2014. április 23., szerda

Mascarponés zöldség gratin


Ez az étel az egyik nagyon kedves barátunk kedvéért született, aki vegetáriánus és nálunk voltak vendégségben. Nagyon ízlett neki :-)
A recept a Kifőztük áprilisi számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető innen.

Mascarponés zöldség gratin

Hozzávalók: (4 személyre)
30 dkg cukkini
20 dkg gomba
15 dkg sárgarépa
30 dkg padlizsán
6 db koktélparadicsom
2 szál póréhagyma
1 evőkanál mogyoróolaj
2 evőkanál Worchester szósz

őrölt bors
őrölt szerecsendió
20 dkg mascarpone
2 tojás
5 dkg parmezán sajt

Elkészítés:
a hozzávalókat megtisztítjuk és karikára, a paradicsomokat félbe vágjuk. A hagyma és a paradicsom kivételével a zöldségeket egy kisebb fém sütőserpenyőbe tesszük, az olajjal, a Wocheszter szósszal meglocsoljuk, sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük, fóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben, kb. 170 fokon, 15-20 perc alatt roppanósra pároljuk. Félidőben hozzáadjuk a hagymát és a paradicsomot. is. A mascarponét összekeverjük a tojásokkal, sóval, őrölt borssal, őrölt szerecsendióval ízesítjük, a zöldségekre öntjük és visszatesszük a sütőbe kb. 10 percre. Tálaláskor megszórjuk parmezán sajttal és frissen sült húsok mellé, vagy főételként is tálalhatjuk.

 

2014. április 15., kedd

Tavaszi saláta

 

Ahogy közeledik a tavasz, úgy jönnek a primőr zöldségek is. Ilyenkor jól esik egy finom saláta akár a sült hús mellé, vagy csak úgy önmagában. A húsvéti asztalon is megállja a helyét.
A recept a Kifőztük áprilisi számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető innen.


Tavaszi saláta

Hozzávalók: (2 személyre)
2 tojás
4 szál újhagyma
1 szál közepes sárgarépa
1 csg retek (6 db)
2 alma
2 mandarin
pár salátalevél
egy marék metélőhagyma
fél citrom leve
1 dl balzsamecet
2 evőkanál mogyoróolaj

Elkészítés:
a tojásokat keményre főzzük, héját leszedjük, ha kihűlt, a reszelő legkisebb fokán lereszeljük. A hagymát, a retket, a sárgarépát karikára, a mandarint kisebb kockákra vágjuk. Az almát lereszeljük, a citrom levével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon.
Két kisebb tálat kibélelünk a saláta levelekkel, majd beletesszük az előkészített hozzávalókat, a mogyoróolajjal és a balzsamecettel meglocsoljuk, óvatosan átforgatjuk, tetejére szórjuk az apróra vágott metélőhagymát, tálalásig hűtőbe tesszük.
Tipp: Sült húsok, sonka mellé tálalhatjuk. Aki nem szereti a balzsamecetet, akkor tartármártást is tehet rá.

2014. április 13., vasárnap

Tojáslikőrös pohárkrém


 Nagyon szeretem az ilyen percek alatt elkészíthető krémeket, mutatósak és a vendégvárás előtti napon is elkészíthető. Húsvétkor pedig nagyon is aktuális a tojáslikőr miatt. A locsolók biztos szívesen fogyasztják majd, a főtt sokna után :-)
A recept a Kifőztük áprilisi számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető innen.

Tojáslikőrös pohárkrém

Hozzávalók: (2 db 2,5 dl pohárhoz)
10 dkg amaretti keksz
2 dl tejszín
15 dkg mascarpone
1 dl tojáslikőr
5 dkg porcukor

a tetejére :
2 evőkanál tojáslikőr
apró színes cukorkák, csokoládé figura

Elkészítés: a tejszínt felverjük, majd beleforgatjuk a cukrot és a mascarponét. Az egészet elfelezzük és az egyik felébe beledolgozzuk a tojáslikőr felét. A kekszet elmorzsoljuk, felét elosztjuk a poharak aljában. A tojáslikőrös krémet a kekszek tetejére kanalazzuk, arra a tojáslikőr másik felét öntjük. A maradék kekszmorzsát szintén elosztjuk a poharakban, majd a tejszínes krémmel teletöltjük. Tetejére tojáslikőrt locsolunk és színes cukorkákkal, csokoládé figurával díszítjük. Tálalás előtt legalább 2 órát hűtőben tároljuk.



