2012. február 25., szombat

Malackaraj savanyú káposztás rétessel és sült póréhagymával


Rögtön itt a Kifőztük legújabb száma, én pedig még a februárban megjelent másik művemet sem publikáltam. Most gyorsan pótolom:-)
Ez a recept a Kifőztük 2012. februári számában jelent meg. Az internetes újság továbbra is ingyenesen letölthető innét.
Most jó hír, hogy nyomtatásban is megjelenik 170 ezer példányban, a Népszabadság gasztro mellékleteként, minden hónap második szerdáján.
Keressétek a kinyomtatott újságot is.

Malackaraj savanyú káposztás rétessel és sült póréhagymával

Hozzávalók:
1,2 kg-os csontos malackaraj,
a páchoz:
1 kiskanál pirospaprika,
1 kiskanál só,
fél kiskanál őrölt bors,
egy kiskanál őrölt kömény,
1 kiskanál szárított fokhagyma,
1 ágacska rozmaring,
2 evőkanál olaj,

a réteshez:
4 db kész réteslap,
1 fej vöröshagyma,
10 dkg húsos szalonna,
30 dkg savanyú káposzta,
1 evőkanál cukor,
őrölt bors,
őrölt kömény,
só,
2 dl száraz fehér bor,
15 dkg tejföl,
2 evőkanál olaj,

 a sült póréhagymához:
1 szál póréhagyma,
1 evőkanál olaj,
só, őrölt bors,

Elkészítés: a malackaraj bőrét a tisztítás után keresztben és hosszában bevagdossuk. A pác hozzávalóit összekeverjük és bekenjük vele a húst, hűtőbe tesszük pár órára, de legjobb egy egész éjszakára. Másnap kivesszük és egy kevés olajon megkapatjuk a húst, majd kevés vizet aláöntve egy kacsasütő tálba tesszük, letakarjuk és előmelegített sütőben, 170 fokon 50 percig sütjük. A bőrét nem szabad locsolni, mert akkor nem lesz ropogós. A végén levesszük a sütő tetejét és úgy sütjük még 10 percig. Kicsit hagyjuk hűlni, mert akkor szebben lehet szeletelni.

Amíg sül a hús, elkészítjük a köretet. A húsos szalonnát kisütjük, majd rátesszük a vöröshagymát és megdinszteljük. A savanyú káposztát kicsit kimossuk és összevágjuk. A vöröshagymára tesszük, pár percig pirítjuk, közben rászórjuk a cukrot, a fűszereket. Felöntjük 1 dl borral és majdnem puhára pároljuk. A levet időnként pótoljuk egy kis borral. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a tejfölt.
A réteslapokat egy nedves törlőruhára tesszük. Egy evőkanál tejfölt, egy evőkanál olajat összekeverünk, és mindegyik lapot megkenjük vele vékonyan. A tölteléket rátesszük, egyenletesen elkenjük és felcsavarjuk. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk és a rétest erre helyezzük. A tetejét megkenjük az olajos tejföllel. Előmelegített sütőbe tesszük, 170 fokra és addig sütjük, amíg megpirul a teteje.
A póréhagymát karikára vágjuk és egy kanál olajon megpároljuk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük.
A felszeletelt karaj mellé tesszük a sült póréhagymát és köretként a rétest.



8 megjegyzés:

  1. Mindig lenyűgöznek a gyönyörű ételek:)

    VálaszTörlés
  2. Tetszik a recepted! Már máskor is láttam különféle ízesítésű réteseket köretként sültekhez, nagyon jó ötletnek találom. Gyönyörű a tálalásod is. :)

    VálaszTörlés
  3. A rétes köretként nálam is nyerő lenne. Nagyon tetszik a recepted.

    VálaszTörlés
  4. Engem is a rétes ragadott meg. Egyszer más csináltam hagymás krumplisat köretnek, ez a savanyú káposztás is nagyon jól hangzik! :))

    VálaszTörlés
  5. Petra!
    KÖszi szépen, a rétes valóban finom volt, még önmagában is:-))

    Lilla!
    Köszi szépen, érdemes kipróbálni:-))

    Andi!
    Ha szeretitek a káposztát, akkor ez nyerő lesz nálatok is.-))

    VálaszTörlés
  6. Geszti!Ki fogom próbálni a rétest a malac husihoz.Gondoltam, hogy Andinál is nyerő lesz!:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...