2012. április 30., hétfő

"Háromcsokis" torta


Gabojszánál volt egy játék, amelyen én voltam a nyertes:-) A nyeremény egy főzőest volt a Gastopolis Főzőiskolában. (Erről külön is fogok írni:-) Ott készítettük ezt a csodás tortát, aminek a receptjét Nabadán Csaba séf állította össze és tőle kértem el, hogy ide fel tudjam tenni. A főzőesten egyszemélyes szuflé formában készült. Én megemeltem az adagot és tortaformában készítettem. Csak egy kicsit alakítottam át a receptet. A vendégeknek nagyon ízlett. Köszönöm itt is a receptet.

"Háromcsokis" torta

Hozzávalók: 
a tortához:
 20 dkg jó minőségű étcsokoládé (53 %-os),
5 dkg vaj,
2 db tojás,
1 csapott evőkanál liszt
2 evőkanál darált mogyoró,

a fehér krémhez:
30 dkg fehér csokoládé,
5 dkg vaj,
2 dl tejszín,

a  tetejéhez:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé,
1 dl tejszín,
kevés tej,

díszítésként: eper, bonbon.

Elkészítés: a tésztához való étcsokoládét vízgőz fölött a vajjal megolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 45 fok fölé ne menjen a csoki hőfoka. Ekkor hozzákeverjük a lisztet és a mogyorót. A tojássárgáját és a fehérjét külön-külön felverjük. Először a sárgáját keverjük a csokihoz, majd óvatosan a habot is beleforgatjuk. Kivajazott tortaformába öntjük, előmelegített sütőben 10.12 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük fehér csokis krémet. A fehér csokoládét is vízgőz fölött a vajjal megolvasztjuk, a tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínt és krémes állagúra keverjük. A kihűlt tészta tetejére öntjük és betesszük a hűtőbe, amíg a tetejére elkészítjük a krémet.
Az étcsokoládét szintén vízgőz fölött megolvasztjuk, a gőzről levéve hozzákeverjük a tejszínt. Ha lágyabb krémet szeretnénk, akkor kevés tejet is keverhetünk hozzá. Habosra keverjük és a fehér csokikrém tetejére öntjük. Ismét hűtőbe tesszük és a felhasználás előtt díszítjük.

2012. április 23., hétfő

Húsos-spenótos metélt


Imádom amikor már van spenót, sóska a kertben, nő a tavaly ültetett medvehagyma, kaszálni lehet az oregánót, frissen szakítom le a babérlevelet, van zsálya már, metélőhagyma, bazsalikom, kakukkfű, lestyán.Tudom, hogy nem mindenki teheti meg ezt, de egy erkélyen is lehet egy kicsi ládában pár tő fűszernövényt gondozni. A fiamék éppen most fognak egy ilyen ládát beültetni az erkélyre.
Ehhez az ételhez még nem volt spenót, de mélyhűtöttből is el lehet készíteni, de olyat kell venni, ami nem pép, fel lehet ismerni benne a spenótot:-))

A recept a Kifőztük 2012. áprilisi számában jelent meg, amely továbbra is ingyen le lehet tölteni innét.

Húsos-spenótos metélt   
( 4 személyre)

Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús,
1 nagyobb, vagy 2 kisebb fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
25 dkg spenót (lehet mélyhűtött is, de szálas legyen),
2 evőkanál olaj,
só,
őrölt bors,
2 db tömlős sajt,
2 dl tejszín,
25 dkg széles metélt,

Elkészítés: az olajon megdinszteljük a kétféle hagymát, majd rátesszük a darált húst, sóval, őrölt borssal ízesítjük és majdnem puhára pároljuk. A végén beletesszük a spenótot is és pár percig dinszteljük.
Közben kifőzzük a széles metéltet al dente, vagyis ne főzzük teljesen puhára, leszűrjük és félretesszük.
Összekeverjük a tömlős sajtot a tejszínnel és a spenótos húst behabarjuk vele, ha kell, még utána ízesíthetjük. Pár percig forraljuk és a kifőzött tésztára téve tálaljuk.

2012. április 19., csütörtök

Macaron ismét (olasz meringue)


Ma olvastam az egyik portálon, hogy divathóbort a macaron, egy-két év múlva ki fog fulladni. Lehet, hogy igaza van, de addig is süssünk macaront:-))
Más többször készítettem, de nem ezzel a recepttel, így gondoltam ezt is ki kell próbálni. Mondhatom nagyon megtetszett az olasz meringue recept, amit Mandulasaroknál láttam. Sokáig gyűjtöttem a bátorságot hozzá:-) Nagyon jó kis recept, tudom ajánlani mindenkinek. Igaz hőmérő kell hozzá, de talán nélküle is el lehet készíteni.
A recept, amit én is készítettem itt található.  Köszönöm a receptet:-)

Macaron

Hozzávalók:
(Tartelette receptje alapján)
8 dkg tojásfehérje ( 4napig öregített),
2,5 dkg kristálycukor,
10 dkg finomra darált mandula,
10 dkg porcukor,
10 dkg kristálycukor,
3,5 dkg víz

a krémhez:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (55%-os),
0,5 dl tejszín,
1 evőkanál juharszirup,
2 evőkanál amaretto likőr.

