2011. május 24., kedd

Csokoládé fagylalt


Itt a meleg és vele együtt a fagyi szezon is. Nekem nincs fagylalt készítő gépem, igaz volt fél napig, de vissza kellett vinni, mert nem működött. Közben kiderült, hogy a hűtőbe sem fér be (milyen szerencse, hogy nem működött:-)). Hétvégén a vendégeknek is fagyit készítettem, szigorúan tojás nélkül. Valahogy idegenkedem a nyers tojás alkalmazásától. Nagyon finom, selymes fagyi lett, melyhez megint Sajtkukac receptjét használtam. Annyit változtattam rajta, hogy a vajat most kihagytam és tejszínnel készítettem, nem tejjel. Érdemes rögtön dupla adagból készíteni, mert a mélyhűtőben sokáig eltartható.

Csokoládé fagylalt

Hozzávalók:
7, 5 dkg pillecukor,
12,5 dkg étcsokoládé,
0,3 dl tejszín,
1 vaníliarúd kikapart belseje,

2 dl behűtött tejszín. .

Elkészítés:
az apróra tördelt csokoládét,  a vanília kikapart belsejét és a pillecukrot lábosba tettem,  ráöntöttem  a 0,3 dl tejszínt és nagyon pici lángon melegítettem, miközben állandóan kevertem. Amikor minden felolvadt, akkor hagytam hűlni, időközben párszor megkevertem. Közben a 2 dl hideg tejszínből kemény habot vertem, majd óvatosan a kihűlt csokikrémhez forgattam. Mélyhűtőben jól lehűtöttem.

2011. május 18., szerda

Mandulás keksz


Mostanában is készítek kekszet hétvégén, ugye a páromnak reggelire, de olyan egyszerűeket, hogy nem is nagyon érdemes feltenni ide. Ez is egy egyszerű keksz recept, semmi extra, csak egy picit kidíszítettem:-)) Íze viszont remek.

Mandulás keksz

Hozzávalók:
30 dkg liszt,
20 dkg vaj,
10 dkg cukor,
1 tojás,
egy csipet só,
reszelt citromhéj,
10 dlk darált mandula,
1 csg vaníliás cukor,
1 kiskanál sütőpor.

Elkészítés: a hozzávalókat gyors mozdulattal összegyúrjuk, hogy a vaj ne olvadjon meg. Egy kevés átgyúrás után fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük kb. 1 órára. Ezután diónyi gombócokat formázunk belőle, majd kissé ellapítjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A tetejét egy sütemény kiszúróval díszíthetjük. Előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. A tetejét megcsurgathatjuk csokoládéval.

2011. május 16., hétfő

Burgonya krémleves csirkemájjal


Megjelent a Kifőztük 2011. májusi száma, amely letölthető innét. Letöltése, mint mindig most is ingyenes. Ebben a számban kapott helyet a következő receptem.
Már írtam róla, hogy mennyire szeretjük a krémleveseket, sűrűn készítek különböző zöldségekből. Egy ilyen levest szeretnék most ajánlani, gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Én általában felhasználom az a levet, amiben a sonkát, vagy a csülköt főzöm. Ehhez a leveshez is kitűnően fel lehet használni, még finomabb lesz tőle.

Burgonya krémleves csirkemájjal

Hozzávalók:
1 kg burgonya,
2 fej vöröshagyma,
3-4 szál sárgarépa,
1 kis marék friss bazsalikom (ha nincs, szárított is jó),
1 kis marék snidling,
1 kis marék medvehagyma,
2 kiskanál majoránna,
őrölt bors,
só,
2 evőkanál olaj,
15 dkg bacon szalonna,
30 dkg csirkemáj.

Elkészítés: egy evőkanál olajon megdinszteljük a vöröshagymát, majd rádobjuk a burgonyát, a sárgarépát és együtt dinszteljük pár percig. Felengedjük kétszer annyi vízzel, mint amennyi ellepi a burgonyát. A zöldfűszerekkel, a majoránnával, az őrölt borssal és a sóval ízesítjük, majd puhára főzzük. Egy-két evőkanál sűrűjét kiveszünk a levesből, azt félretesszük, a többit botmixerrel pürésítjük.
A bacon szalonnát a maradék olajon szép pirosra sütjük, majd kivesszük a zsiradékból, ezt is félretesszük. A visszamaradt zsiradékban kisütjük a szeletekre vágott csirkemájat, kevés őrölt borssal ízesítjük.
Tálaláskor a levesbe visszatesszük az előzőleg kivett burgonyát és sárgarépát. Beletesszük a csirkemájat és a tetejére szórjuk a pirított bacon szalonnát.


2011. május 15., vasárnap

Mascarponés eperkrém


Még nincs itt igazán szezonja az epernek, a kertben még most virágzik, de a zöldségesnél nagyon finom epret lehet már venni. Nem is tudtam ellenállni neki, na meg nem is akartam. Kedvenc gyümölcsöm az eper. Ritkán szoktam azonban bármit készíteni belőle, mert ahogy leszedjük a kertből, úgy el is fogy. Most viszont egy nagyon finom, üdítő édességet készítettem belőle. Egyszerű, gyors és nagyon finom.

Mascarponés eperkrém

Hozzávalók: 
5 dl tejszín,
25 dkg eper,
25 dkg mascarpone,
5 dkg cukor,
1 evőkanál citromlé.


