2014. január 26., vasárnap

Diócska


Ezt a süteményt nagyon régen lagziban ettem, azóta is a számban van az íze. A másik kedvencem az őszibarack, de azt még nem próbáltam. Mindkettőt nagyon szeretem, ezért amikor megláttam a hozzá való formát az egyik székesfehérvári üzletben, azonnal megvettem. El is tettem jó helyre, (már vagy egy éve),  a napokban azonban a kezembe került és tudtam, hogy ezt ki kell próbálni. Azt nem mondom, hogy túl sokszor fogom készíteni, mert egy kicsit babrás, de a végeredmény megéri, mert nagyon finom lett. Igazából másnap a legjobb, amikor a tészta kicsit puhább lesz a krémtől.
A jól bevált linzertésztámat használtam, egy kis dióval kiegészítve. A krémbe is dió került, ha már a formája pont úgy néz ki, mint egy dió.
Az első sütésnél a formát csak kivajaztam, de ez sajnos nem vált be, mert nagy részéből nem jött ki a tészta. A második adag sütésénél már nem csak kivajaztam, hanem ki is liszteztem. Így már simán kijött a formából. 24 db kis formám van, ebből a tészta mennyiségből 30 db kis diócska lett. A formánál arra kell figyelni, hogy ne tegyük teljesen tele a tésztával, én amikor belenyomtam a tésztát, akkor az ujjammal még be is nyomtam a közepét, hogy ne púposodjon fel.

Diócska

Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
10 dkg darált dió
2 tojássárgája
1 evőkanál tejföl (szükség szerint)

a krémhez:
10 dkg vaj
10 dkg cukor
10 dkg dió
kb. 1 dl tej (épp csak összeálljon a dióval)

Elkészítés: a tészta hozzávalóiból egynemű tésztát gyúrunk. Gyorsan kell vele dolgozni, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg nagyon a vaj. Fóliába csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük. Addig elkészítjük a krémet, a tejet feltesszük forrni, majd beletesszük a diót és azzal együtt átforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a diós masszát is hozzáadjuk, jól elkeverjük.
A tésztából apró darabokat csippentünk és a kivajazott, kilisztezett formákba nyomjuk, figyeljünk rá, hogy ne érjen a tészta a formán túl. Tepsibe sorakoztatjuk a formákat és előmelegített sütőben, kb. 170 fokon. kb. 8-10 percig sütjük. Egy picit legyen csak barna a széle. Kiszedjük a sütőből és a formában hagyjuk kicsit hűlni. Óvatosan kiütjük belőle a tésztát és amikor teljesen kihűlt, akkor egy kiskanál segítségével az egyik felére krémet teszünk és egy másik tésztával befedjük. Hagyjuk másnapig puhulni.



2014. január 20., hétfő

Citromos kuglóf


A szokásos reggeli tejeskávé nélkülözhetetlen tartozéka egy szelet finom kuglóf, vagy egy-két darab keksz. Ezt mindig vasárnap szoktam elkészíteni és pár napra meg is van oldva a reggeli nálunk. Az utóbbi időben majdnem csak kekszet sütöttem, vagy még azt sem, mert ugye egy kézzel nehéz volt bármit is csinálni. Most, hogy haladunk a teljes gyógyulás felé, így kicsit könnyebb bizonyos dolgokat megoldani, elkészíteni. Ez a kuglóf is a könnyebb dolgok közé tartozik, mert  a gép összekeverte, csak a formába kellett beletenni, az meg félkézzel is sikerült.
Nagyon finom citromos íze lett, nem túl édes, így szeretjük. Aki édesebben szeretné, az egy kicsivel több cukrot tegyen a tésztába. A megadott mennyiség egy 15 cm átmérőjű és 5 cm magas, középen lyukas kuglóf formához volt elég.

Citromos kuglóf

Hozzávalók:
15 dkg vaj
10 dkg cukor
15 dkg liszt
2 db tojás
1 citrom leve és héja
2 teáskanál vaníliás cukor  (  50 dkg cukor, bele van darálva 8-10 rúd vaníliarúd és szükség szerint lehet a tésztába szitálni belőle (köszönöm itt is Szepyke, csúcs ez a vaníliás cukor)
6 gr (fél csomag) sütőpor

Elkészítés: a tojásokat a kétféle cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kissé megolvasztott vajat, a citrom levét és lereszelt héját, elkeverjük, majd a sütőporos lisztet is belekeverjük. A formát kivajazzuk, kilisztezzük és a tésztát elosztjuk benne. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, kb. 170 fokon. A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk és a tetejére porcukrot szórunk.


