2012. május 28., hétfő

Induljon a licit a Szegedi Újszülött Mentőalapítvány javára

Az előző bejegyzésben már írtam arról a kezdeményezésről, amihez immár másodszor csatlakozom.


Szívesen segítek minden ilyen kezdeményezésben, főleg, hogy gyermekekről van szó.
A mentőautóra azért van szüksége 4 megyének, hogy a Szülészeti intézményekből a koraszülött és beteg újszülött babákat az ellátó intézménybe szállítsák.Ahhoz, hogy a későbbiekben minőségi életet élhessenek, azaz fogyatékosság nélkül tudják a szülők hazavinni a babákat, már a szállítás alatt is meg kell hogy kapják azt az ellátást, amit a későbbiekben a Koraszülött Intenzív Osztályon fognak kapni.

Az én felajánlásom egy doboz macaron. 



A kezdő licit 1000.- Ft.

A licitet a bejegyzés után, megjegyzésben lehet tenni.
Aki a legmagasabb összeget ajánlja fel, az kapja a finom süteményt.


A licitálást pénteken, június 1.-én, éjfélkor zárul.

Szeretnélek kérni Benneteket, hogy lehetőségetekhez mérten próbáljatok meg segíteni.
Álljatok Ti is a jó ügy mellé és segítsétek az Alapítványt.

A többi felajánlást itt megtekinthetitek és a képre kattintva licitálhattok!

Mivel a licit elindulása előtt már volt két nagyon kedves ember, aki a  nem ismert tárgyra licitált, amelyet itt is köszönöm Barbinak és Nedudgginak, a licit 4000 Ft-on áll.

Köszönöm szépen előre is a segítségeteket!

Mónika blogjára kattintva a jobb oldalon fent megnézhetitek az összes felajánlást és azt, hogy hol tart a licit.

2012. május 23., szerda

GYŰJTÉS a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány javára

Szeretnénk elindítani a 2. Online gyűjtést a Szegedi Koraszülött Mentő javára.



A tavalyi gyűjtéshez 18 blog, és 2 magánszemély csatlakozott.

Az 1 hetes licitálás eredményeként 161.000Ft-ot tudtunk átutalni az alapítvány számlájára.



A gyűjtés ideje: 2012. május 28. - június 1.

Én is szeretnék segíteni az alapítványnak, úgy mint tavaly.
A felajánlásom biztosan tetszeni fog nektek. A felajánlás még maradjon titok, de hamarosan kiderül:-)

A gyűjtésben  részt vevő többi blog címét is hamarosan közzétesszük!
Az alapítvány oldalát ITT érhetitek el.

Gyertek minél többen és licitáljatok a felajánlásra, hogy  sok pénzzel tudjuk segíteni a Szegedi  Koraszülött Életmentő Szolgálat alapítványát.

2012. május 16., szerda

Gesztenyés álom


Egy játékban a nevünk kezdőbetűjével kellett édességet készíteni.
Az én sütim mi más is lehetett volna, mint gesztenyés, sütés nélküli, gyors finomság.
A vorösborban sült meggy eredeti receptje itt található.
Gesztenyés álom

Hozzávalók:
(4 db 8 cm átmérőjű és 5 cm magas formához)
1 réteg: (alulról)
15 dkg Oreo keksz
3 dkg vaj

2. réteg:
15 dkg gesztenyemassza
2 evőkanál rum
15 dkg mascarpone

3. réteg:
15 dkg vörösborban sült meggy  (Ez az én variációm)

4. réteg:
2 dl tejszín
2 evőkanál mascarpone

tetejére:
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál amaretto likőr
3 evőkanál tejszín

Elkészítés:
a kekszet apróra törjük, vagy megdaráljuk és az olvasztott vajjal összekeverjük. A 4 db kerek forma aljában elosztjuk.
A gesztenyemasszát habosra keverjük a mascarponével és azt is elosztjuk a keksz tetején, egyenesre simítjuk egy kiskanállal.
Erre szórjuk a vörösborban sült meggyet.
A tejszínt keményre felverjük és összekeverjük a végén a mascarponével, azt is elosztjuk a formában, elsimítjuk.
A tetejére szánt tejszínt forrásig melegítjük, beletördeljük a csokoládét és addig keverjük, amíg fel nem olvad és szép egynemű krém lesz, ekkor tegyük bele a likőrt is, kicsit hagyjuk hűlni, néha keverjük át.
Ezt a tejszín tetejére öntjük, a hűtőbe tesszük, amíg a csoki meg nem dermed a tetején.
A hűtőből kivesszük, éles késsel körbevágjuk, lehúzzuk róla a formát és díszítjük.
A díszítés lehet csokiba mártott gesztenyebefőtt, tejszín, csokidarabok, vagy bármi, amit el tudunk képzelni.

