2012. november 29., csütörtök

Karfiol krémleves camembert sajttal


Nekem nagyon bejönnek a krémlevesek, sokfélét készítettem már, kedvencem a cukkini krémleves sárgarépával. Ez a leves is majdnem ugyan úgy készült, csak karfiollal, azt hiszem sikerült egy újabb kedvencet készíteni. A mustár, az oergano, a szerecsendió finoman kiérzik belőle, egyszerű és nagyon finom. Mindegyik tányérba egy szelet camembert sajtot tettem és pirított zsemlekockát is lehet bele tenni.

Karfiol krémleves camembert sajttal tálalva

Hozzávalók:
50 dkg sárgarépa,
60 dkg karfiol,
1 fej vöröshagyma,
1 evőkanál vaj,
1 evőkanál mustár,
oregano (itt friss),
tárkony,
só,
őrölt bors,
szerecsendió,
2 dl tejföl,

tálaláshoz:
camembert sajt,
pirított zsemlekockák.

Elkészítés: a sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszelem, a karfiolt rózsáira szedem. A vajon megdinsztelem a hagymát, majd rádobom a sárgarépát és együtt dinsztelem pár percig. Ekkor ráteszem a karfiolt, pár perc múlva felöntöm kb 2,5 liter vízzel és puhára főzöm a zöldségeket. Közben beleszórom a fűszereket és a mustárt. Amikor minden puha, merülő mixerrel turmixolom. A tejfölre rámerek 2-3 merőkanál levest a hőkiegyenlítés miatt és behabarom vele. Már nem forralom, csak összemelegítem. Ha kell még utána ízesítem.Tálaláskor mindegyik tányérba teszek egy szelet camembert sajtot és pirított zsemlekockát, aki szereti.

2012. november 1., csütörtök

Erdei gyümölcsös szarvas szelet zöldfűszeres polenta csillaggal


A napokban keresgéltem a blogomba és akkor vettem észre, hogy a tavalyi Kifőztük adománygyűjtő számában megjelent receptemet még fel sem töltöttem a blogomra:-(( Ezt gyorsan pótolni kell, már csak azért is mert egyrészt nagyon finom volt, másrészt meg rögtön itt a karácsony újra:-))

Erdei gyümölcsös szarvas szelet zöldfűszeres polenta csillaggal

Hozzávalók:
80 dkg szarvas comb
őrölt bors
pár szem borókabogyó

1 dl olaj
2 dl vörösbor
2 db vöröshagyma

a gyümölcsmártáshoz:

 60 dkg erdei gyümölcskeverék (mélyhűtött)
2 evőkanál cukor
1 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
 csipet fahéj
pár szem rózsabors
őrölt bors

2 dl húsleves
1 dl vörösbor

a polenta csillaghoz:
20 dkg kukoricadara
1 kismarék snidling
1 kismarék petrezselyem
só, őrölt bors.

Elkészítés:
a szarvas combot őrölt borssal, sóval, a durvára tört borókabogyóval beszórjuk és legalább fél órát állni hagyjuk. A felhevített olajon mindkét oldalát megkapatjuk, majd kevés vizet aláöntve 170 fokon majdnem puhára sütjük. Félidőben aláöntjük a vörösbort és mellétesszük a felszeletelt vöröshagymát. Amikor kész, hagyjuk kicsit hűlni, mert akkor könnyebb szeletelni.

Közben elkészítjük a gyümölcsmártást. A vajon kicsit karamellizáljuk a cukrot, felöntjük a húslevessel. Ebbe tesszük bele az erdei gyümölcsöt, a fűszerekkel beízesítjük és pár perc alatt puhára főzzük. A végén hozzáöntjük a vörösbort és a liszttel behabarjuk.

A kukoricadarát kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük és gyakori keverés mellett puhára főzzük. Félidőben hozzákeverjük a felaprított zöldfűszereket és sóval, őrölt borssal ízesítjük. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben pár perc alatt a tetejét kissé megpirítjuk. Csillag alakú kiszúróval formázzuk.

A húst szeletekre vágjuk, a polenta csillaggal és a gyümölcsmártással tálaljuk.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...