2011. október 31., hétfő

Emma sütőtök krémlevese pirított tökmaggal -VKF 45!


A VKF mostani 45. fordulójának Zizi a háziasszonya, aki sütőtökből készült recepteket kért, hús és hal nélkül. Ekkor jutott eszembe ez a leves, aminek a receptjét az egyik kolléganőmtől kaptam.
A kollégákkal időnként összejövünk egyikünk-másikunk irodájában, ezt úgy értsd, hogy nem a szomszéd irodában, hanem más városban. Természetesen szigorúan munka ügyében, amolyan értekezlet féle. Aki a helyet adja, az mindig kedveskedik valamivel...egy kis süti, pogácsa...mi meg hálásan bekajálunk mindent. Nemrégen az egyik kolléganőm volt soron, aki meglepett bennünket egy formabontó reggelivel...na nem ám csak úgy sonkás tojás, vagy egy sima tojásrántotta játszott, Nem...sütőtök krémlevest készített, pirított tökmaggal. Én még sohasem ettem előtte. Friss magos kenyérke volt hozzá. Mondanom sem kell, hogy úgy ettük, mint aki 3 napja nem kapott otthon enni... szóval finom volt. Egy jó háziasszony rögtön azután érdeklődik, hogy készült. Miután a recept a birtokomba került már csak el kellett készíteni. Egyszerű és nagyon finom... az eredeti recept szerint meg kellett volna sütni a tököt, de annyi időm nem volt, így simán csak mepároltam és puhára főztem.

Emma sütőtök krémlevese pirított tökmaggal

Hozzávalók:
1 db hosszúkás orange tök, kb. 1 kg volt,
1 fej vöröshagyma,
5 dkg vaj,
őrölt bors,
szerecsendió őrölt,
gyömbér,
só,
2 dl tejföl,
1 dl tejszín,
2 evőkanál liszt,
húsleves,
tökmag.

Elkészítés: a tököt legyalultam, majd a vajon dinsztelt hagymára tettem és kissé megpároltam, a húslevessel felöntöttem (kb. 2,5 liter).
Amikor már puha volt a tök, befűszereztem és a botmixerrel összeturmixoltam.
A tejfölt összekevertem a liszttel és a tejszínnel, majd behabartam vele a levest.
A végén még utána lehet ízesíteni.
Pirított tökmaggal tálaltam.

2011. október 30., vasárnap

Fekete-fehér csokoládétorta


Szepyke hívta fel a figyelmemet erre a  kapcsos sütőformára még régebben, meg is vettem és alig vártam, hogy kipróbálhassam...vendégségbe mentünk és indulás előtt másfél órával találtam ki, hogy gyorsan összeütök valami egyszerűt, amihez alapanyag is van itthon, már nem volt időm keresgélni a receptek között, de eszembe jutott, hogy a Tina Húsvéti száma, melynek a címlapján volt egy csodás torta. Én nem szoktam tortát sütni, de gondoltam ez nagyon jó lesz az új kapcsos formámban...aztán majd szeletekre vágom...nos a forma nagyon jól vizsgázott, egyszerűen fantasztikus... a süti pedig isteni finom lett...nagy sikerem volt vele.
Köszönet az újság főszerkesztőjének, aki megadta az engedélyt a recept közléséhez...tehát a recept a Tina Húsvét (2010) számában jelent meg, a címlapon látható a fotó a tortáról.

Fekete-fehér csokoládétorta

Hozzávalók: 
18 dkg fehér csokoládé, 
450 g tejszín, 
2 tojássárgája,
5 tojás,
6 g zselatin,
30 dkg étcsokoládé, 
12 dkg vaj, 
13 dkg cukor, 
só, 
8 dkg darált mandula,
1 ek. kakaópor, 
8 dkg liszt,
2 tk sütőpor,
3 dkg kókuszzsír, 
6 ek. birsalmazselé,
a forma kikenéséhez vaj és liszt.

