2014. október 30., csütörtök

Szőlős- mandulás tartelette



Omlós, kissé roppanós külső tészta, belül gyümölcsös krémes töltelék, kell ennél több egy finom.süteményhez? Szerintem nem.
A recept a Kifőztük októberi számában jelent meg, amely továbbra is letölthető innen.

Szőlős- mandulás tartelette

Hozzávalók (4 db 12 cm átmérőjű formához)
a tésztához:

20 dkg liszt
15 dkg vaj
7 dkg porcukor
egy csipet só
1 tojássárgája
1 rúd vanília kikapart magjai

a krémhez:
3 tojás
10 dkg cukor
3 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
5 dkg darált mandula
fél citrom leve és lereszelt héja

30 dkg szőlő, vagy szilva

Elkészítés: a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, és legalább egy órára hűtőbe rakjuk. Lisztezett felületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk. A kivajazott, lisztezett formákat kibéleljük vele, a felesleget levágjuk, majd mindegyik tésztakosár alját megszurkáljuk villával. Sütőpapírból a forma méretével egyező nagyságú korongokat vágunk, és a tésztákra tesszük. Szárazbabot öntünk rájuk, hogy ne tudjon felpúposodni sütés közben. 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a nehezéket a papírral együtt levesszük, és a formákban hagyjuk a tésztakosarakat. Közben elkészítjük a krémet. A tojásokat habosra verjük a cukorral és a vajjal, majd hozzákeverjük a mandulát, a citrom levét és a lereszelt héját. A formákba elosztjuk a krémet, majd szőlőszemeket szórunk rá, vagy szeletelt szilvával kirakjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 15 percig sütjük. Kivéve, a formákban hagyjuk kihűlni, úgy könnyebben kijönnek a tésztakosarak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...