2013. december 31., kedd

Sós karamellával töltött tartelette, csokoládé mousse-al




Annyira megtetszett Mandulasaroknál ezt a csupa csokis finomság, hogy én is elkészítettem, de nem teljesen úgy. Az történt, hogy amikor rászántam magam, akkor éppen hiányzott itthonról egy-két hozzávaló, így variáltam rajta.
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, de csak a felét használtam fel, a másik felét lefagyasztottam, későbbi felhasználáshoz.
Nekem 2 db 14 cm átmérőjű formához volt elég.
A sós karamell receptjét Praliné Zsuzsitól vettem kölcsön.
Inspiráció még innen is

Sós karamellával töltött tartelette, csokoládé mousse-al


Hozzávalók
a terlettéhez: (Johnny Iuzzini receptje alapján)
14 dkg hideg sótlan vaj, darabokra vágva
15 dkg cukor
csipetnyi só
1 tojás
1 tojásfehérje
31 dkg liszt
3 dkg holland kakaópor
4 gr sütőpor

a sós karamell krémhez:
12,5 dkg fehér csokoládé
3,5 dkg cukor
1,5 dkg víz 
9 dkg habtejszín 
1 dkg méz
kb. 2-4 gr jó minőségű só (nálam fleur de sel)
2 dkg puha vaj
7 gr porított kakaóvaj

a csokoládé moussehoz:
10 dkg pillecukor
3 dkg vaj
15 dkg étcsokoládé
0,4  dl tej
3 dl behűtött tejszín
1 vaníliarúd kikapart belseje

tetejére:
durvára vágott pirított mogyoró
reszelt fehér csokoládé

Elkészítés: először a tésztát készítjük el. A lisztet összekeverjük a kakaóval és a sütőporral. A vajat jól kikeverjük a cukorral, a csipet sóval, majd összekeverjük a tojásokkal, végül hozzáadjuk az összekevert. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és kétfelé vesszük, folpackba csomagolva az egyik felét a hűtőbe, másik felét a mélyhűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a sós  karamell krémet.
A cukorra ráöntjük a vizet és keverés nélkül aranysárgára karamellizáljuk. Egy másik edényben feltesszük melegedni a tejszínt, amibe előzőleg belekevertük a mézet, a sót, majd gyöngyözésig melegítjük. Amikor a cukor elérte a megfelelő színt, akkor a tejszínt óvatosan ráöntjük (vigyázzunk, mert nagyon felhabzik), és addig keverjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. A tűzről levéve hozzáadjuk a fehér csokoládét és addig keverjük, amíg el nem éri a 35 fokot, ekkor keverjük hozzá a vajat és a porított kakaóvajat, szép egyneműre keverjük. Hagyjuk kihűlni.

Ezután elkészítjük a csokoládé mousse-t.
A csokoládét, a vajat, a vanília kikapart belsejét és a pillecukrot lábosba tesszük,  ráöntjük  a tejet és nagyon pici lángon melegítjük, miközben állandóan keverjük. Amikor minden felolvadt, akkor hagyjuk hűlni, időközben párszor megkeverjük. Közben a hideg tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan a kihűlt csokikrémhez forgatjuk. Eldobható habzsákba töltjük és a hűtőbe tesszük.

Elkészítjük a tarlettet.
A tésztát kivesszük a sütőből és 0,3 cm vastagra kinyújtjuk és a formákat kibéleljük vele. Sütőpapírt teszünk rá, arra kerámiagolyót,vagy babot súlynak és előmelegített sütőben 170 fokon, kb 10-12 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Összeállítás: a tésztákat tányérra helyezzük, majd a karamellkrémet elosztjuk a tetejükön. Ezután a hűtőből kivett csokoládé mousse-t tetszőleges formában rányomjuk.
Tetejére pirított durvára vágott mogyorót szórunk és fehér csokoládét reszelünk.



2013. december 29., vasárnap

Keksz gomb formában


Már írtam, hogy szeretjük a kekszeket, ezért próbálok minél több félét készíteni, ez a keksz most csak a formája miatt érdekes. Sok helyen láttam már ezt a gomb formájú kekszet és régóta szerettem volna kipróbálni.
A szokásos keksz tésztámat használtam itt is.
A formázása nagyon egyszerű, két különböző méretű kör kiszúrót használtam, az egyikkel kiszúrtam a formát, a másikkal belenyomtam a mintát a szélébe. A lyukakat szívószállal vágtam ki.

