2011. november 30., szerda

Tripla csokis keksz Elif módra


Amikor elolvastam Elifnél ezt a csokis keksz receptet, már akkor éreztem, hogy ez különleges lesz, nem is csalódtam. Elif az "Elmeháborító Triple Choc Kukik" nevet adta neki, annyira brutál csokis, amilyet még nem ettem. Most kivételesen betartottam a receptet, nem változtattam rajta. Nekem ugyan 25 db lett belőle, de valószínűleg kisebbre készítettem, mint Elif. Az eredeti recept itt található. Trinity is elkészítette már, egy kicsit módosítva a recepten, azt is érdemes megnézni itt
Köszönöm itt is a receptet, bár én is beletettem a 10 dkg fehér csokoládét, de nekem nem látszik annyira benne, viszont csodálatos finom lett. A sütésnél vigyázni kell, hogy ne süssük túl, akkor jó, ha kívűl kicsit ropogós, belül pedig puha. Elif adott rá egyjó kis ötletet, hogy sikerüljön eltalálni ezt az állapotot, nos akkor jó, ha már a tészta nem fényes, hanem matt. Én az utolsó adagot pár perccel tovább sütöttem, így az ropogósabb lett, ez nekem jobban bejött. Azt hiszem sokszor fog előkerülni ez a keksz recept. Én 70 %-os étcsokoládét és vajat használtam, és instant kávé helyett, fél dl főzött kávét tettem bele.

Tripla csokis keksz Elif módra

Hozzávalók: 
1 pohár liszt (1 pohár = 2,5 dl), 
1 csapott tk szódabikarbóna, 
1 nagy csipet só,
negyed pohár kakaópor (Holland cukrozatlan), 
10 dkg vaj, 
fél pohár barna cukor, 
negyed pohár porcukor, 
1 közepes nagyságú tojás, 
1 kk vanília aroma, 
1 csapott tk instant kávé (elhagyható, ill. növelhető a mennyisége - főzött kávéval helyettesíthető), 
1 tábla fehér csokoládé (9-10 dkg), 
1 tábla étcsokoládé (9-10 dkg).

Elkészítés: a kétféle cukrot a puha vajjal és a vanília aromával jó habosra kevertem, majd a tojással is jól kikevertem. Ezután tettem bele a kakaót, a kávét és a kétféle csokoládé darabokat. Ezzel is jól elkevertem. A szódabikarbónát, a csipet sót és a lisztet is jól összekevertem, majd a vajas masszához tettem és csak annyira kevertem össze, hogy összeálljon. A sütőt előmelegítettem 160 fokra. A masszából diónyi golyókat formáztam és sütőpapírral bélelt tepsire tettem, kellő távolságba (1 tesibe összesen 10 db-ot tettem), mert el fog terülni a sütés végére. A sütési idő kb. 12 perc volt nekem, majd kivettem és hagytam kihűlni. Amikor kihűlt a külső része kellően ropogós lesz, belül pedig puha. Ha valaki szereti ropogósabbra, akkor még lehet pár percig bent hagyni. Lezárt dobozban állítólag sokáig eláll, ezt azonban nem lesz lehetőségem megtapasztalni, mert szerintem hamar el fog fogyni. Nemlehetabbahagyni kategóriába tartozik.


2011. november 26., szombat

Marcipános - fahéjas csillagból korong


Azt is be kell ismerni olykor, hogy valami nem sikerül. Így vagyok most én is. Szerettem volna sütni egy jellegzetes német süteményt, a fahéjas csillagot, nagyon jól nézett ki az újságban...aztán mégsem az lett. Ennek egyetlen oka van, hogy annyira ragadt a tészta, hogy hiába nyújtottam ki, hiába szúrtam ki formára, sehogy sem tudtam sérülés nélkül felvenni a lapról, ahol kinyújtottam.Próbálkoztam bár több dologgal is, csak nem sikerült, ekkor döntöttem el, hogy nem fog ki rajtam, gombócokat formáztam belőle, majd egy kicsit ellapítottam és a tetejére tettem a mázat habzsákból. Nagyon finom lett, de nem adom fel, mert olyan szép fahéjas csillagokat láttam a gasztroblogokban. Legközelebb más recepttel, de akkor is sütök fahéjas csillagot. A recept eredetiben megtalálható a 2010. évi Tina karácsonyi számában.

