2012. január 28., szombat

Túrós kuglóf


Nagyon sok helyen látni az interneten ezt a receptet, sokan elkészítették, közismert recept.   Ennek a kuglófnak a receptjét vagy 25 éve egy vaníliás cukor zacskóján találtam. Akkor még kézzel írtam a receptes könyvemet. Kicsi viharvert szegény, de még mindig jó szolgálatot tesz. Egy csomó újságokból kivágott, cetlire írt recept is van benne. Most újra elővettem, mert ezt a kuglófot nagyon szeretjük, meg egy csomag túró várt felhasználásra. Most mazsolát nem tettem bele, mert nem nagyon szeretem, de aki szereti ki ne hagyja belőle:-))

Túrós kuglóf

Hozzávalók:
25 dkg vaj,
25 dkg túró,
25 dkg liszt ,
15 dkg cukor,
2 db tojás,
1 csomag sütőpor,
1 db citrom reszelt héja,
5 dkg mazsola,
csipetnyi só.

Elkészítés: A túrót átpasszírozzuk a szitán. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A puha vajat habosítsuk fel a cukorral. Ez utóbbihoz keverjük hozzá a tojást. Keverés mellett adjunk hozzá egy csipetnyi sót, majd kanalanként a sütőporos lisztet és a túrót, a végén a megmosott, belisztezett mazsolát. A tésztát dolgozzuk jól össze, majd öntsük a vajjal kikent kuglóf formába. Ügyeljünk arra, hogy a formát csak háromnegyedéig töltsük meg. Közepesen meleg sütőben süssük meg, sütési idő: kb. 30 perc. Ha kihűlt óvatosan borítsuk ki, majd porcukorral, csokoládéval vagy citrommázzal díszíthetjük.



2012. január 27., péntek

Kelkáposztás palacsinta


Annyira nincs időm mostanában  a blogomra, meg valahogy most a kedvem is alábbhagyott:-(((
Na szép, rögtön itt a Kifőztük új száma, én meg még csak most postolom az e havit:-)))
Ez a recept  a Kifőztük magazin 2012. januári számában jelent meg.
Az újság továbbra is ingyenesen letölthető innét.

Kelkáposztás palacsinta

Hozzávalók:
5 db palacsinta,
40 dkg darált sertés hús,
1 db vöröshagyma,
5 db kelkáposzta külső levele,
10 dkg tejföl,
15 dkg bacon szalonna,
1 evőkanál olaj,
őrölt bors,
só.

Elkészítés: a kelkáposzta levelének vastag erét kivágjuk, lobogó vízben 5 percig előfőzzük, majd lecsöpögtetjük.
A vöröshagymát megdinszteljük az olajon, rátesszük a húst és fehéredésig pirítjuk, közben befűszerezzük a sóval, őrölt borssal. A végén belekeverjük a tejfölt.
A palacsintára tesszük a kellevelet és arra rakunk a töltelékből 2 evőkanállal. Felcsavarjuk, félbevágjuk és a bacon szalonna szeletekkel körbetekerjük. Tűzálló tálba tesszük úgy, hogy kissé fedjék egymást. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a bacon szalonna meg nem pirul.
Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.

2012. január 16., hétfő

Fahéjas keksz


Már írtam róla, hogy a páromnak reggelire mindig kekszet, kalácsot, muffint, vagy kuglófot kell sütnöm, mert azt eszik a tejeskávé mellé. Egy picit elhanyagoltam az év végi hajrá és az ünnepek miatt. Tegnap volt egy pici időm, így körülnéztem a blogokba, azaz csak egybe, mert a jó öreg "gugli" rögtön az első találatnak kidobta az alábbi kekszet. A recept olvasásakor már tudom, hogy szeretni fogjuk, vagy nem. (Persze kicsit sem önző módon, csak olyat sütök, amit én is szeretek:-)))
Szepykénél láttam meg a receptet, amelyik Kifőztük 2011/12. számában jelent meg, az újság, ahogy eddig mindegyik, letölthető innét.
Nagyon gyorsan elkészült, és nagyon finom lett. A kristálycukor picit karamellizálódott a külső rétegen, de csak annyira, hogy finoman roppanós lett. Na és milyen csodás illatok voltak a konyhában:-))
Az eredeti recept megtalálható itt. Köszönöm itt is a receptet!

