2011. augusztus 28., vasárnap

Vörösboros szilvalekvár sütőben sütve


Igazából nem lekvárnak indult, hanem a vörösborban sült meggyhez hasonló finomságot szerettem volna készíteni, ami majd a bonbonokba kerül. Viszont a készítés során rá kellett jönnöm, hogy a szilva nem úgy viselkedik, mint a meggy. Szóval a végeredmény nem olyan aszalt szilva jelleg lett, hanem egy rendkívül finom vörösboros szilvalekvár. Az első főzésből nem sajnáltam a vörösbort. Gondoltam ez volt a gond, ezért a második főzésnél már kevesebb vörösbort tettem bele, de így is lekvár lett belőle. Nem bántam, mert az is nagyon finom lett. Biztos nem én találtam fel a szilvalekvár eltevését sütőben, de számomra új dolog volt és azt hiszem ezentúl is így fogom készíteni. Azt hittem anyukám szilvalekvárjánál nincs finomabb, de ma amikor megkóstolta azt mondta, ez jobb, mint az övé. Kell ennél nagyobb dicséret? :-)))
A kiindulás itt található: /http://dallacucina.hu/2008/04/30/vorosborban_sult_balzsamecetes_meggy/
Az én változatom itt: http://gesztenyeblog.blogspot.hu/2011/07/vorosborban-sult-meggy.html

Vörösboros szilvalekvár sütőben sütve

Hozzávalók:
3 kg szilva (nem tudom a fajtáját, de finom érett volt),
20 dkg cukor,
1 evőkanál őrölt fahéj,
10-12 szem szegfűszeg,
2 dl vörösbor,
1 vanília rúd,
1 csg dzsemfix 2:1.

Elkészítés: a szilvákat kimagozzuk, majd 4 darabba vágjuk. Egy nagy lapos jénai edénybe tesszük, megszórjuk a cukorral, a fűszerekkel. A vanília rudat félbevágjuk és a szilva közé tesszük. Meglocsoljuk a vörösborral és jól összekeverjük. Előmelegített sütőben , 170 fokon sütjük légkeveréssel. Kb. 2 óra alatt jó sűrű lesz a szilva, ekkor hozzákeverjük a dzsemfixet és pár percre visszatesszük a sütőbe. Amikor kész kisebb üvegekbe töltjük és a tető felrakása után pár percre fejre állítjuk. Száraz dunsztba téve hagyjuk kihűlni.


2011. augusztus 27., szombat

Almás pitykó M-nek szeretettel


M.állandóan almás "pitykót" szeretne enni, itt a ragyogó alkalom arra, hogy kedveskedjek neki. Meg kell mondanom őszíntén, még sohasem sütöttem almás pitét, az ok egyszerű...anyukám isteni almás pitét tud készíteni Így, amikor Ő süt ilyet, mi is kapunk belőle. Rájöttem, hogy nem olyan nagy ördöngösség almás pitykót sütni ...bizony nem is volt, nagyon finom lett... remélem M-nek is ízleni fog:-))

Almás pitykó

Hozzávalók: 
a tésztához:  
50 dkg liszt,
1 csomag sütőpor, 
1 csipet só, 
10 dkg cukor, 
1 tojás, 
15 dkg vaj,
néhány kanál tejföl.

a töltelékhez: 
1 - 1,5 kg alma, 
2-3 evőkanál cukor, 
fahéj,
10 dkg őrölt dió.

a tetejére: 
1 tojássárgája,
vaníliás cukor.

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd a tésztát két részre osztjuk. Az alsó tészta legyen kicsit nagyobb, hogy a széleit a tepsi szélén felhajthassuk (különben ha a töltelék érintkezik a tepsivel, ráéghet). A reszelt almát (minimum 1 kg, de 2 kg-ot is elbír - minél több, annál finomabb) megpároljuk ízlés szerinti mennyiségű cukorral, miután a leve elfőtt, fahéjjal ízesítjük és kihűtjük. Kinyújtjuk a nagyobb tésztát, a sodrófa segítségével a tepsibe tesszük, a széleit felhajtjuk. A tésztát zsemlemorzsával vagy dióval megszórjuk (hogy az alma ne áztassa majd el a tésztát), rásimítjuk a tölteléket, majd ráfektetjük a másik tésztalapot. A tésztát villával megszurkáljuk, majd a tepsit előmelegített, 170 fokos sütőbe rakjuk, kb. 50 percig sütjük. Mikor már majdnem megsült a tészta, tojássárgájával lekenjük a tetejét és készre sütjük. Ha kicsit kihűlt egy csomag vaníliás cukrot szórunk a tetejére.


2011. augusztus 23., kedd

Barackos pite


Most hogy érik a barack, barackot eszünk barackkal, készül belőle süti, fagyi, leves...meg csak úgy naturon is...csak kimegyek, kinézem a legszebbet és már el is tűnt. Még pár napig tart ez az idilli állapot, csodás édes nagyszemű barackok..imádom. Viszont a mélyhűtőbe nem teszek, mert úgy már nem szeretem. Ilyenkor kell tele enni magunkat és elraktározni az ízét, várva a következő év termésére.

Barackos pite

Hozzávalók:
35 dkg liszt,
20 dkg cukor,
3 tojás,
1 csomag sütöpor,
pár csepp vanília kivonat,
1 dl tejföl,
15 dkg mascarpone,
10 dkg vaj,
fél citrom héja,
50-60 dkg őszibarack,

a tetejére:
3 evőkanál kristálycukor
1 kiskanál őrölt fahéj.


