 csepp sárga ételfestéket, mert valamilyen színeset szerettem volna. 
Ugyan még ez sem az igazi, de finom lett.


2011. március 11., péntek

Joghurtos zsemle


Régen sütöttem zsemlét, épp itt volt az ideje. Délben döntöttem el, hogy kenyér helyett friss zsemlét készítek vacsorára. Annak rendje és módja szerint ki is sült, amikor megérkeztek anyukámék és meglátták a frissen gőzölgő zsemléket. Nos ennek nem nagyon lehetett ellenállni. Gyors vajazás, tejeskávé készítés és csak úgy tűntek el a zsemlék. No meg csomagoltam is. Így aztán holnap újra indul a sütés:-)) Örülök, hogy a szüleimnek még mindig tudok örömet szerezni, ha ilyen kis dolgokkal is:-)

Joghurtos zsemle

Hozzávalók:
20 dkg BL 80-as liszt,
20 dkg BL 55-ös liszt,
2 dkg élesztő,
5 dkg vaj,
1 kiskanál só,
10 dkg joghurt,
kb. 1,5 dl tej,
1 kiskanál árpamaláta szirup.


Elkészítés: egy kevés liszttel, tejjel, az árpamaláta sziruppal az élesztőt felfuttattam. Ez kb. 15 perc. Utána a vaj kivételével mindent a kenyérsütő gépbe tettem és dagasztó programra kapcsoltam. Amikor összeállt a tészta, akkor adagoltam hozzá a vajat is, a gépben hagytam megkelni a tésztát. Az üstből kivettem, kicsit átgyúrtam, majd 16 egyenlő darabba vágva, a darabokat gömbölyítettem és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam. Letakartam és kb. 45 percig hagytam ismét kelni. A sütőt előmelegítettem 190 fokra és az aljába egy sütőtálba vizet tettem. A zsemléket így sütöttem kb. 15 percig, majd 170 fokra levettem a hőfokot és még 10 percig sütöttem.

2011. március 10., csütörtök

Vöröslencse leves


Sokat hallottam már a vöröslencséről, hogy milyen finom, mennyire egészséges, de látni még nem láttam, egészen a múlt hétig, amikor egy kis zöldségesben megláttam és meg is vettem. Nem olvastam hozzá recepteket, mert majdnem úgy készítettem, mint a hagyományos lencsét, de mégis más lett. Mondhatom csodálatos leves lett belőle. Mi a kissé savanykás leveseket szeretjük ezért ízlett ez is ennyire. Mind a fél kiló lencsét feltettem főni, nem tudtam mennyire lesz sűrű...bizony elég sűrű lett, de pont ez volt a jó benne. Érdemes kipróbálni, nem kell beáztatni, nagyon gyorsan elkészül..

Vöröslencse leves

Hozzávalók: 
50 dkg vöröslencse,
3 szál sárgarépa,
1 fej vöröshagyma,
kevés olaj,
2 evőkanál mustár,
babérlevél,
friss kakukkfű,
só,
őrölt bors,
2 dl tejföl.

Elkészítés: a kevés olajon a hagymát picit megdinszteltem, majd rátettem a vöröslencsét, a kockára vágott sárgarépát és rövid ideig együtt dinsztelem. Ezután felöntöm kétszer annyi vízzel, mint a lencse és sóval, őrölt borssal, kakukkfűvel, babérlevéllel ízesítem. Ha valaki hígabbra szeretné, akkor háromszor annyi vízzel öntse fel. Teljesen puhára főzöm és a végén belekeverem a mustárt. A tejföllel behabarom és már csak egyet forralok rajta. Nagyon finom.

2011. március 8., kedd

Spenótos cannelloni


Nagyon szeretem a spenótot, amibe lehet beleteszem, most éppen a cannelloni esett "áldozatul". Azóta van ez a spenót "mánia" mióta olyan spenótot sikerült venni, amire kiolvasztás után is rá lehet ismerni, vagyis nem egy felismerhetetlen pép. Nyáron már a kertben is termett, frissen pedig tényleg nagyon finom. Annyi nem volt, hogy a mélyhűtőbe is kerüljön, na de majd az idén:-) Ez az étel gyors és igazán nagyon finom volt.