Marcipános - fahéjas (csillag) korong

Hozzávalók: 
25 dkg marcipán, 
10 dkg porcukor, 
15 dkg hámozatlan darált mandula,
kevés őrölt fahéj, 
2 kisebb tojás fehérje,
őrölt pisztácia a tetejére.

A mázhoz:
 
1 db tojásfehérje, 
15 dkg porcukor, 
1 tk. citromlé.

Elkészítés: a lereszelt marcipánt összekeverjük a porcukorral, a tojásfehérjével, a cukorral, a fahéjjal. Diónyi gömböket formázunk belőle és sütőpapírra téve kissé ellapítjuk őket. A mázhoz a tojásfehérjét kissé felverjük, majd hozzátesszük a porcukrot és a citromlevet. Nagyon keményre felverjük. Habzsákba tesszük a habot és nyomunk a korongok tetejére belőle kicsit vastagabban. Őrölt pisztáciával megszórjuk és előmelegített sütőbe tesszük, kb. 150 fokon 15-17 percig sütjük. Nem szabad a tetejének barnulnia. Inkább száradjanak, mint süljenek a korongok. Nagyon finom, fém dobozba zárva sokáig eláll.

2011. november 25., péntek

Mézes puszedli Latsiától, Sütis nénétől


Két éve sütöttem először mézes puszedlit, akkor nagyon bejött és ízlett mindenkinek. Annak idején Latsiánál és ő pedig Sütis néninél olvasta a receptet. Ha szeretnétek finomat és puha mézes puszedlit, akkor időben készítsétek el, fém dobozban sokáig eláll. Köszönöm most is a receptet, hálás vagyok érte.

Mézes puszedli Latsiától, Sütis nénétől

Hozzávalók:
3 tojás,
12,5 dkg vaj, 
12,5 dkg méz, 
1 citrom,
1 narancs reszelt héja,
20 dkg porcukor,
1/2 cs. sütőpor,
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
25 dkg finomliszt,
4 ek. tejföl,
1/2 tk. őrölt szegfűszeg,
1/2 tk fahéj, 
1/2 tk gyömbér,

a mázhoz:
25 dkg porcukor

Elkészítés
: a vajat és a mézet felolvasztom. A 3 tojássárgáját összekeverem a porcukorral, 1/2 citrom levével, és a citrom ill. a narancs reszelt héjával és a tejföllel. Ezt a masszát a vajjal összeolvasztott mézhez adom. A lisztet, a sütőport és a fűszereket összevegyítem, majd a mézes keverékhez adom. Jól összedolgozom, majd egy éjszakára folpackba csomagolva hűtőbe teszem. Másnap kissé összegyúrom, majd 4 rudat formálok. A rudakat kb. 8-10 db-ba vágom. Szépen meggömbölyítem, és sütőpapírral bélelt tepsire téve kicsit lenyomom a kezemmel. 160 fokon kb. 10-12 percig sütöm. 
Elkészítem a mázat: a 3 tojásfehérjét felverem 25 dkg porcukorral, majd a puszedliket beleforgatom. Rácsra teszem, majd 100 fokos sütőben megszárítom.
Annyit változtattam rajta, hogy a teljes kiőrlésű lisztet fehérre cseréltem.

