2014. február 27., csütörtök

Limoncellos macaron


Kaptam két csomag mandulalisztet, ami azért nem annyira liszt, ezt is át kellett kicsit szitálni, de jól működött a macaronhoz. Nemrég vettem matcha teaport, már akkor tudtam, hogy szeretném kipróbálni a macaron színezést ezzel, mert ez természetes színező, ellentétben az ételfestékkel. A matcha tea íze érdekes, nekem nem volt zavaró. A felvert  habba tettem bele, de nem mertem először többet tenni, mert így is érezni lehetett. Viszont hozzátéve a mandulát, akkor már nem érződött, legközelebb picit merészebb leszek, bár így sem lett rossz színe.
A zöld szín adta magát, hogy egy Meyer citromból készült lemon curdos ganeche-al töltsem meg. Nagyon finom lett, másnapra megpuhult, a teteje pedig picit roppanós maradt. Felének a tetejére szórtam egy kis citromhéjat, még ízletesebbé tette  a macaronokat.
A maraconhoz Jill Colonna receptjét használtam, fél adagot sütöttem belőle.
Az eredeti recept megtalálható itt.

Limoncellos macaron

Hozzávalók:
9 dkg mandula liszt
13,5 dkg porcukor
7,5 dkg tojásfehérje ( 2 közepes tojás)
5 dkg kristálycukor
2 teáskanál Matcha teapor

 a  töltelékhez:
10 dkg lemon curd
1 dl tejszín (30%)
15 dkg fehér csokoládé
3 evőkanál limoncello

Elkészítés:  a tojásfehérjéket robotgéppel félig felvertem, majd hozzátettem az 5 dkg kristálycukrot és olyan keményre vertem, hogy amikor kiemeltem a keverőt, akkor kis csúcsot hagyott a tojásfehérje a lapáton. Közben apránként hozzátettem a Matcha teaport is. Ekkor az átszitált cukros mandulát fakanállal hozzákevertem, de vigyázni kell, hogy teljesen ne törjük össze a habot, de azért a levegő buborékok nagy része kimenjen belőle. Akkor jó a massza, ha a  fakanálról úgy folyik le, mint a láva, folyamatosan, nem szakadozva.
A masszát habzsákba tettem és a szilikon macaron sütő lapra egyenlő köröket nyomtam belőle. A macaron lapot egy sütőlapra helyeztem, majd párszor a pulthoz csapkodtam finoman, hogy a
levegőbuborékok kimenjenek belőle és szép sima legyen a teteje.
A macaronoknak szobahőmérsékleten kb. 45 percet kell pihenni, hogy egy kicsit száradjon a teteje. 
Ekkor készítettem el a limoncellos ganache krémet. 
A tejszínt gyöngyözésig melegítettem , majd ráöntöttem a fehér csokoládéra és addig kevertem, amíg teljesen fel nem olvadt, hagytam kicsit hűlni. Hozzákevertem a lemon curdot, a limoncellot, a krémet habzsákba tettem, majd felhasználásig a hűtőbe került..
Előmelegítettem  a sütőt 150 fokra és a 45 perc letelte után betettem sülni a macaronokat. Ezen a hőfokon sült kb. 6 percig, majd kicsit kinyitottam a sütő ajtaját és visszavettem a hőfokot 130 fokra és így sütöttem még 5 percig. Nem szabad barnulnia, szép "fehérnek" kell lennie. A szilikon formán hagytam kihűlni, mert így szépen lejönnek a formáról.
A limoncellos ganache krémet kivettem a hűtőből és habzsákba téve megtöltöttem a macaronokat vele.


2014. február 26., szerda

Túrós fonott pite, vörösborban sült meggyel


Mindig valami újat kell kitalálni, hogy a páromnak ne legyen unalmas a reggeli, a tejeskávé mellé. Még mindig van a vörösborban sült meggyből, szeretem használni a süteményekbe, bonbonokba.
Ez a recept a Kifőztük februári számában jelent meg, mely továbbra is ingyen letölthető innen.


