2013. január 5., szombat

Bableves füstölt hússal


Nagyon ritkán főzöm ezt a levest, mert anyukám olyan finomat tud főzni, hogy azt úgysem tudom reprodukálni. Tegnap kutakodtam a kamrában, hogy mi legyen ma az ebéd, amikor kezembe került egy csomag száraz bab. Na gondoltam itt az alkalom, hogy megpróbáljam az anyukám féle bablevest megfőzni.  Szinte soha nem rántok semmit, általában más eljárással sűrítem a leveseket, főzelékeket, ha szükség van rá. Ehhez azonban elengedhetetlen a rántás. Nagyon finom lett, bár még mindig nem olyan, amilyet anyukám szokott főzni :-))

Bableves füstölt hússal

Hozzávalók:
50 dkg száraz bab
50 dkg sárgarépa
25 dkg füstölt hús (comb, vagy tarja)
3 db babérlevél
őrölt bors
őrölt kömény

petrezselyem
a rántáshoz:
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 kiskanál piros paprika
2 evőkanál liszt
kevés olaj

csipetke

Elkészítés: a babot előző este beáztatjuk, majd leöntjük róla a vizet és egy szűrőben alaposan megmossuk. Egy nagyobb fazékba tesszük és felöntjük kétszer annyi vízzel, mint a bab, beletesszük a babérlevelet és a kisebb kockákra vágott füstölt húst, felforraljuk. Közben megtisztítjuk a sárgarépát és karikára vágjuk. A babot félpuhára főzzük, ekkor hozzáadjuk a sárgarépát és befűszerezzük. Amikor már puha a bab, belefőzzük a csipetkét is. Közben kevés olajon megdinszteljük a kétféle hagymát, majd hozzátesszük a lisztet is és világosbarnára pirítjuk, a végén hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük és rögtön felengedjük hideg vízzel. A rántást a levesbe tesszük és a levest pár percig forraljuk vele.Petrezselymet is főzhetünk bele.
Tálaláskor tejfölt is kínálhatunk mellé.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...