2011. december 22., csütörtök

Boldog Karácsonyi Ünnepeket!


Ezzel a képpel kívánok mindenkinek áldott, békés, szeretetben gazdag, meghitt Karácsonyi ünnepeket!


2011. december 20., kedd

Karácsonyi torta


Ez a torta, vagyis majdnem ez, immár legalább 30 éve kerül nálunk minden karácsonykor az ünnepi asztalra. Nagy előnye, hogy nem kell sütni, gyorsan kész, egyáltalán nem vajas és édes a krém benne, így nagy sikere van mindig a fiúk körében. Azért írtam, hogy majdnem, mert az idén kicsit variáltam rajta, most mascarpone is került bele. De milyen jól tettem...egy sokkal finomabb krémet sikerült készíteni. Azt hiszem nem csak karácsonykor állja meg a helyét. Aki gyorsan akar finomat készíteni, annak merem ajánlani. Az eredeti recept annak idején a Nők lapjában jelent meg.

Karácsonyi torta

Hozzávalók:
a krémhez:
50 dkg gesztenyemassza, 
25 dkg mascarpone, 
1 dl folyós tejszín 30% (állati, nem növényi) (nem kell felverni habnak),

2 csg babapiskóta,
tej, 
rum ízlés szerint,

a tetejére:
15 dkg étcsokoládé,
kevés olaj.

Elkészítés: először a krémet készítem el. A gesztenyemasszát kikeverem a mascarponével, a tejszínnel és legalább 1 evőkanál rummal. Rendkívül finom krém lesz belőle. Ezután egy kisebb tálat folpakkal kibélelem. A babapiskótákat éppen csak belemártom a rumos tejbe, elázni nem szabad neki. Majd sorba kirakom a piskótával a tálat és az aljára is teszek. Majd a krém felét belesimítom. Újra piskóta, majd a krém másik fele következik. Végül piskótával zárom le. A folpakkal betakarom és egy kistányért teszek rá . Másnap reggelig hűtőbe teszem. Kiborítom egy tálra, lehúzom róla óvatosan a folpakkot . Gőz fölött felolvasztom a csokit és belekeverem az olajat. Ha kicsit hűlt, akkor rákenem a tortára. Úgy szeletelem, mint a tortát és tejszínhabbal tálalom. Rendkívül finom, ünnepi sütemény. Marcipánból kiszúrt csillagokkal díszítem.

2011. december 18., vasárnap

Savanyú káposztás csülök birsalmával


Az őszhöz és a télhez hozzátartozik a savanyú káposzta, mindenféle formában jöhet:-) A Nők Lapja konyhája 2010. évi októberi számában olvastam a receptet. Persze nem is én lennék, ha teljesen a leírás szerint készítettem volna, most ugyan nem sokat változtattam rajta, csak nem almával, hanem birsalmával gazdagítottam az ízvilágot. Nagyon hajazott az elkészült étel a székelykáposztára, de nem baj finom volt mindenképpen...máskor is így készítem. Nem egy fogyókúrás étel.:-))

Savanyú káposztás csülök birsalmával

Hozzávalók: 
1 nagy hátsó csülök csont nélkül, 
50 dkg savanyú káposzta, 
15 dkg bacon szalonna, 
1 nagy fej vöröshagyma, 
1 teáskanál pirospaprika, 
2 birsalma, 2 db babérlevél, 
2 gerezd fokhagyma, 
őrölt bors,
kapor és tejföl a tálaláshoz.

Elkészítés: megtisztítjuk és felszeleteljük a csülköt. Kockára vágjuk a bacont és megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és a tűzről levéve a pirospaprikát. Rátesszük a húst, annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi és visszatesszük főni. Közben a fűszerekkel ízesítjük, a fokhagymát is bele tesszük. Mikor félig megpuhult a hús, hozzátesszük a káposztát és ízlés szerint utána ízesítjük. Amikor a káposzta is megpuhult, akkor mehet bele a kockára vágott birsalma. Tálaláskor tejföllel meglocsolhatjuk és kaporral szórjuk meg. Köretként főtt burgonyát vagy friss kenyeret kínálunk hozzá.

