2013. október 30., szerda

Sárgarépás sütőtök krémleves


Most van  szezonja a sütőtöknek. Régebben csak simán sütve készítettem el, ha nem volt elég édes, akkor sütés közben egy kis mézet csurgattam rá. Aztán egyszer megkóstoltam a kolléganőm, Emma sütőtök krémlevesét, attól fogva tudtam, hogy a sütőtök már nem csak sütve finom. Azóta már készült keksz is vele, meg van még pár tervem vele :-)

Sárgarépás sütőtök krémleves

Hozzávalók (4 személyre)
1 db hosszúkás orange tök,( kb. 1 kg)
25 dkg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 dkg vaj
őrölt bors
szerecsendió őrölt
őrölt gyömbér
őrölt indiai citromfű
1 narancs leve és héja

2 dl tejszín
húsleves (kb. 2 liter)
1 kis marék metélőhagyma

Elkészítés:
a tököt kettévágjuk, a magokat kiszedjük és kisebb darabokra vágjuk. A sárgarépát megpucoljuk, karikára vágjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát felkockázzuk.
A vajon üvegesre pirítjuk a kétféle hagymát, arra rádobjuk a tököt és a sárgarépát, együtt dinszteljük pár percig, majd a húslevessel felöntjük. A fűszerekkel beízesítjük. A narancs héját lereszeljük, a levét kinyomjuk és azt is a levesbe tesszük. Amikor a tök és a répa puha, botmixerrel pépesre turmixszoljuk, a tejszínnel behabarjuk. Pár percig forraljuk, hozzátesszük az apróra vágott metélőhagymát is. Pirítós kenyérrel tálalhatjuk. Akkor jó, ha jő sűrű krémlevest kapunk.


2013. október 6., vasárnap

Cukkinis sárgarépa leves pirított zabpehellyel



Ez a recept megjelent a Kifőztük októberi számában. Az újság továbbra is ingyen letölthető innen.

Cukkinis sárgarépa leves pirított zabpehellyel

Hozzávalók: 4 személyre
60 dkg sárgarépa
30 dkg cukkini
1 közepes fej vöröshagyma
1 evőkanál vaj
1 csokor petrezselyem
1 csokor snidling
4-5 levél bazsalikom
3 gerezd fokhagyma
5 dkg zabpehely
őrölt bors
só.

Elkészítés: a sárgarépát megpucoljuk, a cukkinin a héját rajta hagyjuk, majd a reszelő legnagyobb fokán lereszeljük külön-külön. A vöröshagymát, a fokhagymát apró kockára vágjuk és a vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát és együtt pároljuk pár percig. Kb 2,5 liter vízzel felöntjük, a felaprított zöldfűszereket beleszórjuk, sózzuk, őrölt borssal megszórjuk, és majdnem puhára főzzük. Ekkor beletesszük a cukkinit, amivel már csak pár percig főzzük a levest. Egy teflon edényben szárazon megpirítjuk a zabpelyhet és tálaláskor a leves tetejére szórjuk. Ha szükséges még utána ízesítjük.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...