2014. április 12., szombat

Csokoládés kuglóf makadámia dióval

 
Kuglófot sütni nagyon egyszerű és gyors. Amíg bemelegszik a sütő, addig össze is lehet keverni a tésztát és már mehet is a sütőbe. Egy alapreceptet nagyon sokféleképpen lehet variálni. Most makadámia dió liszttel, citrommal és csokoládéval variáltam. A formám 30cm hosszú, 10 cm széles és 7 cm magas.

Csokoládés kuglóf makadámia dióval

Hozzávalók:
5 dkg vaj
10 dkg cukor
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (70%)
20 dkg liszt
10 dkg makadámia dió liszt
1 evőkanál holland kakaópor
3 tojás
1 dl tej
1 vanília kikapart magja
fél citrom kifacsart leve és lereszelt héja
1,2 dkg (1 csg) sütőpor

tetejére:
10 dkg  jó minőségű étcsokoládé
10 dkg tejszín

3 dkg durvára vágott pisztácia

Elkészítés:  a tojásokat a cukorral, a vanília kikapart magjával, a vajjal, a  kakaóporral, a citrom lereszelt héjával, a levével habosra keverjük, majd hozzákeverjük a tejet is. A tésztához való csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és a tésztába keverjük.  A lisztet összekeverjük a sütőporral, a makadámia dió liszttel és a tojásos masszába dolgozzuk. Jól kikeverjük és kivajazott, lisztezett sütőformába simítjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb.45-50 percig, tűpróbáig sütjük. A kuglófot a formában hagyjuk kihűlni, akkor könnyen kijön belőle.
A tejszínt gyöngyözésig melegítjük, majd beleszórjuk az apróra tördelt csokoládét és addig keverjük, amíg a csokoládé fel nem olvad, szép egynemű krémet kapunk. A kuglófot rácsra tesszük, hagyjuk kihűlni, majd a csokoládéval bevonjuk. A tetejét durvára vágott pisztáciával díszítjük.


1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...