Elkészítés: a fehér csokoládét megolvasztjuk, a tejszínből 400 g-ot kemény habbá verünk. Vízfürdőben a 2 tojássárgáját 1 egész tojással együtt krémesre keverjük. Feloldjuk benne a zselatint, hozzáadjuk a folyékony fehér csokoládét és a hab felét, majd a hűtőben hagyjuk kissé megszilárdulni. Beleforgatjuk a többi habot és 1-2 órára behűtjük.
Vízfürdőben a vajjal együtt megolvasztunk 15 dkg étcsokoládét. A maradék 4 tojást kikeverjük a cukorral és csipetnyi sóval. Belevegyítjük a megolvasztott étcsokoládét, beleforgatjuk a darált mandulával, a kakaóporral és a sütőporral elvegyített lisztet, majd margarinnal kikent, liszttel meghintett 26 cm-es, kapcsos tortaformába töltjük.
Előmelegített sütőben, 175 fokon 25-30 percig sütjük. Vízfürdőben 0,5 dkg kókuszzsírral együtt megolvasztunk5 dkg étcsokoládét. Vékonyan a tepsi hátára simítjuk és hideg helyre állítjuk. Miután megszilárdult, forgácsokat faragunk belőle és a hűtőbe tesszük.
A tortalapot félbevágjuk és az alsó lapot megkenjük a zselével. Ráillesztjük a felső lapot, majd majd a tortát bevonjuk a fehér csokoládés krémmel. és 2 órára behűtjük. A félretett tejszínt felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a maradék étcsokoládét, meg a kókuszzsírt. A langyosra hűlt mázat a tortára csorgatjuk úgy, hogy az oldalán hagyjuk lefolyni. Végül a tortát 1 órára a hűtőbe állítjuk, és tálalás előtt a közepére halmozzuk a csokoládéforgácsot.
Amit én változtattam rajta: a birszselét helyettesíteni lehetett volna valamilyen lekvárral, de a nagy rohanásban elfelejtettem elvágni és megkenni a tésztát. A kókuszzsír helyett vajat használtam. Nem tortaformában készítettem.


2011. október 29., szombat

Szicíliai masnitészta - a la Laptopkonyha


A Laptopkonyha mindig új játékkal áll elő, én meg nagyon szeretek játszani. Így esett, hogy megint recepteket töltöttem fel az oldalunkra és megint nyertem, a nyeremény két belépő volt  a BNV-re. Itt mutatkozott be a nagyérdemű előtt  a laptopkonyha és csapata. Aki bátor volt, főzhetett is Buza Sanyival, aki nagy mestere a fakanálnak:-))
Egy másik kedves nyertessel, Hossó Anitával is kacsingattunk a főzés felé, de Sanyi olyannal akart főzni, akivel még nem:-)))) Így parkolópályáról nézhettük a bemutatót. A végén meg is lehetett kóstolni, amit főztek. Nem tolakodtunk Anitával,le is maradtunk róla rendesen. Viszont alapanyag marad még a konyhában, ezért "bepofátlankodtunk",  átvettük az irányítást, azaz a fakanalat és újra megfőztük a tésztát. Köszi itt is Sanyinak és a csapatnak, hogy újra ott lehettünk a "laptopkonyhában":-))


Annyira ízlett az ott főzött tészta, hogy egyik este itthon is elkészítettem és nagyon meg is lettem dicsérve:-))
Az eredeti receptet itt nézhetitek meg és főzhettek együtt Ozzal és Sanyival.

2011. október 28., péntek

Birsalmasajt


Emlékszem, amikor kislány voltam, a konyhaszekrény tetején mindig volt télen pár szem birsalma, imádtam az illatát. Nagymamám már akkor is készített belőle birsalmasajtot, eltette a kamrába, mert száradni kellett neki. Mi meg sóvárogva néztük, hogy mikor lehet már enni belőle. Aztán, amikor már szépen szeletelhető volt, akkor mindig akkora csíkot vágott le belőle, amekkora az őzgerinc forma egy kis szelete volt. Azt is ketté osztotta. Akkor nem értettem, miért nem ehetünk belőle többet. Most ugyanezt csinálom én is esténként, a szeletet megosztom a párommal. Így tovább tart és ennyi is elég belőle egyszerre:-))
Sok helyen olvastam a készítéséről, de valahogy mindig túl bonyolultnak, pepecselőnek tűnt. Aztán gondoltam egyet, nem hámoztam le, nem passzíroztam át és semmi extrát nem csináltam vele, csak simán megfőztem, majd a botmixerrel jól összekevertem. Nagyon jól sikerült.

