2012. augusztus 30., csütörtök

Töltött húspogácsa pitában


Lassan már csak a Kifőztük újságba készült ételek kerülnek fel. Remélem azért hamarosan lesz idő a blogra is. Most vannak fontosabb dolgok is:-)
 Ez  a recept a Kifőztük júliusi számában jelent meg.  Az újság továbbra is ingyen letölthető innét.
 A húspogácsákat pitában tálaltam, a recept itt található.


Töltött húspogácsák

Hozzávalók: (6 db –hoz)
50 dkg darált sertéshús
1 kiskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
1 kiskanál pirospaprika
10 dkg reszelt sajt (trappista, ementáli)
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál mustár
olaj a kisütéshez

Elkészítés: a darált húst a sóval, borssal és a pirospaprikával jól elkeverjük. A masszából 12 vékony szelet húspogácsát formázunk, 6 darab közepébe egy kiskanál sajtos keveréket teszünk, majd a másik 6 húspogácsával beborítjuk és a széleit jól összenyomkodjuk, hogy sütés közben a töltelék ki ne folyjon. Kevés olajon szép pirosra sütjük mindkét oldalát.

Tálalhatjuk pitában, sok zöldséggel, vagy zsemlék közé is tehetjük.


2012. augusztus 28., kedd

Zöldfűszeres sertésszűz grillen



Lassan vége a nyárnak, de azért még lesznek szép hétvégék, lehet a kertben sütni-főzni. Mi nagyon szeretjük, amikor itthon vagyunk mindig kint sütök, vagy főzök bográcsban. Anyukám mindig azt mondja, hogy kislányom ilyen finomat csak kint lehet főzni:-) 
A fiam kedvence a tárcsában sütött bármilyen hús. Gyorsan el is lehet készíteni. Amíg sül a hús, a sütőben meg lehet sütni a burgonyát is. Ha nyáron vendégeket várunk, akkor is legtöbbször valamilyen húst sütünk, sok salátával.
Ez  a recept a Kifőztük júniusi számában jelent meg.  Az újság továbbra is ingyen letölthető innét.

Zöldfűszeres sertésszűz grillen

Hozzávalók:
(4 személy részére)
60 dkg sertésszűz,
8 gerezd fokhagyma,
1 közepes fej vöröshagyma,
1 dl citromlé,
1 dl narancslé,
1 dl olívaolaj,
1 kiskanál só,
1 kiskanál őrölt kömény,
1 kiskanál őrölt bors,
1 db babérlevél,
1 kis marék oregánó,
1 kis marék citromfű,
1 kis marék medvehagyma, vagy metélőfokhagyma,
1 kis marék snidling.

Elkészítés: a sertésszüzet kb 1 cm széles szeletekre vágjuk és egy kicsit kiklopfoljuk. A fokhagymát az olívaolajon kicsit megfuttatjuk,  majd hozzáöntjük a citromlevet, a narancslevet. A vöröshagymát négyfelé vágjuk, a fűszereket és a  zöldfűszereket is hozzákeverjük a páchoz. A hússzeleteket leöntjük vele és egy éjszakára letakarva hűtőbe tesszük.
Sütéskor a húst kivesszük a pácból és grillen, vagy tárcsában nem túl nagy tűznél. szép pirosra sütjük. Ha tárcsában sütjük, akkor a pácléből önthetünk a hús alá. A vöröshagymát is átsüthetjük a végén.
Sült burgonyával és salátával tálaljuk.

2012. augusztus 21., kedd

Gyümölcsös desszert - SAD 8.fordulóra


Azt hittem már lemaradok Petra, a Reformkori konyha blog tulajdonosa által meghirdetett SAD (Süss! Alkoss! Díszíts!) 8. fordulójáról a sok szabadság miatt. Pedig a téma nagyon tetszett,  gyümölccsel díszített édességeket vár Petra. Nyáron nálam is a gyümölcs játssza a főszerepet. Ehhez hozzásegít az a tény, hogy a kertben szinte minden gyümölcs megtalálható. Ugyan nem volt időm újat készíteni, de találtam egy olyan édességet, amit még nem posztoltam, Petra pedig igent mondott, köszönet itt is érte, hogy ezzel nevezhetek a játékba. A desszert apropóját egy vendégség adta, ezért került műanyag pohárba, mert így egyszerűbb. Annyi egyforma poharam nem is lett volna, amennyi ebből készült. Itt kivételesen habfixálót kevertem a felvert tejszínbe, hogy bírja az utazást:-)
Ezeket  finomságokat általában pohárkrémeknek nevezik, de ez nekem valahogy nem tetszik. Erről értekeztünk a FB-on egy csoportban, de nem találtunk jobb szót rá.

Gyümölccsel díszített édesség, pohárban tálalva

Hozzávalók: (15 db 2 dl-es pohárhoz):
30 dkg bármilyen csokoládés keksz,

a csokoládé krémhez:
5 dl habtejszín (állati),
7,5 dkg pillecukor,
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %.os),

a mascarponés krémhez:
5 dl habtejszín (állati),
20 dkg mascarpone,

20 dkg amarena meggy,

a tetejére:
3 dl tejszín
1 csg habfixáló
bármilyen gyümölcs díszítésként

Elkészítés:  a kekszet aprító gépbe tesszük és addig aprítjuk, amíg kissé darabos lesz, nem kell túl finomra.
A csokoládé krém készítése: az apróra tördelt csokoládét és a pillecukrot lábosba tesszük,  ráöntünk a tejszínből 0,3 dl-t és  nagyon pici lángon melegítjük, miközben állandóan keverjük. Amikor minden felolvadt, hagyjuk kihűlni, időközben párszor megkeverjük. Közben a csokikrémnél marad tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan a kihűlt csokikrémhez forgatjuk.
Mascarponés krém: a fehér krémnél lévő tejszínt jó keményre felverjük és a mascarponével összekeverjük.
A két krémet, külön-külön habzsákba tesszük.

Összeállítás: A poharak aljára kekszet morzsolunk, erre nyomunk a mascarponés krémből, majd arra szórunk az amarena meggyből, majd a csokoládé krémből nyomunk rá egy réteget, megint keksz következik. A kekszre ismét mascarponés krém, majd csokoládé krém, meggy. A tetejére sima felvert tejszínhabot teszünk és bármilyen gyümölccsel díszítjük. Nekem nagyon tetszett a csillaggyümölcs (carambola) felvágva és a zsidócseresznye (Physalis) a desszerthez, meg egy kis saját termésű ribizli adta meg a színek összhatását.








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...