2011. április 28., csütörtök

Csokis-áfonyás kalács



Nagyon szeretem Jade oldalát, mindig találok valami finomságot, most is nála jártam és találtam ezt a kalácsot.Ő pedig Mohánál találta, Moha pedig Limaránál, én meg jól elkészítettem ezek alapján.A kalácsnak nagy sikere volt, szinte egész héten megvolt belőle a reggeli...annyit változtattam csak Judith receptjén, hogy durvára vágott diót is tettem hozzá. Köszönöm a receptet itt is.

Csokis-áfonyás kalács

Hozzávalók: 
50 dkg liszt (BL-55-öt használtam),
7 dkg cukor,
csipet só,
3 dkg friss élesztő,
2-2,5 dl langyos tej,
2 tojás,
5 dkg vaj,
15 dkg aszalt áfonya,
15 dkg durvára vágott dió,
15 dkg csokilencse(vagy reszelt csokoládé).

Elkészítés: a tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépbe tesszük és a dagsztó-kelesztő programon hagyjuk lefutni. A megkelt tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk és megkenjük egy kis olvasztott vajjal. Mindkét részt megszórjuk a csokilencsével, a dióval és az áfonyával. Feltekerjük és a két rudat is összefonjuk. Sütőpapírral bélelt hosszúkás sütőformába tesszük és hagyjuk ismét megkelni a duplájára. Tetejét lekenjük egy kis tejszínnel elkevert tojássárgájával és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 50 percig sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, akkor letakarjuk.

2011. április 27., szerda

Spenótos, tejszínes metélt- VKF 42.

Imádom, hogy már van a kertben spenót, sóska, éledeznek a fűszerek, virágzik az eper, kibújt a hagyma és a zöldség.
Nagyon örültem Strawberry kiírásának, aki a VKF! 42. háziasszonya. Nevéből adódóan eper lett volna a téma, de aztán egy kis módosítás történt és a téma a tavasz beköszöntével a "Színpompás Ételek" nevet kapta. Az volt a kérés, hogy minél harsányabb, annál jobb, de egy kis kikötés még volt, hogy a kiegészítők is passzoljanak az ételhez.
Én az epret választottam, kaptam is anyukámtól egy nagy tál magyar epret, aminek igazi eper íze volt. Viszont mire körülnéztem mát nem volt belőle semmi.


Így esett a választásom a zöld színre, történetesen a spenótra. Bár ebből nem lehetett olyan harsány színt előállítani, mert tejszínesen készült, de remélem megfelelek a kiírásnak.
Az ételt az ihlette, hogy nemrég Sopronban egy étteremben ettem hasonlót és annyira ízlett, hogy megpróbáltam itthon is elkészíteni. Mondhatom, hogy teljes volt a siker. Ami még a fő,  hogy nagyon gyorsan kész volt:-))

Spenótos, tejszínes metélt

Hozzávalók:
25 dkg metélt tészta,
15 dkg spenót,
15 dkg bacon szalonna, 
2 dl tejszín,
1 csomag újhagyma,
2 db tömlős sajtkrém,
1 evőkanál medvehagyma pesto,
őrölt bors,
só,
1 evőkanál olaj.

Elkészítés: a tésztát kifőzzük, majd leszűrjük és félretesszük. A bacon szalonnát apró kockára vágjuk és az olajon kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott hagymát és rövid ideig együtt pirítjuk. Ezután mehet hozzá a spenót, de csak pár percig dinszteljük. Közben összekeverjük a sajtkrémet, a pestot és a tejszínt, majd a spenótot felengedjük vele és kissé beforraljuk. Őrölt borssal, sóval ízesítjük. Tálaláskor a tésztára halmozzuk és pár szelet sült bacon szalonnával díszítjük.