Birsalmasajt

Hozzávalók:
2 kg birsalma,
kb. 80 dkg cukor (a gyümölcsvelő 80 %-a),
fél citrom leve,
egy mokkáskanál őrölt fahéj,
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg.

Elkészítés: a birsalmát alaposan megmossuk, szeletekre vágjuk (nem kell meghámozni) és annyi vízzel tesszük fel főzni, amennyi ellepi.
Amikor puha, leszűrjük és a gyümölcshúst egy lábasba tesszük, lemérjük, majd botmixerrel összetörjük.
A gyümölcshús 80 %-nak megfelelő cukrot adunk hozzá, ráöntjük a citromlevet és feltesszük főni. Bele tesszük a fűszereket is.
Addig főzzük, amíg jól be nem sűrűsödik. Ez kb. 20-25 perc.
Vigyázni kell, mert nagyon "puffog". Gyakran kevergessük, nehogy leégjen.
Folpackal bélelt őzgerincformába, vagy szilikonos sütőformába adagoljuk és másnap kiborítjuk, hagyjuk pár napig szikkadni.
Fóliába csomagolva a hűtőben sokáig eláll.
Tehetünk bele durvára vágott diót is, azzal is nagyon finom.

2011. október 23., vasárnap

Így főztem a Laptopkonyha stúdiójában

Még a nyáron történt, hogy a Laptopkonyha receptfeltöltő versenyt hirdetett, melynek nyereménye egy wellness hétvége volt, valamint  a  kiválasztott receptek beküldői élőben főzhettek együtt Buza Sanyival.
Szóval az úgy volt, hogy az első körben megnyertem a wellness hétvégét és kiválasztottak egy receptemet, a következő hónapban még egyet, amit majd kamerák kereszttűzében kellene megfőznöm. 
Elsőre nagyon örültem a lehetőségnek, aztán inamba szállt  a bátorság. Én ugyanis még nem nagyon léptem ki a virtuális világból, csak úgy simán gesztenyeként voltam jelen. 
Azt gondoltam, hogy egy szó nem jön majd ki a torkomon, remegni fog kezem lában és béna leszek, mindent elszúrok. Többször lejátszódott bennem, hogy fog majd menni a dolog. 
Nos mivel én nem szoktam semmit feladni, így a kétségekkel csak magamba vívódtam.

                                                        Látjátok hogy felnézek Sanyira? :-))

Majd jött egy levél, amiben megadták a felvétel időpontját. Eljött a nap, szokásos női dolgok, hogy mit vegyek fel, amiben nem látszom  majd kövérnek, jaj nincs egy rongyom se effektus:-))
Kicsit előbb értem oda, bekukucskáltam az üvegajtón és megláttam Hossó Anitát, amint tortát süt. Egy kedves asszisztens behívott és megmutatta a tett helyszínét. Anita úgy sürgött-forgott a "konyhában", mintha ezer éve ezt csinálná. Abszolút nem zavarták a kamerák.. Picit próbáltam én is bele képzelni magamat, de továbbra is meg voltam győződve, hogy nem fogok tudni megszólalni:-).
Megismerkedtem még Szilviával is, aki paradicsomlekvárt főzött, de az Ő felvételét már nem láttam.