Elkészítés: a vajat habosra keverjük a cukorral, a citromhéjjal és a vanília kivonattal . A tojásokat hozzáadva habosra keverjük, majd belekeverjük a mascarponét, a tejfölt és a sütőporos lisztet, Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, a tetejét kirakjuk a gerezdekre vágott gyümölccsel. Az egészet megszórjuk a fahéjjal kevert kristálycukorral. Előmelegített sütőben kb. 160 fokon, hőlégkeverésessel kb.30 percig sütjük.


2011. augusztus 14., vasárnap

Szilvás cobbler


A cobbler amerikai sütemény, sok gyümölccsel készül, gyors és nagyon finom.Volt egy tál szilvám, amiből a napokban szilvás gombóc készült, a többit pedig ebbe a sütibe tettem...annyira egyszerű és finom, hogy érdemes kipróbálni. A sütés nélkül összesen 15 percet töltöttem vele, de ebben már a mosogatás is benne volt. Én kicsit lágyabbra hagytam a tésztá, és vizes kézzel formáztam a gombócokat...kívűl ropogós, karamellizálódott réteggel a tetején, alul a sült fahéjas szilva...melegen, de hidegen is fogyasztható.

Szilvás cobbler


Hozzávalók:

50 dkg szilva,
2 evőkanál barnacukor,
2 kiskanál őrölt fahéj,
25 dkg liszt,
10 dkg vaj,
2 dl tejszín,
1 tojás,
5 dkg barna cukor,
csipet só,
fél csg sütőpor.

Tetejére: 2 evőkanál barnacukor.

Elkészítés: a szilvákat kimagozzuk, majd a 2 evőkanál cukorral és fahéjjal összekeverjük. A hideg vajat felkockázzuk és a liszttel összemorzsoljuk, mehet bele a cukor, a sütőpor, meg a csipet só. A tojást összekeverjük a tejszínnel és azt is a liszthez tesszük, jól összedolgozzuk. A szilvát egy jénai tál aljára rakjuk, a tésztából kisebb gombócokat formázunk és a szilva tetejére sorakoztatjuk. Nem kell túl szorosra, mert sütés közben nőnek.A tetejét megszórjuk a 2 evőkanál barnacukorral. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 40-45 percet sütjük. Akkor jó, ha kívül ropogós, belül krémes a tésztája. Nagyon finom.




2011. augusztus 12., péntek

Őszibarack krémleves citromfűvel


Van egy csodaszámba menő őszibarack fánk, későn érő, sárga húsú fajta. A párommal időnként összevitatkozunk, mert állandóan ritkítja a barackokat rajta, azt mondja attól nagyobb lesz, ami marad. Én meg sajnálom, amiket levesz...most azonban be kell látnom, hogy igaza van., mert a fa egy részén nem ritkított, .ahol pedig megritkította a termést, ott csodás, hatalmas barackok lettek. Nos azt hiszem többet nem veszekszem vele ezért... már alig bírom kivárni, hogy beérjenek a barackok...hétvégén szedtem is pár szemet, mert nagyon szeretjük a gyümölcsleveseket.

Őszibarack krémleves citromfűvel

Hozzávalók:
5-6 szem őszibarack, 
15 dkg cukor, 
1 csg vaníliás cukor, 
pár csepp mandula aroma, 
3 evőkanál citromlé, 
pár  ágacska citromfű, 
fahéj, 
szegfűszeg, 
4 dl tejszín, 
2 evőkanál liszt..

Elkészítés: az őszibarackokat lehámozom, majd szeletekre vágom. Kb. háromszor annyi vízzel feltöltöm, mint a barack, beleteszem a cukrot, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget, a fahéjat, a citromlevet, a citromfüvet és mandulaaromát. Puhára főzöm a barackot, majd merülő mixerrel összeturmixolom. A lisztet összekeverem a tejszínnel és behabarom vele a levest. Ízlés szerint utána lehet még ízesíteni. Jól behűtve tálalom.


2011. augusztus 7., vasárnap

Szilvás gombóc


A múltkori sárgabarackos gombóc után most a szilvás gombóc következett. A recept ugyanaz, mint a sárgabarackosnál...most már gyorsabban is ment, mint akkor...többet nem is veszek boltban fagyasztott gombócot.

Szilvás gombóc


Hozzávalók: 
1 kg burgonya,
30 dkg liszt,
1 tojás,
pici só,
kb. 8 db szilva,
kristálycukor,
fahéj,
a szóráshoz porcukor,
15 dkg zsemlemorzsa, kevés olaj.

Elkészítés: a burgonyát megfőzzük és hagyjuk kicsit kihűlni, majd összetörjük, vagy burgonyanyomón átnyomjuk. Ezután a burgonyához tesszük a lisztet, a tojást, a csipet sót és szép ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk és kb. 6x6 cm-es kockákra vágjuk. Közben a szilvákat megmossuk, félbevágjuk és kristálycukorra és fahéjjal összekeverjük. A tésztába csomagoljuk a fél szilvákat és gombócokat formázunk belőle. Forrásban lévő vízbe tesszük (én egyszerre 6 db-ot tettem bele), majd amikor feljön a víz tetejére, akkor még kb. 8 percig főzzük. Közben kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a vízből kivett gombócokat ebbe forgatjuk. Porcukorral megszórva tálaljuk.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...