Elkészítés: az epret a cukorral és a citromlével összeturmixolom, a tejszínt keményre felverem. A tejszínbe teszem az összeturmixolt epret, a mascarponét és habosra keverem.Külön tejszínhabbot is kínálok hozzá.

2011. május 14., szombat

Megjelent a Kifőztük 2011. májusi száma.


Megjelent a Kifőztük 2011. májusi száma, amely letölthető innét. Letöltése, mint mindig most is ingyenes.

Ebben a számban találhattok tőlem egy finom leves receptet. :-))

Ajánlom figyelmetekbe:

most 2011. június 15-ig közkívánatra az összes eddigi szám elérhető lesz; ha szeretnétek letölteni, ne habozzatok, mert a későbbiekben mindig csak az utolsó 4 újság lesz elérhető. Utána már csak a receptek lesznek olvashatóak a weboldalon, amiket folyamatosan kerülnek fel a Kifőztük oldalára!

2011. május 9., hétfő

Ajándék Viannetől


Vianne, a Levendula és Csokoládé blog szerzője játékot indított még Húsvét előtt. Erre küldtem be én is az ötletemet, amit a bíráló bizottság különdíjjal jutalmazott. 
Ma meg is érkezett a levél, amiben ezek a csodás gasztronómiai  ajándékok voltak:-)
Itt is nagyon szépen köszönöm, nagyon örültem mindegyiknek, főleg a tonkababnak, mert ilyenem nem volt még:-)))
Feltétlen nézzétek meg Vianne blogját, mert csodás csokikat, bonbonokat készít:-)))

2011. május 5., csütörtök

Diós csiga


Gyorsan elkészíthető sütemény után kutakodtam a régi újságjaimban, amikor megláttam ezt a receptet. Aztán valahogy csak úgy futtában olvastam el, már szedtem is elő a hozzávalókat. Amikor összeállítottam a tésztát és ismét beleolvastam az újságba, akkor vettem észre, hogy elrontottam a receptet. Túróból kétszer annyit tettem, mint kellett volna. Ez azonban nem rontott a dolgon, nagyon finom lett. Az eredeti recept a Vidék íze, 2009. februári számában jelent meg.

Diós csiga

Hozzávalók:
25 dkg túró, 
25 dkg liszt,
0,5 dl tej,
5 evőkanál olaj,
10 dkg porcukor, 
csipet só,
fél csg sütőpor,

a töltelékhez:
15 dkg dió,
5 dkgt porcukor,
10 dkg baracklekvár.

Elkészítés: a túrót áttörjük a szitán, majd összekeverjük a porcukorral, a tejjel és az olajjal. Majd a sütőporral elkevert lisztet is a masszába tesszük és az egészet jól összegyúrjuk. Lisztezett deszkán 40x50 cm-es téglalappá nyújtjuk. 
A töltelékhez összekeverjük a diót, a cukrot és a lekvárt, majd ezzel megkenjük a tésztát. Feltekerjük, mint  a bejglit, 2 cm-es darabokra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Előmelegített sütőbe 170 fokon kb. 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd megszórjuk porcukorral.

2011. május 1., vasárnap

Anyák napjára


Az Anyák napja számomra egy szép, belsőséges, csak a családra tartozó nap, de most írok róla pár sort, hogy megmaradjon emlékbe. Tegnapra előre hoztuk, mert szép idő volt, mára pedig esőt mondott (be is jött). A jó idő, a napsütés és hogy együtt volt a család, még szebbé tette a napot. Sütés, főzés kint  a kertben, kellemes együtt töltött órák, csillogó nagymama, anyuka szemek, nosztalgiázás, hogy milyen gyorsan megnőtt a gyermek. Gyerekkori történetek felidézése, amit a kisfiam már ezerszer hallott, de nekünk olyan kedves. 
(Magamban maradt az emlékezés, a fájdalom elfojtása, hogy miért.)..... ma ennek a napnak varázsa van. Szerencsés vagyok, hogy még mindig köszönthetem az édesanyámat erőben egészségben, remélem még sokáig közöttünk.
Nincs szebb dolog a világon, mint amikor a kisfiam csillogó szemét látom!

Nagy Ferenc: Édesanyám

Van egy szó, van egy név ezen a világon,
Melegebb, színesebb, mint száz édes álom.
Csupa virágból van, merő napsugárból..
Ha ki nem mondhatod, elepedsz a vágytól.
Tisztán cseng, mint puszták estéli harangja,
Örömében sir az, aki e szót hallja.
Ártatlan kisgyermek, csöpp gügyögő hangja,
Amikor gőgicsél, mintha volna szárnya.
A amikor a szíved már utolsót dobban,
Ez az elhaló szó az ajkadon ott van.
Mehetsz messze földre, véres harcterekre,
Ez a szó megtanít igaz szeretetre.
Bánatban, örömben – ver az Isten vagy áld,
Hogyha elrebeged, már ez is imádság.
És ha elébed jön könnyes szemű árva,
E szóra felpattan szíved titkos zárja.
Drága vigasztalás ez a a szó, ez a név,
Királynak, koldusnak menedék, biztos rév.
Te vagy legboldogabb, nem gyötörnek gondok,
Ha keblére borulsz és el kinek mondod?
S ha szomorú fejfán olvasod e nevet,
Virágos sírdombon a könnyed megered.
Van egy szó, van egy név, valóság, nem álom,
Nekem a legdrágább ezen a világon.
Ez a legforróbb szó, az én legszebb imám,
Amikor kimondom: anyám, édesanyám.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...