2013. július 28., vasárnap

Mozart golyó mini tortának álcázva


Kedvenc csokoládém a Mozart golyó, ezért is akadt meg a szemem a Nők Lapja Konyhája magazin egyik számában lévő édességen. A kedvenc csokim tortának elkészítve, ezt ki kell próbálni.
Bonbonban már készítettem ilyet, csak nem golyó, hanem kocka formában.
Nagyon nagy a meleg, nem annyira kedvez a csokizáshoz, de áthidaltam, a hűtő nagy szerepet játszott a sikerben. Az eredeti receptben 18 cm-es tortaformában készült, én mini tortákat készítettem belőle.
Az eredeti recept itt található.

Mozart golyó, mini tortának álcázva

Hozzávalók: (3 db mini tortához)

a tésztához:

10 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1,5 kávéskanál sütőpor
3 tojás
10 dkg cukor
2 evőkanál víz
2 evőkanál olaj

a töltelékhez: 
20 dkg fehér marcipánmassza
10 dkg natúr, sózatlan pisztácia
30 dkg mogyorós nugátkrém 
1.5 dl tejszín

a díszítéshez:
20 dkg 70%-s csokoládé
5 dkg vaj
durvára aprított pisztácia

Elkészítés:  a tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd a kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet is és jól elkeverjük. Egy normál, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és kb 170 fokon 10 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt, a mini torta formákkal két-két lapot szúrunk ki belőle és lehúzzuk a papírt róla. 
A töltelékhez a mikróban kissé folyósra melegítjük a nugátkrémet és a tejszínnel jól elkeverjük.
A marcipánhoz gyúrjuk a finomra darált pisztáciát, két folpack között  fél cm vastagságúra nyújtjuk és a forma segítségével 2-2 lapot szúrunk ki. 
A mini tortaforma aljára rakjuk az egyik kiszúrt piskóta lapot, arra az egyik lap marcipánt, majd kb. kétujjnyi vastagon teszünk rá a nugátkrémből, ezután ismét marcipán és végül ismét piskóta. Kb. 2 óra hosszára hűtőbe tesszük, hogy a nugátkrém ne legyen folyós. 
A hűtőből kivéve késsel óvatosan körbe vágjuk a formát és kivesszük a süteményt. 
A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk és hozzákeverjük a vajat is, hagyjuk teljesen elolvadni.
Ezzel a csokoládéval vonjuk be a tortákat. Tetejüket durvára vágott pisztáciával díszítjük.






12 megjegyzés:

  1. csoda szepek a mini tortacskak...es a kepek...hat csak bamulom, bamulom :)

    VálaszTörlés
  2. Eszméletlen mini tortácska. Csak gratulálni tudok hozzá! És a porcelánok, hát azok felülmúlják a képzeletemet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszta!
      Az íze is olyan volt :-)
      Ezek a porcelánok most a nagy kedvencek :-)

      Törlés
  3. Csodálatos-gyönyörű :)A tortácska és a porcelán is! A fotós pedig nagyon fejlődik :))

    VálaszTörlés
  4. Szeretnem megkerdezni,hogy a nugatkremhez a tejszint felkell verni vagy csak hozza onteni

    Valaszod koszonom Marika!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Marka!
      Bocsánat csak most vettem észre, hogy kérdeztél :-(
      Nem kell felverni, csak hozzáönteni kell a tejszínt.
      Gesztenye

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...