2014. január 4., szombat

Aszalt szilvás, karamellás forralt vörösbor


Nincs jobb, mint téli estén a ropogó kandalló mellett egy pohár finom forralt bor és egy jó film.
Nagyon ritkán iszom alkoholt, bort pedig soha, kivéve a forralt bort, mert az szeretem.
Ez a recept a Kifőztük januári számában jelent meg, amely továbbra is letölthető innen.

Aszalt szilvás, karamellás forralt vörösbor

Hozzávalók: 4 személyre
7 dl jó minőségű vörösbor
1 dl víz
5 dkg barna cukor
20 dkg aszalt szilva
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
4 db csillagánizs
1 narancs, vagy mandarin

Elkészítés: a cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük óvatosan a vízzel és hagyjuk, hogy a karamell elolvadjon. A vörösbort hozzáöntjük, lassan gyöngyözve melegítjük, beletesszük az aszalt szilvát, pár szelet narancsot, vagy mandarint, hozzáadjuk a fűszereket ízlés szerint. Pár percig forraljuk, majd hőálló poharakba adagoljuk. Narancs vagy mandarin gerezdekkel díszítjük.
Tipp: az alkohol kb. 80 fokon elillan, ezért ha valaki erősebben szeretné, akkor 80 fok fölé ne emelkedjen melegítésnél a hőfok.


4 megjegyzés:

  1. A forralt bor nálunk is kedvenc, így, aszalt szilvával és karamellizált cukorral még finomabb lehet! :)

    VálaszTörlés
  2. A forralt bor nálunk, "kerti program", sajnos az idén még nem volt lehetőségünk hóembert építeni ( havat söpörni ) hó és hideg hiányában a forralt borozás is ritkult. Nálunk is kerül bele gyümölcs és aszalt gyümölcs is ,de nem emlékszem aszalt szilvával ittuk-e már, kifogjuk próbálni biztosan nagyon jó így is.

    VálaszTörlés
  3. Azta, hogy ez milyen finom lehet, szinte érzem az illatát! Mindent szeretek, ami benne van, karamell!!
    BUÉK!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen :-) Azóta már ismételtünk a receptből :-)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...