2011. július 29., péntek

Túrós kagyló


Vendégség volt nálunk nemrég, valami különlegeset szerettem volna készíteni. Bográcsban főtt vaddisznó pörkölt volt a főétel és ahhoz kellett valamilyen köret...mivel mi nagyon szeretjük a tarhonyát, ezért ezt készítettem, de ez olyan mindennaposnak tűnt...aztán eszembe jutott, hogy valahol ettem pörköltet túrós tésztával...meg vettem egy zacskó óiás kagyló tésztát, mert nagyon vonzanak a különleges formájú tészták. Már kész is volt az ötlet, hogy a kagylókba töltöm a túrót...a kagylóval egy kis gondom azért támadt, mert amikor kifőztem nem mindegyik tartotta meg az alakját (valószínű kicsit tovább főztem, mint kellett volna....de nem tudott kifogni rajtam, mert szorosabbra tettem egymás mellé és így már egész jól lett. Nos mondhatom igen nagy sikere volt ennek a köretnek, az utolsó darabig elfogyott...semmi különös, de nagyon jól nézett ki...és nagyon ízlett a vendégeknek.

Túrós kagyló


Hozzávalók:
egy csomag óriás kagyló tészta,
50 dkg túró,
25 dkg juhtúró,
3 dl tejföl,
só,
petrezselyem.

Elkészítés: a kagyló tésztát a szokásos módon kifőzzük (al dente).
Közben összekeverjük a kétféle túrót, a tejfölt, majd megsózzuk és betöltjük a kagylóba. Egy jénaitálba egymás mellé sorakoztatjuk és pár percre betesszük a sütőbe kb. 180 fokon. Tálaláskor a tetejét megszórjuk petrezselyemmel. Hitünő köret pörköltekhez.

2011. július 27., szerda

Pillecukros fagylaltok - Kifőztük 2011. júliusi száma


Megjelent a Kifőztük 2011. júliusi száma, amely letölthető innét. Letöltése, mint mindig most is ingyenes.

A nyárra (vagy inkább őszre:-)) való tekintettel most fagylaltot készítettem az újság számára.
Már írtam régebben róla, hogy előszeretettel használom a pillecukrot különböző krémekhez, bonbonokhoz,  most pedig fagyihoz. 
Nem tudok elég hálás lenni Sajtkukacnak, akinél annak idején olvastam a gyors csokimousse receptet, amiben tojás helyett pillecukrot használt. Ennek az ötletnek az alapján készítettem ezt a fagyi variációkat is. Akinek nincs fagyi gépe, az is kipróbálhatja, mert anélkül is finom lesz a fagyi.

Málna, sárgadinnye, mogyoró nugát és cappuccino fagylalt

Hozzávalók:
15 dkg pillecukor (marshmallow),
15 dkg fehér csokoládé,
1 dl tejszín,
1 vanília kikapart belseje,

20 dkg málna,
20 dkg sárgadinnye,
10 dkg mogyoró nugátos csokoládé
2 kiskanál azonnal oldódó kávé,

4 dl tejszín,
20 dkg mascarpone.

Elkészítés: a gyümölcsöket külön-külön merülő mixerrel összetörjük, a málnát szitán átszűrjük a magok miatt.  A mogyoró nugátos csokoládét felolvasztjuk gőz fölött, félre tesszük. Az azonnal oldódó kávét 1 evőkanál forró vízzel elkeverjük, hagyjuk kihűlni.

Az 1 dl tejszínt egy percig forraljuk, majd beletesszük a pillecukrot, a fehér csokoládét és a vanília kikapart belsejét, addig keverjük, amíg minden fel nem olvad. Hagyjuk kihűlni, többször átkeverjük.

A 4 dl tejszínt felverjük keményre, a végén belekeverjük a mascarponét. Ehhez keverjük hozzá a kihűlt fehércsokoládés krémet. Ezt a mennyiséget 4 felé osztjuk.
Az első részbe keverjük a málnát, a másodikba a sárgadinnyepürét.  Zárható műanyag edénybe tesszük a mélyhűtőbe.
A harmadik részbe keverjük az olvadt mogyoró nugátos csokoládét, a negyedik részbe a feloldott kávét. Krémesre keverjük, majd ezt is műanyag edénybe tesszük, és a mélyhűtőben hagyjuk teljesen lehűlni.

Tipp: bármilyen idény gyümölccsel nagyon finom, krémes fagylaltot tudunk készíteni.