2014. április 12., szombat

Csokoládés kuglóf makadámia dióval

 
Kuglófot sütni nagyon egyszerű és gyors. Amíg bemelegszik a sütő, addig össze is lehet keverni a tésztát és már mehet is a sütőbe. Egy alapreceptet nagyon sokféleképpen lehet variálni. Most makadámia dió liszttel, citrommal és csokoládéval variáltam. A formám 30cm hosszú, 10 cm széles és 7 cm magas.

Csokoládés kuglóf makadámia dióval

Hozzávalók:
5 dkg vaj
10 dkg cukor
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (70%)
20 dkg liszt
10 dkg makadámia dió liszt
1 evőkanál holland kakaópor
3 tojás
1 dl tej
1 vanília kikapart magja
fél citrom kifacsart leve és lereszelt héja
1,2 dkg (1 csg) sütőpor

tetejére:
10 dkg  jó minőségű étcsokoládé
10 dkg tejszín

3 dkg durvára vágott pisztácia

Elkészítés:  a tojásokat a cukorral, a vanília kikapart magjával, a vajjal, a  kakaóporral, a citrom lereszelt héjával, a levével habosra keverjük, majd hozzákeverjük a tejet is. A tésztához való csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és a tésztába keverjük.  A lisztet összekeverjük a sütőporral, a makadámia dió liszttel és a tojásos masszába dolgozzuk. Jól kikeverjük és kivajazott, lisztezett sütőformába simítjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb.45-50 percig, tűpróbáig sütjük. A kuglófot a formában hagyjuk kihűlni, akkor könnyen kijön belőle.
A tejszínt gyöngyözésig melegítjük, majd beleszórjuk az apróra tördelt csokoládét és addig keverjük, amíg a csokoládé fel nem olvad, szép egynemű krémet kapunk. A kuglófot rácsra tesszük, hagyjuk kihűlni, majd a csokoládéval bevonjuk. A tetejét durvára vágott pisztáciával díszítjük.


2014. április 8., kedd

Narancs curd


A Lemon curd nagyon bejött nekünk, ezért gondoltam, hogy narancsból is megpróbálom. Annál is inkább, mert bonbonba is szerettem volna tenni. Nagyon finom lett, érdemes ezt is kipróbálni. Ennél a krémnél a citrom Meyer citrom volt, de sima citromból is el lehet készíteni. Önmagában a krémet elkanalazni is nagyszerű dolog :-)

Narancs curd

Hozzávalók:
2 db bio narancs
1 db Meyer citrom
3 tojás
12 dkg cukor
15 dkg vaj

Elkészítés: a narancsokat és a citromot jól megmossuk, héját lereszeljük (ha idegenkedünk tőle, akkor ne használjuk fel. Tudom, hogy vegyszerezett, de a citromnak lereszeltem a héját, mert annyira finom illata van, hogy nem lehetett kihagyni, a narancs pedig bio volt). A narancsok és a citrom levét kinyomjuk, leszűrjük, hogy magok ne kerüljenek bele. A tojásokat a cukorral habosra felverjük, hozzáöntjük a narancs és a citrom levét, lereszelt héját,  a megolvasztott, de lehült vajat. Egy lábasba téve a tűzhelyre tesszük (nálam gáz) és legalacsonyabb fokozaton állandó keverés mellett besűrítjük. Óvatosan kell melegíteni, hogy a hőfok ne menjen 80 fok fölé, mert akkor kicsapódhat a tojás.  Üvegbe töltjük , majd a hűtőbe tesszük, ahol akár 2 hétig is eláll.

2014. április 7., hétfő

Citromos kalács


Hamarosan Húsvét, amikor is a kalács elmaradhatatlan az ünnepi asztalról. Most egy citromos kalács készült nálunk, ami nagy sikert aratott, nagyon szeretjük a citromos dolgokat.
A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában. amely továbbra is ingyen letölthető innen.