2011. december 17., szombat

Fahéjas csillag


Tavaly volt egy próbálkozásom, igaz abban a receptben marcipán is volt, de annyira ragadt, hogy végül kis korongok lettek belőle. Most tettem egy újabb próbát, mert olyan sok helyen láttam a receptet, hogy kedvet kaptam. Ez egy tipikus német adventi sütemény (Zimtstern).
A tésztája ennek nem annyira ragadt, de azért nem volt olyan egyszerű, kicsit babrálni kellett vele. Két folpack között nyújtottam ki, egyszerre csak kis mennyiséget. Így már nem is volt olyan borzasztó. A süti nem egy diétás sütemény, de ilyenkor karácsonykor ezt is meg lehet kóstolni.
A receptet Macitól "kölcsönöztem", köszönöm itt is. Az eredeti recept itt található. Jó szokásommal ellentétben, most nem változtattam semmit a recepten:-)) Kétféle méretet készítettem, lettek egészen kicsik és nagyobbak.

Fahéjas csillag

50 dkg  hámozatlan mandula finomra darálva,
30 dkg porcukor,
2 nagy tojásnak a fehérje,
2 tk. akácméz,
1 tk. fahéj,
a kinyújtáshoz porcukor,
a mázhoz:
1 tojásfehérje
10 dkg porcukor.

Elkészítés: az összes hozzávalót egy tálba tettem és jól összegyúrtam. Két folpack között kisebb adagokban kinyújtottam kb. 0,5 cm-es vastagságúra. Csillagformával kiszaggattam és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam.
A mázhoz a tojásfehérjét a cukorral gépi habverővel addig vertem, amíg jó sűrű lett. Kis ecset segítségével bekentem a csillagokat a mázzal.
Előmelegített sütőben 140 fokon sütöttem kb. 15 percet. többször ellenőriztem, mert a tetejének szép fehérnek kell maradni, vigyázzunk, ha nagyon megsül, akkor barnul a máz. Amikor kihűlt, fémdobozba tettem.



2011. december 6., kedd

Ferdén vágós sütemény, avagy a méteres kalács története


Boldogult lánykoromban, szóval elég régen kaptam ezt a receptet. Akkoriban szép karriert futott be ez a sütemény, boldog volt, aki megkapta a receptet. Hozzám is elért az akkori „őrület”, így papír alapon, írógéppel…elég részletesen leírva a munkafolyamatot. Nagyon sokszor készítettem, nagy kedvenc volt. Sokaknak adtam át én is a receptet, aztán valahogy feledésbe merült… főleg mióta interneten keresgélem a recepteket, nem került a kezembe a gépelt lap.
Hogy most miért?...nagyon egyszerű, nemrég azután érdeklődtem egyszülött kicsiny gyermekemtől, hogy a tiszteletére rendezendő családi ünnepségen milyen süteményeket látna szívesen az asztalon. Kis gondolkodás után kezdte sorolni…ezek között volt a ferdén vágós sütemény, azaz a méteres kalács…az eredeti recepten is ferdén vágós sütemény volt az elnevezés, csak később hallottam a méteres kalács nevet. Valószínű onnét kapta, hogy majdnem egy méter sütemény lesz belőle. Ritkán használok pudingport, de ehhez igen:-) Sietnem kellett, ezért a krém még egy kicsit puha, de ha kicsit áll a hűtőben, akkor szebben fel lehet szeletelni:-)

Ferdén vágós sütemény, avagy méteres kalács

Hozzávalók: 
a tésztához (2 db őzgerincformához elég): 
10 db tojás, 
2,5 dl kristálycukor, 
2 dl liszt,
1 csg sütőpor, 
2 evőkanál kakaó.

a krémhez:
 
1 csg vaníliás pudingpor, 
1 csg puncsos pudingpor,
8 dl tej, 
40 dkg vaj, 
30 dkg porcukor.

a tetejére: 
1 tábla jó minőségű étcsokoládé, 
2 evőkanál étolaj.

Elkészítés: A pudingporokat külön-külön elkeverjük a megfelezett tejjel és lassú tűznél addig keverjük, amíg besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni.

A tojások fehérjét felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és addig verjük, amíg a cukor el nem olvad. A tojások sárgáját villával összekeverjük és azt is a fehérjéhez adjuk, elkeverjük óvatosan. A lisztet összekeverjük a sütőporral és mehet a masszába. A tészta felét sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük. A másik felébe tesszük a kakaóport és azt is beledolgozzuk. A kakaós massza is mehet a papírral bélelt őzgerincbe. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, majd deszkára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla és megvárjuk, amíg kihűl. Akkora szeletekre vágjuk, amekkora a forma szeletei.