Elkészítés: a tojásfehérjéket a felhasználás előtt 4 nappal egy zárható műanyag edénybe a hűtőbe teszem. Ez tulajdonképpen az öregítés. Amikor fel akarom használni, akkor kiveszem a hűtőből, és hagyom, hogy szoba-hőmérsékletű legyen.
A finomra darált mandulát, 10 dkg porcukorral összekeverem, hozzáteszem a tojásfehérje felét, 4 dkg-ot, de nem keverem össze. Közben felteszem egy kis lábosba a kristálycukrot és a vizet, majd elkezdem melegíteni. Itt kell, majd a hőmérő. Amikor a cukorszirup 110 fokos, akkor elkezdem felverni a maradék tojásfehérjét, majd hozzáteszem a 2,5 dkg cukrot és közepes kemény habot verek belőle.
Amikor a szirup 118 fokos, akkor cseppenként hozzákeverem a tojásfehérjéhez és addig keverem, amíg legalább 40 fokosra hűl az egész.
A mandulás cukorral összekeverjük a tojásfehérjével és ebbe keverjük a cukrorszirupus felvert fehérjét. Körkörös mozdulatokkal keverjük addig, amíg a keverő lapátról folyamatosan nem jön le a massza, mint amikor a vulkán lávája folyik:-))
A tepsibe sütőpapírt fektetünk és 50 Ft-os nagyságú halmokat nyomunk a habzsákba tett masszából. A tepsit jól odaütögetjük a konyhapulthoz, hogy a kis halmokból kimenjen a levegő buborék. Kb. 30-40 percig hagyjuk a levegőn, hogy a mandula massza halmocskák teteje kicsit "száradjon"
Közben elkészítjük a ganache krémet. A tejszín megmelegítjük, beletördeljük a csokoládét és addig keverjük, amíg el nem olvad a csokoládé. Ekkor keverjük hozzá az amaretto likőrt és a juharszirupot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A  sütőt előmelegítjük 150 fokra, nem légkeverésesre, ebben sütjük a kis korongokat 15-16 percig.
Az ötödik percben kezdenek kialakulni a talpacskák. Kívül ropogósnak, belül krémesnek kell lenni.
A sütőből kivesszük és hagyjuk kihűlni, csak akkor emeljük fel a papírról, így biztos nem sérül meg az alja.
A fele halmocskákra kis adag csokoládé krémet nyomunk és egy másik korongocskával betakarjuk.
Másnap a legfinomabb, amikor a krémtől kicsit megpuhul az alja, a teteje pedig még ropog.



2012. április 15., vasárnap

Szívemnek kedves ajándékok

Most rendezgettem a képeimet és találtam két olyan képet, amiről még nem számoltam be, pedig szívemnek nagyon kedves.
Az egyik Tücsök Bogárhoz kapcsolódik.
Még a jó múltkor úgy alakult, hogy Tücsök Bogár városában jártam és egy röpke időre összefutottunk. Ekkor kaptam ezt a nagyon kedves csomagot, amiben mi is lehetett volna más, mint gesztenyés kincsek és Anita kedvence a karamell.
Sajnálom, hogy nem volt akkor több időnk, de remélem lesz még rá alkalom, hogy együtt kávézzunk:-))
Köszönöm itt is a kedvességedet:-)



A másik meglepetés a Blogger Maraton Macaronon ért. Meglátogatott egy nagyon kedves volt kolléganőm és pár órát együtt töltöttünk.
Tőle kaptam ezt a nagyon kedves kis csomagot, aminek nagyon örültem, bár zavarban is voltam, mert én meg nem vittem semmit. Na majd legközelebb.
Drága Zsú!
Köszönöm itt is a kedvességedet és az ajándékokat!

2012. április 13., péntek

Bazsalikomlevelekre fektetett mozzarellacsík omlós csirkemellbe göngyölve


A Vidék íze 2009. októberi száma ihlette ezt a csirkesültet, annyira guszta volt a képen ez az étel, hogy azonnal ki kellett próbálnom. Egyszerű, gyors és valóban nagyon finom. Imádom, hogy a kertben egy csomó fűszernövény megtalálható, csak ki kell menni és frissen leszedni.