Túrós fonott pite, vörösborban sült meggyel

Hozzávalók (35x20 cm a kész pite)
a tésztához:

25 dkg túró
25 dkg liszt
0,5 dl tej
3 evőkanál olaj
10 dkg porcukor,
csipet só
6 gr sütőpor

a töltelékhez:
15 dkg vörösborban sült meggy (helyettesíthető meggylekvárral)
20 dkg túró
1 tojássárgája
5 dkg cukor
1 vanília kikapart magjai

Elkészítés: a töltelékhez a tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a vanília kikapart magjával, majd hozzáadjuk a túrót és jól elkeverjük.
A tésztához a túrót áttörjük a szitán, majd összekeverjük a porcukorral, a tejjel és az olajjal. Ezután a sütőporral elkevert lisztet is a masszába tesszük és az egészet jól összegyúrjuk. Lisztezett deszkán 35x45 cm-es téglalappá nyújtjuk. Áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe és ott dolgozunk tovább. A 35 cm–es rész lesz a hossza. A 40-cm-es résznél bal és jobb oldalról majdnem harmadáig (10-10 cm) srégen, 2 cm széles csíkokat vágunk kívülről befelé. A középső 20 cm-es rész egyben marad.
Erre a középső részre tesszük a vörösborban sült meggyet, a tetejére elosztjuk a túrós tölteléket. Felülről kezdjük a hajtogatást, először balról, majd jobbról hajtjuk a töltelékre a tésztacsíkokat, fonatot készítünk.
Előmelegített sütőbe 170 fokon kb. 25-30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd megszórjuk porcukorral.



2014. február 23., vasárnap

Krémsajtos Meyer citromos tortácska


Egyszerűen nem tudok betelni a Meyer citrommal. Csodás fűszeres illatú a héja, valamivel édesebb a sima citromnál és nagyon lédús. Most egy mascarponéval készült krémsajtos tortácskának a tésztájába és a krémjébe is került. Ez nem hagyományos torta, mert a mascarponés krém nem töltelékként került a tortába, miután kisült a tészta, hanem egyszerre sültek.
Nagyon citromos, nagyon finom lett. Kicsit türelmetlen voltam a fotózásnál, mert nem hűlt ki teljesen, amikor fotóztam, ezért a közepe túl lágy volt. Ez azonban nem vont le semmit az értékéből, sőt finomabb volt. A tortácska 17 cm átmérőjű formában sült. A hozzávalók nagy része cup-ban (csészében) van megadva, mert az eredeti receptben is így volt. Én is így adom meg, nem mértem semmit, mert van egy olyan mércés poharam, amivel cup-ban és oz-ban is lehet adagolni a hozzávalókat. A csésze 1,8 dl-volt.
Az eredeti recept itt olvasható.

Krémsajtos Meyer citromos tortácska

Hozzávalók:
a tésztához:
2/3 csésze liszt
1/3 csésze cukor
2 teáskanál sütőpor
egy csipet só
1/2 csésze vaj (olvasztott)
2 tojás
1 Meyer citrom leve és lereszelt héja
pár csepp vanília kivonat

 a krémhez:
20 dkg mascarpone
3 evőkanál vaj (olvasztott)
1 tojás
1 csésze porcukor
1 Meyer citrom leve és reszelt héja
 pár csepp vanília kivonat

Elkészítés: először a krémet készítjük el. Az összes hozzávalót habverővel alaposan kikverjük és félretesszük.
A tészta hozzávalóit szintén elektromos habverővel gyorsan összekeverjük. A kapcsos tortaformát kivajazzuk és kilisztezzük, majd a tésztát beleöntjük. Ezután óvatosan a tetejére öntjük a krémet, legalább 2 cm helyet hagyjunk, mert megemelkedik a sütemény. Előmelegített sütőbe tesszük be sülni légkeveréssel, 170 fokon sütjük 35-40 percet. A közepe ekkor még lágy, de ahogy hűl úgy fog szilárdulni. Mivel jó citromos, a tetejét még egy kis porcukorral megszórhatjuk.









