2014. október 13., hétfő

Pisztáciás túrós tartelette




Sokszor írtam már arról, hogy nagyon szeretem ezeket a kicsi formákat, mert olyan kis egy-kétszemélyes kis adagokat lehet belőle készíteni, nagyon mutatósak.
Ebben a süteményben minden benne van, amit nagyon szeretünk, finom kissé roppanós külső rész, belül finom csokoládés krém, túrós krém, pisztácia. Mi kell még? Szerintem ennyi elég is.
A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában, amely továbbra is letölthető innen.

Pisztáciás túrós tartelette

Hozzávalók
a tésztához (4 db 12 cm átmérőjű formához)
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
egy csipet só
1 tojássárgája
fél citrom leve és lereszelt héja

a csokoládés töltelékhez:
1 dl tejszín
10 dkg jó minőségű étcsokoládé

a túrós töltelékhez:
2 tojás
5 dkg cukor
10 dkg túró
5 dkg mascarpone
3 dkg őrölt pisztácia
fél citrom leve és lereszelt héja

a tetejére:
1,5 dl tejszín
5 dkg mascarpone
2 dkg őrölt pisztácia

Elkészítés: a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, és legalább egy órára hűtőbe rakjuk. Lisztezett felületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk. A kivajazott, lisztezett formákat kibéleljük vele, a felesleget levágjuk, majd mindegyik tésztakosár alját megszurkáljuk villával. Sütőpapírból a forma méretével egyező nagyságú korongokat vágunk, és a tésztákra tesszük. Szárazbabot öntünk rájuk, hogy ne tudjon felpúposodni sütés közben. 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a nehezéket a papírral együtt levesszük.

Közben a tejszínt gyöngyözésig melegítjük, hozzátesszük a csokoládét és addig keverjük, amíg a csokoládé el nem olvad. A tésztakosárkákba egyelő arányban elosztjuk a csokoládét.

A túrós töltelékhez a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzátesszük a túrót, a mascarponét, a pisztáciát, a citrom levét és lereszelt héját és a csokoládés rész tetejére kanalazzuk. Előmelegített sütőben, 160 fokon sütjük kb. 15-20 percig (tűpróba).

Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben keményre felverjük a tejszínt, hozzátesszük a mascarponét és csillagcsöves habzsákba téve ezzel díszítjük a süteményt. Őrölt pisztáciával szórjuk meg a tetejét.




1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...