2012. február 25., szombat

Malackaraj savanyú káposztás rétessel és sült póréhagymával


Rögtön itt a Kifőztük legújabb száma, én pedig még a februárban megjelent másik művemet sem publikáltam. Most gyorsan pótolom:-)
Ez a recept a Kifőztük 2012. februári számában jelent meg. Az internetes újság továbbra is ingyenesen letölthető innét.
Most jó hír, hogy nyomtatásban is megjelenik 170 ezer példányban, a Népszabadság gasztro mellékleteként, minden hónap második szerdáján.
Keressétek a kinyomtatott újságot is.

Malackaraj savanyú káposztás rétessel és sült póréhagymával

Hozzávalók:
1,2 kg-os csontos malackaraj,
a páchoz:
1 kiskanál pirospaprika,
1 kiskanál só,
fél kiskanál őrölt bors,
egy kiskanál őrölt kömény,
1 kiskanál szárított fokhagyma,
1 ágacska rozmaring,
2 evőkanál olaj,

a réteshez:
4 db kész réteslap,
1 fej vöröshagyma,
10 dkg húsos szalonna,
30 dkg savanyú káposzta,
1 evőkanál cukor,
őrölt bors,
őrölt kömény,
só,
2 dl száraz fehér bor,
15 dkg tejföl,
2 evőkanál olaj,

 a sült póréhagymához:
1 szál póréhagyma,
1 evőkanál olaj,
só, őrölt bors,

Elkészítés: a malackaraj bőrét a tisztítás után keresztben és hosszában bevagdossuk. A pác hozzávalóit összekeverjük és bekenjük vele a húst, hűtőbe tesszük pár órára, de legjobb egy egész éjszakára. Másnap kivesszük és egy kevés olajon megkapatjuk a húst, majd kevés vizet aláöntve egy kacsasütő tálba tesszük, letakarjuk és előmelegített sütőben, 170 fokon 50 percig sütjük. A bőrét nem szabad locsolni, mert akkor nem lesz ropogós. A végén levesszük a sütő tetejét és úgy sütjük még 10 percig. Kicsit hagyjuk hűlni, mert akkor szebben lehet szeletelni.

Amíg sül a hús, elkészítjük a köretet. A húsos szalonnát kisütjük, majd rátesszük a vöröshagymát és megdinszteljük. A savanyú káposztát kicsit kimossuk és összevágjuk. A vöröshagymára tesszük, pár percig pirítjuk, közben rászórjuk a cukrot, a fűszereket. Felöntjük 1 dl borral és majdnem puhára pároljuk. A levet időnként pótoljuk egy kis borral. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a tejfölt.
A réteslapokat egy nedves törlőruhára tesszük. Egy evőkanál tejfölt, egy evőkanál olajat összekeverünk, és mindegyik lapot megkenjük vele vékonyan. A tölteléket rátesszük, egyenletesen elkenjük és felcsavarjuk. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk és a rétest erre helyezzük. A tetejét megkenjük az olajos tejföllel. Előmelegített sütőbe tesszük, 170 fokra és addig sütjük, amíg megpirul a teteje.
A póréhagymát karikára vágjuk és egy kanál olajon megpároljuk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük.
A felszeletelt karaj mellé tesszük a sült póréhagymát és köretként a rétest.



2012. február 21., kedd

Kókuszos keksz


Megint Jadénál barangoltam keksz ügyben, mert olyan sok finom keksz van nála Már régebben kinéztem magamnak, de nem volt itthon kukorica pehely, most vettem így nem volt akadálya a keksz készítésének. Én ugyan nem nagyon szeretem a kókuszt, de ez a keksz valami mennyei. Az eredeti recept itt olvasható...köszönöm a receptet itt is. Megint nem bírtam magammal és egy kicsit változtattam a recepten, de csak annyit, hogy 2 evőkanál darált mandulát is tettem bele és a liszt mennyiségét 25 dkg-ról 20 dkg-ra csökkentettem. A cukor mennyiségét mind beletettem, mert a kukoricapehely nem cukros, hanem natúr volt, aszalt áfonyát tettem bele apróra vágva.