Spenótos cannelloni

Hozzávalók: 
12 db cannelloni tészta,
50 dkg darált hús,
1 kis fej vöröshagyma,
25 dkg spenót,
só,
őrölt bors,
5 dl tejszín,
2 tojássárgája,
1 evőkanál liszt,
kevés parmezán sajt,
kevés olaj.

Elkészítés: a vöröshagymát kevés olajon megdinsztelem, majd ráteszem a húst és puhára párolom. Közben befűszerezem, sóval, őrölt borssal. Amikor kész, kicsit hagyom kihűlni. Közben kevés olajon a lisztet picit átpirítom, majd a tejszínnel óvatosan, állandó keverés mellett felengedem. Kicsit összerottyantom és azt is hagyom hűlni, majd hozzákeverem a sajtot és a tojássárgákat,ezt is befűszerezem kevés sóval, őrölt borssal, ezután beleteszem a kiolvadt spenótot. A cannelloni tésztákat megtöltöm a hússal és egy jénaiba sorakoztatom őket. A tejszínes keverékkel leöntöm, hogy mindehol ellepje a tésztát és előmelegített sütőben szép pirosra sütöm. A cannelloni tésztákat én nem főzöm ki előre, csak úgy szárazon töltöm be és úgy öntöm le a tejszínes keverékkel. Gyors, egyszerű .

2011. március 7., hétfő

Kukoricás bucik


Mostanában nem veszünk kenyeret, péksüteményt, időm engedi, magam készítem. Igen nagy örömömet lelem benne, hogy friss péksüteményt, kenyeret tehetek le az asztalra. Párom értékeli is rendesen. A zöldséges nálunk árul mindenféle bio dolgokat is, többek között különféle liszteket, nála vettem ma kukorica lisztet. Régebben már sütöttem ilyen kukoricás bucit és akkor jól sikerült. Ezzel leptem meg a páromat, mire hazaért délután, ott gőzölgött a friss péksüti konyhapulton, várva  a vacsoraidőt:-))
Finom szaftos, ropogós héjú és szép sárga színű buci lett belőle:-))

Kukoricás bucik

Hozzávalók:
20 dkg kukorica liszt,
30 dkg kenyérliszt (BL-80),
2 kiskanál só,
2,5 dkg élesztő,
2 kiskanál árpamaláta szirup,
2 evőkanál burgonyapehely,
0,5 dl olaj,
kb3-3,5 dl víz. (ez függ a liszttől).


Elkészítés: mindent a kenyérsütő gépbe tettem, majd dagasztás után áttettem egy dagasztó tálba a tésztát és hagytam kelni kb. 2 órán keresztül. Akkor jól átgyúrtam és 12 egyenlő darabra vágtam, hosszúkásra formáztam és két sütőzacskóba tettem, hagytam kelni a duplájára. Ekkor egy kicsi ollóval benyúltam a zacskóba és a bucikat 3 helyen bevágtam. A sütőzacskót visszazártam és még hagytam 10 percet kelni. Előmelegített sütőbe tettem be sülni 220 fokra 10 percre, akkor a hőfokot visszavettem 200 fokra és még így sült kb 15 percig. Rácson hagytam kihűlni.


2011. március 6., vasárnap

Csokoládé vulkán


Azóta szándékoztam kipróbálni ezt a sütit, mióta ősszel Pécsett egy étteremben ettük egy kirándulás alkalmával. Aztán több helyen is olvastam a blogokban, mindenhol olyan csábító volt. A hétvégén itt voltam anyukámék, meg a kisfiam is itthon volt és adódott az alkalom, hogy meglepem őket ezzel. Gyorsan el lehet készíteni és kiadagolni tálkába, vagy más sütő alkalmatosságba, és a kellő időre lehet időzíteni a sütését. Ennél a sütinél ugyanis vigyázni kell, hogy ne süssük túl, a közepének folyósnak kell lenni., amikor bele kanalazunk a krém szinte vulkánszerűen tör elő:-)
A csúcs vanília fagyival lett volna, de az nem volt itthon, így maradt a tejszínhab. Elsőre egész jól sikerült, de legközelebb a fagyi sem fog hiányozni mellőle:-)) A receptet itt találtam. A csoki és a porcukor mennyiségéből is kevesebbet tettem bele az eredeti recepthez képest.

