2012. október 23., kedd

Diós-vajkaramellás csokoládétorta by Rachel Allen


Az internet világa ellenére, ahol minden recept megtalálható, képpel, vagy anélkül, azért a mai napig szeretem a könyveket, főleg a gasztro témájúakat. Igaz én nem kaptam meg egy kiadótól ezt a könyvet, ezért nem is fogom a kiadót reklámozni, magam vettem meg, mert nagyon tetszett. :-))
Szeretem Rachel Allent, az egyik gasztrós adón időnként sikerül elcsípnem. Ezt a pitét is sokan kipróbálták már, semmi új nem lesz benne, mindent  a könyv szerint készítettem, hacsak az nem, hogy a mogyoró helyett dióból készítettem. Ez a finomság is a kollégáknak készült, szeretem meglepni őket. Sajnos nagyon gyorsan kellett fényképezni, mert siettem, szelet kép meg nem is készült róla :-) Majd legközelebb pótolom.

Diós-vajkaramellás csokoládétorta

Hozzávalók:
az omlós tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg puha vaj
2,5 dkg porcukor
1 kisebb tojás felverve.

a diós vajkaramellához:
5 dkg vaj
0,75 dl tejszín (állati)
10 dkg barnacukor
15 dkg durvára vágott dió

a csokoládé mousséhoz:
2 dl tejszín (állati)
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os)

Elkészítés: először a tésztát készítjük el, a vajat elmorzsoljuk a liszttel és a tojással, a cukorral és gyors mozdulatokkal jól összegyúrjuk. Fél órára hűtőbe tesszük.
A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy a 25 cm-es pitesütő formát ki tudjuk bélelni vele, a pereméig felhúzzuk, az alját villával megszurkáljuk. A tészta tetejére sütőpapírt teszünk, arra kb 30 dkg száraz babot terítünk (ez súlynak kell, hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben, vakra sütésnek hívják) és előmelegített sütőbe (170 fok) tesszük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Közben elkészítjük a vajkaramellát. A vajat, a tejszínt és a cukrot egy kis lábosba tesszük és felforraljuk, majd kisebbre vesszük alatta a lángot és gyöngyözve főzzük addig, amíg kissé besűrűsödik, ekkor hozzáadjuk a diót, elkeverjük, levesszük a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni. A sütőből kivett tésztára öntjük.
A csokoládé moussehoz (nekem ez inkább ganache), a tejszínt gyöngyözve melegítjük, a csokoládét beletördeljük és addig keverjük, amíg szép sima krémet kapunk. Kicsit hagyjuk ezt is hűlni.
A diós karamell rétegre öntjük.
Addig tesszük hűtőbe, amíg a csoki meg nem köt. Szobahőmérsékleten tálaljuk, tejszínhabot is adhatunk hozzá.

2012. október 18., csütörtök

Boldog születésnapot Teca - Háromcsokis torta

Torták, rózsák, égő gyertyák,
s néhány szívből jövő kívánság -
Ha elmúltál már ennyi meg ennyi,
nem kell azt úgy a szívedre venni.
(LGT)

Kedves Teca!

50. születésnapod alkalmából szeretettel köszöntelek, jó egészséget, sok boldogságot kívánok. :-))




2012. október 10., szerda

Könyv és játék gasztrobloggereknek


Játékot hirdetett a Kifőztük és a Kossuth Könyvkiadó, a Kifőztük  FB-oldalán a gasztrobloggereknek. Egy szép, új könyvet lehet nyerni, Varga Gábor: Desszert szerelem, Sütni bárki tud címmel.  Igen sütni bárki tud, aki szeret és én nagyon szeretek:-))
Nem kell mást tenni a könyvért, mint csütörtökig kitenni egy postot a blogba  a képpel együtt , majd a Kifőztük FB oldalára beírni a kép alá a post linkjét.
Még annyi a feladathoz, hogy el kell mondani miért szeretnénk megnyerni ezt a könyvet.
Nagyon egyszerű a válasz. Szeretem az édességet, szeretek sütni és szeretek új dolgokat kipróbálni:-)) Ebben a könyvben pedig biztos vagyok benne, hogy sok olyan finomságot találok, amit azonnal el akarok készíteni:-)