Kókuszos keksz

Hozzávalók: 
12,5 dkg puha vaj, 
18 dkg cukor,
2 egész tojás, 
1 tk vanília esszencia, 
2 ek aszalt vörösáfonya, 
12 dkg kókusz reszelék, 
1/2 tk szódabikarbóna, 
1/2 tk sütőpor , 
csipet só, 
20 dkg finomliszt,
 2 evőkanál darált mandula, 
9 dkg kukorica pehely, apróra zúzva.

Elkészítés: a vajat és cukrot mixerrel habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket jól eldolgozva a krémben. Hozzákeverjük a vaníliát, kókuszreszeléket és aszalt gyümölcsöt (ha áfonyát vagy barackot használunk, vágjuk apró darabokra). A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, szódabikarbónával, sóval. Ezt fokozatosan belekeverjük a vajba, jól eldolgozzuk.
A kukorica pelyhet egy zacskóba tesszük, kézzel vagy nyújtófa segítségével apróra zúzzuk. Minél apróbb lesz, annál jobban be lehet vonni vele a gombócokat. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral. A masszából diónyi gombócokat formázunk, ezeket jól meghempergetjük a kukoricapehelyben. Tepsire rakjuk, egymástól 2 ujjnyi távolságra. Kb. 170 fokos sütőben, 15-2o percig sütjük, amíg elkezd pirulni. Ha sötétebbre sütjük, ropogósabb lesz, értelemszerűen ha világosabbra, akkor belül puhább marad. Mindkét esetben finom. Rácsra tesszük hűlni. Ha teljesen kihűlt, zárt edényben eltartható akár 1 hétig is. Ha többet készítünk, zárt edényben lefagyaszthatjuk sütés után úgy, hogy a rétegesen sütőpapír közé zárt műanyag edénybe tesszük. Ha időközben közben megpuhultak, 16o C fokon 5 perc alatt újra ropogóssá frissíthetjük.


2012. február 18., szombat

Savanyú káposztaleves snidlinges burgonya gombóccal


Már írtam róla, hogy mennyire szeretjük a káposztás ételeket, én főleg a savanyú káposztát részesítem előnyben. Magában is nagyon finom és egészséges. Most levest főztem belőle.
Ez a recept a Kifőztük 2012. februári számában jelent meg. Az internetes újság továbbra is ingyenesen letölthető innét.
Most jó hír, hogy nyomtatásban is megjelenik 170 ezer példányban, a Népszabadság gasztro mellékleteként, minden hónap második szerdáján.
Keressétek a kinyomtatott újságot is. Már megjelent az első száma, amelyik nekem nagyon tetszik. Fantasztikus jó érzés volt látni a Kifőzük csapat munkáját.

Savanyú káposztaleves snidlinges burgonya gombóccal

Hozzávalók:(4 személyre)
30 dkg savanyú káposzta,
3 szál sárgarépa,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
20 dkg gomba,
15 dkg füstölt kolbász,
1 evőkanál olaj,
só,
őrölt bors,
2 db babérlevél,
őrölt kömény,

a burgonyagombóchoz:
1 nagyobb burgonya,
1 db tojás,
só,
snidling,
liszt.

Elkészítés: a vöröshagymát, a gombát kockára, a sárgarépát és a füstölt kolbászt karikára vágjuk. A káposztát, ha túl savanyú, kimossuk, majd a szálakat kicsit összevágjuk. Az olajon üvegesre dinszteljük a vöröshagymát, rádobjuk a sárgarépát, a füstölt kolbászt, pár percig együtt dinszteljük. Hozzátesszük a savanyú káposztát, jól összekeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Közben fűszerezzük ízlés szerint. Félidőben a gombát is hozzáadjuk. Amíg a leves fő, elkészítjük a gombócot. A burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, villával összetörjük, hagyjuk kicsit kihűlni. Ekkor hozzátesszük a tojást, az apróra vágott snidlinget, egy kevés sót, annyi lisztet, amennyivel nem túl lágy tésztát kapunk és kisebb gombócokat formázunk. Amikor minden puha, a gombócokat a levesbe főzzük. Tálaláskor tejfölt és friss kenyeret kínálunk hozzá. Ha még kell, utána ízesítjük.