2014. január 18., szombat

Ropogós zsemle


Régebben többször sütöttem zsemlét, kenyeret itthon. Mostanában kicsit elhanyagoltam két okból, az egyik, hogy nagyon kevés időm van rá, a másik, hogy nem messze tőlünk van egy nagyon jó pékség, ahol nagyon finom kenyeret árulnak. De nem olyan egy-kaptafára készülő egyen felfújt kenyeret, amit nem lehet megkenni vajjal, hanem finom házi jellegű kovászost. Mostanában nagy kedvencünk lett az árpából készült magos, hosszúkás kenyér, amolyan zsúrkenyér féle, nagyon finom.
Most viszont volt egy kis időm és kedvet kaptam zsemléket sütni. Én a kenyérsütő gép dagasztó programjára bízok mindent, majd formázom a tésztát és sütőben sütöm. A kenyérsütőben nem szoktam sütni semmit, nekünk nem jött be az ott készült kenyér, kalács. Szerintem megéri az a kis plusz munka, mert sokkal szebb és finomabb kenyereket lehet sütni a rendes sütőben.

Ropogós  zsemle

Hozzávalók:
45 dkg tönkönybúza fehér liszt
5 dkg BL-80-as liszt
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj 
2,5-3 dl víz (ez függ a liszttől)

Elkészítés: az élesztő felfuttatásához a BL-80-as lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt és 1 dl langyos vízzel, csipet cukorral összekeverjük, és kb. 30 percig hagyjuk letakarva. A kenyérsütő gépbe tesszük a többi hozzávalót, majd beleöntjük az élesztős keveréket. Dagasztó programra kapcsoljuk, aminek a végén szépen megkel a tészta. Kivesszük a gépből, kicsit ellapogatjuk, majd 8 egyforma darabra osztjuk. Mindegyiket kicsit átgyúrva  hosszúkásra formázzuk és sütőpapírral (szilikonos, különben rásül a papír a zsemlékre) bélelt tepsibe sorakoztatjuk, elég helyet hagyva közöttük. Tetejüket hosszában bevágjuk és ismét hagyjuk duplájára kelni. Amikor megkelt, vízzel lespricceljük és előmelegített sütőben 220 fokon sütjük kb. 6-8 percig, majd mérsékeljük a hőfokot 200 fokra és még 10 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.



2014. január 12., vasárnap

Tejfölös lencseleves


Az hiszem az új év elején ettünk annyi lencsét, hogy megérdemeljük a babona valósággá váljon, vagyis gazdagok legyünk. Minden esetre vettünk lottót :-)
Egyébként én egész évben többször is főzök ilyen vagy hasonló lencselevest, mert szeretjük, nem kötjük csak az új évhez.
Ez a recept a Kifőztük januári számában jelent meg, amely továbbra is letölthető innen. 
Én a lencsét nem szoktam beáztatni előtte való este, akkor is elég gyorsan puhára fő.

Tejfölös lencseleves
Hozzávalók: 4 személyre
40 dkg lencse
20 dkg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2-2,5 l húsleves alaplé (ha nincs, akkor víz)
2 evőkanál mustár
babérlevél
1 marék petrezselyem
1 marék metélőhagyma

őrölt bors
2 dl tejföl

Elkészítés:
a hagymát megdinszteljük az olajon, majd rátesszük a megmosott lencsét, a karikára vágott sárgarépát, rövid ideig együtt dinszteljük, majd felöntjük 2-2,5 liter húslevessel. Sóval, őrölt borssal, babérlevéllel ízesítjük. Teljesen puhára főzzük, majd a végén belekeverjük a mustárt, hozzátesszük a petrezselymet, a metélőhagymát. A tejföllel behabarjuk és már csak egyet forralunk rajta. Ha szükséges még utána ízesítjük.


2014. január 9., csütörtök

Savanyú káposztás lencseleves kolbásszal és a majdnem elfelejtett blogszülinap.