Bazsalikomlevelekre fektetett mozzarellacsík, omlós csirkemellbe göngyölve

Hozzávalók: 
60 dkg csirkemell, 
20 dkg mozzarella sajt,
 őrölt bors, 
1 marék friss bazsalikomlevél, 
15 dkg szeletelt bacon,
 só, 
kevés olaj.

Elkészítés: a húst óvatosan kiklopfoljuk, lehetőleg minél nagyobbra, majd sózzuk és frissen őrölt borssal megszórjuk.Ezután beterítjük a bazsalikomlevelekkel (ízlés szerint) és pár csík mozzarella sajtot fektetünk rá. Felcsavarjuk és szeletelt bacon szeletbe tekerjük. A tekercseket kiolajozott jénaiba tesszük és előmelegített sütőben alufólia alatt, kb. 25 percig sütjük, légkeverésesen, 170 fokon. Ezután levesszük a fóliát és kb. 190 fokon még 10 percig sütjük, amíg szép piros lesz a bacon. Burgonyapürével tálalhatjuk.

2012. április 4., szerda

Csokoládés, mogyoróvajas kosárkák.


Nagyon szeretem a mogyoróvajat, ezért amikor megláttam B&B Anyucinál ezt a receptet, akkor tudtam, hogy gyorsan el kell készítenem. Alkalom is adódott rá, épp vendégségbe mentünk a barátainkhoz és ezt vittem a finom vacsorához. Mondhatom igen nagy sikere volt. Mivel akkor egy kis időhiányban szenvedtem (mikor nem?:-)), a kosárkákat nem magam készítettem (talán megbocsátható:-)), hanem készen vettem. Magam is meglepődtem, hogy milyen finom volt tésztája.
Az eredeti recept Vikvinél itt található. Köszönöm a receptet:-) (2,5 dl-es csészét használtam).

Csokoládés, mogyoróvajas kosárkák

Hozzávalók:
25 dkg étcsokoládé,
30 dkg tej,
3 evőkanál méz (eredetileg kukorica szirup),
csipet só,
1 csésze mogyoróvaj,
20 dkg mascarpone,
1/2 csésze cukor,
1 csésze hideg tejszín,
csokoládéforgács a díszítéshez,
16-18 db tésztakosárka.

Csokis réteg:
A csokoládét, a sót a mézet, egy tálba teszem. A tejet felforralom, majd ráöntöm a csokoládéra és simára keverem az egészet. Aztán folyamatos keverés mellett főzöm, addig amíg kicsit pudingos állaga nem lesz.Hagyom kihűlni és a kosárkák aljába elosztom.

Mogyoróvaj mousse réteg:
A krémsajtot, a fél csésze cukorral kikeverem, majd hozzáadom a mogyoróvajat és tovább dolgozom amíg fényes nem lesz. Felverem a tejszínt és hozzákeverem az 1/3 részét lazán, majd a többit óvatosan. Ezt a keveréket a csokoládé rétegre simítom.
Tetejére csokoládé forgácsot szórtam.

2012. április 1., vasárnap

Túrós pite, vörösborban sült meggyel


A hűtőben volt 2 csomag túró, amit mindenképpen szerettem volna felhasználni, ezért kutakodtam receptek után. Találtam is jó párat, alig tudtam választani. A recept olvasása közben pedig már azt is tudtam mit fogok változtatni rajta. Az eredeti recept itt található.
A tésztába, a nyáron nagy sikert aratott vörösborban sült meggyet tettem. A receptért nem tudok elég hálás lenni Dalla cucinának:-))


Túrós pite, vörösborban sült meggyel

Hozzávalók:
50 dkg túró,
25 dkg mascarpone,
10 dkg tejföl,
5 db tojás,
5 evőkanál cukor,
5 evőkanál liszt,
1 kiskanál vanília kivonat,
1 citrom héja,
10 dkg vörösborban sült meggy (vagy esetleg meggybefőtt) (el is hagyható)


Elkészítés: a tojásokat szétválasztom, a sárgáját habosra keverem a cukorral, a vanília kivonattal. Ezután összetöröm a túrót villával,  a cukros tojáshoz keverem a mascarponével és a tejföllel. Mehet bele a citromhéj, a vörösborban sült meggy, végén a liszt. Jól elkeverem. A tojásfehérjét keményre felverem és azt is a masszához keverem, óvatosan, hogy ne törjön össze a hab. Egy nagyobb piteformát, vagy kapcsos tortaformát kivajazunk, kilisztezünk és ebbe töltjük bele a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon, légkeverésessel kb. 40 percig sütöm, szép piros legyen a teteje. Akkor jó, ha a beleszúrt hústűre nem ragad a tészta. Egy kicsit remegős lesz, de amikor hűl még szilárdulni fog. Tetejét porcukorral szórjuk meg.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...