Fahéjas keksz

Hozzávalók:
a tésztához:
2 nagy tojás,
20 dkg barna cukor,
20 dkg margarin,
1 evőkanál vaníliakivonat,
2 teáskanál sütőpor,
60 dkg liszt,
1/2 teáskanál só,
1 teáskanál őrölt fahéj

a hempergetéshez:

2 evőkanál fahéj,
4 evőkanál kristálycukor.

Elkészítés: a szoba-hőmérsékletű margarint a barna cukorral habosra keverjük, majd hozzátesszük a tojást és jól elkeverjük. (Szepyke fordítva csinálta, de én ezt szoktam meg:-)) Hozzátesszük a sütőporral és fahéjjal, sóval elkevert lisztet, a vaníliakivonatot, és jól összegyúrjuk. Közben összekeverjük a hempergetéshez a cukrot és a fahéjat. Diónyi gombócokat formázunk a tésztából, megforgatjuk a fahéjas cukorba és sütőpapírra tett tepsibe sorakoztatjuk őket, kb. 4 cm-re egymástól. Én a tetejét még megnyomtam egy csillag alakú kiszúróval.  Előmelegített sütőbe tesszük 180 fokra és 6-8-10 percig sütjük. Amikor kicsit színt kapott és karamellizálódik rajta a cukor, akkor kivesszük és kihűtjük. Fém dobozba téve sokáig eláll.


2012. január 13., péntek

Kolumbiai krumplileves


Nem tudom miért Kolumbiai és főleg miért krumplileves, amikor a krumpli csak egy kis rész benne, de mindegy is, a lényeg, hogy nagyon finom és gyorsan elkészíthető leves. Kedvenc gasztrobloggeremnél Málna konyhájában találtam (aki időközben bezárta a konyhája ajtaját:-(((((), aki viszont a vacsoracsatában látta, Szolnoki Tibor főzte. A recept most sem a leírtak szerint készült. Ennek két oka is van, az egyik, hogy nem volt itthon zeller, mert én nem szeretem, így semmibe sem teszek...a másik pedig viszont volt itthon 2 db cukkini, amit már jó lett volna felhasználni. Így egy icurka-picurkát átváltoztattam a receptet...nem tudom milyen az eredeti, de azt tudom, hogy ez nagyon finom lett. Könnyű és ami a fontos, hogy gyorsan elkészíthető. Köszi a receptet itt is...az eredeti recept itt található (volt)...úgy írom le, ahogy én készítettem. Ja és az avokádót ne hagyjátok ki, mert akkor sima húsos levessé válik az étel:-)))))))))-by Málna konyhája:-))

Up-date: Málnuka kiegészítette a receptet, amit én sem tudtam:
" a leves azért kolumbiai , mert Szolnokiék Kolumbiában voltak fellépni a társulattal és ott ettek ilyet vagy ehhez valami nagyon hasonlót" - Köszi az infót:-))

Kolumbiai krumplileves


Hozzávalók:
 
1 db csirkemellfilé, 
3 db burgonya, 
2 db sárgarépa, 
2 kisebb cukkini, 
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma, 
2 db avokádó, 
só, 
bors, 
biovegeta, 
2 dl főzőtejszín,
1 kiskanál mustár,
bazsalikom,
tárkony,
petrezselyemzöldje.

Elkészítés: a feldarabolt csirkemellet lábosba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor elkezd forrni a tetejére feljövő habot merjük le róla, tegyük hozzá a megtisztított és hasábokra vágott sárgarépát, a cukkinit, a burgonyát, a felaprított hagymát és fokhagymát, a zöldfűszereket. Ízesítsük a vegetával, borssal és kis lángon főzzük készre. Öntsük bele a tejszínt, forraljuk össze. Tálaláskor tegyük a tányérba vékony csíkokra szeletelt avokádót és arra merjük a levest. Ízesíthetjük pár csepp citromlével.