2012. február 16., csütörtök

Ajándékok - kicsit megkésve

Szepykénél olvastam ma, hogy milyen szép ajándékokat kapott blogbarátoktól, olvasóktól még karácsonyra.
Rögtön el is szégyelltem magam, mert bizony én is kaptam sok szép ajándékot, de még mindig nem volt annyi időm, hogy összeszedjem a képeket és a gondolataimat.
Akiktől kaptam azoknak akkor megköszöntem, de itt is szeretném megköszönni a kedvességüket, igazán nagyon örültem az ajándékoknak.

Az első ajándékot Latsiától kaptam, akit már azóta ismerek, hogy  elkezdtem internetezni és egy sütős-főzős oldalon írogattunk.
Tőle kaptam ezt a  nagyon édes kis sütőformát, és a bonbonformát.
Mindig rácsodálkozom arra, hogy valaki bemegy egy üzletbe és rám gondolva vásárol valamit és még el is küldi, főleg külföldről.  Nagyon jó érzés:-)))
Köszönöm szépen a kedvességed!

Latsia ajándéka

A következő ajándékot Viannétól a Levendula és csokoládé blog tulajdonosától kaptam, akinek a munkája már a legelős alkalommal megfogott, csodás bonbonjai letisztultak, elegánsak és különlegesek. Szeretem a "havi " Márai idézeteit:-)))
Olaszországból hozta ezt a kedves ajándékot, egy csodás rózsás dobozban rózsás szilikon formát, és egy receptes könyvet, amelyben a formában készült sütemények vannak, A formában  a napokban birsalmasajt száradt:-)
Köszönöm szépen a nagyon szép és kedves ajándékot!:-)


Vianne ajándéka

A következő ajándékot Szepykétől kaptam, akit nem hiszem, hogy be kell mutatni. Legutóbb azzal kápráztatott el bennünket, hogy a Kifőztük újság - aminek ő volt a szülő anyja és egy nagyszerű csapattal együtt készül (időnként én is benne vagyok a csapatban:-))), szóval minden hónap második keddjén megjelenik 170 ezer példányban:-)))
Szepyke!
Köszönöm itt is az ajándékot, a torta valami isteni volt és ami a fő benne, hogy gesztenyés volt!!!!!:-))
Na és a forró csoki összeállítás mennyei:-)


Szepyke ajándéka

Végül, de nem utolsó sorban (az érkezés sorrendjében)  a képen látható ajándékot Praliné Zsuzsitól, a Praliné és paradicsom blog tulajdonosától kaptam, aki szintén csodálatos, különleges pralinékat, bonbonokat készít. Annyit emlegettük Praliné Zsuzsinak, hogy a nevét a blogban már át is írta erre:-))
Nagyon szépen köszönöm itt is az ajándékot, ami nem más, mint egy tábla narancssárga csoki (csak lenne időm valamire felhasználni:-)) és egy nagyon kedves levél mellé!

Praliné Zsuzsi ajándéka

Szóval mindenkinek köszönöm és alig várom, hogy ismét karácsony legyen:-)))

2012. február 7., kedd

Süss! Alkoss! Díszíts! (SAD) negyedik forduló


Hivatkozva a tegnapi postomhoz, Pici Jucitól kaptam a stafétabotot, hogy legyek háziasszonya a negyedik SAD  (Süss! Akoss! Díszíts! ) játéknak.
Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen a téma, de akármennyit is gondolkodtam, egy valami állandóan ott motoszkált a fejemben és úgy gondoltam az első gondolat a jó gondolat.

A téma tehát a cupcake.  

Nem szeretem, hogy lépten - nyomon angol szavakat használjunk szép magyar nyelvünk helyett, de most kivételt teszek, mert erre a süteményre egyelőre nincs  megfelelő magyar szó.

Update: Judit és Tücsök Bogár után szabadon: a cupcake TÜNDÉR TORTÁCSKA .