Csokoládé vulkán

Hozzávalók:
5 dkg vaj,
30 dkg étcsokoládé (legalább 60 %-os),
10 dkg porcukor
4 egész tojás
pici só
5 dkg liszt,
1 vanília kikapart belseje.

Elkészítés: a vajat a mikróban fél percig melegítem, majd beletördelem a csokoládét és kevergetve felolvasztom. Ha kell még egyszer, vagy kétszer rövid időre visszateszem a mikróba. A tojásokat habosra keverem a cukorral, hozzáteszem a kikapart vaníliát. Az egészet összekeverem a felolvasztott csokival és beleszitálom a lisztet. Kivajazott tálkákba kanalazom, csak háromnegyedig, mert még nőnek sütés közben. Előmelegített sütőben kb. 8-10 percig sütöttem, 180 fokon. Azonnal tálaltam.



2011. március 5., szombat

Fő az egészség játék - Töltött körte


Annyi lemaradásom van, hogy azt sem tudom hol kezdjem.
Talán a legrégebbivel, Igorka és Gizi is meghívott egy érdekes játékra, amelyet  Selectfood indított útjára.

A játék lényege:
A felkérést kapó személy egy egészséges, vagy a hagyományos elkészítési módnál egészségesebben elkészített ételt publikál a blogján vagy honlapján a mozgalom logójával együtt.
Az étel típusa szabadon választható, lehet bármi ami belefér a Fő az egészség! kategóriába.
Akik kedvet éreznek hozzá, azok a recepttel együtt egészséges főzési tippekről, vagy alapanyagokról is írhatnak, vagy felhívhatják az olvasók figyelmét az egészségtelen alapanyagokra, élelmiszerekre.
A felkérést a recept és a kép megjelenítésekor tovább kell adni 2-3 - kötöttségek nélkül - kiválasztott bloggernek. Ez történhet e-mailben, megjegyzésben, ahogy kényelmes.
A továbbítás természetesen nem kötelező, de ha jónak tartod a kezdeményezést, ha szívesen készítesz egészséges ételeket és teszel az egészséged érdekében, akkor add tovább!

Nekem is fontos, hogy egészséges étel kerüljön az asztalunkra. Ennek érdekében mi majdnem mindent magunk termelünk és termesztünk. Ami a család számára kell, legyen az zöldség vagy gyümölcs, majdnem minden megterem a kertünkben.  A férjem  (és ha időm engedi én is:-)) sokat dolgozunk ezért. Az utóbbi időben nagy élvezettel termesztem a zöldfűszereket is és imádom őket frissen felhasználni.
A férjem szakmájából kifolyólag ellenzi a kémia szerek használatát a kertben, bár időnként nem lehet eltekinteni tőle. Mivel vegyszermaradványok vizsgálatával is foglalkoznak és élelmiszer-biztonsággal, így mindig tudom mit nem szabad megvenni a boltokban a téli és tavaszi hónapokban. Szerinte úgy kellene étkeznünk, mint régen, amikor nem jött be az országba ennyi külföldi áru (pl. télen paradicsom, dinnye, eper), hogy csak mindig  a szezonnak megfelelő zöldséget és gyümölcsöt fogyasszuk. Igazat kell, hogy adjak neki. A télen is kapható paradicsomot össze sem lehet hasonlítani a kertünkben termett vegyszermentes paradicsommal. Jó tudom, most mondhatjátok, hogy nem mindenkinek van kertje. Igaz, viszont van olyan ismerősöm, aki paradicsomot és paprikát nevel a teraszukon Pesten és csodás termést szüretelt arról a pár tőről, amit a párom ültetett el neki.
Ma a fiam is azzal jött, hogy szívesen tenne a teraszára pár tő paradicsomot. Hiába apja fia:-)))
Szóval mi is igyekszünk egészségesen étkezni. Gondolom lehetne még többet is tenni érte, de nem könnyű azzal a családdal, ahol a húst hússal ennék, és inkább a hagyományos ételeket preferálják.:-)
Azt az ételt, amit a Fő az egészség  jegyében hoztam, nagyon szeretjük, bár ezt nem most készítettem. Annak idején Főzőmasina blogjában láttam és azonnal megtetszett. Azóta többszőr is elkészítettem és mindig nagy sikere van.