Segítség kérés

Szeretnék Nektek bemutatni egy kisfiút, Harcoskát. Veres Csabika 2008. március 18-án látta meg a napvilágot, koraszülöttként. Születésekor 1130 gramm és 37 cm volt.
Idén betöltötte a harmadik életévét, és a mai napig nem evett és nem ivott még semmit a száján keresztül. Diagnózis nincs... Folyamatosan szondán keresztül mobil pumpával táplálják. A mobil pumpához a szerelék havi 25.000-30.000 Ft. Az otthoni fejlesztése alkalmanként 4.500-5.000 Ft között van. Nagyon sok mindenre szükség lenne a gyógyuláshoz, de három év költsége igen csak megterhelte a család kasszáját.

Létrehoztak Neki egy facebook oldalt (IDE KATTINTVA csatlakozhattok), hogy ezzel keressenek segítőket. Elsősorban nem pénzt gyűjtenek, hanem szeretnének találni egy orvost, aki felállítaná a diagnózist és el tudnának indulni a gyógyulás útján. Próbálkoztak bejutni a médiába, de sajnos ismerősök nélkül nem lehetséges.

Amit mi tudunk tenni Harcoskáért:
  • Csatlakozzatok a facebook oldalához, hogy minél többen megismerjék Őt. Soha nem lehet tudni, hogy melyikünk ismerőse figyel fel Rá, lehet, hogy Nálad van a megoldás...
  • Ha van rá lehetőséged, akkor oszd meg ezt a bejegyzést a saját ismerőseiddel, küldd el e-mailen, terjeszd bármilyen formában, hogy a Kisfiú álma arról, hogy egészséges legyen, valóra válhasson...
  • Ha anyagilag tudod támogatni Őket, akkor magánszemélyként Szabadi Szilvia néven van Erste Bankos számlaszámuk, ide akár 100 Forintot is átutalhatsz: 11600006-00000000-34974500
    Ha cégen keresztül segítenél, akkor A Reménysugár a Beteg Gyermekekért, a Rászorultakért és a Betegekért Alapítvány keresztül tudtok támogatást nyújtani az alábbi számlaszámra: OTB BANK Rt. 11719001-20324043
    BUDAPEST BANK Rt. 10103881-49133800-01000005. Nagyon fontos, hogy a megjegyzés rovatba tüntessék felé, hogy Veres Csaba részére külditek a pénzt, mert csak akkor kapják meg a támogatást, így célzottan viszont eljut hozzájuk. Veres Csaba neve mellett adjátok még meg a cég címét és adószámát a megjegyzés rovatban, s az alapítvány, igazolást fog küldeni a támogatásról és az így leírható az adóból. Aki alapítványon keresztül utal, kérem, e-mailen jelezze Harcoska anyukájának (szasa29@gmail.com), mert a későbbiekben tájékoztatnak mindenkit Csabika állapotáról, aki segít a gyógyulásban.
Köszönöm, hogy megpróbáltok Ti is segíteni!!!

Többet is megtudhattok Csabikáról itt!

2011. április 26., kedd

Csokoládé torta, csokoládé mousse krémmel


Nem nagyon szoktam tortát készíteni, de most a vendégek kedvéért neki láttam egy kicsi tortának. Az ötletet Csokis fakanál húsvéti ajánlójában láttam. Az egyik bevásárló központban pedig találtam nagyon aranyos marcipán fugurákat hozzá, mert annak elkészítésébe már nem fogtam volna bele. A krém pedig Sajtkukac népszerűvé vált gyors csokoládé mousse tojás nélkül receptjéből készült. A mennyiséget dupláztam, így került a tetejére és az oldalára is. Nagy sikere volt a vendégek körében.

Csokoládé torta, csokoládé mousse krémmel

Hozzávalók:

a tésztához:
3 db tojás,
3 evőkanál cukor,
3 evőkanál liszt,
1 kiskanál sütőpor,
1 evőkanál holland kakaó,

a mousse krémhez:
15 dkg pillecukor,
 5 dkg vaj,
 20 dkg étcsokoládé,
0,6  dl tej,
4 dl behűtött tejszín,
1 vaníliarúd kikapart belseje,

tetejére:
10 dkg jó minőségű  étcsokoládé (55 %-os),
2 dkg vaj,
 marcipán díszek,
csokival bevont mandula szemek,
kevés pisztácia.

