2013. november 1., péntek

Citromkrémes birsalma


Amikor vágyom egy kis édességre és nincs kedvem sütni akkor jönnek a pohárkrémek. (Furcsa szó, de jobbat nem tudok rá :-)) Viszonylag gyorsan elkészíthető és nagyon finom ízeket lehet összehozni egy-egy ilyen kis pohárban. Ebből nem is eszünk annyit, mint ha egy tepsi süteményt sütnék, mert ebből két pohár készül csak. Szóval minden szempontból előnyös :-) Házi citromos pudingot készítettem hozzá. Régebben (fiatal koromban:-)) én is leemeltem a boltok polcairól a pudingos tasakot. Ma már magam készítem, pár perccel tart csak tovább, mint a zacskós, de az általam készítettben legalább tudom mi van. Próbáljátok meg Ti is a házi pudingot nem fogjátok megbánni.
A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában, amely továbbra is ingyen letölthető innen.

Citromkrémes birsalma

Hozzávalók: (2 személyre)
a birsalma püréhez:
50 dkg birsalma
5 dkg cukor
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg

a citromkrémhez:
4 tojás sárgája
10 dkg cukor
2 evőkanál liszt
5 dl tej
1 közepes méretű bio citrom héja és leve

 tetejére:
1 dl habtejszín (30%)

a poharak  aljába:
2 db vaníliás keksz

Elkészítés:
a birsalma közepét kiszedjük, kisebb darabokra vágjuk és annyi vízben tesszük fel főni, ami ellepi. Beleszórjuk a cukrot, a fűszereket és puhára főzzük. A levét lecsöpögtetjük, arra nem lesz szükség, a birsalmát botmixerrel pürésítjük. Hagyjuk kihűlni.
A citromkrémhez a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, a citrom levét belenyomjuk, héját belereszeljük, majd a lisztet is hozzátesszük és csomómentesre keverjük. A tejet feltesszük melegedni, amikor gyöngyözik, a habos tojáshoz öntjük és habverővel jól elkeverjük. Visszatesszük a tűzhelyre és lassú tűznél, állandó keverés mellet besűrítjük. Vigyázzunk, hogy kb. 80 fok fölé ne menjen a hőfoka, mert akkor kicsapódik a tojás. Amikor jó sűrű, akkor többször átkeverve kihűtjük.
A tejszínt jó keményre felverjük, csillagcsővel ellátott nyomózsákba tesszük.

Összeállítás: a poharak aljába belemorzsoljuk a kekszet, arra egy réteg birspürét teszünk, arra egy réteg citromos krémet, ezt még egyszer megismételjük. A tetejét tejszínhabbal díszítjük, annak a tetejét megszórhatjuk durvára vágott grillázzsal, vagy pisztáciával, dióval.


6 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...