2013. október 30., szerda

Sárgarépás sütőtök krémleves


Most van  szezonja a sütőtöknek. Régebben csak simán sütve készítettem el, ha nem volt elég édes, akkor sütés közben egy kis mézet csurgattam rá. Aztán egyszer megkóstoltam a kolléganőm, Emma sütőtök krémlevesét, attól fogva tudtam, hogy a sütőtök már nem csak sütve finom. Azóta már készült keksz is vele, meg van még pár tervem vele :-)

Sárgarépás sütőtök krémleves

Hozzávalók (4 személyre)
1 db hosszúkás orange tök,( kb. 1 kg)
25 dkg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 dkg vaj
őrölt bors
szerecsendió őrölt
őrölt gyömbér
őrölt indiai citromfű
1 narancs leve és héja

2 dl tejszín
húsleves (kb. 2 liter)
1 kis marék metélőhagyma

Elkészítés:
a tököt kettévágjuk, a magokat kiszedjük és kisebb darabokra vágjuk. A sárgarépát megpucoljuk, karikára vágjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát felkockázzuk.
A vajon üvegesre pirítjuk a kétféle hagymát, arra rádobjuk a tököt és a sárgarépát, együtt dinszteljük pár percig, majd a húslevessel felöntjük. A fűszerekkel beízesítjük. A narancs héját lereszeljük, a levét kinyomjuk és azt is a levesbe tesszük. Amikor a tök és a répa puha, botmixerrel pépesre turmixszoljuk, a tejszínnel behabarjuk. Pár percig forraljuk, hozzátesszük az apróra vágott metélőhagymát is. Pirítós kenyérrel tálalhatjuk. Akkor jó, ha jő sűrű krémlevest kapunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...