Mézeskalács tavalyról


Ezeket a mézeskalácsokat még tavaly készítettem.
Évek óta készítem ugyanazt a tésztát, nekem ez vált be. Annak idején az interneten találtam és mindig jól sikerült. Most is ezzel sütöttem a mézeskalácsot, egy kis gyakorlással most már az írókázással is meg vagyok elégedve. Nem mondom, hogy nem lehetne jobb, de majd legközelebb...a tésztába mézeskalács fűszerkeveréket tettem, de a receptet úgy írom le, ahogy a híres mézeskalácsos és szerző Milner Angéla írta.. Köszönet itt is a receptért neki:-)

Mézeskalács

Tésztához:
 
1 kg liszt,
20 dkg porcukor, 
1 csomag szódabikarbóna (2 dkg)
2 kávéskanál őrölt fahéj, 
2 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg, 
1 db tojás, 
50 dkg méz, 
12,5 dkg vaj.
Máz: 
1 tojásfehérje,
15-20 dkg sűrű szitán átszitált porcukor.

Elkészítés: a száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál) 50 dk vegyes virágmézbe (fél befőttesüvegnyi kb.) beleteszünk 12,5 dkg vajat és mikroba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a vaj elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütjük a tojást és egy falapáttal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele. Kissé lágy tésztát kell kapnunk. Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak jobb lesz. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk, kiszúró formával kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, 150 fokra előmelegített sütőben sütjük addig, amíg szép mézszíne nem lesz. A tepsin hagyjuk hűlni rövid ideig, majd egy asztalra rakjuk egymás mellé a figurákat a teljes kihűlésig. Pár napig szobalevegőn hagyjuk állni, így elkerülhető, hogy a cukormáz leperegjen róla.
A mázhoz a tojásfehérjét félig felverjük és kanalanként adjuk hozzá a cukrot és kb. 10-15 percig keverjük. Akkor jó, amikor már nem folyik le a keverőlapátról. Ekkor műanyag zacskóba tesszük, az egyik sarkából egy pici darabot ollóval levágunk és a másik végét megcsavarjuk. Így tudunk vele írókázni.



2011. november 17., csütörtök

Babapiskótás gesztenyemousse


Az előző postomnál írt Szilvi, a Laptopkonyha háziasszonya, hogy nem talált nálam gesztenyés recepteket. Ez bizony hiba, gesztenye a nevem, mindenem a gesztenye és alig van gesztenyés recept. Ezt kell most gyorsan orvosolnom. Miért van így, magam sem tudom. A régi blogomban volt pár darab, de még nem kerültek át ide, most gyorsan hozok egyet:-))
Ez a recept 2010. november Nők Lapja Konyhájában jelent meg és megfogott, mert nem kellett sütni és viszonylag elég gyorsan kész volt...na és az összhatás formára és ízre is fantasztikus. Egyet rontottam el, az alsó réteg babapiskótát rosszul raktam bele a formába, mert nem keresztbe, hanem hosszában kellett volna. Ez azonban nem vont le az élvezeti értékéből, bár úgy szebb lett volna a szeletelésnél. Aki szereti a gesztenyés édességeket, annak feltétlen ajánlom, persze ez a recept sem maradt ki abból a sorból, hogy nem a leírtak szerint készült.

Babapiskótás gesztenyemousse

Hozzávalók:
 
1 csg babapiskóta (kb. 25-30 db), 
10 dkg csokoládé,
egy kiskanál olaj, 
csokoládáforgács a tetejére.

a krémhez: 
50 dkg gesztenyemassza, 
25 dkg mascarpone,
6 evőkanál baracklekvár, 
5 dl tejszín,
2 evőkanál porcukor, 
3-4 cl rum.

amibe a babapiskótát mártani kell: 
2 dl tej, 
1 evőkanál cukor,
2-3 cl rum.