Töltött körte

Hozzávalók: 
6 db körte, 
5 dkg majonéz, 
25 dkg tejföl,
10 dkg füstölt sajt, 
10 dkg eidami sajt, 
3 db főtt tojás, 
1 marék petrezselyem,
2 szál bazsalikom, 
1 lila hagyma, 
1 marék metélőhagyma, 
10 dkg saláta, 
só, 
őrölt bors.

Elkészítés:
a tejfölt összekeverjük a majonézzel és hozzáadjuk az apróra összevágott hagymát, a zöldfűszerekket és a kockára vágott kétféle sajtot, a főtt tojást, sóval őrölt borssal ízesítjük. A körtéket félbevágjuk és a magházat kiszedjük, majd karalábévájóval kis mélyedést készítünk. A kivájt körte apróra vágott húsát is töltelékbe keverjük. A körte mélyedésébe a töltelékből annyit teszünk, hogy befedje a körtét. Tálaláskor salátalevélre tesszük a körtéket és bazsalikom levéllel díszítjük.



A játékban való részvételre felkérem Dittát, Citromhabot és Mézeskalácsot, ha van kedvük hozzá, csak akkor.

2011. március 4., péntek

Hokkaido kalács


Már többször sütöttem ezt a kalácsot, ami pár éve szintén végigsöpört  a gasztroblogokon. Nem véletlenül, mert olyan foszlós, annyira finom, hogy számomra ez a KALÁCS, csupa nagybetűvel. Én annak idején Macinál találtam a receptet, és akkor tejporom nem lévén, csak annyit változtattam rajta, hogy kihagytam. Most azonban tettem bele, nagyon finom lett így is. Ennél a receptnél mindent pontosan kimérek, nem is nagyon ismerek ilyenkor magamra, mert minden recepten változtatok valamit. Itt nem, talán ezért is sikerül mindig jól. Készítettem már BL 80-as kenyérlisztből is, ez a kalács most tönkölybúza lisztből sült. Anyukám házi sárgabarack dzsemével volt az igazi, amihez a sárgabarack a mi kertünkben termett.:-)) A kalács variáció száma végtelen, ugyanis mindenféle töltelékkel is nagyszerű uzsonnára, reggelire a tejeskávéhoz. Ez a kalács a hozzávalók feléből készült, a tojást kicsit felverve feleztem el. A hozzávalóknál a rendes mennyiséget írom le.

Hokkaido kalács

Hozzávalók:
6 dkg finomliszt, 
54 dkg kenyérliszt, (most tönkönybúza liszt),
3 dkg tejpor,
2,5 dkg élesztő, 
8 dkg cukor, 
9 gr só, 
1 tojás,
25 dkg tej, 
15 dkg tejszín.

Elkészítés: mindent a kenyérsütőbe tettem és dagasztó programra kapcsoltam, majd hagytam kelni kb. 2 órát kikapcsolt gépnél. Utána 4 egyforma darabba vágtam és olyan szélesre nyújtottam, amilyen széles a formám. Feltekertem és sütőpapírral bélelt formába tettem. Letakartam egy konyharuhával és betettem a sütőbe, amelyet kicsit langyosra előmelegítette. Itt kelt újra kb. másfél órát. Kivettem, lekentem tojássárgájával elkevert tejjel és közben 170 fokra melegítettem a sütőt és kb. 50 percig sütöttem. Félidőben letakartam sütőpapírral, mert nem akartam, hogy megégjen a teteje.

OVCS. 4. hét.-Ma még lehet szavazni


Az online vacsoracsatára készített "versenyművemre" ma éjfélig még lehet szavazni.

Ha tetszett, amit készítettem Autumnál a Kutya és konyha blogban itt szavazhattok a név bemondásával.

