2011. június 29., szerda

Pita kenyér


Szombaton volt egy kis vendégség nálunk.Hogy feldobjam a tárcsában sült hús, saláta, újkrumpli hármast, ezért a hús felét gyrosnak készítettem el, de az is tárcsában sült. A hús és a szósz nagyon finom lett, a pitát is magam készítettem hozzá. Kicsit izgultam, mert még nem sütöttem soha, de több kedves gasztroblogger segített a probléma megoldásában. A receptet Limarától kölcsönöztem és a jó ötleteket Ritától. Köszönöm itt is. Limara receptjei itt található, Rita ötletei pedig itt.
A pita nagyon jól sikerült, szépen felpuffadt, ahogy kell és nagyon finom puha maradt. A fiataloknak nagyon tetszett, mindenki maga készítette el a sajátját, ki mit szeret, azt tett bele. Kétféle szósz készült hozzá, egy görög joghurtos tzatzikis és egy majonézes. A maradék másnapi ebéd volt a fiataloknak, nagyon örültek neki, nem kellett főzniük:-)) A kész gyrost nem sikerült lefotózni, majd legközelebb:-)

Pita kenyér

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
2 evőkanál olaj (nem volt itthon olivaolaj),
2 kiskanál só,
1 teáaskanál cukor,
2,5 dkg élesztő,
kb. 3 dl langyos víz.

Elkészítés: az élesztőt kevés vízzel, egy kanál liszttel és a cukorral felfuttattam, hagytam 15 percet állni. Ezután a lisztet átszitáltam, majd mindent a kenyérsütő gépben tettem és dagasztó programra kapcsolva hagytam a gépet dolgozni. Amikor lejárt  program, a tésztát kivettem a gépből és nyolc egyforma részre osztottam, hagytam 15 percig pihenni. Ezután egy sütőpapíron fél centi vastagra nyújtottam, letakartam és hagytam fél órát kelni. Előmelegített sütőbe tettem be a sütőpapírral együtt (3 fért el rajta) és 220 fokon sütöttem, 6-7 percig. Szép kis pufi piták lettek belőle.

2011. június 27., hétfő

Egy pénteki nap margójára, avagy a blogomról lopott képek esete


(Fénykép: innét)
Pénteken több gasztroblogger társammal kipróbáltuk a Google új szolgáltatását. Ez nem más, mint a blogomba feltöltött képeket lehet megnézni, hogy hol használják fel illegálisan, vagyis a szerzői jogaimat megsértve, az engedélyem nélkül, sajátjukként  feltüntetve. Nos igen meglepő eredmény jött ki számomra is.

Előtte még el kell mesélnem, hogy tavaly áprilisban még a régi blogomból, ahol 700 recept található kb. 350 receptet vitt el valaki képekkel együtt és tett fel az oldalára, amely tele volt hirdetéssel. Az sem zavarta, ha a nevem a képen volt, legtöbbről levágta. Aztán mertem szólni érte, még neki állt feljebb. Egy időre be is kellett zárnom a blogomat, mert teleszemetelte oda nem illő megjegyzésekkel. A blogjáról a lopott tartalmat le kellett venni, így azonban nem maradt benne semmi:-)))

Bosszantó dolog, ha valaki dolgozik egy étellel, megfőzi, lefényképezi, beposztolja, aztán jön valaki és simán lemásolja, majd bezsebeli a dicséreteket és a komentekben még tanácsokat is oszt, hogy kell csinálni.

Sokan nem értik miért zavar ez engem. Azért zavar, mert nem Ő készítette, csak lemásolta. Legalább egy linket tenne oda, hogy nálam találta.

Nos pénteken többen mérgelődtünk ismét a lopott képek miatt. 
Írtam több szolgáltatónak, hogy nézzen utána kinek a képei vannak az oldalunok. 
Ma 3 helyről választ is kaptam, volt olyan szolgáltató, aki kizárta a soraiból a lopott recepteket és képeket feltöltő egyént.
Köszönöm itt is a gyors reagálást.
Egyszerűen nem értem miért jó ez bárkinek. Előbb-utóbb úgyis kiderül.