Elkészítés: a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk az olajjal és hagyjuk kicsit kihűlni. Annyi babapiskótát, amennyi a forma oldalának kirakásához kell, ferdén megmártjuk a csokiba és rácsra téve hagyjuk megdermedni. Az egyik csomag gesztenyemasszát összekeverjük a mascarponéval, a porcukorral, a rum felével és a maradék olvasztott csokival. 
A másik csomag gesztenyemasszát összekeverjük a maradék rummal, a baracklekvárral és a keményre vert tejszínnel. Egy közepes méretű gyümölcskenyér formát folpackkal kibélelünk és az oldalát kirakjuk a csokis piskótával. Ezután a baracklekváros, tejszínes krémet belesimítjuk.Annak a tetejére tesszük a másik gesztenyés krémet és a tejes szirupban megmártott piskótákat élire állítva hosszában lezárjuk a tetejét. A kilógó fóliával betakarjuk és kb. 2 órára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor tálra téve kivesszük a formából, óvatosan lehúzzuk a folpackot róla és a tetejét megszórjuk csokoládé forgáccsal.

2011. november 15., kedd

Mogyorós tallér


A kertek alatt már oson a karácsony, egyre közelebb van. Ilyenkor mindenki azon gondolkodik milyen finomságokat készítsen az ünnepekre. Most egy olyan kekszet hoztam, amit akár 10 nappal előbb is el lehet készíteni és fém zárható dobozban jól eldugni, hogy családunk tagjai ne találjanak rá, mert akkor idő előtt lába kél a finom süteménynek:-)) A receptet a Fanny 2010/2. számában találtam.

Mogyorós tallér

Hozzávalók: 
15 dkg vaj,
12 dkg barna cukor, 
1 kiskanál vanília aroma, 
1 tojás,
35 dkg liszt, 
10 dkg őrölt mogyoró, 
1 teáskanál sütőpor, 
1 mokkáskanál fahéj. 

Tetejére: csokoládé.

Elkészítés:
a vajat krémesre keverjük a cukorral, beledolgozzuk a tojást, a vanília aromát. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a mogyoróval, a fahéjjal, majd a vajas keverékbe keverjük. A tésztából kis golyókat formázunk és sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. Előmelegített sütőben 160-170 fokon, légkeverésessel, kb. 12-15 percig sütjük. Tetejét olvasztott csokival csurgatjuk meg.

2011. november 14., hétfő

Angyal szállt a házunk felett


Amikor ma hazajöttem, az asztalon egy nagy csomag várt. Alig vártam, hogy kibonthassam, jól le is volt zárva, gondos kezek csomagolták. Aztán  nagy szemeket meresztettem, ahogy kerültek elő belőle az üvegecskék. Házi készítésű lekvárok, amilyeneket még nem is ettem és egy üveg zakuszka.
Az üvegek úgy voltak a dobozba berakva, kipárnázva, hogy egyik sem tört el:-))
Az aljában volt még egy  szaloncukor formára csomagolt valami. Először azt hittem üveg, aztán, amikor kibontottam nagyot dobban  a szívem. Pont ilyet szerettem volna.!!:-))) 
Egy kekszmintázó volt benne, amit ha jól tudom a csomag feladójának a párja faragott saját kezével.
A csodás képeslap és az angyalka a Csuhéba zárt kis világ blog szerzőjének keze munkája, amit szintén a csomag feladójától kaptam.

Kedves Mézeskalács angyalka!

Nagyon szépen köszönöm a kedvességed, nagy örömet szereztél vele. Alig várom, hogy kipróbáljam a mintázót és megkóstoljam a finomságokat.

2011. november 12., szombat

Kifőztük Karácsony - különszám, a gyűjtés elindult !


A Kifőztük gasztromagazin a tavalyi sikeres akció után idén is megjelenteti több mint 80 ünnepi receptet tartalmazó karácsonyi adománygyűjtő számát, amelynek megvásárlásával a Velemi Camphill Gyermek Lakóotthont és a békéscsabai Degré utcai Gyermekotthont támogatja minden kedves adományozó.

Az adomány összegének nincs megszabott minimuma. Minden segítő szándékú támogató annyit adhat az újságért, amennyit képes egy ilyen jó ügyre áldozni. A legkisebb összeget is hálás szívvel köszönjük.

