2013. augusztus 25., vasárnap

Narancsos, csokoládés madeleine


Régebben készítettem már madeleine-t, de Katuci ismét valami csodásat készített és én épp vágytam egy kis csokis sütire. Olyan csodás képet készített hozzá, hogy azonnal meg szerettem volna kóstolni. Nekem nem szilikonos formáim vannak, hanem olyan békebeli fém, különálló formák, amelyek a legkevésbé sem akartak szépen megállni, hanem egyik- másik eldőlt, vele együtt a süti is ferde lett. A másik hiba, ami sokszor jellemző rám, hogy túltöltök minden formát. Itt is előfordult egyik másikkal, ami megbosszulta magát, mert bizony a sütikék szépen megnőttek, egyik-másik ki is futott a helyéből. Ha olyan szépet akarok sütni, mint Katuci, akkor be kell szereznem egy szilikon formát. Annál is inkább, mert a  fém formákat ki kellett kenni egy kis vajjal és kilisztezni, a szilikon formával meg ugye nem kell semmit csinálni.

Narancsos, csokoládés madeleine

Hozzávalók: 
kb.20 nagyobb darabhoz:
3 tojás
12,5 dkg barnacukor
2 kezeletlen narancs finomra reszelt héja
13,5 dkg liszt (BL-55)
2, 5 dkg cukrozatlan kakaópor (nálam Holland kakaó)
 0,6 dkg sütőpor
13 dkg olvasztott vaj

Elkészítés: a cukor kivételével a száraz hozzávalókat összekeverem. A tojásokat a cukorral jó habosra felverem a habverővel, majd beleteszem az olvasztott vajat, a  narancshéjat, ezzel is jól kikeverem. Ehhez a masszához öntöttem a lisztes keveréket és összeforgatom.  A fém formákat vajjal kikenem és egy kis liszttel megszórom. A forma 3/4 részéig teszek a tésztából. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb.10-12 perc alatt megsütöm.
Tetejét porcukorral szórom meg tálaláskor.

2013. augusztus 22., csütörtök

Ensaimadas, a spanyol briós


Amikor annak idején megláttam Trinitynél , Ő pedig Jadénál , már akkor tudtam, hogy ezt nekem is ki kell próbálnom. Többször készítettem, de ide még nem postoltam, csak a régi blogomba írtam le a receptet.
A briós annyira formás és különleges, hogy nem lehetett kihagyni, csodálatos finom, foszlós,  ezért elhatároztam ezentúl csak ezt a tésztát használom. Köszönöm itt is a receptet. A formázás Jadénál a fázisfotókon látható.

Ensaimadas, a spanyol briós

Hozzávalók: 
25 dkg liszt (BL-80)
25 dkg liszt (BL-55)
 7 dkg cukor,
1/2 tk só,
 2,5 dkg friss élesztő
 2-2,5 dl langyos tej (ez függ a liszttől)
 2 tojás,
 1 evőkanál olvasztott vaj.

töltelék:
6-8 dkg vaj

Elkészítés:
a hozzávalókat a dagasztógépbe tettem és végig futtattam a dagasztó programot. A megkelt tésztát átgyúrtam és 10 egyenlő részre osztottam, majd gömbölyűre formáztam, Hagytam kb. 10 percet pihenni. . A gombócokat egyenként hosszúkásra nyújtottam, szép vékonyra és megkenetem az olvasztott vajjal. A hosszanti oldalánál feltekertem szorosan és így alakítottam csiga formára. A végét aláhajtottam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Hagytam kb 30 percet kelni, ekkor lekentem olvasztott vajjal és előmelegített sütőbe tettem be, kb. 170 fokra, légkeverésere és kb. 15 percig sütöttem. Rácson hagytam kihűlni, a tetejét megszórhatjuk porcukorral, de nélküle is nagyon finom.l.
Csodálatos finom, könnyű, foszlós és nagyon mutatós péksütemény lett belőle.






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...