 2007 óta vezetek gasztroblogot, na jó azt a régi azért nagyképűség lenne annak nevezni, de sokat tanultam belőle. Aztán 2011. január elején átköltöztem ide, azaz "tiszta" lappal indultam, csak pár receptet hoztam át a régi blogomból, mert a képek nem nagyon voltak vállalhatók. Azóta azt hiszem fejlődtem sok téren, de főleg a fényképezés terén. Én még mindig elégedetlen vagyok, de próbálok még tanulni, fejlődni. Az utóbbi időben sokszor hanyagoltam a blogom, mert nagyon kevés időm jutott rá. remélem ebben az évben többet tudok  foglalkozni a hobbimmal.
Köszönöm azoknak,akik olvassák a blogom, immár 3 éve és 2 napja. Majdnem elfelejtettem ugyanis a blogszülinapom :-)

A recept a Kifőztük januári számában jelent meg, amely továbbra is letölthető ingyen innen.

Savanyú káposztás lencseleves kolbásszal

Hozzávalók: 4 személyre
20 dkg lencse
20 dkg savanyú káposzta
15 dkg sárgarépa
15 dkg füstölt kolbász
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
babérlevél

őrölt bors
őrölt kömény

Elkészítés: a hagymát megdinszteljük az olajon, rátesszük a megmosott lencsét, a savanyú káposztát, a karikára vágott sárgarépát,  rövid ideig együtt dinszteljük, majd felöntjük kb. 2,5 liter vízzel. Sóval, őrölt borssal, babérlevéllel, őrölt köménnyel ízesítjük. Félidőben beletesszük a karikára vágott kolbászt is, teljesen puhára főzzük.  Ha szükséges még utána ízesítjük. Tejfölt és friss kenyeret adhatunk mellé.



2014. január 8., szerda

Savanyú káposztával töltött kolbászos batyu



A savanyú káposztával töltött kolbászos batyu a szilveszteri asztalra készült, de bármilyen összejövetelen megállja a helyét.
A recept megjelent a Kifőztük januári számában, amely továbbra is letölthető innen.


Savanyú káposztával töltött kolbászos batyu

Hozzávalók: (12 db)
2 csomag leveles tészta (előre nyújtott)
1 fej közepes vöröshagyma
15 dkg savanyú káposzta
20 dkg sütnivaló kolbász
2 db birsalma
2 evőkanál olaj

őrölt bors
őrölt kömény
1 tojássárgája

Elkészítés: a sütnivaló kolbászt kifejtjük a bőréből, félretesszük. A birsalmákat meghámozzuk és szeletekre vágva, kevés vízben feltesszük párolódni, a savanyú káposztát egy másik edényben, kevés vízben majdnem puhára pároljuk, a végén a vizet leöntjük róla. Az olajon megpirítjuk a hagymát, rátesszük a kolbászhúst, addig pirítjuk, amíg a hús puha nem lesz, közben sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel ízesítjük. Hozzáadjuk a káposztát, a villával összetört birsalmát, pár percig együtt pirítjuk, hagyjuk kihűlni. Mindkét tésztából egy nagyobb pogácsa szaggatóval (kb. 8 cm) 6-6 kört vágunk ki, a töltelékből egy evőkanálnyi mennyiséget teszünk rá és összefogjuk, mint egy batyut. A megmaradt tészta széléből derelyevágóval kisebb csíkokat vágunk, és azzal fogjuk össze a batyukat.  A muffin sütőbe sütőpapírt teszünk, és abba ültetjük a tojások sárgájával lekent tésztákat. Előmelegített sütőbe sütjük kb. 180 fokon, 20-25 percig

2014. január 4., szombat

Aszalt szilvás, karamellás forralt vörösbor


Nincs jobb, mint téli estén a ropogó kandalló mellett egy pohár finom forralt bor és egy jó film.
Nagyon ritkán iszom alkoholt, bort pedig soha, kivéve a forralt bort, mert az szeretem.
Ez a recept a Kifőztük januári számában jelent meg, amely továbbra is letölthető innen.

Aszalt szilvás, karamellás forralt vörösbor

Hozzávalók: 4 személyre
7 dl jó minőségű vörösbor
1 dl víz
5 dkg barna cukor
20 dkg aszalt szilva
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
4 db csillagánizs
1 narancs, vagy mandarin

Elkészítés: a cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük óvatosan a vízzel és hagyjuk, hogy a karamell elolvadjon. A vörösbort hozzáöntjük, lassan gyöngyözve melegítjük, beletesszük az aszalt szilvát, pár szelet narancsot, vagy mandarint, hozzáadjuk a fűszereket ízlés szerint. Pár percig forraljuk, majd hőálló poharakba adagoljuk. Narancs vagy mandarin gerezdekkel díszítjük.
Tipp: az alkohol kb. 80 fokon elillan, ezért ha valaki erősebben szeretné, akkor 80 fok fölé ne emelkedjen melegítésnél a hőfok.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...