A velemi otthonban autista és értelmi fogyatékos gyerekek nevelése, oktatása folyik. A békéscsabai intézményben önmagukat ellátni nem tudó, többnyire mozgásképtelen, halmozottan sérült gyerekekről, fiatalokról gondoskodnak.

A gyűjtés során befolyó pénzt a SoSe Közhasznú Alapítvány kezeli, ők egyeztetnek a két szervezettel, hogy hol, mire van szükség, és vásárolják meg a kért felszereléseket, eszközöket. A teljes befolyt adományösszeg a két gyermekotthon kis lakóit fogja segíteni.

Kérlek segítsd Te is adományoddal az akciót, amely 2011. november 8-án indult és 2011. december 8-án ér véget. 
 
Az akcióról mindent megtalálsz itt!

2011. november 11., péntek

Nürnbergi mézeskalács


Hamarosan itt a karácsony (gyorsabban, mint gondolnánk), ezért már én is próbálom összeszedni mi volt az ami sikert aratott nálunk.
Tavaly nagyon örültem, amikor Trinitynél megláttam azt a postot, amelyben összeszedte a karácsonyi süteményeket, így innét könnyebb volt válogatni. Ebből az összeállításból választottam a szóban forgó süteményt, mert nagyon szeretjük a kekszeket. A receptben kicsit furcsa volt, hogy nincs benne liszt, de ha nincs, hát nincs...aztán, amikor összeállítottam a hozzávalókból a masszát, nagy kerek szemmekkel néztem, na ebből nekem majd mi sül ki. Kicsit aggódtam is, de aztán, amikor kész lett, minden aggódásom elmúlt.ó, annyira finom lett
Trinity, Ancsikánál látta még tavaly..Trinity receptje itt találhtó, Ancsikáé pedig itt. Köszönöm itt is a receptet. Én a tetejét már nem csokiztam be, mert így is elég édes volt, legközelebb úgy is elkészítem.

Nürnbergi mézeskalács-Lebkuchen

Hozzávalók: 
5 tojás, 
50dkg cukor, 
25 dkg darált mandula, 
25 dkg darált mogyoró, 
10 dkg cukrozott citromhéj, 
10 dkg cukrozott nanarncshéj, 
1/2 citrom reszelt héja, 
1 cs. mézeskalács füszerkeverék, 
kicsi kerek ostyalap (70mm).

Elkészítés: " a továbbiakban is nagyjából Ancsi leírását idézem, szinte ugyanígy készítettem. Minden hozzávalót össze kell keverni, ráhalmozni a kerek ostyalapokra és 175°-ra előmelegített sütőben 25 percig sütni. Mivel nálam az ostyalapok 50 mm-esek voltak, így a sütik is kisebbek, ezeknek elég volt 15 perc is! Vigyázni kell, hogy ne száradjon ki, mert akkor kemény lesz. Többször a sütőbe kell kukkantani és amint kezd a teteje színt kapni azonnal ki kell venni. Ha kézzel megnyomjuk a tetejét, viszonylag puhának kell lennie. Teljesen hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint a tetejét bevonhatjuk csokoládéval, de maradhat meztelen is."

Gesztenye: Nekem is 50 mm ostyalapom volt, de szerintem csak sütőpapíron is lehetne sütni, ugyanis ahol kicsit lelógott az ostyáról, onnét is lejött a sütőpapírról.