Elkészítés: a tojásokat szétválasztom és a fehérjét a cukorral jó keményre felverem. A tojássárgáját összekeverem és azt is a fehérjéhez adom, jól elkeverem. Közben a lisztet, a sütőporral és az átszitált kakaóval összevegyítem és az is mehet a fehérjéhez. Finoman összekeverem egy fakanállal, hogy ne törjön össze a hab. Egy kisebb tortatformába teszem a krémet és előmelegített sütőben kb. 160 fokon készre sütöm. Rácson hagyom hűlni, majd 3 részre vágom.
Közben elkészítem a krémet, a csokoládét, a vajat, a vanília kikapart belsejét és a pillecukrot lábosba tettem,  ráöntöttem  a tejet és nagyon pici lángon melegítettem, miközben állandóan kevertem. Amikor minden felolvadt, akkor hagytam hűlni, időközben párszor megkevertem. Közben a hideg tejszínből kemény habot vertem, majd óvatosan a kihűlt csokikrémhez forgattam. Annyi időre tettem hűtőbe, amíg a torta ki nem hűlt.
A tortát megtöltöttem a krémmel és a tetejére, oldalára is kenetem.
A csokoládét a vajjal gőz fölött megolvasztottam, majd kicsit hagytam hűlni. A torta tetejét és oldalát bevontam vele. A krémből megmaradt egy kevés ezzel díszítettem a tetejét, amire csokitojást nyomtam és a marcipán díszeket is rátettem. Tetejét durvára vágott pisztáciával szórtam meg.

2011. április 23., szombat

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Úgy volt, hogy nem sok dolgom lesz, sonkafőzés, kalácssütés.
Aztán úgy alakult, hogy ma vendégeink lesznek este, ezért belevetettem magam a konyhába:-))

Ezzel a képpel kívánok mindenkinek nagyon szép, kellemes, nyugodt, pihenéssel teli Húsvéti Ünnepeket!


Recept itt!

2011. április 21., csütörtök

Ajándékot kaptam Valitól

Vali nemrég hirdetett egy játékot, amire én is beneveztem. A napokban volt a sorsolás és pár nap pihenő után hazaérve láttam meg, hogy az egyik nyertes én vagyok. Nagyon örültem neki, mert nem sokszor kedvezett eddig a szerencse nekem.
Ma takarítás közben csengetett is  a postás és ezt a szépen becsomagolt dobozt hozta.

Közben megszólalt a telefonom és nem tudtam rögtön kibontani, csak nézegettem a dobozt és azon gondolkodtam mit tartalmazhat:-)))

Végre aztán kibontottam. Bocs Vali a szépen becsomagolt ajándékért, de csak úgy eltéptem a papírt:-)))

Ezt találtam benne:


Annyira, de annyira örülök, hogy olyat kaptam, amilyen nekem nincs, de mindig szerettem volna.
Igazi meglepetés.
Itt is nagyon szépen köszönöm a kedvességed:-))

2011. április 19., kedd

Húsvéti ajánlat-játék


Nagyszerű játék van több blogban is. A Húsvét közeledtével sokan gondolkodnak azon, hogy mit is készítsenek az ünnepnapokra. Nekem nagyon irigylésre méltó helyzetem van, mert az idén nem nálunk lesz a családi összejövetel, hanem étterembe megyünk:-))) Azért nálam is készül pár dolog, úgy mint kalács, főtt sonka, főtt tojás:-))

A játék lényege:
- Írni kell egy bejegyzést Húsvéti ajánlat címmel!
- Javasolni kell 5 - 10 ételt bármilyen kategóriában.
- Egy feltétel van, hogy a már korábban közzétett receptjeidből válogass!
- Ha megkapod a játékot akkor kérlek küldd tovább 10 bloggernek!
- A játékot szabadon is "elviheted" , nem kell megvárni még eljut hozzád!