A téma javítva: TÜNDÉR TORTÁCSKA

Ez egy mini, egyszemélyes tortácska, aminek a tésztáján  krém van és különleges módon díszítik. 
A variációk számának csak a fantáziánk szab határt.

A  tündér tortácska díszítésének témája nincs megkötve, de a közelgő tavasz, a Húsvét, egy születésnap, egy névnap, egy keresztelő, egy babazsúr mind-mind téma lehet.  Próbáld meg, hogy minél egyedibb, minél ünnepibb legyen

Feladat: 
- süss egy tündér tortácskát  (capkace) (na jó nem egyet, hogy a családnak is maradjon:-))
- készíts hozzá egy finom, de különleges krémet,
- majd a végén díszítsd fel a sütidet a kedved szerint,
- fényképezd le, írj hozzá pár sort, esetleg a krém megnevezését, összetevőit és küld el a gesztenye.receptjei@gmail.com e.mail címre,
- amíg a SAD negyedik fordulójának összefoglalója nem jelenik meg, addig ne tedd ki a blogodra a      bejegyzést (utána lehet:-))
- ha nincs blogod, akkor is nevezhetsz a játékra, az e.mail címemre küld el a versenyművedet és én felteszem ide,

A játék határideje: 2012. március 15 csütörtök éjfél.

Az összefoglaló legkésőbb 2012. március 17-én fent lesz itt a blogon. A saját blogotokban való publikálás ezután mehet.
Remélem elég időt hagytam a művek elkészítéséhez:-)
Nem kell profinak lenni ahhoz, hogy egy jó kis játékban részt vegyél!
Gyere és játssz velünk!
Szeretném, ha minél többen részt vennétek a játékban, és a végén együtt örülhetünk majd a sok szép költeménynek.
Várok mindenkit szeretettel!
Ha hírét viszitek a játéknak, külön megköszönöm!
Amennyiben már régebben elkészített süteménnyel akarsz nevezni, azt is lehet,csak a kiírásnak feleljen meg!

Tücsök Bogár  hozzájárulásával pedig mutatok egy szép tündér tortát:


A kép és a hozzá tartozó recept megtalálható itt.

2012. február 6., hétfő

Süss! Alkoss! Díszíts! (SAD) negyedik forduló előzetes

Bizonyára már sokan ismeritek a címben szereplő három betűt. Nem egy titkos társaság neve, hanem egy játéké, amire mindenki benevezhet, aki szeret sütni és szeret játszani. Nincs nyeremény, nincs fődíj, sőt nevezési díj sincs, csak játék és közös öröm, hogy valamit alkottunk:-))

SAD= Süss!  Alkoss!  Díszíts!

Ezt a játékot Kiskukta hívta életre, aki mesteri fokon űzi a tortakészítést és már a játék  első fordulójában nagyon sok szép ötlet született. 
A második forduló háziasszonya Jépatorta van! blog tulajdonosa lett, aki sok csodálatos tortával örvendeztetett meg bennünket, a karácsony közeledtével könnyen választott témát a játékhoz :-)
Innét a játék Pici Jucihoz került, aki szintén csodás tortákat készít. Ezen a játékon én is részt vettem, mert a téma a csokoládé volt, hogy kedvezzünk Gombóc Artúrnak. Nagyon szép művek születtek:-))

Pici Juci pedig engem kért fel a következő forduló gazdájának. Annyira megilletődtem és meglepődtem, hogy először nemet mondtam.
Hiszen hogy jövök én ahhoz, hogy olyan elődök után, akik csodákat művelnek a tortákkal, a torták díszítésével, és utánuk én hirdessek játékot.
Aztán eljátszottam a gondolattal, miért is ne. Igaz én nem készítek tortákat, de szeretek sütni és így legalább az is mer majd nevezni a játékra, aki nem olyan profi tortakészítésben:-))

A lényeg a játékon van:-))

Nagyon jó kis ötletet találtam ki, remélem mindenkinek tetszeni fog, aki szeretne a SAD játékán részt venni.

Ha tetszik a játék, hagyjatok egy üzenetet itt. 
A napokban hozom a játék kiírását:-))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...