Valamilyen szabályozás jó lenne erre is.
Azért nem adok meg oldalakat, ahol találtam illegálisan felhasznált képeket, mert nem reklámozom ezen oldalakat.
Visszatérek ahhoz a régi bevált módszerhez, hogy a képekre ezentúl ismét középre teszem fel a nevemet. Remélem nem zavar majd senkit:-))


2011. június 21., kedd

Rizskoch Zila formában


Nagyon régen sütöttem már Zila formában, ezért is örültem a Vidék íze újságban látott rizskoch receptnek. Rögtön neki is álltam, mert vendéget vártunk délután, gondoltam ez nagyon jó lesz, mutatós, a napokban főzött eperlekvárral. Siettemben nem olvastam végig a receptet, így nagyon meglepett az a rész, amikor odaértem, hogy 2 db tojássárgája és 8 fehérje. Na ezen nagyon elgondolkodtam, mert nem szerettem volna egyrészt 8 tojást elhasználni ehhez a sütihez, másrészt meg mit kezdtem volna 6 sárgájával, lefagyasztani nem szeretem. Így átalakítottam a receptet és 4 sárgáját és 4 fehérjét használtam fel. A cukor mennyiségét  is kicsit csökkentettem, mert nagyon soknak tűnt. Összességében nagyon jól sikerült, nagy sikere volt. Nem kellett bele az összes tészta, ezért ami kimaradt azt felfújtas edénybe töltöttem és abban sütöttem meg. Végül nem tudtam a Zila formában tálalni, mert hamarabb érkezett meg a vendég, nem volt idő felvágni. Viszont a kis tálakban sütött riszkoch nagyon jól mutatott és nagyon finom volt.
A recept megtalálható a Vidék íze 2011. júliusi számában.

Rizskoch Zila formában

Hozzávalók:
20 dkg rizs,
1 rúd vanília kikapart belseje,
5 dl tej,
20 dkg cukor,
4 tojás,
10 dkg vaj,
12 dkg liszt,

tálaláshoz: eperlekvár (vagy bármilyen lekvár)

Elkészítés: 2 dl vizet forralunk és beletesszük a vanília kikapart belsejét, a rizst és kevergetve addig főzzük, amíg  a rizs fel nem veszi a vizet. Ezután hozzáöntjük a tejet és gyakori keverés mellett puhára főzzük,  majd beletesszük a cukor felét, jól összekeverjük, konyharuhával letakarjuk és hagyjuk kicsit hűlni.
Addig a tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját kikeverjük a vajjal és a maradék cukorral, végül a rizzsel is.
A tojásfehérjét keményre verjük és óvatosan azt is a rizses masszához keverjük. Ezután már csak a lisztet kell belekeverni.
A formaleválasztó sprayjel befújjuk  a formát és a masszát belekanalazzuk.
Én a formát egy tepsibe állítom, mert kicsit nyaklik, ezért nehéz lenne úgy betenni a sütőbe.
A kimaradt masszát felfújtas edénybe osztjuk és az is mehet a sütőbe.
Előmelegített sütőbe 170 fokon  25 perc alatt készre sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd átfordítjuk és óvatosan lehúzzuk róla a formát. Amikor kihűlt porcukorral megszórjuk.
Éles késsel felvágjuk, kiskanállal megtöltjük a lyukakat lekvárral, ezután vesszük le róla a keretet.


2011. június 19., vasárnap

Ribizlis muffin


A máskor annyi cseresznyével kényeztető cseresznye fának valami baja van. Kívülről csodás a cseresznye, belül meg fekete. Ami meg nem fekete, abban meg lakik egy albérlő, akit én nem szeretek. Csak nézem szomorúan a cseresznyét és jár az agyam, hogy mennyi mindent tudtam volna belőle készíteni.
Most érik viszont a ribizli, bár én nem szeretem, de gondoltam egy finom kis sütibe jó lenne beletenni.
A leggyorsabb süti a reggeli kávé mellé mi más is lenne, mint a muffin, pár keverés és mehet a sütőbe...mindig olyan szép csúcsos muffinokat szeretnék sütni, de ritkán jön össze. Igaz egyszer sütöttem egy nagyon csúcsos sütit, akkor meg valaki beírta, hogy milyen ronda. Szóval ez olyan lapos féle lett, de az íze kárpótolt...valóban nagyon finom ...a ribizli pedig jó választás volt, a maga kicsit fanyar, savanykás ízével..

Ribizlis muffin

Hozzávalók: 
15 dkg ribizli,
10 dkg vaj,
25 dkg liszt,
2 tojás,
15 dkg cukor,
2 dl joghurt,
1 csg vaníliás cukor,
fél csg sütőpor,
1 evőkanál holland kakaó,
2 mokkáskanál szódabikarbóna.

