2011. szeptember 24., szombat

Cukkinis bableves


Ez a leves a Kifőztük magazin 2011. szeptemberi számában jelent meg.
Az újság továbbra is ingyenesen letölthető innét.

Cukkinis bableves

Hozzávalók:
30 dkg vörösbab
3 evőkanál paradicsompüré
1 nagyobb vöröshagyma
2 kisebb cukkini
2 evőkanál olívaolaj
pár ágacska lestyán, petrezselyem
őrölt bors, só
1 késhegynyi chili paprika

Elkészítés: a babot előző este beáztatjuk, másnap puhára főzzük, leszűrjük és a levét is félre tesszük.
Az olívaolajon megdinszteljük a hagymát, rátesszük a paradicsompürét, hozzákeverjük a babot. Zöldfűszerekkel megszórjuk, sózzuk, borsozzuk és a bab levével felöntjük, lassan felforraljuk.
A cukkinit durvára reszeljük, a levesbe tesszük és további 10 percig főzzük.
A végén chili paprikával ízesítjük.

Tipp: friss bagettel, vagy fehér kenyérrel kínáljuk.

2011. szeptember 15., csütörtök

Szőlős rétes


Egyik szüret jön a másik után, ami ugye nekem nem szórakozás, hanem munka javából. Na mindegy majd csak végére érünk. Még ha szeretném is a bort, de nem, nem szeretem, sőt odáig megyek, hogy a sajátunkat még soha nem is kóstoltam. :-)
A szőlőt viszont szeretem, kedvencem a Csaba gyöngye. A kertünkben is van pár tőke csemege szőlő, mert ugye szőlő nélkül nem élet az élet :-))

Szőlős rétes

Hozzávalók: 
1 csg réteslap (aki viszont nyújtani szeretné ne tartsa vissza magát ), 
a töltelékhez: 
40 dkg túró, 
15 dkg mascarpone, 
15 dkg cukor, 
1 csg vaníliás cukor,
3 tojássárgája, 
1 citrom reszelt héja, és a fél citrom leve, 
40 dkg szőlő, kevés olaj, tejföl.

Elkészítés:
A kétféle cukrot kikeverem a tojássárgájával, majd mehet bele a túró és a mascarpone, majd a citrom leve és a reszelt héja. 3 lapot szoktam egy rúd réteshez használni. Ezeket egy kicsit nedves konyharuhára teszem és minden lapot megkenek egy kis tejföl és kevés olaj keverékével. Ezután a töltelék felét szépen elkenem, rászórom a szőlő felét és feltekerem. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és a tetejét szintén megkenem a tejfölös olajjal. Előmelegített sütőben, 170 fokon szép pirosra sütöm.

2011. szeptember 4., vasárnap

Padlizsánkrém kicsit másképp - VKF 44. fordulóra


Amikor Á la Carte kiírta a VKF! 44. fordulóját, nagyon örültem a témának, ami nem más, mint számoljunk le a késztermékekkel!
Bevallom régebben, mikor még kezdő háziasszony voltam, én is vásároltam olyan késztermékeket, amiket ma már soha nem teszek Ilyenek a külünböző kenyérre kenhető krémek, vajkrémek, sajtkrémek. Én nem eszem semmilyen felvágottat, de reggelire a pirítós kenyeret szeretem valamivel megkenni. Ezért ma már magam készítem ezeket a krémeket. Sokkal finomabbak, olcsóbbak és ami a lényeg, tudom mi van benne. 
Ma már a kertemben egész kis fűszerkert található, így nem okoz gondot semmilyen zöld fűszer használata. Amit pedig nem tudok elhasználni, azt leszedem és a napon megszárítva, üvegbe zárva télire teszem el.

Padlizsánkrém kicsit másképp

Hozzávalók: 

3 db közepes padlizsán,
25 dkg túró,
15 dkg vaj,
2 evőnakál édes mustár,
2 evőkanál majonéz,
1 fej vöröshagyma,
kevés kapor,
metélőhagyma,
őrölt bors,
só.

Elkészítés: a padlizsánokat kb. 180 fokos sütőben addig sütöm, amíg kicsit összeesik, ez kb 40 perc. Kiveszem a sütőből, belsejét kikaparom és hagyom kicsit kihűlni, majd botmixerrel összetöröm. Közben a túrót szőrszitán átpaszirozom, a hagymát gyorsvágóval nagyon finomra vágom. A padlizsánhoz keverek mindent és ha kell, utána ízesítem. Amikor teljesen kihűlt tálba teszem és hűtőbe hagyom teljesen megdermedni.

2011. szeptember 3., szombat

Devonshire briós


Augusztusban  megjelent a Kifőztük magazin különszáma, benne a világ jól ismert, vagy kevésbé ismert kenyereivel, péksüteményeivel. Ebbe a számba készítettem én is a következő péksüteményt, ami a meleg nyári napokon a brit hagyományok nélkülözhetetlen része. Érdemes kipróbálni, eperdzsemmel nagyon finom a délutáni kávé mellé.
A magazin továbbra is ingyenesen letölthető innét.

Devonshire briós

Hozzávalók:
25 dkg liszt (BL-80),
2 evőkanál cukor,
kb. 1,5 dl tej (függ a liszt minőségétől),
1,5 dkg élesztő,
1 csipet só,

tetejére:
porcukor,
a tálaláshoz:
tejszínhab,
eper-, meggy-, vagy málnadzsem.

Elkészítés: az élesztőt kevés tejjel, cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk, a maradék lisztet átszitáljuk. Mindent a kenyérsütő gépbe teszünk és dagasztó programra kapcsolva a tésztát jól kidolgozzuk. Kelesztő tálba tesszük, és addig hagyjuk ott, amíg duplájára nem kel. Ezután a tálból kivéve 8 egyenlő részre osztjuk és gömbölyűre formázzuk. Sütőpapírral ellátott tepsibe rakjuk, kellő távolságba egymástól, letakarjuk, majd hagyjuk ismét a duplájára kelni.
A kelési idő végén a sütőt előmelegítjük 170 fokra. A sütési idő 12-15 perc, vagy amíg szép világos színt nem kapunk.  Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor a közepét bevágjuk, dzsemmel megkenjük és megtöltjük tejszínhabbal.
  


A recept megtalálható a Szakácskönyv Kenyérsütő Gépekhez című könyvben.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...