2012. október 23., kedd

Diós-vajkaramellás csokoládétorta by Rachel Allen


Az internet világa ellenére, ahol minden recept megtalálható, képpel, vagy anélkül, azért a mai napig szeretem a könyveket, főleg a gasztro témájúakat. Igaz én nem kaptam meg egy kiadótól ezt a könyvet, ezért nem is fogom a kiadót reklámozni, magam vettem meg, mert nagyon tetszett. :-))
Szeretem Rachel Allent, az egyik gasztrós adón időnként sikerül elcsípnem. Ezt a pitét is sokan kipróbálták már, semmi új nem lesz benne, mindent  a könyv szerint készítettem, hacsak az nem, hogy a mogyoró helyett dióból készítettem. Ez a finomság is a kollégáknak készült, szeretem meglepni őket. Sajnos nagyon gyorsan kellett fényképezni, mert siettem, szelet kép meg nem is készült róla :-) Majd legközelebb pótolom.

Diós-vajkaramellás csokoládétorta

Hozzávalók:
az omlós tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg puha vaj
2,5 dkg porcukor
1 kisebb tojás felverve.

a diós vajkaramellához:
5 dkg vaj
0,75 dl tejszín (állati)
10 dkg barnacukor
15 dkg durvára vágott dió

a csokoládé mousséhoz:
2 dl tejszín (állati)
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os)

Elkészítés: először a tésztát készítjük el, a vajat elmorzsoljuk a liszttel és a tojással, a cukorral és gyors mozdulatokkal jól összegyúrjuk. Fél órára hűtőbe tesszük.
A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy a 25 cm-es pitesütő formát ki tudjuk bélelni vele, a pereméig felhúzzuk, az alját villával megszurkáljuk. A tészta tetejére sütőpapírt teszünk, arra kb 30 dkg száraz babot terítünk (ez súlynak kell, hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben, vakra sütésnek hívják) és előmelegített sütőbe (170 fok) tesszük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Közben elkészítjük a vajkaramellát. A vajat, a tejszínt és a cukrot egy kis lábosba tesszük és felforraljuk, majd kisebbre vesszük alatta a lángot és gyöngyözve főzzük addig, amíg kissé besűrűsödik, ekkor hozzáadjuk a diót, elkeverjük, levesszük a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni. A sütőből kivett tésztára öntjük.
A csokoládé moussehoz (nekem ez inkább ganache), a tejszínt gyöngyözve melegítjük, a csokoládét beletördeljük és addig keverjük, amíg szép sima krémet kapunk. Kicsit hagyjuk ezt is hűlni.
A diós karamell rétegre öntjük.
Addig tesszük hűtőbe, amíg a csoki meg nem köt. Szobahőmérsékleten tálaljuk, tejszínhabot is adhatunk hozzá.

9 megjegyzés:

  1. Tyű, ezt szívesen megkóstolnám :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vikvi!
      Készítsd el, nagyon finom, nem fogod megbánni:-))

      Törlés
  2. Finom lehet, a könyveket én is szeretem, olvasmánynak is jó, ha nem is főzöl belőle :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Wanna!
      Bár nagyon kevés időm van olvasni, de nagyon szeretem a könyveket:-))

      Törlés
  3. Na ezt biztos meg fogom csinálni!!

    VálaszTörlés
  4. Én is megvettem a könyvet és imádom, mint ezt a tortát!! Öröm lapozgatni! Kérhetnék egy szeletet?

    VálaszTörlés
  5. Barbi!
    Örülök,, hogy neked is tetszik:-)
    Sajna nincs már, nekem is jó lenne, egy ici pici szeletet ettem belőle.-)

    VálaszTörlés
  6. Hmmmm csak most látom ezt a mennyei tortát :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...