2011. november 8., kedd

Ajándékot kaptam


Látom már sok helyen számolnak vissza karácsonyig. Én nagyon szeretem a hosszú készülődést, de most sajnos nincs időm rá, nem is tudom mikor lesz.
Régebben ilyenkor a kisfiammal ajándékokat készítettünk, vagyis ő készítette nagy gonddal és csodásan be is csomagolta, dugdosta, majd szenteste Ő is a fa alá tette. Ezek voltak a legszebb ajándékok. Ma is megvannak a szép rajzok, hajtogatások, ragasztások, amiket készített.
A mai rohanó világban is meg kellene néha állni, ezekben az együtt töltött órákban feltöltődni, és nem készen vett ajándékokkal ellepni a másikat.
Sajnos ma egyre inkább nincs értéke a saját készítésű ajándéknak, pedig én nagyon tudok örülni az ilyennek. 
Éva hirdetett egy nagyon aranyos kis játékot.  Erről itt olvashattok.  A játék lényege az volt, hogy aki részt akart venni, az hagyott egy kommentet Évánál, aki előttem írt, attól én kaptam, aki utánam írt, annak pedig én adtam ajándékot. Szeretek játszani, ezért jelentkeztem is. Előttem Martinelli volt (akitől én kaptam ajándékot), utánam Katuci (akinek én adtam ajándékot). 
A múlt héten pénteken meg is érkezett az ajándékom és amikor kinyitottam nagyon megörültem, mert Martinelli edényfogót készített nekem. Pici aprólékos mintával, egy kis piros dísszel a sarkában. 
Itt is szeretném megköszönni ezt a nagyon kedves ajándékot.

Az én ajándékom is összeállt. Sajnos most nekem nem volt időm saját készítéssel megajándékozni Katucit, de remélem örül majd Ő is az ajándéknak.



2011. november 4., péntek

Birsalma szuflé


Nagyon szeretem a birsalmát, de eddig a sajt és a kompóton kívül csak a savanyú káposztás ételekbe szoktam tenni. Most találtam ezt a receptet a Vidék Íze című újságban, amiről már írtam, hogy nagyon szeretem. Most sem csalódtam a receptben, nagyon finom volt, de ugye a szuflé sajátossága, hogy a sütőből való kivétel után összeseik még akkor is, amikor a sütőben szép magas volt. Ezt  történt velem is. Mire elkattintottam a gépemet a szuflé már sehol sem volt.  De egy ilyen kis szuflénak, azért korábban kellene felkelnie, hogy rajtam kifogjon. Egyet sikerült megörökítenem.  Elég kis pofás lett:-)) Igaz mire kész volt a kép ez a szuflé is kiszuszogta magát:-))
Az eredeti recept megtalálható itt.

Birsalma szuflé

Hozzávalók:
1 db birsalma,
1 dl víz,
fél citrom leve,
5 dkg kristálycukor.

Krém:
1.2 dl tej
1 db vanília rúd,
1 mokkáskanál fahéj,
4 dkg kristálycukor,
2 tojás
2 evőkanál liszt,
1 evőkanál barackpálinka


Elkészítés: először elkészítem a birsalmapürét: éles késsel meghámozom, magházától megszabadítom és felkockázom a gyümölcsöt. Citromos, cukros vizet forralok, melyben 15 perc alatt puhára főzöm. Ha kész, 1-2 teáskanál folyadékot rajta hagyva botmixerrel pürésítem, vagy átpasszírozom
a gyümölcsdarabokat.

Krém:  megmelegítem – de nem forralom fel – a tejet a fahéjjal . Külön tálban habverővel kikeverem a tojássárgáját a cukorral, a barackpálinkával és a liszttel, hogy minél simább legyen. Lassan rácsurgatom a forró tejet a tojásos keverékre, pár másodpercre visszateszem a tűzre, és folyamatosan kavargatva sűrűre főzöm. Ekkor keverem bele a birsalmapürét, félreteszem, amíg keményre verem a tojásfehérjét, majd azt is hozzáadom. Kivajazok négy szufléedényt, belsejét megszórom liszttel. Elosztom az edényekben a masszát úgy, hogy az edénynek csak a háromnegyedéig érjen. A 200 fokra előmelegített sütőbe helyezem, 8-10 percig sütöm, amíg a teteje felemelkedik és megpirul.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...