2012. szeptember 22., szombat

Csokis süti


Napokban nézegettem a fényképezőgép SD kártyáját és rájöttem mennyi mindent nem postoltam a blogba. Most megpróbálom pótolni.
Ezt a sütit is egy értekezletre sütöttem, ezzel leptem meg a kollégáimat. Vörösborban sült szilvalekvárt ettünk hozz. Mindenkinek nagyon  ízlett. Egyszer használatos papír sütőben sütöttem, ami nagyon ötletes dolog, mert könnyű, szépen megsül benne és épségben lehet benne szállítani a süteményt.

Egyszerű csokis süti

Hozzávalók:

25 dkg liszt
3 dkg holland kakaó
5 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os)
12,5 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 db tojás
1 vanília rúd
½ csg sütőpor
1,5 dl tej
1 dl tejszín

Elkészítés: a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat, a kakaót és az már nem meleg, olvasztott csokoládét, jól elkeverjük. Hozzátesszük a sütőporral összekevert lisztet, majd a tejet, a tejszínt, ismét jól átkeverjük. Ezután tepsibe, vagy papír sütőbe tesszük. Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 25-30 percig sütjük.  Szilvalekvárral, vagy bármilyen sodóval tálalhatjuk.

2012. szeptember 21., péntek

Sült camembert sajt


Ezt még késő tavasszal készítettem, egy este vacsorára. Olyan sok helyen láttam, hogy mindenképpen szerettem volna kipróbálni. Az inspiráció Mammától, a Dalla cucina per te blog tulajdonosától származik, akinek itt is nagyon köszönöm a segítséget és a receptet:-))
Nagyon egyszerű, gyorsan kész, cserébe viszont nagyon különleges ételt kóstolhatunk. Ezt a sajtot én nem szeretem, viszont így sütve nagyon ízlett. Igaz sokféle finomsággal szórtam meg a sajtot. Friss bagett kenyérrel mennyei élvezet lesz. 

Sült camembert sajt

Hozzávalók:
1 db fadobozos camembert sajt
1 kisebb fej fokhagyma
1 kisebb fej lila hagyma
1 kis marék rozmaring
frissen őrölt feketebors
1 evőkanál olívaolaj.
tetejére: pár szem dió durvára vágva.

Elkészítés: a fadobozból kiszedjük a sajtot, a papírból kicsomagoljuk és a sajtot visszatesszük a dobozba. A sajtba egy kés segítségével lyukakat vágunk, majd a fokhagyma gerezdeket belenyomkodjuk. A tetejére szórjuk az apróra vágott lila hagymát, majd megszórjuk egy kis frissen őrölt feketeborssal. Tetejét meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal. Tetejére még szórhatunk egy kis durvára vágott dió is. Előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon 15-20 percet sütjük. Akkor jó, ha a közepe lágy, amit a friss bagettel szépen ki lehet tunkolni:-)


2012. szeptember 20., csütörtök

Kelt rózsa


Tegnap késő délután azon gondolkodtam, hogy elég lesz a kenyér reggelire, vagy menjek el a pékségbe. Ez utóbbihoz nagyon nem volt kedvem, későn is értem haza a munkából. Örültem, hogy hazaértem, a kocsimat is betette a párom a garázsba. Ekkor láttam meg Gabinál a FB-on egy rózsa formájú süteményt, amit kelt tésztából készített. A brióshoz hasonlító finomság, nagyon érdekesen volt formázva, ez fogott meg a legjobban. Igaz már láttam korábban a FB-on és a You tubon, de nem néztem meg tüzetesebben, de most Gabinál annál inkább. Tök jó, gondoltam, ezt nekem is ki kell próbálni. Gyorsan el is készült és mondhatom ilyen finomat régen ettem, még azon nyomban melegében egy kis vörösborban sült szilvalekvárral meg is kóstoltuk. Nagyon szépen köszönöm Gabinak a receptet itt is, sajnos én nem tudtam fényképezni fázisképeket, mert közben besötétedett és lámpánál így sem a legjobb képek készültek. Gabi receptje itt található fázisképekkel!