2011. július 24., vasárnap

Sárgabarackos gombóc


Ott kezdem, hogy nagyon szépen köszönöm mindenkinek az utóbbi időben kapott díjakat, elismeréseket, kedves szavakat. Köszönöm, hogy gondoltatok rám. Ne haragudjatok meg érte, hogy eddig nem teljesítettem a vele járó kötelezettségeket, de a munka maga alá temetett, még postra sincs időm. Majd egyszer talál utolérem magam és akkor teljesíteni tudom!

Nálunk is beérett a sárgabarack, csodás termés volt az idén. Nagyrészt azonnal a fáról ettük, mert ugye nálunk bio van:-)) Tavaly készítettem először sárgabarackos gombócot, nagyon megtetszett. Nagymamám jutott róla eszembe, aki mindig maga készítette otthon nekünk, sosem a boltban vette. Én, ha nagy ritkán megkívántam a szilvás gombócot, akkor megvettem a fagyasztottat....eddig. Ezután már én is csak magam készítem. A sárgabarackos nagyon finom, érdemes kipróbálni.
Szóval nekiláttam és megalkottam...délben, amikor tálaltam, a párom megkérdezte, mit csináltam délelőtt...én meg elkezdtem sorolni: krumplit pucoltam, megfőztem, kihűtöttem, összetörtem, liszttel összekevertem, meggyúrtam, kinyújtottam, zsemlemorzsát pirítottam, gombócokat formáztam, vizet melegítettem, hatosával kifőztem, leszűrtem, morzsáztam, tálaltam...csak ennyit...igen, valóban egyszerűbb megvenni készen, de...és itt jön a lényeg, hogy a frissen saját kezűleg készített gombóc ízét össze sem lehet hasonlítani a boltiéval.
Limaránál láttam, hogy fahéjas kockacukrot tett a mag helyére...nagyszerű ötlet, én is ezt alkalmaztam.

Sárgabarackos gombóc

Hozzávalók: 
 1 kg burgonya, 
30 dkg liszt, 
1 tojás, 
pici só, 
sárgabarack, 
kockacukor, 
fahéj, 
a szóráshoz porcukor, 
15 dkg zsemlemorzsa, 
kevés olaj.

Elkészítés: a burgonyát megfőzzük és hagyjuk kicsit kihűlni, majd összetörjük, vagy burgonyanyomón átnyomjuk. Ezután a burgonyához tesszük a lisztet, a tojást, a csipit sót és szép ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk és kb. 6x6 cm-es kockákra vágjuk. Közben a sárgabarackot megmossuk, félbevágjuk és a mag helyére fahéjjal megszórt kockacukrot teszünk. A tésztába csomagoljuk a sárgabarackot és gombócokat formázunk belőle. Forrásban lévő vízbe tesszük (én egyszerre 6 db-ot tettem bele), majd amikor feljön a víz tetejére, akkor még kb. 8 percig főzzük. Közben kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a vízből kivett gombócokat ebbe forgatjuk. Porcukorral megszórva tálaljuk.



2011. július 17., vasárnap

Oreo kekszes csokoládéfagylalt vörösborban sült meggyel


Vianne és a  FoodPack Kft. ismét játékot hirdetett, a nyárra való tekintettel jeges témában, elegáns és bohém kategóriában. A játék a lényeg, na de azért a nyeremény sem elhanyagolandó, csodás ajándékok várnak az első három helyezettre.
Nem tudom az én csokifagyim melyik témába illene bele, én minden esetre a bohém témát választom.
Még a tavasszal vettem desszert gyűrűket, ebben készültek. A párom volt a tesztalany, aki alig bírt megszólalni a kóstolás alatt:-)))

Oreo kekszes csokoládéfagylalt vörösborban sült meggyel

Hozzávalók:
a csokifagyihoz:
7, 5 dkg pillecukor,
12,5 dkg jó minőségű étcsokoládé (70%-os),
0,3 dl tejszín,
1 vaníliarúd kikapart belseje,
2+2 dl behűtött tejszín,
2-3 evőkanál  vörösborban sült meggy,

5 dkg jó minőségű étcsokoládé (70%-os)

a díszítéshez:
5-6 db oreo keksz,
tejszínhab,
csokidara.

Elkészítés: az apróra tördelt csokoládét,  a vanília kikapart belsejét és a pillecukrot lábosba tettem,  ráöntöttem  a 0,3 dl tejszínt és nagyon pici lángon melegítettem, miközben állandóan kevertem. Amikor minden felolvadt, akkor hagytam hűlni, időközben párszor megkevertem. Közben a 2+2 dl hideg tejszínből kemény habot vertem.
A felvert tejszínhab felét a csokikrémhez adtam és jól elkevertem.A maradék felét félre tettem.