2014. február 15., szombat

Mandulás kuglóf


Kuglófot sütni nagyon egyszerű dolog. A hozzávalókat összekeverjük és már mehet is a kivajazott, kilisztezett formába. Nagyszerű reggelire a tejeskávé, habos kakaó mellé.
A recept a Kifőztük februári számában jelent meg, mely továbbra is letölthető innen.

Mandulás kuglóf

Hozzávalók:
10 dkg vaj
15 dkg cukor
30 dkg liszt
10 dkg darált mandula
3 tojás
1 dl tejszín
1 vanília kikapart magja
pár csepp mandulakivonat
1,2 dkg (1 csg) sütőpor

Elkészítés:
a tojásokat a cukorral, a vanília kikapart magjával és a vajjal habosra keverjük, végül beleöntjük a tejszínt is. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a mandulával és a tojásos masszába dolgozzuk. Jól kikeverjük és kivajazott, lisztezett kuglófformába simítjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 50 percig, tűpróbáig sütjük. A kuglófot a formában hagyjuk kihűlni, akkor könnyen kijön belőle. Porcukorral szórjuk meg a tetejét.



2014. február 13., csütörtök

Vaníliás keksz csokoládéval és kesudió grillázzsal


Köztudott róla, hogy nagy keksz-fun vagyok, ezért most is egy ilyen receptet hozok. Amikor megláttam Makkakonyhánál ezt a baglyos kekszmintázóval készült kekszet, annyira megtetszett, hogy írtam Juditnak, aki készségesen segített hol tudok venni. Igaz ott éppen nem volt, de kicsit körülnéztem az interneten és mégis csak rátaláltam. Hamarosan meg is érkezett, én pedig elkészítettem ezt a kekszet, amelynek receptje a Kifőztük februári számában jelent meg, amely továbbra is ingyenesen letölthető innen.


Vaníliás keksz csokoládéval és kesudió grillázzsal

Hozzávalók (18 db, 8 cm átmérőjű kekszhez)
a tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
pár csepp vanília kivonat

a kesudió grillázshoz:

10 dkg natúr kesudió
8 dkg cukor

a díszítéshez:

5 dkg 70 %-os étcsokoládé

Elkészítés: először a kasudió grillázst készítjük el. A cukrot borostyán színűre karamellizáljuk, a kesudiót beletesszük, gyors mozdulattal átkeverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Amikor kihűlt, kisebb darabokra törjük, késes aprítóban apróra vágjuk.
A tésztához valókat gyors mozdulattal egynemű tésztává gyúrjuk és fóliába csomagolva legalább 2 óra hosszára hűtőbe tesszük. A tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, 10 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A tepsiben nyomjuk bele a mintát a kekszbe, előmelegített sütőben 170 fokon kb. 8-10 percig sütjük, rácson hagyjuk kihűlni.
A csokoládé felét megolvasztjuk vízgőz fölött kb. 45 fokra, a maradék csokoládét beletördeljük, és addig keverjük, amíg el nem éri a 32-33 fokot. Ekkor a kekszek szélét gurigázó mozdulattal megmártjuk a csokoládéban, majd ugyanígy a kesudió grillázsban. Sütőpapírra téve hagyjuk megdermedni rajta a csokoládét.
Tipp: bármilyen magból (dió, mandula, sós mogyoró, pisztácia) készíthetünk grillázst és abba mártjuk a kekszeket.