A vajat nagyon habosra keverjük a cukorral. Felét a puncsos, másik felét a vaníliás pudinghoz keverjük, jó habos legyen. Egy sárga piskótát krémmel összeragasztunk egy barna piskótával, majd krém, sárga piskóta, krém (felváltva vaníliás és puncsos), barna piskóta. Így sorakoztatjuk őket, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A krémek olyan vastagnak kell lennie, mint a tészta. Én a maradék krémmel bekenem az egész sütit.

A csokoládét az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk és hagyjuk kicsit hűlni. Ezután bevonjuk vele a sütit. Betesszük a hűtőbe, hogy megkeményedjen a krém. Szeleteléskor ferdén vágjuk fel a süteményt, így érvényesül, hogy egy szeleten belül több szín látszik.

Kicsit babrás sütemény, de az eredmény önmagáért beszél!




2011. december 5., hétfő

Kókuszos nesquick keksz


Jadénél láttam ezt a kekszet és rögtön megtetszett. Igaz kicsit variáltam rajta (nem is én lennék, ha nem) de csak annyit, hogy több dió került a töltelékbe, mint kókusz, mert a kókuszt annyira nem szeretjük. Nagyon finom lett, kívül ropogós, belül puha töltelékkel...kedvencek közé felvéve...eredeti recept itt . Köszönöm Judith itt is a receptet. A karácsonyi aprósütemények sorába nagyon beleillik:-)) (A pohár 2,5 dl-es volt).

"Kókuszos nesquick keksz

Hozzávalók: 
50 dkg liszt, 
17 dkg cukor, 
5 púpozott ek Nesquick, 
2 tk sütőpor,
csipet só, 
25 dkg vaj, 
2 tojás,
1-2 ek tej - ha szükséges.

töltelék:
1/2 csésze darált dió,
1 és 1/2 csésze kókuszreszelék, 
1/2 csésze sűrített tej.

Elkészítés:
a lisztet, kakaóport, sót, cukrot, sütőport egy tálban összevegyítjük, majd hozzáadjuk a darabokra vágott vajat, összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és ha túlságosan keménynek tűnik a tészta, lágyítsuk 1-2 ek tejjel. Elkészítjük a tölteléket is, összekeverve a hozzávalókat. A recept szerint néhány percre a hűtőbe kell tenni, hogy könnyebben formázható legyen. Fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát és 7 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kivágjuk. Minden kör közepébe tegyünk egy diónyi tölteléket, majd bevonva a tésztával, gombócokat formázunk belőle. Megfordítva az asztallapra tesszük. Ezután a golyókat a tenyerünkkel ellapítjuk kb. 1 cm vastagságúra, közepébe nyomhatunk 1-1 dió vagy mandula szeletet. Lisztezett tepsibe rakjuk egymástól 2-3 cm távolságra, 170 C előmelegített sütőben 13- 15 percig sütjük. Rácsra szedjük, hogy kihűljön. Miután kihűlt, lecsurgathatjuk díszitésként olvasztott csokival."

Amit én változtattam: 5 kanál nesquick kakaó helyett csak 3-al tettem bele és 2 evőkanál holland kakaóport adtam hozzá. A kókusz és a dió mennyiségét felcseréltem.



2011. december 4., vasárnap

Kifőztük Karácsonyi különszám


A Kifőztük gasztromagazin a tavalyi sikeres akció után idén is megjelenteti több mint 80 ünnepi receptet tartalmazó karácsonyi adománygyűjtő számát, amelynek megvásárlásával a Velemi Camphill Gyermek Lakóotthont és a békéscsabai Degré utcai Gyermekotthont támogatja minden kedves adományozó.
Kérlek segítsd Te is adományoddal az akciót, amely 2011. november 8-án indult és 2011. december 8-án ér véget.
Az akcióról mindent megtalálsz itt

A különszámban az alábbi általam készített ünnepi étel szerepel!
 