Aztán Sanyi kiadta a vezényszót, hogy Zsuzsa menjen a sminkbe. Egy nagyon kedves kis hölgy, Gabi vett kezelésbe. Megkérdezte mit szeretnék. Mondtam, hogy olyan sminket, amiben 10 évvel fiatalabbnak és 20 kilóval kevesebbnek látszom.  Ez utóbbi nem sikerült neki, de ez nem rajta múlott:-))) Nagyon szépen kisminkelt, bár én aggódtam, hogy túl sötét, de a felvételt visszanézve neki volt igaza:-) Nagyon jól elbeszélgettünk, ami oldotta az idegességemet. A felvétel során többször akadt dolga, mert a melegtől időnként igazítani kellett rajtam:-))

Sanyival váltottam pár szót a felvétel előtt, kérdezett én meg válaszoltam, akkor még nem tudtam, hogy a suta válaszaimat felhasználja a főzés közbeni beszélgetésre:-))
Először a szilvás cobblert készítettük el.
Beálltunk a konyhapult mögé, lámpák bekapcsolva és Sanyi tapsára indult  a felvétel.   
4 kamera forgott egyszerre, kettő szemből, kettő pedig egy emelvényről, felülről. Már hallom is Sanyi hangját, hogy köszönt a stúdióban. Megilletődötten, de mégis kijött a hang a torkomon. Juhhé, menni fog ez, biztatom magam. Magabiztosnak tettetem magam, hátha jobban fog mutatni a felvételen:-)) 
Jár a kezem, közben próbálok felelni a kérdésekre, közben melegem van, még remeg a lábam is, de halad a munka.  Kezd tetszeni a dolog. Csak a tésztából hagytam ki a sütőport, de Juli észrevette és egy finom mozdulattal jelezte Sanyinak, én meg kivágtam magam, mintha úgy is akartam volna, hogy utoljára kerüljön a tésztába:-)))
A süti hamar elkészül, már megy is a sütőbe.

Hamar elkészült.

Váltás, amíg a süti sül, elkészítjük a következő ételt, a spenótos cannellonit.
Kis baki, a felvételnél cukor lett bekészítve a só helyett. Sanyi nem jön zavarba, egy mozdulattal kiveszi a hozzávalókból. Megy itt is a munka rendesen, Sanyi  próbál "megzavarni" a kérdéseivel, (jól el is vonja a figyelmemet a kamerákról, ezt köszönöm neki), de már rutinosnak mutatkozom, így sikerül főzni is és beszélni is időnként egyszerre:-))  Közben azon izgulok, nehogy kimaradjon valami.  A hús kész, be kell tölteni a tésztába. Kiskanalat keresek, de ugye mindenki a saját konyhai eszközeihez van szokva, de azért találok egy alkalmas eszközt.  A második cannelloni majdnem eltörik,  Sanyi biztat, hogy nem baj. Jó kis babra munka, de csak a végére érek egyszer. Már csak a mártás van vissza, itt már nem lehet nagy gond, gondolom magamban. Nem is volt, sikerült, már csak a sütés volt vissza.

Kérdezz-felelek:-)))

Míg sült a tészta, addig felvették a cobbler tálalást. Itt már minden feszültségem elszállt, jól éreztem magam.
Aztán az utolsó felvétel a cannelloni tálalása volt. Majd kialudtak a fények, a kamerák leálltak.

A végén a stáb megkóstolta, amit készítettem. Úgy láttam ízlett nekik.:-))

Köszönöm a Laptopkonyhának és az egész stábnak a remek lehetőséget, hogy ezen a téren is kipróbálhattam magam. Annyira jól éreztem magam, hogy bármikor szívesen visszamennék.:-)

Nézzétek a laptopkonyha oldalát, mert ennek segítségével gyerekjáték a főzés.

A két oldal, ahol megnézhetitek hogy főztem a Laptopkonyha stúdiójában:

Szilvás cobbler
Spenótos cannelloni

2011. október 21., péntek

Sajtos roló


Nagyon szeretem a sajtos rolót, de üzletben nagyon ritkán veszek, olyan pofátlanul drágán árulják. Készíteni, meg még nem készítettem, mert nem volt sütőformám hozzá.Nemrég viszont vettem egy csomaggal, amiben 12 db kis forma van, amire a tésztát fel lehet tekerni. Azt is bevallom, én szeretem a friss, kinyújtott leveles tésztát használni, nem várt vendég esetén csodásan be lehet vetni...most is így tettem...a krémmel sem bíbelődtem sokat. Gyorsat és egyszerűt, de finomat szerettem volna, sikerült.