Citromos kalács

Hozzávalók:

40 dkg BL-80-as liszt
2 dkg élesztő
1 dl tej
1,5 dl tejszín (30 %)
5 dkg cukor
1 tojás
csipet só
1 bio citrom héja és leve

tetejére:

1 tojássárgája
szezámmag

Elkészítés: a tészta hozzávalóiból közepes keménységű tésztát gyúrunk, egy tálba tesszük és letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Ezután kicsit átgyúrjuk, majd hat egyenlő részre osztjuk, egyesével kb. 20 cm-es hurkákat sodrunk. Hármas fonással két kalácsot formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egymástól kellő távolságra, hagyjuk ismét a duplájára kelni. A végén a tojássárgájával lekenjük és szezámaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, 170 fokon. Rácsra téve hagyjuk hűlni.

2014. április 5., szombat

Tojáshéjban sült "brownie"


Amikor megláttam egy angol fotós csoportban - ahová időnként töltök fel képeket - ezt az ötletet, azonnal elkezdtem a tojáshéjakat gyűjteni. Nagyon tetszett, de aztán az egyik blogtársam megmutatta az eredeti linket, és inkább onnét készítettem el. Egy próba volt, mert Húsvétkor szeretném elkészíteni, de ugye ezt azért ki kellett próbálni, hátha nem sikerül. Deee, sikerült, oly annyira, hogy az ismétlés következhet. Már csak arra kell vigyázni, hogy ne töltsem túlságosan meg a tojáshéjakat, mert sütés közben a tetején kifolyik a tészta. Egyik másiknál most így jártam, de nem volt gond, szépen le lehetett szedni a megsült tésztát a tojás oldaláról.
A tojások tetején kis lyukat kell fúrni (én egy hegyes késsel óvatosan megkocogtattam, majd egy akkora lyukat készítettem a tetején, mint a kisujjam. Kiöntöttem belőlük a tojást, majd a héjat alaposan elmostam. Egy lábosba vizet tettem, abba 2 evőkanál sót és feltettem lassú tűzön melegedni. Legalább 10 percig gyöngyözve főztem a tojáshéjakat, majd leöblítettem, jól kiszárítottam.
Egy szilikon muffin sütő formba állítottam bele a tojásokat, hogy sütés közben nehogy elboruljanak.
Legközelebb nem sütöm meg ennyire a tojásokat, mert most nem brownie lett belőle, hanem teljesen átsült. A brownie jellegzetessége pedig az, hogy belül krémes. Na ez most nem ett, de nagyon finom volt.
Az eredeti recept itt található.

Tojáshéjban sült "brownie"

Hozzávalók: 6-8 tojáshoz
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
6 dkg vaj
2 db tojás
10 dkg cukor
6 dkg liszt
1 evőkanál holland kakaó
csipet só
1 evőkanál olaj

Elkészítés: a tojásokat alaposan megmossuk és a  tetejükön vágott pici lyukon keresztül kiöntjük. (Ezt máshová használjuk fel). Alaposan kimossuk a héjakat és a fent leírt módon előkészítjük.
A tésztához való tojásokat a cukorral habosra keverjük. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, hozzátesszük  a vajat és  addig keverjük, amíg el nem olvad. A kicsit kihűlt vajas, csokoládés keveréket a tojáshoz keverjük, a kakaóporral együtt. Végül  a lisztet is beleforgatjuk. A tésztát egy eldobható habzsákba tesszük és ollóval levágjuk a végét.
A tojások belsejébe egy kevés olajat öntünk, körbeforgatjuk, a felesleget kicsöpögtetjük. A tojáshéjak feléig töltjük a tésztát a habzsákból, majd egy szilikon muffin forma mélyedéseibe állítjuk azokat.  Előmelegített sütőbe tesszük be, kb. 170 fokon 12-15 percig sütjük. Tűpróbát is végezhetünk.
Ha kihűlt szépen le lehet pucolni a tojáshéjat. Tojástartóba is tehetjük a húsvéti asztalra, nyílással lefelé, aztán lesz meglepetés, ha feltöri a vendég, vagy a család a tojásokat.










LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...