2013. július 30., kedd

Cseresznyés mascarponés pisztáciás galette


Az idén rengeteg cseresznye termett a kertben és nem volt kukacos és én imádom a fáról enni a  gyümölcsöt. Én addig eszem meg a cseresznyét, amíg az első kukacot meglátom, onnét egy darabot sem, akármilyen hívogató.  Tudom már elmúlt a cseresznye szezon, de még nem volt időm postolni ezt a receptet. Nagyon sok helyen találkoztam  a galette nevű süteménnyel, ami eredetileg  egy francia sütemény, hajdinalisztből készítik és nincs benne tojás, legfeljebb a kívülről kenik be tojással. A tölteléke lehet édes, vagy sós, a formája elég rusztikus, kinek hogy sikerül. Nekem egy kicsit meggyűlt a bajom a tésztával, mert nem pihentettem a hűtőben, türelmetlen voltam :-) Én Mirella tésztáját vettem alapul, az eredeti recept itt található. Ez a sütemény nagyon gyorsan összeállítható és nagyon finom.
Inspiráció még: Duende, Édes és Keserű

Cseresznyés mascarponés pisztáciás galette 

Hozzávalók: (2 kistányér méretű süteményhez)
a tésztához:
20 dkg finomliszt
5 dkg dió
10 dkg vaj
csipetnyi só
4 ek tejföl

a töltelékhez:
5 dkg görög joghurt
5 dkg mascarpone
5 dkg őrölt sótlan pisztácia
50 dkg  cseresznye
2 evőkanál barna cukor
1 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés: a lisztet elmorzsoltam a vajjal és hozzáadtam a diót, majd a tejfölt, a csipet sót és összegyúrtam.  Folpackba csomagoltam és legalább egy órára a hűtőbe tettem, majd két részre osztottam a tésztát és vékony, kerek lapokká nyújtottam sütőpapíron.
A mascarponét összekevertem a joghurttal, hozzáadtam a darált pisztáciát, megkentem velük a tésztát úgy, hogy a szélén 3 cm-s rész kimaradjon. Erre szórtam a fűszerekkel és a cukorral összekevert, magozott cseresznyét.  A szélét visszahajtottam, egy tojássárgájával lekentem a tészta visszahajtott részét és előmelegített sütőbe 170 fokon addig sütöttem, amíg a tészta szép színt nem kapott.
Tálaláskor egy kevés darált pisztáciával és porcukorral meg lehet szórni.

 

2013. július 28., vasárnap

Mozart golyó mini tortának álcázva


Kedvenc csokoládém a Mozart golyó, ezért is akadt meg a szemem a Nők Lapja Konyhája magazin egyik számában lévő édességen. A kedvenc csokim tortának elkészítve, ezt ki kell próbálni.
Bonbonban már készítettem ilyet, csak nem golyó, hanem kocka formában.
Nagyon nagy a meleg, nem annyira kedvez a csokizáshoz, de áthidaltam, a hűtő nagy szerepet játszott a sikerben. Az eredeti receptben 18 cm-es tortaformában készült, én mini tortákat készítettem belőle.
Az eredeti recept itt található.

Mozart golyó, mini tortának álcázva

Hozzávalók: (3 db mini tortához)

a tésztához:

10 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1,5 kávéskanál sütőpor
3 tojás
10 dkg cukor
2 evőkanál víz
2 evőkanál olaj

a töltelékhez: 
20 dkg fehér marcipánmassza
10 dkg natúr, sózatlan pisztácia
30 dkg mogyorós nugátkrém 
1.5 dl tejszín

a díszítéshez:
20 dkg 70%-s csokoládé
5 dkg vaj
durvára aprított pisztácia

Elkészítés:  a tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd a kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet is és jól elkeverjük. Egy normál, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és kb 170 fokon 10 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt, a mini torta formákkal két-két lapot szúrunk ki belőle és lehúzzuk a papírt róla. 
A töltelékhez a mikróban kissé folyósra melegítjük a nugátkrémet és a tejszínnel jól elkeverjük.
A marcipánhoz gyúrjuk a finomra darált pisztáciát, két folpack között  fél cm vastagságúra nyújtjuk és a forma segítségével 2-2 lapot szúrunk ki. 
A mini tortaforma aljára rakjuk az egyik kiszúrt piskóta lapot, arra az egyik lap marcipánt, majd kb. kétujjnyi vastagon teszünk rá a nugátkrémből, ezután ismét marcipán és végül ismét piskóta. Kb. 2 óra hosszára hűtőbe tesszük, hogy a nugátkrém ne legyen folyós. 
A hűtőből kivéve késsel óvatosan körbe vágjuk a formát és kivesszük a süteményt. 
A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk és hozzákeverjük a vajat is, hagyjuk teljesen elolvadni.
Ezzel a csokoládéval vonjuk be a tortákat. Tetejüket durvára vágott pisztáciával díszítjük.






2013. július 7., vasárnap

Vörösboros meggyleves


Meggy az nincs a kertben, de minden évben kapunk a barátainktól. Nem volt ez most sem másképp az idén. Nagy részéből vörösborban sült meggy készült, de egy részéből meggyleves. Annyira imádom, hogy képes lennék minden nap ezt enni legalább egy hétig. Mondjuk a magozást annyira nem szeretem, de ez is hozzátartozik a jóhoz :-)
Azt hittem már fent van a blogon, de tévedtem :-)

Vörösboros meggyleves

Hozzávalók:
1 kg meggy
2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg,
2 mokkáskanál őrölt fahéj,
5 evőkanál barna cukor,
3 dl tejszín,
2 evőkanál liszt,
2 dl vörösbor (most Egri Bikavér)
1 bio citrom leve és reszelt héja.

Elkészítés: a  meggyet feltesszük főni 2,5 liter vízben. Közben a citrom levét kifacsarjuk, a héját lereszeljük, a fűszerekkel és a cukorral együtt a levesbe tesszük. Felforraljuk és lassú tűzön nem egészen puhára főzzük. Én szeretem, ha kissé roppanós, nem fő szét a meggy.
A lisztet egy kevés vízzel csomómentesre keverjük, hozzátesszük a tejszínt és azzal is jól elkeverjük. Amikor a meggy majdnem puha, a tejszínnel behabarjuk. A behabarásnál el tudjuk kerülni az csomósodást, ha a levesből 2 merőkanállal teszünk  a lisztes tejszínhez hőkiegyenlítés céljából és utána öntjük bele a levesbe. Jól elkeverjük és már csak pár percig forraljuk, nehogy kicsapódjon a tejszín.
A végén hozzáöntjük a vörösbort, de azzal már nem forraljuk. Tejszínhabbal is tálalhatjuk.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...