Köszönöm mindenkinek:-))

2011. március 3., csütörtök

Hurkával, kolbásszal rakott káposzta


Már írtam, hogy káposzta jöhet minden formájában, legyen az édes, vagy savanyú, vagy kelkáposzta. Ha választani kellene a káposzták közül, akkor a savanyúra szavaznék. A hétvégén kaptam nagyon finom hurkát és kolbászt. Ahhoz kevés volt, hogy csak úgy simán megsüssem és valamilyen körettel, ezért kicsit fel kellett turbózni. Mi más lett volna ehhez jobb, mint a savanyú káposzta. Tulajdonképpen nem csináltam mást, mint a darált húst hurkára és kolbászra cseréltem. Igazán finom lett.

Hurkával, kolbásszal rakott káposzta

Hozzávalók:
80 dkg savanyú káposzta,
1 db vöröshagyma,
15 dkg angol szalonna,
2 dl fehér bor,
20 dkg rizs,
1-1 szál véres, májas hurka,
1 szál sütnivaló kolbász,
4 dl tejföl,
kevés olaj,
őrölt bors,
2 db babérlevél,
só.

Elkészítés: a rizsből a szokásos módon főtt rizst készítünk. A kockára vágott szalonnát a kevés olajon kicsit megpirítjuk, majd rádobjuk a kockára vágott vöröshagymát és megdinszteljük. Erre tesszük rá a kicsit kimosott és összevágott káposztát, majd a bort aláöntjük, a babérlevéllel, őrölt borssal és ha kell sóval ízesítjük. Majdnem puhára pároljuk.
A hurkákról és a kolbászról lehúzzuk a héját (?), és karikára vágjuk. A tejfölbe is teszünk őröl borsot és kevés sót.
A káposzta felét egy jénaiba terítjük, kevés tejföllel meglocsoljuk. A rizst elterítjük rajta, majd arra tesszük a a karikára vágott hurkát és kolbászt felváltva. Erre megy a maradék káposzta, tetejére pedig a maradék tejföl. Előmelegített sütőbe tesszük, kb. 180 fokra és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha valaki szereti, akkor sajttal is megszórhatja.

2011. március 2., szerda

Túrós párna


Pár napja láttam a Házias konyhában Chef Vikinél egy almás párna receptet. Nagyon hívogató volt, meg amúgy is kellett valamit sütni a páromnak a reggeli kávé mellé. Én ezt rögtön túrós töltelékkel tudtam elképzelni. Gyorsan el lehet készíteni és mondhatom régen ettem ilyen finom süteményt. Legközelebb más töltelékkel is kipróbálom. Az eredeti recept Mr. Poppy konyhájában olvasható. Köszönet a receptért itt is mindkettőtöknek.

Túrós párna

Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt,
1 tasak (12 g) sütőpor,
15 dkg mascarpone,
5 ek tej,
5 ek napraforgóolaj,
9 dkg porcukor,
1 citrom reszelt héja,
1 csipet só.

A tetejére:
1 tojás,
porcukor a szóráshoz

a töltelékhez:
40 dkg túró,
2 db tojás,
15 dkg cukor,
2 kiskanál citromlé,
1 csg vaníliás cukor.

Elkészítés: a tésztához a lisztet átszitáljuk, hozzászórjuk a sütőport. A liszt kivételével a hozzávalókat összekeverjük, majd a liszttel is és jól átgyúrjuk. Én betettem a hűtőbe addig, amíg a tölteléket elkészítette. A töltelékhez a tojást kikeverjük a kétféle cukorral , a citromlével és a villával áttört túrót hozzáadjuk, jól elkeverjük. A tésztát kivesszük a hűtőből és 28x48-as téglalappá nyújtjuk, amit hosszába félbe vágunk és keresztben pedig 2x 6 darabba, így 12 db sütink lesz.  Tehát 1 darab 8x12 cm-es lesz. A tojást szétválasztjuk, a sárgájával majd megkenjük a tetejét, a fehérjével pedig a téglalapok szélét kenyjük be. Egy kiskanál tölteléket teszünk a tészta egyik felébe, a másik felét pedig 3-4 helyen pár centire bevágjuk (én derelyevágót használtam). A bevágott tészta rész ráhajtjuk a töltelékesre és kézzel villával jól lenyomju. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojássárgájával megkenjük és előmelegített sütőben, kb. 160 fokon kb. 20 percig sütjük. Tálaláskor porcukorral szórjuk meg.
Nagyon finom!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...