Láttam, hogy már nagyon sokan részt vesznek a játékba, nehéz lesz 10 bloggernek továbbadni, de megpróbálkozom vele.

Akiket én meghívok a játékba:

Aliz
Belly
Dió bisztró
Ditta 
Elif
Epercsók
Fevi
Latsia
Mézigörl
Trinity

Az én Húsvéti ajánlataim:

Sajtos póréhagyma leves


Tepsis tarja juhtúrós káposztával


Mascarponés citromkrémmel töltött mákos süti

Hokkaido kalács

Macaron 3.

 

 

2011. április 14., csütörtök

Macaron 3.


Van aki már unja a macaronokat, az lépjen nyugodtan tovább:-)
Mivel Apukám első számú kedvenc süteményévé lépett elő és én szeretem meglepni vele, ezért van lehetőségem bőven kísérletezni. Ma egy szép sárga színűt sütöttem, igaz nem akartam ennyire sárgát, de kicsit meglöttyent a festékes üvegecske:-) Apukám úgysem a színét nézi:-)
A mostani macaronom Latsia receptje alapján készült, annyi változtatással, hogy nekem volt a hűtőben pár napos tojásfehérjém. A keverésen is kicsit változtattam, mert az éppen csak összekevert  massza nem akart terülni és nem akartam megint pici macaront sütni, meg csúcsosat, ezért párat még kevertem rajta. Köszönöm a receptet itt is. Most nagyon meg vagyok elégedve vele:-)))Az eredeti recept itt olvasható.

Macaron

Hozzávalók: 
12,5 dkg mandula,
25 dkg porcukor,
12,5 dkg tojásfehérje 

0,75 dl  kristálycukor = 7,5 - 8dkg kristálycukor.
pár csepp ételfesték
az étcsokoládés ganache krémhez:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (55 %-os),
0,5 dl rum
0,5 dl tejszín.

Előkészítés: a tojásfehérjéket 1 napig "öregíteni" kell szobahőmérsékleten, vagy 5 napig hűtőben. Én ez utóbbit választottam, biztos, ami biztos. A szeletelt mandulát a kávédarálóban nagyon finomra daráltam a porcukorral együtt, majd átszitáltam. Ez azért kell, hogy szép egyenletes legyen a macaron teteje.
Latsia receptje szerint öregítés nélkül is működik a dolog.

Elkészítés: a tojásfehérjét robotgéppel félig felvertem, majd hozzátettem a kristálycukrot és olyan keményre vertem, hogy amikor kiemeltem a keverőt, akkor kis csúcsot hagyott a tojásfehérje a lapáton. Itt kevertem hozzá az ételfestéket. Ekkor az átszitált cukros mandulát fakanállal hozzákevertem, de csak addig, amíg egynemű nem lett. Itt is vigyázni kell, hogy teljesen ne törjük össze a habot, de azért a levegő buborékok nagy része kimenjen belőle. 
A masszát habzsákba tettem, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kb. 50 forintos nagyságú tésztát nyomok a papírra. Piszkénél olvastam egy jó ötletet, hogy egy sütőpapírt "preparált", vagyis 50 Ft-os nagyságú köröket rajzolt egy papírra és arra tett egy másik papírt, amire nyomta a köröket, vagyis amolyan "sorvezetőt" készített. Én ezt a lépést kihagytam, mint utólag kiderült kár volt megspórolni ezt, mert nekem nem nagyon lettek egyformák a gömbök. Egy picit kisebbet kell kinyomni, mint amekkorát akarunk, mert a massza még magától is terül pár mm-t. Nekem két tepsire fért el. 
A tepsit jó erősen a pulthoz csaptam, hogy a levegőbuborékok kimenjenek belőle és szép sima legyen a teteje.
A macaronoknak szobahőmérsékleten kb. 45 percet kell pihenni, hogy egy kicsit száradjon a teteje. 
Ekkor készítettem el az étcsokoládés ganache krémet. A tejszínt egy percig forraltam, majd hozzátördeltem a csokoládét és hagytam teljesen felolvadni, majd belekevertem a rumot is. A krémet hűtőbe tettem felhasználásig.
A macaron neuralgikus pontja még a sütés is. Ehhez nagyon kell ismerni a sütőnket. Előmelegítettem  a sütőt 160 fokra és a 45 perc letelte után betettem sülni a macaronokat, nem légkeveréssel.Ezen a hőfokon sült kb. 8 percig, majd kicsit kinyitottam a sütő ajtaját és visszavettem a hőfokot 130 fokra és így sütöttem még 5 percig. Nem szabad barnulnia, szép "fehérnek" kell lennie. A sütőpapíron hagytam kihűlni és akkor szedtem le róla, szépen le is jött. 
Az étcsokoládés ganache krémet kivettem a hűtőből és habzsákba téve megtöltöttem a macaronokat vele.