Rétegezés: alulra tettem a csokikrémből egy újjnyit, majd arra egy vékony réteg meggy. A meggyre egy ujjnyi réteg tejszínhab. A tejszínhab tetejére egy vékony réteg olvasztott, de nem meleg csokoládé (az 5 dkg-ból), és annak a tetejére ismét csokikrém.
A desszert gyűrűt letakartam egy fóliával és egy éjszakára mélyhűtőbe tettem.
Másnap kivettem és egy kiskéssel körbevágtam, majd kinyomtam a gyűrűből. 
Az oreo kekszeket ketté vettem és a fagyi köré raktam. A tejére tejszínhabot nyomtam és csokidarával megszórtam. A tejszínhab közepébe egy kekszet tettem díszítésként.


2011. július 16., szombat

Konyakos sárgadinnye


Sárgadinnye minden mennyiségben és minden formában jöhet. Legtöbbször így készítem. 
A vasárnapi ebédhez nem hiányozhat egy kis gyümölcs, de nem akárhogyan, konyakosan. Na jó nem kell túl sok rá, meg nem is egy extra valami, de cserébe nagyon finom. A sárgadinnyét karalábávájóval kis gömbök formájában kivájom. Ha nem öntözöm meg konyakkal, akkor is így szeretem enni.

Konyakos sárgadinnye

Hozzávalók: 
1 sárgadinnye,
fél dl konyak (lehet több is, ki hogy szereti),
pár csepp citromlé,
pár csepp vanília.

Elkészítés: a dinnye talpát kicsit levágom, hogy ne guruljon el. Majd a másik végét is levágom, kicsit nagyobbat, mint az aljáról és kiszedem a magos részét. A többi részéből kis gömböket formázok a karalábévájóval. A dinnye gömböket visszateszem a belsejébe, megöntözöm a vaníliával, a konyakkal, a citromlével és egy éjszakára hűtőbe teszem. Nagyon finom.

2011. július 15., péntek

Vörösboros szilvaleves habgaluskával


Lassan érik a szilva, na és a nagy melegben szívesebben eszünk hideg gyümölcslevest. Mi nagyon szeretjük a gyümölcsleveseket, legyen az bármilyen gyümölcsből. Én képes lennék minden nap azt enni:-))

Vörösboros szilvaleves habgaluskával

Hozzávalók:
1 kg szilva,
2 dl vörösbor,
15 dkg méz (vagy több, ízlés szerint),
2 tojás,
10 dkg cukor,
1 csg vaníliás cukor,
őrölt fahéj és szegfűszeg,
3 dl tejszín,
2 dl tej,
2 evőkanál liszt.

Elkészítés: a szilvát kimagozzuk és kb. 2-3 liter vízzel feltesszük főni. Beletesszük a vörösbort, a mézet, a fűszereket és majdnem puhára főzzük. Közben a tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a lisztet és a tejszínt. Csomómentesre elkeverjük. Amikor a szilva jó, akkor a hőkiegyenlítés miatt pár kanál forró levet a levesből a tejszínhez keverünk és az egészet a levesbe öntjük. Jól elkeverjük, de már csak éppen összeforraljuk, nehogy a tojás kicsapódjon.
Közben a tojásfehérjét jó keményre verjük a maradék cukorral. A tejet felforraljuk és a habot evőkanál segítségével a tejbe szaggatjuk. Pár percig főzzük, majd megfordítjuk és a másik felét is pár percig főzzük. Kiszedjük a tejből és a levest a galuskával tálaljuk.


2011. július 9., szombat

Mákos keksz vörösáfonyával


Megint egy nagyon finom keksz receptre találtam Flatcat oldalán. Az tetszett benne a legjobban, hogy pillanatok alatt összeállítható és elkészíthető. Minden hozzávaló volt is itthon, így semmi akadálya nem volt a sütésnek. Mondhatom nagyon finom, sőt, nagyon nagyon finom keksz lett belőle. Én nagyon szeretem a vörösáfonyát használni a sütikbe, a kekszekbe, mert  mazsola nem a kedvencem. Az eredeti recept itt található. Köszönöm a receptet itt is Flatcatnek! Jó szokásommal ellentétben most nem változtattam a recepten, csak a formázás módján:-))

Mákos keksz vörösáfonyával

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt,
 5 dkg darált mák,
15 dkg vaj,
8 dkg cukor,
8 dkg aszalt vörösáfonya,
1 citrom leve és reszelt héja,
1 kis tojás.

