2013. december 31., kedd

Sós karamellával töltött tartelette, csokoládé mousse-al




Annyira megtetszett Mandulasaroknál ezt a csupa csokis finomság, hogy én is elkészítettem, de nem teljesen úgy. Az történt, hogy amikor rászántam magam, akkor éppen hiányzott itthonról egy-két hozzávaló, így variáltam rajta.
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, de csak a felét használtam fel, a másik felét lefagyasztottam, későbbi felhasználáshoz.
Nekem 2 db 14 cm átmérőjű formához volt elég.
A sós karamell receptjét Praliné Zsuzsitól vettem kölcsön.
Inspiráció még innen is

Sós karamellával töltött tartelette, csokoládé mousse-al


Hozzávalók
a terlettéhez: (Johnny Iuzzini receptje alapján)
14 dkg hideg sótlan vaj, darabokra vágva
15 dkg cukor
csipetnyi só
1 tojás
1 tojásfehérje
31 dkg liszt
3 dkg holland kakaópor
4 gr sütőpor

a sós karamell krémhez:
12,5 dkg fehér csokoládé
3,5 dkg cukor
1,5 dkg víz 
9 dkg habtejszín 
1 dkg méz
kb. 2-4 gr jó minőségű só (nálam fleur de sel)
2 dkg puha vaj
7 gr porított kakaóvaj

a csokoládé moussehoz:
10 dkg pillecukor
3 dkg vaj
15 dkg étcsokoládé
0,4  dl tej
3 dl behűtött tejszín
1 vaníliarúd kikapart belseje

tetejére:
durvára vágott pirított mogyoró
reszelt fehér csokoládé

Elkészítés: először a tésztát készítjük el. A lisztet összekeverjük a kakaóval és a sütőporral. A vajat jól kikeverjük a cukorral, a csipet sóval, majd összekeverjük a tojásokkal, végül hozzáadjuk az összekevert. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és kétfelé vesszük, folpackba csomagolva az egyik felét a hűtőbe, másik felét a mélyhűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a sós  karamell krémet.
A cukorra ráöntjük a vizet és keverés nélkül aranysárgára karamellizáljuk. Egy másik edényben feltesszük melegedni a tejszínt, amibe előzőleg belekevertük a mézet, a sót, majd gyöngyözésig melegítjük. Amikor a cukor elérte a megfelelő színt, akkor a tejszínt óvatosan ráöntjük (vigyázzunk, mert nagyon felhabzik), és addig keverjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. A tűzről levéve hozzáadjuk a fehér csokoládét és addig keverjük, amíg el nem éri a 35 fokot, ekkor keverjük hozzá a vajat és a porított kakaóvajat, szép egyneműre keverjük. Hagyjuk kihűlni.

Ezután elkészítjük a csokoládé mousse-t.
A csokoládét, a vajat, a vanília kikapart belsejét és a pillecukrot lábosba tesszük,  ráöntjük  a tejet és nagyon pici lángon melegítjük, miközben állandóan keverjük. Amikor minden felolvadt, akkor hagyjuk hűlni, időközben párszor megkeverjük. Közben a hideg tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan a kihűlt csokikrémhez forgatjuk. Eldobható habzsákba töltjük és a hűtőbe tesszük.

Elkészítjük a tarlettet.
A tésztát kivesszük a sütőből és 0,3 cm vastagra kinyújtjuk és a formákat kibéleljük vele. Sütőpapírt teszünk rá, arra kerámiagolyót,vagy babot súlynak és előmelegített sütőben 170 fokon, kb 10-12 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Összeállítás: a tésztákat tányérra helyezzük, majd a karamellkrémet elosztjuk a tetejükön. Ezután a hűtőből kivett csokoládé mousse-t tetszőleges formában rányomjuk.
Tetejére pirított durvára vágott mogyorót szórunk és fehér csokoládét reszelünk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...