Elkészítés: a tojásokat kikeverem a kétféle cukorral, majd mehet bele a vaj és azzal is jó habosra keverem. Utána beleteszem a joghurtot. Egy másik edényben összekeverem a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát. Majd a két részt összekeverem. Elfelezem és az egyik felébe kakaót teszek, jól kikeverem. A szilikon formába kiskanállal felváltva belekanalazom a fehér és a kakaós masszát, beleszórom a lisztbe forgatott ribizli szemeket és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöm 160 fokon, légkeveréssel.


2011. június 16., csütörtök

Eperlekvár


Tudom már vége az eperszezonnak, de csak most van időm feltenni a receptet. Én nem szoktam lekvárt főzni semmilyen gyümölcsből, mert édesanyám olyan csodás lekvárokat tud főzni, hogy azt úgysem tudnám reprodukálni. Most azonban kedvet kaptam Fevitől, a Verdenbelle blog tulajdonosától, aki olyan csodás lekvárt főzött eperből. Az eredeti recept itt található. Pár üveget megbolondítottam egy kis vaníliával is.
A lekvárt már leteszteltük és mondhatom kedvet kaptam, ahhoz, hogy  más gyümölcsből is készítsek ilyen finomságot. Én is a 3:1 ben dzsemfixet használtam. Viszonylag nagy szemű volt az eper, amit befőztem, ezért botmixerrel egy kicsit összezúztam, de nagy része egyben maradt.

Eperlekvár

Hozzávalók:
3 kg eper,
90 dkg cukor,
2 csomag dzsemfix 3:1-ben,
1 citrom leve,

1 rúd vanília kikapart belseje,
2 kis marék citromfű.

Elkészítés: az epret megmossuk és a csumákat leszedjük, majd lecukrozzuk és kb. 1 órát állni hagyjuk. Ekkor egy lábasban elkezdjük melegíteni, többször átkeverve. Kb. 1 órát főzzük kis lángon. Ha nagy az eper akkor botmixerrel kicsi pürésíthetjük. A végén belekeverjük a dzsemfixet, de azzal már csak pár percig főzzük. Egy citrom levét is belekeverünk.
Én kétfelé vettem, az egyik felébe tettem az összevágott citromfüvet, a másik felébe pedig belekevertem a vaníliakikapart belsejét.
Üvegekbe töltjük és amikor lezárjuk a tetejét, 5 percre fejre állítjuk. Száraz dunsztba tesszük egy napra.

2011. június 14., kedd

„Cinnabon” amerikai fahéjas csiga Judithtól



Amikor megláttam a „Kifőztük” 7. számának elején Judith süteményét, már akkor tudtam, hogy ezt mindenképpen ki kell próbálni. Ennek az amerikai süteménynek van több tanulsága is. A legelső, hogy közel sem lett olyan szép, mint Judithé, de az íze…hmmm. valóban érdemes kipróbálni. A másik tanulság, hogy ne akard a mascarponét habverővel hozzákeverni a vajas krémhez, mert úgy jársz, mint én…vagyis ikrás lesz a krém, így a szemétben landolt, keverhettem a másikat. Az már jól sikerült. Nekem a tetején a krém nem lett olyan szép, nem tudom mit kellett volna másképp csinálni, de majd rájövök, köszönöm a receptet itt is.A  recept letölthető innét.

„Cinnabon” amerikai fahéjas csiga Judithtól

Hozzávalók (16 db csigához):

A tésztához: 2,5 dl tej, , teáskanál porélesztő, 10 dkg cukor, 8 dkg vaj, csipet só, 2 egész tojás, 55-60 dkg BL 80-as liszt.

A töltelékhez: 8 dkg puha vaj, 20 dkg barnacukor, 2,5 evőkanál őrölt fahéj.

A mázhoz: 8 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 10 dkg krémsajt.

A tetejére: karamellszósz és durvára, aprított pekándió.

Elkészítés: az élesztőt kevés cukorral, 1 dl tejjel és egy kis liszttel felfuttatjuk. Mindent a kenyérsütő gépbe teszünk és dagasztó programra kapcsolva közepesen ruganyos tésztát dagasztunk és hagyjuk megkelni. Közben összekeverjük a barnacukrot a fahéjjal. A megkelt tésztát kivesszük a gépből, kicsit átgyúrjuk és 55x45 cm-esre kinyújtjuk. Olvasztott vajjal megkenjük, a fahéjas cukorral megszórjuk, majd a sodrófát párszor végig görgetjük rajta, végül szorosan feltekerjük, a tészta széle alulra kerüljön. Egy vastagabb cérnaszál segítségével 4,5 cm-es darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire, vagy muffin formába tesszük és hagyjuk ismét megkelni. Előmelegített sütőbe tesszük be sülni 200 fokra 10-12 percre. Amíg a csigák sülnek, addig elkészítjük a mázat a tetejére. Ehhez összekeverjük a vajat a porcukorral, majd a krémsajttal. Amikor a csigák megsültek, ezzel a krémmel kenjük meg a csigákat még melegen, a tetejét még meg lehet csorgatni karamellszósszal és erre lehet szórni durvára vágott pirított pekándióval.