Kelt rózsa

Hozzávalók:
30 dkg liszt
1,5 dl langyos tej
  5 dkg puha vaj (vagy margarin)
  1 evőkanál cukor
  1 cs. vaníliás cukor
  1 tojássárgája
  1,5 dkg élesztő

 a tetejére:
 1 tojássárgája
 0,5 dl tejszín
 szórócukor.

Elkészítés: az élesztőt egy kevés tejjel, cukorral  és liszttel felfuttatjuk. A lisztet, a kétféle cukrot, a tojássárgáját, a tejet a kenyérsütő gépbe tesszük és dagasztó programra  kapcsoljuk. Hagyjuk a duplájára kelni. Kivesszük a gépből, és lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Egy nagyobb pogácsa szaggatóval köröket vágunk a tésztából. 5 db kört félig egymásra tesszük takarásban, majd feltekerjük. Középen késsel elvágjuk és a vágott felükkel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk kicsit messzebb egymástól, mert nőni fognak. Nekem 3 db volt egy sorban. Újból hagyjuk fél órát kelni. Szépen kinyílnak a rózsák szirmai. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, a péksütiket lekenjük a tojássárgája és tejszín keverékével, szórócukorral megszórjuk. Kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Nagyon finom, könnyű levegős süteményt kapunk.

2012. szeptember 19., szerda

Szilvás pite


Még tavasszal vettem Michel Roux Tésztavarázs című könyvét és most került sor, hogy valamit kipróbáljak belőle.
Nekem nagyon tetszik a könyv, biztos több minden készül majd belőle.
A választásom most egy olyan tésztára esett, amit nem kellett vakon sütni, rögtön lehetett beletenni a tölteléket és együtt sütni.
A tészta: pate á foncer (flantészta), a töltelék cukrászkrém (sárgakrém, crème pâtissière) vagy ki hogy ismeri és vörösborban párolt szilva. A könyvben a 60. oldalon található a recept, ott ringlóval készült belőle torta néven, de ez azért nekem nem torta, inkább pitének mondanám. Akinek jobban tetszik hívja tortának, nekem a torta más süteményt jelent.

Szilvás pite

Hozzávalók:
a tésztához(pate a foncer, vagy flantészta)
25 dkg liszt
12,5 dkg puha vaj, kis kockákra felvágva
1 tojás
1 evőkanál kristálycukor
fél teáskanál só
0,4 dl hideg víz

a sárgakrémhez:
6 tojássárgája
12,5 dkg kristálycukor
4 dkg liszt
5 dl tej
1 vaníliarúd

a szilvatöltelékhez:
50 dkg szilva
2 evőkanál barna cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
2 dl vörösbor

Elkészítés: a tészta hozzávalóit a víz kivételével összemorzsoljuk, majd a vizet hozzátéve gyors mozdulatokkal sima tésztát gyúrunk belőle. Felhasználásig a hűtőbe tesszük letakarva.
A sárgakrémhez a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, belekeverjük a lisztet és felengedjük a tejjel, csomómentesre keverjük. Feltesszük egészen kicsi lángra és állandó keverés mellett besűrítjük. Kevés porcukrot szórva rá (nem bőrösödik be) hagyjuk kihűlni.
A szilvatöltelékhez a szilvákat kimagozzuk és négyfelé vágjuk. Megszórjuk a cukorral és a fűszerekkel, majd felöntjük a vörösborral és kb. 15 perc alatt puhára főzzük, közben a leve is besűrűsödik.
A tésztából egy keveset lecsípünk, a többi tésztát kinyújtjuk 3 mm vastagságúra és kör formát formázunk belőle. 1 nagy, vagy 4 kisebb piteformát kibélelünk vele, és az alját villával megszurkáljuk.
A sárgakrémet egyenlő arányban, egyenletesen elosztjuk a tésztán. Ezután kanál segítségével a kihűlt szilvát a sárgakrémre kanalazzuk. Ne tegyük teljesen tele, mert kifolyik sütés közben.
A maradék tésztát kinyújtjuk és egy műanyag rácsozó segítségével berácsozzuk, majd rátesszük a szilva tetejére és körben levágjuk a felesleget.
Előmelegített sütőbe tesszük be sülni, 170 fokra, kb 30-35 percre. Majd kivesszük, tetejét kevés porcukorral megszórjuk.


