2012. május 1., kedd

KIfőztük Rosalia receptparádé - játék


Nagyon jó kis játékot hirdetett a Kifőztük.
Kedvenc rozé borunkhoz, vagy rosé borunk felhasználásával kellett valami finomat készíteni, ami lehetett leves, előétel, főétel vagy desszert.
Én nem vagyok borivó, de a párom  nagyon ért a borokhoz, sőt mi több van szőlőnk és saját magának készít bort is. Időnként indul különböző helyi borvidéki versenyeken és szép eredményeket tudhat magáénak. Ha valaki kérdez tőle a borról, az jól vigyázzon, mert nagyon sokáig tud róla beszélni:-)))
A versenyhez kértem tőle egy üveg finom rosé bort., mert ételben szívesen használok különböző borokat. Ilyen fajta saját borunk nincs, de itthon is nagyon sokféle bort tárol a pincében. Hozott egy Vivamus Pincészet által készített Dörgicsei Zweigelt Rosé 2010. évjáratú palackot.
A bor címkéjén ez olvasható:
"Balatonfüred-Csopaki borvidék
Minőségi száraz rozébor.
A meleg nyári délutánok bora. Hagymahéj színű, friss savakkal rendelkező üde bor. Reduktív borkészítési eljárás után frissen töltjük palackba. Fogyasztását baráttal, barátnővel, esőben és jó időben, jókedv és rosszkedv esetén ajánljuk 10-12 C fokra hűtve."

Ebben  nagy nyári melegben nagyon szeretjük a gyümölcsleveseket, jól behűtve. Május lévén még nem érik olyan gyümölcs, ami szóba jöhetett volna a rosé bor felhasználásával, ezért fagyasztott és befőtt került bele.

Vegyes gyümölcsleves rosé borral

Hozzávaló:
50 dkg meggy (most fagyasztott),
50 dkg őszibarack befőtt,
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg,
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
4 evőkanál barna cukor,
2 dl tejszín,
2 evőkanál liszt,
2 dl rosé bor (most Vivamus Dörgicsei Zweigelt Rosé, 2010.)
1 bio citrom leve és reszelt héja.

Elkészítés: a fagyasztott meggyet feltesszük főni 2,5 liter vízben. Közben a citrom levét kifacsarjuk, a héját lereszeljük, a fűszerekkel és a cukorral együtt a levesbe tesszük. Az őszibarack befőttet felkockázzuk, a befőtt levét is a levesbe tesszük. A lisztet egy kevés vízzel csomómentesre keverjük, hozzátesszük a tejszínt és azzal is jól elkeverjük. Amikor a meggy puha, a felkockázott őszibarackot is hozzátesszük és a tejszínnel behabarjuk. A behabarásnál el tudjuk kerülni az csomósodást, ha a levesből 2 merőkanállal teszünk  a lisztes tejszínhez hőkiegyenlítés céljából és utána öntjük bele a levesbe. Jól elkeverjük és már csak pár percig forraljuk, nehogy kicsapódjon a tejszín.
A végén hozzáöntjük a rosé bort, de azzal már nem szabad forralni.

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...