2011. április 13., szerda

Gombás-cukkinis penne


A múlt hétvége még a lábadozás időszaka volt, ezért csak egy gyors kajára tellett az energiámból. A gyógyító húslevessel pedig nem volt gond. Amikor bevásároltam még nem volt ötletem, meg erőm sem, így amikor nekiláttam improvizáltam a hozzávalókból. A gombát cukkinivel még nem próbáltam, de gondoltam rossz nem lehet, mindkettőt szeretem külön külön. Jó döntés volt, nagyon finom lett és ami a lényeg, hogy gyorsan kész volt.

Gombás-cukkinis penne

Hozzávalók:
25 dkg penne tészta,
30 dkg darált hús,
30 dkg gomba,
2 kisebb cukkini,
1 fej vöröshagyma,
1 marék metélőhagyma,
2-3 levél medvehagyma,
2 evőkanál olaj,
só,
őrölt bors,
3 dl tejszín
2 dl tejföl.

Elkészítés: a penne tésztát al dente főzöm, vagyis félpuhára. A vöröshagymát az olajon megdinsztelem, majd felét félreteszem. A vöröshagyma egyik felén  megdinsztelem a darált húst, sóval, őrölt borssal ízesítem. A vöröshagyma másik felére teszem a kockára vágott gombát és a szintén kockára vágott cukkinit és félpuhára párolom. Sóval, őrölt borssal ízesítem.
Egy jénai tál aljára teszem a penne tésztát, majd rá a darált húst és arra a gombás cukkinit. A tejfölt összekeverem a tejszínnel. sóval, őrölt borssal, az összevágott metélőhagymával és medvehagymával ízesítem és a gombás cukkini tetejére öntöm. Előmelegített sütőbe teszem, kb. 180 fokra, 30-35 perc alatt készre sütöm.

2011. április 9., szombat

Egyik ámulatból a másikba és a világ legfinomabb ebédje

Először a világ legfinomabb ebédjéről. Nem is gondoltam volna, hogy ez nem más, mint 4 napi éhezés és diéta után 1 szem főtt krumpli. Én legalább is úgy ettem, mint valóban a világ legfinomabb ebédjét fogyasztottam volna egy drága étteremben :-)))
Az ámulatokról pedig. A múlt héten levelet kaptam a Laptopkonyhától, hogy nyertem egy fokhagymavágó kis szerkezetet. Azonnal meg is néztem a honlapon, hogy milyen az. Nagyon tetszett már akkor is, sőt még egy videót is láttam a használatáról. A héten pedig meg is érkezett a legújabb konyhai kütyüm, de kipróbálni még nem volt időm. Köszönöm itt is:-))
 
Ma pedig felmentem a Laptopkonyha honlapjára és mit látok, a desszert kategóriában kiválasztották az egyik beküldött receptemet abba a háromba, amire szavazni lehet, hogy joga legyen a győztesnek indulni a laptopért. 
Mert bizony egy csodás laptop a fődíj, ami megmozgatta az én fantáziámat is (hajaj, remélem az én, fiamtól örökölt, régi kis 7 éves gépem nem haragszik meg idő nap előtt, hogy újra vágyom és nem hagy cserben:-)))
Amennyiben Nektek is tetszik az ottani receptem, kérlek Benneteket szavazzatok.:-))
Aki már szavazott, annak meg itt is köszönöm.