2012. október 7., vasárnap

Kekszsütés az egy doboz élete játékra


Mikor elolvastam Livi, a Gyémántkonyha blog írójának játék kiírását, amit Bea, a Dizájn Menza blog írója hívott életre, annyi minden ötletem volt, de mint mindig most is az élet közbeszólt. A játék  neve: Egy doboz élete. Erről itt olvashattok.
A játék lényege, hogy akinél éppen a Doboz van, valami finomsággal megtöltve továbbadja egy általa kiválasztott másik bloggernek, aki meghirdeti a következő játékot. Most Livi volt a háziasszony, ő pedig azt a címet találta ki, hogy Játék az étellel. Na nem arra kell gondolni, hogy pl. szilvás gombóc háborút vívunk, mint annak idején az Indul a Bakterházban, hanem  az étel elkészítése legyen egy jó kis társaság játéka, vagy egy családé.
Aztán eszembe jutott a legegyszerűbb dolog, amit tényleg egy baráti társaság, vagy a család apraja nagyja együtt el tud készíteni, a keksz. Főleg, ha rendelkezünk olyan klassz kis keksz mintázóval, amit tavaly Mézeskalácstól kaptam, vagy amit a párom vett a múlt héten egy kirakódó vásárban.
Kekszet sütni nagyon egyszerű és jó dolog. Nincs benne semmi tartósító, sokáig eláll zárható dobozban és nagyon finom egy pohár kávéhoz, vagy kakaóhoz.

Vaníliás keksz

Hozzávalók: 
30 dkg liszt
20 dkg vaj (nem margarin)
10 dkg cukor
2 kiskanál vanília kivonat

Elkészítés: a vajat szobahőmérsékleten összemorzsoljuk a liszttel és a cukorral, majd jól összegyúrjuk. Diónyi gombócokat formázok belőle, majd a keksznyomót rányomva ellapítjuk. Szépen kiadja a mintát. Előmelegített sütőben 170 fokon addig sütjük, amíg a széle pici színt kap (kb. 10 perc). Ilyenkor még puhának tűnik, de amikor kihűl nagyon finom ropogós lesz.

2012. október 5., péntek

Kókuszos keksz


Megint Jadénál barangoltam keksz ügyben. Olyan sok finom keksz van nála, ezt is már régebben kinéztem magamnak, de nem volt itthon kukorica pehely, most vettem így nem volt akadálya a keksz készítésének. Én ugyan nem nagyon szeretem a kókuszt, de ez a keksz valami mennyei. Az eredeti recept itt olvasható, köszönöm a receptet itt is. Szokás szerint megint nem bírtam magammal és egy kicsit változtattam a recepten, de csak annyit, hogy 2 evőkanál darált mandulát is tettem bele és a liszt mennyiségét 25 dkg-ról 20 dkg-ra csökkentettem. A cukor mennyiségét mind beletettem, mert a kukoricapehely nem cukros, hanem natúr volt, és aszalt áfonyát tettem bele apróra vágva.

Kókuszos keksz

Hozzávalók: 
12,5 dkg puha vaj
18 dkg cukor
2 egész tojás
1 tk vanília esszencia
2 evőkanál aszalt ribizli (vagy mazsola, áfonya)
12 dkg kókusz reszelék
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor 
csipet só
20 dkg finomliszt
2 evőkanál darált mandula
9 dkg kukorica pehely apróra zúzva. 

Elkészítés: a vajat és cukrot mixerrel habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket jól eldolgozva a krémben. Hozzákeverjük a vaníliát, kókuszreszeléket és aszalt gyümölcsöt (ha áfonyát vagy barackot használunk, vágjuk apró darabokra). A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, szódabikarbónával, sóval. Ezt fokozatosan belekeverjük a vajba, jól eldolgozzuk. A kukorica pelyhet egy zacskóba tesszük, kézzel vagy nyújtófa segítségével apróra zúzzuk. Minél apróbb lesz, annál jobban be lehet vonni vele a gombócokat. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral. A masszából diónyi gombócokat formázunk, ezeket jól meghempergetjük a kukoricapehelyben. Tepsire rakjuk, egymástól 2 ujjnyi távolságra. Kb. 170 fokos sütőben, 15-2o percig sütjük, amíg elkezd pirulni. Ha sötétebbre sütjük, ropogósabb lesz, értelemszerűen ha világosabbra, akkor belül puhább marad. Mindkét esetben finom. Rácsra tesszük hűlni. Ha teljesen kihűlt, zárt edényben eltartható akár 1 hétig is. Ha többet készítünk, zárt edényben lefagyaszthatjuk sütés után úgy, hogy a rétegesen sütőpapír közé zárt műanyag edénybe tesszük. Ha időközben közben megpuhultak, 16o c fokon 5 perc alatt újra ropogóssá frissíthetjük.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...