2012. május 8., kedd

Mogyoróvajas keksz


Mint ismeretes, minden hétvégén azon gondolkodom mit süssek a kedves páromnak reggelire. Régebben kuglófot, kalácsot sütöttem, mostanában azonban rákaptam a kekszekre. Én is rászoktam, két kis keksz a tejeskávéhoz elég is délig.
Olvastam valahol, hogy a jó kekszhez csak az arányokat kell betartani: 3 rész liszt, 2 rész vaj, 1 rész cukor, valamint adj hozzá amit otthon találsz:-)) Nos ennél egyszerűbb nem is lehetne és kiszedtem a kamrából, amit gondoltam. Így készült ez a finomság. Kicsit izgultam, hogy mi jön ki belőle, de aztán igen jól sült el a dolog, nagyon finom lett. Alig tudom megállni, hogy ne járjak rá:-))

Mogyoróvajas  keksz

Hozzávalók:
30 dkg liszt

20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 kiskanál vaníliakivonat
5 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg szeletelt mandula
3 evőkanál mogyoróvaj

Elkészítés: a tészta hozzávalóit összegyúrjuk és diónyi nagyságú gombócokat gömbölyítünk belőle, kissé ellapítjuk és egy sütemény kiszúróval mintát nyomunk rá. Előmelegített sütőben, kb 160 fokon addig sütjük, amíg egy kis színt nem kap.


A kép ötletét innét vettem:-)

2012. május 4., péntek

Babapiskótás gesztenyemousse


Nem tudok ellenállni, ha újságos közelébe kerülök, már nézem is a gasztro újságokat, bár megígértem magamnak, hogy többet nem veszek, mert sokszor csalódtam már, hogy a fénykép többet mutat és mást, mint amikor elkészül az étel. Ezt az újságot azért vettem meg, mert gesztenyés sütemények voltak benne, az meg köztudott, hogy a gyengéim közé tartozik. Szerintem azért lett az oldalam gesztenye. A sütemény receptje a 2010. októberi Nők Lapja Konyhájában jelent meg. Rögtön megfogott, mert nem kellett sütni és viszonylag elég gyorsan kész volt. Na és az összhatás formára és ízre is fantasztikus, egyet rontottam el, az alsó réteg babapiskótát rosszul raktam bele a formába, mert nem keresztbe, hanem hosszában kellett volna. Ez azonban nem vont le az élevezeti értékéből, bár úgy szebb lett volna a szeletelésnél. Aki szereti a gesztenyés édességeket, annak feltétlen ajánlom...persze ez a recept sem maradt ki abból a sorból, hogy nem a leírtak szerint készült.

Babapiskótás gesztenyemousse

Hozzávalók:
1 csg babapiskóta (kb. 25-30 db),
10 dkg csokoládé,
egy kiskanál olaj,
csokoládéforgács a tetejére.

a krémhez:
50 dkg gesztenyemassza,
25 dkg mascarpone,
6 evőkanál baracklekvár,
5 dl tejszín,
2 evőkanál porcukor,
3-4 cl rum.

amibe a babapiskótát mártani kell:
2 dl tej,
1 evőkanál cukor,
 2-3 cl rum.

Elkészítés: a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk az olajjal és hagyjuk kicsit kihűlni. Annyi babapiskótát, amennyi a forma oldalának kirakásához kell, ferdén megmártjuk a csokiba és rácsra téve hagyjuk megdermedni. Az egyik csomag gesztenyemasszát összekeverjük a mascarponével, a porcukorral, a rum felével és a maradék olvasztott csokival.
A másik csomag gesztenyemasszát összekeverjük a maradék rummal, a baracklekvárral és a keményre vert tejszínnel. Egy közepes méretű gyümölcskenyér formát folpackkal kibélelünk és az oldalát kirakjuk a csokis piskótával. Ezután a baracklekváros, tejszínes krémet belesimítjuk.Annak a tetejére tesszük a másik gesztenyés krémet és a tejes szirupban megmártott piskótákat élire állítva hosszában lezárjuk a tetejét. A kilógó fóliával betakarjuk és kb. 2 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor tálra téve kivesszük a formából, óvatosan lehúzzuk a folpackot róla és a tetejét megszórjuk csokoládé forgáccsal.
Isteni finom, könnyű édesség.