Elkészítés: a hozzávalókból gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrunk és legalább fél órára hűtőbe tesszük. Ezután több részletben fél cm vékonyra nyújtjuk és hullámos szélű sütiformával kiszúrjuk. Egy másik kiszúróval mintát nyomunk bele és sütőpapírral ellátott tepsibe sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben, 160 fokon, légkeveréssel,  12-14 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Amikor kivesszük a sütőből még puha, de amikor kihűl, akkor finom ropogós lesz.


2011. július 8., péntek

Vörösborban sült meggy


Még mindig a meggy bűvöletében telnek a napok. Főzni is főzök, de csak olyan hétköznapi dolgokat, mint meggyleves, lecsó, stb. Ezek nem olyan izgalmasak. Nem úgy, mint az a meggy mennyiség, amivel a napokban örvendeztetett meg egy ismerős. Volt vagy 15 kiló. Lett belőle többféle lekvár, de még mindig maradt.
Ekkor kértem segítséget a blogger társaktól. A legjobb ötletet, ami tetszett Mammától, a  Dalla cucina, per te blog tulajdonosától kaptam, hogy készítsek belőle vörösborban sült meggyet. Nagyon tetszett az ötlet, mert nem sokat kellett vele foglalkozni, kivéve a magozást, mert az az egy folyamat, amit ugye nem szeretek. Már csak egy üveg jófajta vörösbort kellett kérnem a páromtól. Mikor minden együtt volt, indult a sütés. Amikor először készítek valamit, akkor van egy kis izgalom, hogy vajon sikerül-e. Ezzel is így voltam, alig bírtam kivárni mire kész lett. Ugyan kellett volna hozzá jófajta balzsamecet is, de az momentán nem volt itthon.  Mondhatom csodálatos lett, annyira ízlett, hogy másnap még egy nagyobb adag sült belőle. Nagyon jó lesz süteményekbe, bonbonokba, már ha megéri az őszt és nem párolog el előbb:-)) Az eredeti recept itt található, olvassátok el, mert sokkal részletesebben van leírva a készítés. Én egy nagy sültes jénai tálba készítettem, nem kell lefedni.

Vörösborban sült meggy

Hozzávalók: 
1,5 kg meggy kimagozva,
30  dkg cukor
4 -6 dl jó, testes vörösbor,
1 vanília rúd,
rum.

Elkészítés: a meggyet kimagozzuk, jénaiba terítjük, megszórjuk a cukorral és ráöntjük a vörösbor felét.. A vanília rudat kettévágjuk, a magokat kikaparjuk belőle, azt is a meggyhez tesszük, valamint a vanília rudat is. Előmelegített sütőbe 170 fokra tesszük be. A meggynek inkább sülnie kell, mint párolódni.A vörösbor másik felét akkor öntjük a meggyre, amikor az majdnem elfőtte a levet alatta. Kb. másfél óra alatt érjük el azt az állapotot, amikor már jó lesz.  Kicsit hagyjuk hűlni, majd tegyük üvegekbe és öntsük fel annyi rummal, ami ellepi. Zárjuk le a tetejét és fordítsuk fejre az üveget pár percre, hogy a vákuum kialakuljon. Száraz dunsztba tegyük, másnap állítsuk hűvös helyre.
Sajnos nem tudom meddig áll el, mert nem akartam hozzátenni semmiféle tartósítót.

2011. július 4., hétfő

Nektarinos meggylekvár


A hét a meggy jegyében telt, mert 5 kiló helyett 10 kilót hozott a párom. Így többféle dolgot kellett kitalálni belőle. Volt, ami sikerült, és volt ami nem. Ami nem sikerült, az sem rontotta el a kedvem, tanultam belőle:-)) Főleg azt, hogy ne kellejen nekem minden, amit meglátok:-)).
Ez a lekvár úgy született, hogy volt itthon 2 kiló nektarin, meg maradt még meggy és gondoltam a kettő kombinációja nem lehet rossz. Jól gondoltam, nagyon finom lekvár lett belőle.

Nektarinos meggylekvár

Hozzávalók:
2 kg nektarin,
1,5 kg meggy (kimagozva),
1,2 kg cukor,
2 kiskanál őrölt szegfűszeg,
2 kiskanál őrölt fahéj,
1 vanília kikapart belseje,
2,5 csg dzsemfix (3:1-ben),

Elkészítés: a meggyet kimagozzuk, a nektarint kisebb darabokra vágjuk. A gyümölcsöt lecukrozzuk és pár órát hagyjuk így állni, hogy levet eresszen. Ezután lábasba tesszük és merülő mixerrel kicsit pürésítjük. Kb. fél órát főzzük, gyakori keverés mellett, közben hozzátesszük a fűszereket és a végén a dzsemfixet, amivel már csak pár percig forraljuk. 3 dl-es üvegekbe töltjük, lezárjuk a tetővel és pár percre fejre állítjuk. Száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihűlni.