Keksz gomb formában

Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 vanília kikapart magjai

Elkészítés: a vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a porcukorral,és a vanília kikapart magjaival jól összegyúrjuk.  Gyorsan kell dolgozni, hogy a kéz melegétől ne olvadjon meg nagyon a vaj. A tésztát legalább 1 órára, de még jobb, ha 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk és a nagyobb szaggatóval kiszaggatjuk. A pár milliméterrel kisebb szaggatót ismét rányomjuk a kekszekre, de vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen át a tésztát. Szívószállal két lyukat fúrunk rá és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk azokat.
Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 8-10 percig sütjük, nem kell, hogy színt kapjon. Rácson hagyjuk kihűlni. Zárható dobozban sokáig eláll.


2013. december 14., szombat

Kókuszos keksz csokoládékrémmel töltve



 Aki szereti a kekszet, a kókuszt, na és a csokoládét, az feltételen próbálja ki, igazi ünnepi keksz.
A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában, amely továbbra is letölthető innen.

Kókuszos keksz csokoládékrémmel töltve

Hozzávalók kb. 16 darabhoz
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
10 dkg porcukor
5 dkg kókuszreszelék
1 tojássárgája
pár csepp vanília kivonat
fél citrom reszelt héja
1 teáskanál sütőpor
1-2 evőkanál tejföl 

a csokoládé krémhez:
5 dkg étcsokoládé (70 %)
0,5 dl tejszín
2 evőkanál kókusz reszelék
a tetejére:
csokoládé lapocskák

Elkészítés: A felkockázott vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a cukorral, a kókuszreszelékkel, a tojássárgájával, a citromhéjjal, a sütőporral és a vanília kivonattal jól összegyúrjuk. Amennyiben szükséges, egy-két evőkanál tejfölt adhatunk hozzá, ha morzsalékos a tészta.  Fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Közben a csokoládé krémhez a tejszínt gyöngyözésig melegítjük és az apróra tördelt csokoládéra öntjük, addig keverjük, amíg szép sima krémet nem kapunk, a végén belekeverjük  a kókuszreszeléket is.  Hagyjuk teljesen kihűlni, majd csillagcsővel ellátott habzsákba tesszük.
A tésztát fél cm vastagságra nyújtjuk és két különböző méretű tésztaszaggatóval kiszaggatjuk. Mindegyikből azonos számú darab legyen, hogy össze tudjuk ragasztani. A kiszaggatott tésztát sütőpapírral ellátott tepsibe sorakoztatjuk és előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 10 percig sütjük.
Amikor kihűltek, a nagyobb és kisebb keksz közé csokoládé krémet nyomunk és ezzel ragasztjuk össze azokat. A tetejére is krémet nyomunk, arra csokoládé lapocskát teszünk díszítésnek. 


2013. december 9., hétfő

Malacsült vörösboros aszalt szilvás párolt káposztával



Ajánlom ezt a finom ételt akár a karácsonyi asztalra is, vagy szilveszterre.
A recept megjelent  a Kifőztük decemberi számában, amely továbbra is ingyen letölthető innen.

Malacsült vörösboros aszalt szilvás párolt káposztával

Hozzávalók:
a malacsülthöz:
2 kg bőrös malaccomb

őrölt bors
őrölt kömény
őrölt pirospaprika
2 evőkanál olaj

a káposztához:
1 kg vörös káposzta
1 közepes fej vöröshagyma
20 dkg aszalt szilva
2 evőkanál cukor
3 dl vörösbor

őrölt bors
őrölt kömény
1 evőkanál ecet
1 evőkanál olaj

Elkészítés: a malachús mindkét oldalát beszórjuk a fűszerekkel és állni hagyjuk legalább 2 órát. Egy fém kacsasütő edénybe az olajon mindkét oldalát kissé megpirítjuk, 2 dl vizet öntünk rá és a tetejét rátéve előmelegített sütőben 200 fokon puhára sütjük. Időnként megforgatjuk, ha szükséges, még vizet öntünk alá. Amikor kész kissé hagyjuk kihűlni, akkor szebben lehet szeletelni.

A káposztát vékonyra felszeleteljük és enyhén besózzuk, kb. 30 percig állni hagyjuk, utána kicsavarjuk. Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, megszórjuk a cukorral és együtt dinszteljük tovább. Amikor a hagyma kissé karamellizálódik, akkor hozzátesszük a káposztát és pár percig együtt dinszteljük. Vörösborral felöntjük, őrölt köménnyel, őrölt borssal, ha kell, sóval ízesítjük és készre pároljuk. Ha nagyon elfőtte a levét, akkor vagy vörösborral, vagy kevés vízzel felengedjük. Félidőben hozzáadjuk az aszalt szilvát és az ecetet. A végén, ha szükséges még utána ízesítjük.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...