A recept, amivel indultam a Mascarponés meggyes parfé babapiskótával
 

2011. április 5., kedd

Csokis-fahájas-diós koszorú Jade receptje alapján


Amikor megláttam Jade-nál ezt a csodálatos kalácsot rögtön el is kértem a receptet, azonban úgy alakult, hogy teljesen elfeledkeztem róla, mígnem a napokban ismét rátaláltam, így tudtam, hogy ezt fogom elkészíteni. Leírva sokkal macerásabbnak tűnt, mint maga a készítés, a tészta csodálatos volt, na és az illata a narancshéjtól, hmmmm... alig vártam, hogy elkészüljön...elmondhatom, hogy talán életem legjobb kalácsát sikerült Jade segítségével összehozni. A tetején a juharszirupos dió kicsit megpirult és karamellizálódott, isteni finom volt. Amikor olvastam a receptet elgondolkodtam rajta hányféle íz találkozik a süteményben...egyik sem volt kiugró, elnyomó íz, csodás összhang lett a vége ízében. Mindenkinek tudom ajánlani, aki meg van "áldva" egy férjjel, aki reggelire ilyen sütiket szeret enni a tejeskávé mellé :-)) Köszi a receptet itt is, az eredeti recept itt található..

Csokis-fahéjas-diós koszorú Jade receptje alapján

Hozzávalók:
a tésztához:
55 dkg  liszt,
10 dkg cukor,
2 tojás,
6 dkg olvasztott, kihűlt vaj,
2,5 dl tej,
5 dkg vaníliás pudingpor,
3 dkg friss vagy
1 dkg száraz élesztő (én frisset tettem bele),
reszelt narancshéj.

csokoládé krém: 
5 dkg vaj,
5 dkg cukor ,
1 tojás,
1/2 tk mandula kivonat,
3 dkg liszt,
2 dkg kakaó.

ezen kívül: 

3/4 csésze dió,
1/3 csésze juharszirup vagy méz,
2 ek olvasztott vaj,
10 dkg cukor,
1 tk őrölt fahéj,
olvasztott vaj, kenéshez.

Elkészítés: az élesztőt kevés tejjel és 1 kiskanál cukorral felfuttattam, majd mindent a kenyérsütő gépbe tettem és dagasztó programra kapcsolatam. Közben elkészítettem a csokikrémet, a hozzávalókat összekevertem és amíg a tészta kelt, folpackba csavarva a hűtőbe tettem. Amikor a tészta szépen megkelt, akkor kézzel ellapítottam és 4 csíkra vágtam, majd a csíkokat 5 db-ba. A csokikrémet elosztottam rajtuk és gombócokat formáztam belőlük. A diót durvára vágtam és a szilikon kuglófsütő aljába öntöttem. A juharszirupot összekevertem az olvasztott vajjal és a dióra öntöttem. A gombócokat megkentem olvasztott vajjal és fahéjas cukorba forgatva a dióra sorakoztattam, 3 sorban. A tetejét megkentem a maradék vajjal, rászórtam a maradék fahéjas cukrot és hagytam kb. 1 órát kelni. Ekkor előmelegített sütőben 160 fokon sütöttem kb. 40 percet. Félidőben le kellett takarnom, mert nagyon barnult a teteje. Amikor kész lett hagytam a formában kicsit hűlni, majd egy rácsra borítottam.