2012. január 6., péntek

Omlós csillag meglepetéssel


Az idén karácsonykor nem vittem túlzásba semmit, elhatároztam, hogy csak annyi sütit sütök, annyi ételt főzök, ami el is fogy és nem élünk majd egy hétig maradékokon. Nem sütöttem 8 félét, csak 3-at és így is minden rendben volt. Karácsonykor sem tudunk 3 ember helyett enni, meg nincs is értelme degeszre tömni magunkat, hogy mozogni se tudjunk. Jó volt így, mindenre volt időm, nem "agyonfáradtan" ültem le a karácsonyi vacsorához és a család is nagyon meg volt elégedve:-))
Ez a sütemény karácsonyra készült, meg szilveszterre is szántam, maradt is belőle, mindkét alkalommal nagy sikere volt. Az eredeti receptben a csillagok tetejére lekvárt kellett volna tenni, de én birsalmasajtot szeleteltem. A tetejét pedig fehér csokoládé forgáccsal szórtam meg.Nagyon finom volt, még egy hét után is omlós maradt:-)
A receptet itt találtam.

Omlós csillag meglepetéssel

 Hozzávalók:
a tésztához:
20 dkg liszt,
10 dkg étkezési keményítő,
1 narancs reszelt héja,
1 csomag vaníliás cukor,
1 tojás,
20 dkg vaj,
8 dkg cukor,

a tetejére:
10 dkg birsalmasajt,
10-15 dkg marcipán,

a csokimázhoz:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé,
1 kiskanál vaj,

Elkészítés:a tésztához a puha vajat összedolgozzuk a többi hozzávalóval, gombócot formázunk belőle, és fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára. Kivesszük, kinyújtjuk kb. 3-4 mm vékonyra, és csillag formával kiszúrjuk.

Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, és kb. 6-7 perc alatt világosra sütjük a csillagokat. Nem szabad megbarnulnia, mert akkor kihűlés után száraz lesz. Két tepsivel lett.

Ez idő alatt a marcipánt kisebb adagokban kinyújtjuk vékonyra, és annyi kisebb csillagot szúrunk ki, ahány nagyobb csillagunk van.A megsült és kihűlt tészták közepére egy kicsi darab birsalmasajtot vágunk, erre kerül a marcipáncsillag. 

A csokoládét a vajjal gőz fölött felolvasztjuk, vigyázva, hogy a csoki ne melegedjen túl és egy kis ecset segítségével lekenjük a csillagokat. A tetejét fehér csokoládé forgáccsal szórjuk meg. A csoki dermedése után fémdobozba tesszük, sokáig eláll.


2012. január 5., csütörtök

Blogszülinap?


Igazából nem tudom mikor van ennek a blognak az igazi szülinapja, mert amikor kaptam Mckoytól, egy nagyon kedves baráttól, meg sem jegyeztem az időpontot. Igen úgy kaptam, Erikám készítette nekem, bár akkor még nem így nézett ki:-))
Sokáig csak próbából írogattam bele pár bejegyzést és ízlelgettem, hogy milyen lenne, ha a régi blogomat hátra hagyva ide jönnék. Aztán mivel ott nem éreztem jól magam, tavaly ilyenkor egy nagy elhatározással valóban áttettem ide a székhelyemet:-)) Nem bántam meg, itt nagyon jól érzem magam.
Sok kedves embert ismertem meg a blognak köszönhetően és hozzám is sokan jöttek, amikor készítettem valami finomat.
Mostanában sajnos nagyon kevés időm van a blogomra, meg magára a főzésre is, de mindig bízom benne, hogy egyszer majd csak lesz abból a fránya  időből több is:-))
Igaz két blogot is vezetek egyszerre, de a másik is a szívem csücske, így a kevés időmet kell beosztanom a két blog között:-))
Remélem ezután is szívesen jöttök majd hozzám, én pedig igyekszem időmhöz mérten sok finomsággal ellátni a blogot!:-))