Sajtos roló

Hozzávalók:
1 csg friss, kinyújtott leveles tészta,
1 db sima tömlős camping sajt,
1 db zöldfűszeres tömlős camping sajt, 
4 evőkanál mascarpone,
kevés só (ha kell), 
őrölt bors, 
15 dkg trappista sajt,
1 tojás sárgája.

Elkészítés: a tésztát kihajtjuk és 2 cm-es csíkokra vágjuk. A sütőformákat kevés olvasztott vajjal lekenjük és a csíkokat feltekerjük úgy, hogy kicsit fedjék egymást. A rolókat tojássárgájával lekenjük. Előmelegített sütőben kb. 170 fokon kb. 10-15 percig sütjük, vigyázni kell, nehogy megégjen. Hagyjuk kihűlni. Közben a sajtot lereszeljük, a tömlős sajtokat összekeverjük, ha kell sózzuk, egy kis őrölt borssal ízesítjük. A reszelt sajt felét is hozzá tesszük, jól elkeverjük. A krémet habzsákba tesszük és a rolókat megtöltjük vele. A végét a reszelt sajtba nyomjuk.

2011. október 18., kedd

Füge lekvár


Mostanában zajlik az élet körülöttem, sok a munka, sok a program hétvégeken, ami jó is meg nem is. Főzés semmi, étteremben ebédelünk, ha odaérünk (na nem szakadt ránk egy bank, csak menüt eszünk:-))
Finom nagyon, meg kényelmes is, még mosogatni sem kell. Nem mondom, hogy nem hiányzik a főzés, de most ezt is élvezem:-)
Talán hétvégén már lesz rá lehetőségem, hogy készítsek valamit.
Az utóbbi hetek egyetlen főzése ez a lekvár. Nagyon régóta terveztem már, aztán, amikor az egyik bevásárlóban szembe jött velem nagyon jó áron a füge, nem is tétováztam. Már csak a jó recept hiányzott, ebben Viki sietett a segítségemre, aki viszont Kirától kapta a receptet. Mondhatom szenzációs lett. Az eredeti recept itt található. Köszönöm a receptet itt is!
Nekem a fügéhez hozzátartozik a magja, engem nem zavar, ezért a lekvárom is maggal együtt került az üvegekbe.

Füge lekvár

Hozzávalók:
2 kg füge,
20 dkg cukor,
2 citrom leve,
1 teáskanál őrölt fahéj,
1 teáskanál őrölt szegfűszeg,
1 rúd vanília,
1,5 dl törköly pálinka,
2 evőkanál juharszirup,
fél csomag dzsemfix.


Elkészítés: a fügét kisebb darabokra vágtam, lecukroztam, megszórtam a fűszerekkel és ráöntöttem a citromlevet. A vanília rudat ketté vágtam, a magokat kiszedtem, a fügéhez tettem. Lassú tűzön 35-40 percig forraltam. Amikor puha volt a füge, akkor botmixerrel kissé összetörtem. Hozzátettem a pálinkát, a juharszirupot és a dzsemfixet. Pár percig forraltam, majd sterilizált üvegekbe tettem, lezártam a tetejével és pár percre fejtetőre állítottam. Utána száraz dunsztba tettem, majd másnap vettem ki onnan.