2011. április 4., hétfő

Macaron, most csak kép


Igen, már megint macaron. Hiába gyűlnek a tojásfehérjék. Időközben pedig kiderült, hogy apukám imádja. Hétvégén nálunk voltak ebédelni, ezért készült ez a macaron. Most nem mondhatja rá senki, hogy lapos. Nagyon finom volt, főleg másnap, amikor a krémtől kicsit megpuhult.a krémtől. 
A mandulás keverék állaga nagyon jó lett, most csak az volt a gondom vele, hogy egy hajszálnyit kellett volna folyósabbnak lenni, mert csúcsos maradt a teteje és nem terült el annyiira, mint kellett volna, ezért olyan kis aprók lettek. Szinte egy falatnyi. Egy vizes kiskanállal lenyomtam a púpokat, de ezt valahogy nehezen viselte a süti és az ételfesték is, mert ahol hozzáértem a kiskanállal, ott egész más színe lett a macaronnak. Sebaj kicsire nem nézünk, mert mind elfogyott, senki nem reklamált:-))

Recept itt található.
A változás annyi, hogy pár csepp piros ételfestéket tettem a tojásfehérje habba.


2011. április 1., péntek

Francia diós


Igazából a rendes neve francia mákos lenne, de dióval is lehet készíteni. Én jobban szeretem a diósat, ezért ezzel készült, de legközelebb mákkal is kipróbálom.. Kolléganőmet búcsúztattuk és Ő hozta ezt a finom süteményt, aminek rögtön elkértem a receptjét. A recept nagy tepsit írt, de én továbbgondoltam a dolgot és rájöttem, hogy majd milyen jó lesz a kapcsos téglalap formában elkészíteni és összeállítani ezt a süteményt., igen ám, de eszembe jutott, hogy a középső tészta mennyiségét is csökkenteni kellene, mert nagyon magas lesz, aztán jól elmaradt. Magas is lett, a krém ehhez viszonyítva kicsit kevés, de ezt is legközelebb korrigálni fogom, az ízösszeállítás viszont csodás, nagyon finom süteményt sikerült sütni, köszönöm a receptet itt is. Érdemes kipróbálni, ha kicsit munkásnak is tűnik a sütemény.

Francia diós/mákos sütemény

Hozzávalók:

Tészta: 6 db egész tojás, 35 dkg kristálycukor, 6 ek. vízzel habosra kikeverjük, hozzáadjuk a 25 dkg lisztet, 20 dkg egész mákot, /vagy 20 dkg darált diót,és 2 kk sütőport és összekeverjük. Nagy gázos tepsiben sütjük, úgy mint a piskótákat.

Lap: 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 1 ek. méz, 1 tojás sárgája, 1 kiskanál szódabikarbóna, és kevés tej, szükség szerint, az összegyúráshoz. 2 lapot sütünk belőle. A tepsit zsírozni, lisztezni kell sütés előtt, ezt is azonos méretű gázos tepsiben sütjük kb. 160 fokon, de csak addig, amíg színt kap. Hagyjuk kihűlni.

Krém: 4 tojás sárgája, 2 cs. vaníliás cukor, 4 púpozott evőkanál liszt, 6 dl tej, 20 dkg porcukor, 35 dkg vaj. A tojássárgáját kikeverjük a cukor felével, a vaníliás cukorral és a tejhez keverjük. Lassú tűznél, állandóan keverve besűrítjük, majd hagyjuk kihűlni. A cukor másik felét habosra keverjük a vajjal, majd a két krémet jó alaposan összekeverjük.

A sütemény összeállítása: lap- krém-mákos/v. diós piskóta-krém,- lap. A krémből hagyni kell a tetejét megkenni. 10 dkg diót darabokra vágunk, 1 púpos evőkanál kristálycukorral, 1 ek. margarinnal összepirítjuk, és a krémmel megkent süti tetejére rákenjük, vagy szórjuk, majd a végén csoki forgáccsal megszórjuk.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...