2012. március 15., csütörtök

Kiskőrösi oldalas zöldséges tócsnival


Ez a recept a Kifőztük márciusi számában jelent meg.
Évek óta készítem így az oldalast, mert nagyon finom, egy családi baráttól kaptuk a receptet. Neve azonban nem volt, ezért Szepyke és az ő élete párja volt a névadó. Ez egy kitalált név volt és nekem nagyon megtetszett. Köszönöm itt is a segítséget a Szepy családnak:-))

Kiskőrösi oldalas zöldséges tócsnival

Hozzávalók:
1 kg oldalas,
2 kiskanál őrölt kömény,
1 kiskanál őrölt bors,
1 kiskanál só,
4 evőkanál sárgabarack lekvár,
2 kiskanál csípős paprikakrém,
kevés olaj,

a zöldséges tócsnihoz:
20 dkg sárgarépa,
20 dkg burgonya,
liszt,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 db tojás,
őrölt bors,
só,
1 kis marék snidling,
1 kis marék petrezselyem,
1 dl olaj a sütéshez.

Elkészítés:
az oldalast kisebb darabokra vágjuk, sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel beszórjuk a sütés előtt legalább egy órával. A sárgabaracklekvárt összekeverjük a csípős paprikakrémmel.
Egy fém sütőtálba tesszük a húst, kevés olajon fehéredésig pirítjuk. Kb. egy dl vízzel felengedjük, letakarjuk és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon puhára sütjük. Itt még nem kell pirítani. Ha kész kivesszük a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd egyesével megforgatjuk a csípős paprikakrémmel összekevert sárgabarack lekvárban. A végén a megmaradt lekvárt is a hús tetejére kenjük. Egy jénai tálba sorakoztatjuk és 200 fokon kb. 15 percig sütjük. A tetején karamellizálódni fog a lekvár. Nem kell félni tőle, a paprikakrém nagyon jól ellensúlyozza az édes ízt.
Közben elkészítjük a köretet.
A zöldségeket, a kétféle hagymát egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, kevés sóval megszórjuk és állni hagyjuk fél óráig. A zöldségek levet eresztenek, ezért kinyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Erre ütjük rá a tojásokat, a fűszerekkel megszórjuk, és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy galuska keménységű egyen. Kevés olajat melegítünk és evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk bele. Kicsit ellapítjuk, mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk. Ezzel a körettel tálaljuk az oldalast.

5 megjegyzés:

  1. Hm, nagyon jól néz ki! Mivel a tócsni jöhet minden mennyiségben és formában, szerintem hamarosan terítéken lesz ez klassz kis étel! Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem, én is hamarosan kipróbálom ezt a fajta tócsnit...:))

    VálaszTörlés
  3. Zsuzsa, nagyon guszta és finom a sült oldalas, és a tócsni. Én már ezt a módi paprika krém, és lekvár féle képpen használom még csirke darabokra is, de hogy balancérozzon az iz és a sürüsége, szoktam hozzá keverni egy citrom levét, vagy kis fehér bort, talán egy pici kis mustárt, vagy worcestershire szószt, de ugyanaz módra sütöm mint te sütötted.

    Végre, fel tettem a Mandula Cookie receptet, de sajnos nálunk legtöbbször CUPS vagyis csésze alapján mérjük a dolgokat, ami sokkal könnyebb. Remélem ki tudod figurálni a mértéket.

    VálaszTörlés
  4. Lilla!
    Köszi, érdemes kipróbálni, nagyon finom:-)

    Gionetta!
    Nálunk is nagy kedvenc, ha marad a húsból, egy finom főzelék mellé is jó:-)

    Róza!
    Még lehet hozzá reszelni cukkinit is.

    Elisabeth!
    Köszi szépen.
    Megyek megnézem, köszi, hogy feltetted:-)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...