Ma stílusosan egy gesztenyepürét készítettem ebből az alkalomból, alkoholos szirupban lévő amarena meggyel, tejszínhabbal.
Mondhatom nagyon finom volt!:-))

2012. január 3., kedd

Csokis kuglóf - Harrer módra


Az egyik Tv adón ment egy nagyon jó kis műsor, Édes kísértés volt a címe. A műsorban a Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda tulajdonosa, Harrer-Abosi Beatrix mutatta be és készítette el  a finomabbnál finomabb sütiket, bonbonokat, trüffeleket. 
Az egyik adásban egy nagyon finom csokis-diós kuglófot készített, amit pár perc alatt össze lehetett állítani és már mehetett is a sütőbe. Gyorsan leírtam  a receptet és pár perc múlva már nálam is sült a sütőben a finom illatokat árasztó kuglóf. A tésztából maradt ki egy kevés és a karácsony közeledtével egy mikulás formában is készült pár darab.
A kuglóf nagyon finom, sokáig puha marad, érdemes kipróbálni.

"Csokis kuglóf

Hozzávalók:
4 db tojás,
15 dkg cukor,
10 dkg darált dió,
10 dkg cukrozott kakaópor,
12 dkg liszt,
1 teáskanál sütőpor,
2 dl tejföl,
1 dl olaj.
Elkészítés: a tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a darált diót, a kakaóport és a sütőporral elkevert lisztet. Alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és az olajat. Kuglóf szilikonformába töltjük, és 180 fokon 50 perc alatt készre sütjük. (Ha apró muffin formákat használunk, akkor 30 perc sütési idő is elegendő.)

A desszert teljes elkészítési ideje: 20 perc + sütési idő, kb. 30-50 perc."

2012. január 2., hétfő

Új év lencsefőzelékkel


Mindenkinek köszönöm szépen a sok jókívánságot és az újévi üdvözletet.
Én is kívánok mindenkinek békés, boldog, szeretetben gazdag új esztendőt.
A babona úgy tartja, hogy valamilyen lencsés ételt újévkor kell enni, babona?...hmmm, nem tudom. Eddig minden évben így is tettünk, de ez a "gazdagleszektőle" nevű projekt nem jött még be. Na talán az idén, de jó is lenne.
Én képes lennék egész héten csak főzeléket enni...na de a család nem így van beprogramozva.

Lencsefőzelék füstölt hússal

Hozzávalók: 
50 dkg lencse,
25 dkg füstölt hús (most tarja volt), 
15 dkg füstölt kolbász, 
2 fej vöröshagyma,
só,
bors, 
2 db babérlevél, 
2 kanál liszt, 
3 dl tejföl, 
1 evőkanál ecet,
fél evőkanál citromlé, 
1 evőkanál cukor, 
1 evőkanál mustár,
őrölt bors, 
kevés olaj.

Elkészítés: a lencsét előtte való nap beáztatom és másnap a levét leöntve egy szitában alaposan leöblítem. A hagymával együtt teszem fel dinsztelni az olajra a kockára vágott füstölt húst. Amikor a hagyma már üveges és a hús szép színt kapott, akkor hozzákeverem a lencsét és pár percig együtt dinsztelem. Annyi hideg vízzel öntöm fel, amennyi ellepi és lassú tűznél puhára főzöm. Közben befűszerezem a sóval, babérlevéllel és őrölt borssal. Amikor félig puha hozzáteszem a karikára vágott kolbászt. Amikor a lencse már megpuhult, akkor behabarom a tejfölbe kevert liszttel és már csak rövid ideig forralom. Ezután beízesítem az ecettel, a cukorral, a mustárral és a citromlével. Ezek a mennyiségek csak körülbelüliek, mert mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy szereti. Én például szeretem, ha érződik az édes és a savanyú íz is erőteljesen belőle.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...