2011. július 3., vasárnap

Majdnem indultam a VKF 43! játékán.


Mindig nagyon várom az újabb VKF! fordulót, hogy mi lesz a téma és mivel tudnék én is indulni. Reni a VKF 43. háziasszonya a Heves jeges címet adta neki, meg hogy minél jobban rugaszkodjunk el a talajtól. Sokáig gondolkodtam, hogy mit tudnék készíteni, aztán jobb ötletem nem lévén, meg idő hiányban is szenvedtem, meg éppen meggylekvárt tettem el, adódott a meggyfagyi. Vettem a napokban egy formát is hozzá és kigondoltam, hogy majd a kifagyott fagyit kiveszem a formából, aztán szépen csokival bevonom, meg csurgatok rá fehér csokit is.
Addig el is jutottam, elkészült a fagyi, a formát megtöltöttem, az aljába, ami ugye a teteje lesz, tettem egy szem meggyet is. 
A mélyhűtés után ki akartam szedni a pálcikákkal a fagyikat, hogy csokiba mártsam. Itt kezdődött a kálváriám, mert a fagyi nagyon ragaszkodott a formához:-)) Próbálkoztam a formát egy pillanatra meleg vízbe mártani. Ennek meg az lett az eredménye, hogy a pálcika kijött, vagy csak a fagyi fele. Egy idő után feladtam.
Nos így indultam volna a VKF mostani fordulóján:-))

2011. július 1., péntek

Meggylekvár vörösborral


Tegnap kaptam nagyon jutányos áron 10 kg meggyet, pedig csak 5 kilót szerettem volna eltenni azon tapasztalatból kiindulva, hogy nem nekem találták ki a meggymagozást. Egyrészt meglátszik a kezemen, amit nem szeretek, másrészt időnként a plafon is tele szokott lenni a levével. Nem volt mit tenni, ha már kaptam fel kell dolgozni. Kimagoztam a nagy részét és lekvárnak tettem el. Nagyon idegenkedtem eddig a meggylekvártól, mert nem nagyon szerettem. Olyannyira idegenkedtem, hogy még sosem tettem el. A mai viszont nagyon jól sikerült, azt hiszem legközelebb is kerül a kamrába. (Persze még jobb lenne, ha valaki feltalálná a mag nélküli meggyet:-))

Meggylekvár vörösborral

Hozzávalók:
3 kg meggy (tisztán, mag nélkül),
1,5 kg cukor,
2 citrom leve,
1 vanília kikapart belseje,
1 kiskanál őrölt fahéj,
1 kiskanál őrölt szegfűszeg

1 dl vörösvor,
 2 csg dzsemfix 2:1-ben

Elkészítés: a meggyet kimagoztam, majd a cukrot ráöntöttem és hagytam, hogy levet eresszen. Ez 3-4 óra kb. Ezután feltettem főni, közben a merülő mixerrel egy kisit pürésítettem. Beletettem a citromlevet, a fűszereket. Pár perc forralás után hozzátettem a dzsemfixet és azzal is egyet forraltam.
Kisebb üvegekbe töltöttem a fele lekvárt, fejre állítottam, maj dunsztba tettem.
A ,másik felébe belekevertem a vörösbort és azt is üvegbe töltöttem, rácsavartam a tetejét és pár percre fejre állítottam, azután ment a dunsztba.

Nyertem....Köszönöm Laptopkonyha!


Beastie  írt egy rövid üzenetet, hogy gratulál, mert megint nyertem.  Óh, de jó gondoltam!
Már rohantam is megnézni a Laptopkonyha receptes oldalát. Ők indítottak egy nagyon jó kis játékot, én meg jól beneveztem. Töltöttem fel a recepteket szorgalmasan, mert nagyon tetszik a receptfeltöltős oldaluk, na meg a Laptopkonyha is. 
Rögtön rákattintottam az oldalra és ez a kép fogadott.:-)))))))))))))))))
A párom épp valamit olvasott, én meg elkezdtem kiabálni, hogy nyertem, nyertem:-))) Szegény csak nézett, hogy mi történt a párjával, aki előtte még békésen nézegette a képernyőt.

Aztán meg is rettentem, hogy én készítsek valamit a laptopkonyha kamerái előtt? Ne mááá, nem hiszem, hogy menni fog. Még alszom rá egyet.

Köszönöm a Laptopkonyhának itt is:-))))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...