2014. május 3., szombat

Csokoládé mousse, vörösborban sült meggyel, pisztáciás piskótán


Még télen vettem egy félgömb alakú szilikon formát, de  mindig csak halogattam annak kipróbálását, pedig Praliné Zsuzsi olyan csodákat készít vele. Innen vettem az ötletet.
 Az egésztől az tartott vissza, hogy munkás sütemény, én pedig köztudottan az egyszerű és gyorsan elkészíthető ételeket szeretem. Nos ez nem az, ezzel azért kell dolgozni rendesen. Először is meg kell sütni a mini torta alapját, ami ebben az esetben egy pisztáciás, csokoládés tészta, aztán el kell készíteni a csokoládé mousse-t, majd a formába tenni, mély-hűteni, utána csokoládéval bevonni.
Cserébe viszont nagyon finom lett, nagy valószínűséggel máskor is készül benne valami finomság, ha más nem, akkor fagylalt :-)
A piskótát egy hasonló formában sütöttem, csak az enyém fém volt. Pont akkora piskóta korongok sültek benne, mint a szilikonos forma átmérője.
Pisztácia beszerezhető a Noosti Kft webshopjában.

Csokoládé mousse, vörösborban sült meggyel, pisztáciás piskótán

Hozzávalók: (8 db mini tortához)

a pisztáciás piskótához:
2 tojás
5 dkg cukor
5 dkg vaj
5 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 % Equador)
5 dkg liszt
5 dkg pisztácialiszt
2 gr sütőpor

a csokoládé mousse-hoz:
10 dkg pillecukor
3 dkg vaj
15 dkg étcsokoládé (70 % Equador)
0,4  dl tej
3 dl behűtött tejszín
1 vaníliarúd kikapart belseje

10 dkg vörösborban sült meggy

a bevonathoz: (recept innen)
12 dkg étcsokoládé (70% Equador)
12 dkg habtejszín (30 %)
1 ek. akácméz 
 
a tetejére, oldalára:
pisztácia liszt

Először a piskótát készítjük el. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd a szoba-hőmérsékletű vajjal. Hozzáadjuk a vanília kikapart magjait, a megolvasztott csokoládét.  A lisztet összekeverjük a pisztáciával és a sütőporral, majd a tojásos masszához adjuk és jól elkeverjük. Egy fém sütőforma mélyedésit háromnegyed részig töltjük a tésztával, mert sütés közben megemelkedik.  Előmelegített sütőben, 170 fokon 10-15 percig, tűpróbáig sütjük. A formában hagyjuk kicsit hűlni, akkor könnyebb kiszedni. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. 
Ezután elkészítjük a csokoládé mousse-t. 
A csokoládét, a vajat, a vanília kikapart belsejét és a pillecukrot lábosba tesszük,  ráöntjük  a tejet és nagyon pici lángon melegítjük, miközben állandóan keverjük. Amikor minden felolvadt, akkor hagyjuk teljesen kihűlni, időközben párszor megkeverjük. Közben a hideg tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan a kihűlt csokikrémhez forgatjuk, habzsákba töltjük, hűtőbe tesszük felhasználásig.
Összeállítás: a szilikon formák mélyedéseit kitöltjük a csokoládé mousse-al, a vörösborban sült meggyet a közepébe nyomjuk, majd ráültetjük a piskóta korongokat. Az egészet mélyhűtőbe tesszük pár órára.
A szilikon formából óvatosan kinyomjuk az elkészült félgömböket, rácsra tesszük és sima hűtőbe tesszük vissza, hogy ne legyen fagyos.
Elkészítjük a  glazúrt.
A tejszínt gyöngyözésig melegítjük a mézzel, majd az apróra vágott csokoládéhoz öntjük két részletben. Addig keverjük, amíg szép egynemű nem lesz  a glazúr. 
A hűtőből kivesszük a félgömb formákat és egy kanál segítségével a glazúrral leöntjük a gömböket, figyeljünk, hogy mindenhol fedje a csokoládé. Pisztácia liszttel megszórjuk a tetejét és egy kiskanál segítségével az oldalára is juttatunk belőle. 
Hagyjuk teljesen megdermedni rajta a glazúrt, akkor vesszük le a rácsról és tálra sorakoztatjuk. 
Hűtőbe tesszük felhasználásig.





 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...