2014. február 12., szerda

Sonkás-tojásos szendvics- VKF! 61. forduló


Szendvicsek és burgerek a témája a VKF! 61. fordulójának, amelyet Kata a katucikonyha blog írója írt ki.
Mivel én adtam át Katának a háziasszonyi stafétát, ezért kötelességemnek éreztem, hogy induljak is rajta. Na meg azért is, mert tetszett  a kiírás.
Igaz, ami igaz nagyon ritkán készítek szendvicset, akkor is egy gyors, zsemle/kifli, vaj, szalámi paprika, vagy paradicsom jön szóba. Na ezt itt azért nem lehetett elsütni, túl egyszerű lett volna.
Meg aztán Kata erre külön kitért a kiírásban: "Egyet kérek, ne ragadjunk le a szalámi-sajt-vaj- paprika kombinációnál. :-)"  Így ki kellett találni valami extrábbat. Kiflit is szerettem volna sütni, de arra már nem volt idő. A szósz is most késztermék volt, bár azt is magam szoktam készíteni  húsokhoz, salátákhoz.

Sonkás-tojásos szendvics 

Hozzávalók:
2 db magos kifli
4 szelet füstölt feketeerdei sonka
2 tojás
6 db mini paradicsom
1 marék madárbegy saláta
1 kiskanál olaj

őrölt bors
2 evőkanál bármilyen szósz, (én most Cézár saláta szószt használtam)

Elkészítés: egy serpenyőben a sonka mindkét oldalát az olajon átsütjük. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk és a visszamaradt olajban megsütjük. A kifliket a felső harmadánál vágjuk ketté, majd az alsó részéből kikaparjuk a belsejét. Alulra teszünk egy szelet sonkát, arra salátát, majd a tojást, arra rászeleteljük  a paradicsomot, majd egy szelet sonka következik, arra ismét salátát teszünk, és végül a szószt rácsurgatjuk. A levágott kifli tetejét rátesszük és jó étvággyal elfogyasztjuk.


2014. február 10., hétfő

Lemon curddal töltött tartelette


A tegnap készített lemon curd, angol citromkrém felhasználásán sokat gondolkodtam, mert annyi mindent szerettem volna készíteni belőle, de a krém mennyisége behatárolta elképzeléseimet. Egy ilyen kis "tortácskát" már régen szerettem volna sütni, így erre esett a választásom, mert olyan mutatósan el lehet készíteni és nem mellesleg nagyon finom.
A tészta receptjét Michel Roux: Tésztavarázs című könyvéből vettem. Óvatosan kell vele bánni, mert kicsit törékeny a tészta, viszont nagyon finom :-) Igazi tertelette formám még nincs, ezért kerámia formában készült, ami viszont nem adta ki olyan szépen  a hullámos szélét a tésztának.

Lemon curddal töltött tartelette 

Hozzávalók: (2 db 12 cm átmérőjű formához)
a tésztához:
12,5 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
egy csipet só
1 tojássárgája
1 citrom leve és lereszelt héja

a töltelékhez:
30 dkg lemon curd

a díszítéshez:
1,5 dl tejszín
1 marék brontei pisztácia (ha nincs, akkor bármilyen pisztácia)

Elkészítés: a tészta hozzávalóit gyors mozdulattal összegyúrjuk szép egynemű tésztává és folpackba csomagolva legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtjuk és a forma nagyságának megfelelően körbevágjuk, plusz ráhagyunk annyit, hogy az oldalára is fel tudjuk húzni a tésztát.  A formát kivajazzuk, kilisztezzük, a tésztával kibéleljük, az alját villával megszurkáljuk. Egy sütőpapírból akkora kerek formát vágunk ki, mint a sütőforma és rátesszük a tésztára. Száraz babot teszünk a sütőpapírra, amely kicsit lenyomja a tésztát, hogy ne tudjon felpúposodni. Előmelegített sütőben 170 fokon 10 percig sütjük, majd levesszük róla a babot a papírral együtt és visszatesszük még legalább 5 percre, majd kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
Közben a tejszínt keményre felverjük, a pisztáciát  durvára vágjuk.
A lemon curddal megtöltjük a tésztát, tetejét a tejszínnel kidíszítjük és a durvára vágott pisztáciával megszórjuk.



