2013. július 30., kedd

Cseresznyés mascarponés pisztáciás galette


Az idén rengeteg cseresznye termett a kertben és nem volt kukacos és én imádom a fáról enni a  gyümölcsöt. Én addig eszem meg a cseresznyét, amíg az első kukacot meglátom, onnét egy darabot sem, akármilyen hívogató.  Tudom már elmúlt a cseresznye szezon, de még nem volt időm postolni ezt a receptet. Nagyon sok helyen találkoztam  a galette nevű süteménnyel, ami eredetileg  egy francia sütemény, hajdinalisztből készítik és nincs benne tojás, legfeljebb a kívülről kenik be tojással. A tölteléke lehet édes, vagy sós, a formája elég rusztikus, kinek hogy sikerül. Nekem egy kicsit meggyűlt a bajom a tésztával, mert nem pihentettem a hűtőben, türelmetlen voltam :-) Én Mirella tésztáját vettem alapul, az eredeti recept itt található. Ez a sütemény nagyon gyorsan összeállítható és nagyon finom.
Inspiráció még: Duende, Édes és Keserű

Cseresznyés mascarponés pisztáciás galette 

Hozzávalók: (2 kistányér méretű süteményhez)
a tésztához:
20 dkg finomliszt
5 dkg dió
10 dkg vaj
csipetnyi só
4 ek tejföl

a töltelékhez:
5 dkg görög joghurt
5 dkg mascarpone
5 dkg őrölt sótlan pisztácia
50 dkg  cseresznye
2 evőkanál barna cukor
1 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés: a lisztet elmorzsoltam a vajjal és hozzáadtam a diót, majd a tejfölt, a csipet sót és összegyúrtam.  Folpackba csomagoltam és legalább egy órára a hűtőbe tettem, majd két részre osztottam a tésztát és vékony, kerek lapokká nyújtottam sütőpapíron.
A mascarponét összekevertem a joghurttal, hozzáadtam a darált pisztáciát, megkentem velük a tésztát úgy, hogy a szélén 3 cm-s rész kimaradjon. Erre szórtam a fűszerekkel és a cukorral összekevert, magozott cseresznyét.  A szélét visszahajtottam, egy tojássárgájával lekentem a tészta visszahajtott részét és előmelegített sütőbe 170 fokon addig sütöttem, amíg a tészta szép színt nem kapott.
Tálaláskor egy kevés darált pisztáciával és porcukorral meg lehet szórni.

 

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...