Erdei gyümölcsös szarvas szelet zöldfűszeres polenta csillaggal

Keleti csemege


Pár évvel ezelőtt egy ostyalap csomagolásán láttam meg ezt a receptet. Azóta karácsonykor ez a sütemény sem hiányozhat az asztalról. Nagyon finom, bár nem egy diétás sütemény. Gyorsan elkészíthető, másnap szeletelhető, nagyon finom:-)

Keleti csemege

Hozzávalók:
 
1 csg ostyalap, 
20 dkg cukor, 
30 dkg kicsit durvábbra darált dió, 
25 dkg vaj, 1 tubus sűrített tej.

Elkészítés: a cukrot megpirítjuk óvatosan folyton kevergetve, nehogy megégjen. Majd hozzáadjuk a darált diót és a tűzről levéve a vajat, végül a sűrített tejet. Jól elkeverjük. Ha kicsit csomós maradna, akkor merülő mixerrel át lehet keverni.
Az így nyert krémet a lapok közé kenjük, a tetejére fóliát teszünk és egy nehezebb könyvet rakunk rá, hogy lenyomja. Egy éjszaka így pihen, másnap lehet szeletelni.

2011. december 2., péntek

Nálunk járt Ízuska


Jó pár évvel ezelőtt történt...még alig ismertük egymást virtuálisan, amikor meglátta az egyik süteményem, ami egy kis műanyag eszköz segítségével készült...ez a havas piramis volt...megdicsérte...aztán még azt is mondta, milyen jó lenne neki is egy ilyen...nos több se kellett nekem, megvettem és megtudakolva a címét feladtam postára, majd beírtam a blogjára, hogy a postás mindig kétszer csenget...nagyon örült...és én nagyon szeretek örömet szerezni...következő évben karácsonykor viszont Tőle érkezett egy meglepetés csomag...valóban meglepődtem, mert olyan személyes volt.
Nehezen kötök barátságot és megfogott, hogy olyan közvetlen...aztán megismertem egy mini blogtalálkozón...pont olyan volt az életben, amilyennnek gondoltam...őszínte, nyíltszívű, humoros és nagyon jó fej...rögtön a szívembe zártam.

Azóta párszor találkoztunk...ha hetekig nem beszélünk, akkor is ott folytatjuk, ahol abbahagytuk...mintha ezer éve ismernénk egymást...a bánata az én bánatom is, az öröme az én örömöm is..
Ismerem a párját is, akit simán édesapának hív... nagyon jó fej...szeretem emberek... kár, hogy messze vagyunk egymástól!!!
Van egy közös postásunk, akinek segítségével karácsony táján sikerül egymásnak örömet szerezni.
Egyszer elmesélte nekem, hogy a gyermekei a Jézuskát, Ízuskának értették, azóta is így hívják. Nagyon aranyos történet. Azóta, ha ajándékot küldünk egymásnak a borítékra azt írjuk rá: Ízuskától:-)))
Ebben a levélben olyan mondatot írt Erika most, amitől könnyes lett a szemem:
"...Magunknak pedig azt kívánom, hogy a 2012-es év hozzon el Benneteket és találkozhassunk!"

Kedves Erika és Tamás!
Én is ezt szeretném kívánni a következő évtől, hogy hozzon el Benneteket is hozzánk:-))
Nagyon szépen köszönjük Nektek és Ízuskának a sok szép ajándékot, finomságot!!!

2011. december 1., csütörtök

Diós, vaníliás kifli


Annyira egyszerű, hogy nem is akartam betenni ide. Viszont nálunk karácsony nincs diós kifli nélkül. Egyszerre két adagot szoktam készíteni, mert hiába rakom fém dobozba, valahogy mindig elpárolog belőle:-)) Dió helyett mandulával, vagy mogyoróval is el lehet késztetni.

Diós, vaníliás kifli

Hozzávalók: 
15 dkg darált dió, 
20 dkg liszt, 
13 dkg vaj, 
3 dkg porcukor,
2 tojássárgája,
Porcukor és vaníliás cukor a beforgatáshoz.

Elkészítés:
A lisztet és a cukrot összekeverjük a vajjal, a tojássárgájával, végül a darált dióval. Összegyúrjuk, majd hűvös helyen 1 órát állni hagyjuk. A tésztából lisztezett gyúródeszkán közepes vastagságú hengereket gyúrunk, majd egyenlő részekre osztjuk. A kis hengerekből kifliket formázunk. Tepsibe tesszük és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Vigyázni kell, nehogy megégjen. A még meleg kifliket megforgatjuk a vaníliás cukorban.
Nagyon sokáig eláll fém süteményes dobozban.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...