2011. október 5., szerda

Vendégpost - "Nálunk jártak az amatőr mesterek"- by Laptopkonyha

Nekem még nem volt időm megírni a beszámolót a Laptopkonyhában tett látogatásomon szerzett élményeimről, de addig is álljon itt a Laptopkonyha bejegyzése amely itt található. Köszi itt is, hogy feltehettem.Látogassatok el Ti is a Laptopkonyhához, fantasztikus recepteket találhattok és meg is nézhettek, majd el is készíthetitek Sanyival, Ozzal és a többi csapat taggal együtt:-)))

Nálunk jártak az amatőr mesterek

2011-10-02 08:15:00
A "kék" oldalunkon egész nyáron zajlott egy játék. A győzteseket pedig most "vendégül láttuk" egy forgatás erejére.
A játék során, arra kértük látogatóinkat, hogy osszák meg velünk a szerintük jól sikerült receptjeiket egy szép fotóval. Kaptunk is szép számmal, ínycsiklandó, gusztusos és szépséges képeket, jobbnál jobb ötleteket. Mindhárom nyári hónap végén, egy zsűri döntött a nyertesekről. A fődíj pedig az volt, hogy eljöhettek megfőzni, megsütni a kiválasztott ételeket stúdiónkban, Buza Sanyi társaságában.

Ezen a héten aztán megismerkedhettünk személyesen is nyerteseinkkel. Ennek természetesen nagyon örültünk. Mint ahogy annak is, hogy milyen különböző embereket köt össze közös szenvedélyünk, a gasztronómia. Akadt olyan nyertesünk, aki megsúgta nekünk, hogy ők bizony kettesben szoktak disznót vágni és feldolgozni a férjével; volt olyan, aki három kicsi gyermek mellett képes az összes szabad gondolatát és percét a főzési imádatának szentelni, megint másikról kiderült, hogy a sütés-főzés mellett a legfőbb hobbija a bonbon-készítés; volt olyan győztes, aki pedig azzal nyűgözött le minket, hogy számos és különleges utazásairól elszállította hozzánk az ízvilágot, az egzotikumot és a fotózás örömét. Volt, aki nagyon izgult, volt aki egyáltalán nem; volt aki hozta a saját holmijait, volt, aki ott maradt utána is; volt, aki semmilyen nehézségtől sem jött zavarba, volt, aki hadra fogta Sanyit is. Sanyi szívesen segített rétestésztát húzni, gyömbért pucolni, házilag eltett cseresznyét kóstolni, djuvetset "lapogatni", paradicsomot paszírozni, és makrancos habzsákokkal bíbelődni.
Úgy láttuk, hogy mindenki jó élményekkel távozott, és örömmel jönne máskor is. Ez jó hír, mert mi pedig örömmel látnánk őket újra! És nagy kedvet adtak ahhoz, hogy minél több "amatőr mesterünket" megismerjük!
A képeken (legtöbbször művésznevükkel): Szabó Anita, "Szilva", "Hossó Ani", "Gesztenye","Veruss" és "Házisáfrány"

2011. október 2., vasárnap

Erdei gombás zsemlefelfújt



Ez a recept is a Kifőztük magazin 2011. szeptemberi számában jelent meg.
Az újság továbbra is ingyenesen letölthető innét.

Erdei gombás zsemlefelfújt

Hozzávalók:
5 db zsemle
2 dl tej
30 dkg erdei gomba
1 fej vöröshagyma
15 dkg füstölt sonka
2 evőkanál olívaolaj
pár ágacska zsálya, rozmaring, bazsalikom, petrezselyem
frissen őrölt bors
3 tojás
őrölt szerecsendió
2 evőkanál vaj

Elkészítés: a zsemléket félbevágjuk, majd felszeleteljük és a vajon kicsit átpirítjuk, félretesszük.
Az olívaolajon üvegesre dinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a sonkát és pár percig együtt pirítjuk. Ezután hozzátesszük a gombát, megszórjuk az összevágott fűszernövényekkel, sózzuk, borsozzuk, és majdnem puhára pároljuk.
A tojások sárgáját kikeverjük a tejjel, sózzuk, őrölt szerecsendióval ízesítjük, a zsemlével és a gombás keverékkel összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és azt is óvatosan belekeverjük a zsemlés masszába.
Két kisebb felfújtas formát kivajazunk és a masszát beleöntjük. Előmelegített sütőben, 170 fokon 30-40 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...