2014. május 18., vasárnap

Epres tartelette vaníliakrémmel


Egy újabb tartelette recept, az eperszezon jegyében. Képes lennék egész nap epret enni, annyira imádom. Most egy kis sütibe került. Ennek a sütinek a tésztájából mindig többet gyúrok be és hűtőben legalább egy hétig is eláll, ha gyorsan szeretnék valamit sütni, csak ki kell venni  a hűtőből és pillanatok alatt kész a sütemény. Mélyhűtőben is lefagyasztható.
A recept e Kifőzük májusi számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető innen.

Epres tartelette vaníliakrémmel

Hozzávalók: (4 db 12 cm átmérőjű formához)
a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
egy csipet só
1 tojássárgája
fél citrom leve és lereszelt héja

a krémhez:
4 tojás sárgája
2 dl tej
2 dl tejszín
10 dkg cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 vanília kikapart magjai
10 dkg mascarpone

tetejére:
20 dkg eper
durvára vágott pisztácia

Elkészítés:
a tészta hozzávalóiból, gyors mozdulattal egynemű tésztát gyúrunk és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtjuk, a kivajazott, lisztezett formát kibéleljük vele, az alját villával megszurkáljuk. Egy sütőpapírból akkora kerek formát vágunk ki, mint a sütőforma és rátesszük a tésztára. Száraz babot teszünk a sütőpapírra, amely kicsit lenyomja a tésztát, hogy ne tudjon felpúposodni sütés közben. Előmelegített sütőben 170 fokon 10 percig sütjük, majd levesszük róla a babot a papírral együtt és visszatesszük még legalább 5 percre a sütőbe, majd kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet. A tojás sárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vanília kikapart magját, a tejszín és tej keverékével felöntjük. Beleszórjuk az étkezési keményítőt, habverővel jól elkeverjük. Lassú tűzön, állandó keverés mellett besűrítjük. Vigyázzunk, hogy a hőfok ne menjen 80 fok fölé, mert akkor kicsapódik a tojás. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben többször keverjük át, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. A kihűlt krémmel összekeverjük a mascarponét és ezzel a krémmel töltjük meg a tésztát, tetejét félbe vágott eperrel és durvára vágott pisztáciával díszítjük.



2 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a sütijeid, ezek a tartalettek a szívem csücskei nekem is.Sajnos nem vagyok ilyen ügyes, de látom a célt....és várom a további szépségeket!Gratulálok!!!
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marika!
      Köszönöm szépen, kedves vagy :-)
      Előbb utóbb Te is nagyon ügyes leszel, sokat kell sütni főzni, én már régóta gyakorlom :-)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...