2012. május 2., szerda

Karamellás keksz - SAD 5. fordulóra


Anita, a Tücsök Bogár blog tulajdonosa lett a háziasszonya a SAD , azaz Süss! Alkoss! Díszíts! játék 5. fordulójának a háziasszonya. A játék témája, Anita kedvence a karamell lett, Karamell, mert szeretem címmel meg is hirdette a játékot, amelynek május 1.-én járt le a határideje.
Én ezzel a keksszel neveztem.
A játéknak nincs tétje, nincs nyeremény, nincs verseny, csak izgatott várakozás és kíváncsiság, hogy vajon az adott témához ki, mit készített.
Én is nagyon várom az összefoglalót.
Anita kicsit változtatott dolgon és most szinte egyszerre postolja mindenki, aki részt vett a játékban a remekművét, hogy az összefoglalóba bekerülhessen a link, ahol meg tudjuk találni a receptetek. Nagyon jó ötlet:))

Karamellás keksz 

Hozzávalók: 
(2,5 dl bögrével mértem)
3 bögre liszt,
1 bögre vaj,
1 csipet só,
2 tojás,
1 bögre barna cukor,
1 tk vanília kivonat,
0,5 bögre holland kakaó
fél teáskanál sütőpor.

Elkészítés: a száraz hozzávalókat összekeverjük (liszt, kakaó,  sütőpor, só). A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával, azután a vajjal, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket. Egyforma gombócokat gömbölyítünk és mindegyik közepébe egy vajkaramella darabkát teszünk, vigyázva, hogy mindenhol fedje tészta.
Előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Amikor meleg, akkor puha a keksz, de kihűlés után lesz jó az állaga  a keksznek.





2012. május 1., kedd

KIfőztük Rosalia receptparádé - játék


Nagyon jó kis játékot hirdetett a Kifőztük.
Kedvenc rozé borunkhoz, vagy rosé borunk felhasználásával kellett valami finomat készíteni, ami lehetett leves, előétel, főétel vagy desszert.
Én nem vagyok borivó, de a párom  nagyon ért a borokhoz, sőt mi több van szőlőnk és saját magának készít bort is. Időnként indul különböző helyi borvidéki versenyeken és szép eredményeket tudhat magáénak. Ha valaki kérdez tőle a borról, az jól vigyázzon, mert nagyon sokáig tud róla beszélni:-)))
A versenyhez kértem tőle egy üveg finom rosé bort., mert ételben szívesen használok különböző borokat. Ilyen fajta saját borunk nincs, de itthon is nagyon sokféle bort tárol a pincében. Hozott egy Vivamus Pincészet által készített Dörgicsei Zweigelt Rosé 2010. évjáratú palackot.
A bor címkéjén ez olvasható:
"Balatonfüred-Csopaki borvidék
Minőségi száraz rozébor.
A meleg nyári délutánok bora. Hagymahéj színű, friss savakkal rendelkező üde bor. Reduktív borkészítési eljárás után frissen töltjük palackba. Fogyasztását baráttal, barátnővel, esőben és jó időben, jókedv és rosszkedv esetén ajánljuk 10-12 C fokra hűtve."

Ebben  nagy nyári melegben nagyon szeretjük a gyümölcsleveseket, jól behűtve. Május lévén még nem érik olyan gyümölcs, ami szóba jöhetett volna a rosé bor felhasználásával, ezért fagyasztott és befőtt került bele.

Vegyes gyümölcsleves rosé borral

Hozzávaló:
50 dkg meggy (most fagyasztott),
50 dkg őszibarack befőtt,
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg,
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
4 evőkanál barna cukor,
2 dl tejszín,
2 evőkanál liszt,
2 dl rosé bor (most Vivamus Dörgicsei Zweigelt Rosé, 2010.)
1 bio citrom leve és reszelt héja.

Elkészítés: a fagyasztott meggyet feltesszük főni 2,5 liter vízben. Közben a citrom levét kifacsarjuk, a héját lereszeljük, a fűszerekkel és a cukorral együtt a levesbe tesszük. Az őszibarack befőttet felkockázzuk, a befőtt levét is a levesbe tesszük. A lisztet egy kevés vízzel csomómentesre keverjük, hozzátesszük a tejszínt és azzal is jól elkeverjük. Amikor a meggy puha, a felkockázott őszibarackot is hozzátesszük és a tejszínnel behabarjuk. A behabarásnál el tudjuk kerülni az csomósodást, ha a levesből 2 merőkanállal teszünk  a lisztes tejszínhez hőkiegyenlítés céljából és utána öntjük bele a levesbe. Jól elkeverjük és már csak pár percig forraljuk, nehogy kicsapódjon a tejszín.
A végén hozzáöntjük a rosé bort, de azzal már nem szabad forralni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...