A recept e Kifőzük májusi számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető innen.
Epres tartelette vaníliakrémmel
Hozzávalók: (4 db 12 cm átmérőjű formához)
a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
egy csipet só
1 tojássárgája
fél citrom leve és lereszelt héja
a krémhez:
4 tojás sárgája
2 dl tej
2 dl tejszín
10 dkg cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 vanília kikapart magjai
10 dkg mascarpone
tetejére:
20 dkg eper
durvára vágott pisztácia
Elkészítés: a tészta hozzávalóiból, gyors mozdulattal egynemű tésztát gyúrunk és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtjuk, a kivajazott, lisztezett formát kibéleljük vele, az alját villával megszurkáljuk. Egy sütőpapírból akkora kerek formát vágunk ki, mint a sütőforma és rátesszük a tésztára. Száraz babot teszünk a sütőpapírra, amely kicsit lenyomja a tésztát, hogy ne tudjon felpúposodni sütés közben. Előmelegített sütőben 170 fokon 10 percig sütjük, majd levesszük róla a babot a papírral együtt és visszatesszük még legalább 5 percre a sütőbe, majd kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet. A tojás sárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vanília kikapart magját, a tejszín és tej keverékével felöntjük. Beleszórjuk az étkezési keményítőt, habverővel jól elkeverjük. Lassú tűzön, állandó keverés mellett besűrítjük. Vigyázzunk, hogy a hőfok ne menjen 80 fok fölé, mert akkor kicsapódik a tojás. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben többször keverjük át, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. A kihűlt krémmel összekeverjük a mascarponét és ezzel a krémmel töltjük meg a tésztát, tetejét félbe vágott eperrel és durvára vágott pisztáciával díszítjük.
Gyönyörűek a sütijeid, ezek a tartalettek a szívem csücskei nekem is.Sajnos nem vagyok ilyen ügyes, de látom a célt....és várom a további szépségeket!Gratulálok!!!
VálaszTörlésMarika
Marika!
TörlésKöszönöm szépen, kedves vagy :-)
Előbb utóbb Te is nagyon ügyes leszel, sokat kell sütni főzni, én már régóta gyakorlom :-)