2014. február 9., vasárnap

Lemon curd, avagy az angol citromkrém Meyer citromból


Tavaly figyeltem fel a Meyer citromra, előtte még csak nem is hallottam róla. Akkor nem sikerült szerezni belőle. Az idén ismét feltűntek a blogokban, ebből a citromból készült finomságok.  A Meyer citrom héja vékonyabb, mint a megszokott citromé, színe is inkább a narancshoz hasonlít, illata édeskés-kesernyés, kissé fűszeres.
Nagyon sok leve van és sok magja is, az íze sem olyan savanyú, mint a hagyományos citromé.
Most Katuci jóvoltából hozzájutottam pár darabhoz, aminek nagyon örültem :-)  Köszönöm itt is Katuci :-)
Azt is tudtam, hogy legelőször lemon curdot fogok készíteni belőle, annyiszor akartam már kipróbálni, de valahogy mindig elmarad.A lemon curd egy tipikus angol citromkrém, amit nagyon sokféleképpen lehet felhasználni, süteményekbe, bonbonba, de lehet csak simán rákenni a reggeli péksütire is.
Szepyke receptjét követtem, nagyon finom lett, köszönöm szépen itt is a receptet. Az eredeti recept itt található.
A pékzsineget, az üvegen a címkét és a fa kanalakat az Ezt ettem boltban vásároltam :-)


Lemon curd, az angol citromkrém

Hozzávalók:
3 db Meyer citrom
3 tojás
15 dkg cukor
15 dkg vaj

Elkészítés: a citromokat jól megmossuk, héját lereszeljük (ha idegenkedünk tőle, akkor ne használjuk fel. Tudom, hogy vegyszerezett, de én egynek lereszeltem a héját, mert annyira finom illata van, hogy nem lehetett kihagyni). A citromok levét kinyomjuk, leszűrjük, hogy magok ne kerüljenek bele. A tojásokat a cukorral habosra felverjük, hozzáöntjük a citromot és a megolvasztott, de lehült vajat. Egy lábasba téve a tűzhelyre tesszük (nálam gáz) és legalacsonyabb fokozaton állandó keverés mellett besűrítjük. Óvatosan kell melegíteni, hogy a hőfok ne menjen 80 fok fölé, mert akkor kicsapódhat a tojás.  Üvegbe töltjük , majd a hűtőbe tesszük, ahol akár 2 hétig is eláll.

2014. február 8., szombat

Tejszínes gombakrémleves


Nagyon szeretjük a gombát, sokféleképpen szoktam készíteni, de leggyakrabban azért leves készül belőle, abból is  a krémleves a nyerő. Akkor a legfinomabb, ha többféle gombából készül.
Ez a recept megjelent  a Kifőztük februári számában, amely továbbra is letölthető innen. 

Tejszínes gombakrémleves

Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg csiperke gomba
30 dkg laska gomba
2 szál újhagyma
1 evőkanál vaj
1 marék metélőhagyma
1 marék petrezselyem
1 szál rozmaring
őrölt bors

3 dl tejszín
pirított kifli karikák
4 dkg parmezán sajt

Elkészítés: a kétféle gombát kisebb kockákra, az újhagymát karikára vágjuk. A vajon pár percig pirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a gombát és rövid ideig együtt dinszteljük. Kb 2-2,5 liter vízzel felengedjük, sózzuk, borsozzuk, a zöldfűszereket is beleszórjuk, puhára főzzük. A tejszínnel behabarjuk és már csak pár percig forraljuk. A végén merülő mixerrel pépesítjük, ha kell, utána ízesítjük a fűszerekkel. Pirított kifli karikákkal tálaljuk és megszórjuk parmezán sajttal.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...