Amit én változtattam: az élesztő nálam friss volt, 2,5 dkg, én csak 170 fokra tettem be sülni, mert az én sütőmmel ez vált be a kelt tésztáknál. A mázhoz, amit a tetejére kentem mascarponét kevertem és sima dióval szórtam meg.



2011. június 6., hétfő

Mézes krémes


Mostanában többször készítettem ezt a finom süteményt, mert a kisfiam nagyon szereti, na meg mi is:-)
Igaz nem a leggyorsabban elkészíthető sütemények egyike, de jó szervezéssel ügyesen el lehet készíteni. Én a krémet mindig előző nap készítem és lapokat pedig másnap. Egy éjszaka alatt teljesen megpuhul és csodás sütemény lesz belőle.
A tészta majdnem ugyanaz, mint a Lajcsi szeletnél, de nem tetem bele kakaót, készítése is ugyanaz.

Mézes krémes

Hozzávalók:

40 dkg liszt,
15 dkg cukor,
2 evőkanál méz, 
2 tojás,
egy kiskanál szódabikarbóna,
5 dkg vaj,
a krémhez:
20 dkg vaj,
15 dkg porcukor,
4 dl tej,
4 evőkanál liszt,
1 vanília kikapart belseje.

Tésztalapok készítése: a mézet, tojást, cukrot és vajat gőz felett 5 percig keverjük utána a liszttel összegyúrjuk, 4 részre osztjuk és tepsi hátulján vékonyra nyújtjuk. A tepsi hátulját kis vajjal meg lehet kenni. 
Előmelegített sütőbe tesszük, kb. 180 fokon, 8 percre. Vigyázzunk, nehogy megégjen. A tésztával gyorsan kell dolgozni, mert ha kihűlt, törik. Én nagy késsel alá szoktam vágni és rögön deszkára tenni, majd ha kihűlt, akkor mehet rá a krém.

Krém készítése: a tej felével csomómentesre keverjük a lisztet. A másik felét feltesszük melegedni, majd a lisztes tejet is hozzáöntjük. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg jól besűrűsödik. Gyakori keverés mellett hagyjuk kihűlni.
Közben a vajat jó habosra keverjük a porcukorral és a vanília kikapart belsejével.
Amikor a lisztes főzet kihűlt, akkor a vajkrémhez keverjük kanalanként. Jó habosra verjük..

Összeállítás: a lapokat megkenjük a krémmel, a tetejét kivéve. Egy kis selyempapírral letakarjuk és nehezékként egy könyvet teszünk rá. Másnap szeleteljük, amikor már szépen megpuhult a tészta.

Porcukorral megszórva tálaljuk.

Tipp: aki szereti csokimázat is tehet a tetejére, de anélkül is finom.



2011. június 1., szerda

Eperfagylalt (gép nélkül)


Één pöttyet cukrozva szeretem az epret, ne borzadjatok el ettől:-)) Nekem nincs fagyigépem, igaz volt, de csak egy napig, mert kiderült egyrészt, hogy nem jó, másrészt meg nem fér be a hűtőbe, úgy meg nem lehet használni.Visszavették:-)
A fagyi gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Igaz nem volt itthon elég tejföl, de mascarponével pótoltam, amitől még krémesebb lett. Szóval csak ajánlani tudom. Az eredeti recept itt található, Dr. Peppernél. Köszi a receptet  itt is) Ezek után indul a fagyi gyártás a kertben éppen beérő gyümölcsökből.

Eperfagylalt (gép nélkül)

Hozzávalók:
35 dkg eper,
12 dkg cukor,
20 dkg tejszín,
10 dkg mascarpone,
10 dkg tejföl,
2 kiskanál citromlé.

Elkészítés: az epret a mosás után kisebb darabokra vágtam, majd a cukorral megszórtam és így hagytam kb. 1 óra hosszat. Ezután hozzátettem a többi hozzávalót és botmixerrel jó habosra kevertem. Zárható műanyag edénybe tettem be a mélyhűtőbe. Kb. másfél óránként kicsit átkevertem (by Szepyke) a mixerrel, háromszor. Egy éjszaka alatt teljesen lehűlt. Nagyon finom, krémes fagyi lett belőle.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...