2012. szeptember 10., hétfő

Sonkás, tojásos szendvics



Ez a recept a Kifőztük szeptemberi számában jelent meg. Az újság továbbra is ingyenesen letölthető innét.

Sonkás tojásos szendvics

Hozzávalók:
5 dkg füstölt comb (sonka)
2 dkg vaj
3 szál újhagyma
1 evőkanál dijoni mustár
1 tojás

bors
1 szelet camembert sajt
zsemle

a díszítéshez: 

salátalevél, piros húsú paprika

Elkészítés:
a vajon megpirítjuk a sonkát, majd hozzátesszük a karikára vágott hagymát és együtt pirítjuk. Levesszük a tűzről, a mustárt hozzákeverjük, kivesszük a sütőtálból és hagyjuk hűlni.
A visszamaradt zsiradékban tükörtojást sütünk, tetejét frissen őrölt borssal és egy kevés sóval fűszerezzük.
Összeállítás: a zsemlét félbe vágjuk és a mustáros sonkát rátesszük az alsó felére, arra a camembert sajtot. Erre tesszük a tükörtojást, amit megszórunk egy kis összevágott salátalevéllel, piros húsú paprikával. A zsemle másik felét ráfordítjuk.


2012. szeptember 1., szombat

Bécsi nyalánkság


Mostanában nem nagyon sütöttem kekszet, nyár volt, szabadság volt, meleg volt:-)
Ez a keksz is régebben készült, a másik blogomból hoztam át. Nagy kedvenc nálunk, a legfontosabb hozzávaló a közepébe rejtett kávés csokoládé szem (Mokkabohne). Időnként lehet kapni az Aldiban, érdemes egyszerre legalább két zacskóval is venni. Nálam mindig van itt hon belőle, biztos, ami biztos alapon:-))
A receptet Jókajánál láttam. Jókaja köszi a receptet,  az eredeti recept itt található. A sütésnél vigyázni kell, hogy ne süssük túl, nem kell, hogy színt kapjon, mert akkor száraz lesz.

Bécsi nyalánkság

Hozzávalók: 
25 dkg vaj,
10 dkg porcukor,
 1 rúd vanília kikaparva,
25 dkg étkezési keményítő,
15 dkg finomliszt,
1 csipet só.

tölteléke: 
kávés ízű csoki kávészem (Mokkabohne)

tetejére: 
5 dkg jó minőségű étcsokoládé,
1 kiskanál olaj.

Elkészítés: a liszt kivételével keverjük habosra a hozzávalókat, majd gyúrjuk bele a lisztet. Tegyük be a hűtőbe legalább egy óra hosszára. Kisebb gombócokat csípjünk ki a tésztából és formázzuk golyóvá. Közepébe nyomjunk egy szem kávés csokit. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassuk őket. Nekem nem lapultak le, ez nagyon tetszett benne. Előmelegített sütőben légkeverésesnél süssük 160 fokon 10-12 percig. Ekkor még puhák, de ahogy hűl úgy lesz jó az állaga.
Amikor mind kisült és kihűlt, akkor a csokoládét vízgőz fölött olvasszuk meg a csokoládét, keverjük hozzá az olajat és tegyük egy kis műanyag zacskóba. A végéből vágjunk le egy picit és a csokival csíkozzuk, vagy rácsozzuk be.
Nagyon finom és sokáig eláll.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...