2014. június 30., hétfő

Virtuális babaköszöntő - Alíznak


 " Te vagy akinek életet adtam,
És Te vagy akitől éltetet kaptam,
Te vagy, akiért érdemes az élet,
És ha küzdenem kell, akkor sem félek
Angyalok serege vigyázza utad,
Ha biztonság kell karom megnyugtat,
A világnál jobban szeretlek Téged,
Életem értelme  benned Napról napra újra éled!"

Meghívást kaptam, hogy legyek részese egy nagyszerű kezdeményezésnek, egy virtuális babaköszöntőnek.  Láttam már egy-két ilyen akciót és arra gondoltam milyen jó érzés részt venni benne. Köszönöm Anikónak, aki meghívott a soron következő babaköszöntőre.
Hogy mi is ez tulajdonképpen? Egy nagyon kedves szokás, ami Amerikában már szinte mindennapos., ott baby shower-nek hívják. Amikor egy gasztrobloggernek kisbabája születik, akkor a többi gasztroblogger virtuálisan köszönti az általuk elkészült étellel, vagy itallal. Természetesen olyannal, ami egészséges és ami a fő, nem árt  a babának, ha anyuka még szoptat.
Ez a szokás nagyon hasonlít a nálunk hajdan volt népszokásra, amit komatálnak hívtak. A leendő keresztszülők mentek vendégségbe a babás házhoz és tálban vittek mindenféle finomságot, hogy a kismamának ne kellejen pár napig főzni. Szerintem nagyon aranyos szokás volt, kár, hogy ez mára szinte teljesen feledésbe kerül.

"Eddig két alkalommal köszöntöttünk kismamákat, amelyeket itt és itt olvashattok. Ezúttal Selectfood Alíznak született kislánya, Helena. 
Alíz blogja a Selectfood blog , amelyen sok különleges receptet, étterem ajánlót olvashattok, de nagy a kedvencem Alíz ehető virágokról készült bejegyzése is. Alíz elvégzett egy sajtkészítő tanfolyamot is, és mivel saját kecskéi vannak, isteni kecskesajtokat is készít. Gondolom most egy ideig anyai teendői fogják lekötni és kevesebb energiája marad a blogra, de mindig érdemes benézni hozzá, mert sok különlegességet tartogat. " (Anikó)


Én is gratulálok Alíznak és nagyon sok boldogságot, egészséget kívánok.
Amit én hoztam Alíznak, az a nagy melegekre való tekintettel egy jegeskávé. A kávé életmentő tudna lenni egy kismamának, aki ilyenkor sokat küzd az álmosságtól, mert éjszaka sokat van fent. A kávé azonban nem tesz jót a babának, ezért ez most koffeinmentesen készült.

 
Jegeskávé

Hozzávalók:
1 adag koffeinmentes kávé
2 gombóc vanília fagylalt
1 kávéskanál cukor
0,5 dl tej
jégkocka
csipet fahéj

Elkészítés: a kávét egy magas falu pohárba töltjük, beletesszük a  cukrot, elkeverjük. Belecsúsztatjuk a vanília fagylaltot és ráöntjük a tejet. Tetejére egy csipet fahéjat tehetünk, majd pár jégkockát is teszünk bele. Mellé kínálhatunk még tejszínhabot is.
A jégkocka is kávéból készült (itt koffeinmentesből).


További komatálak: 
Ami - Colors in the kitchen: zöldséges rizspite  
Anikó- Coffeinmentes: citromos vajas piskóta 
Csilla - Mimi és Mama Minikonyhája:  zabpelyhes datolyás madeleine  
Erika - Dublin felett az ég: Vöröslencsés spárgaleves
Gabi - Rakottkert: Kecskesajtos sült barack
Ildinyó - Hozzávalók: egy csipetnyi szeretet: Bazsalikomos, őszibarackos smoothie
Kata - Katuci konyhája: Sárgabarack örvényes vaníliafagyi - Alíz kisbabájának köszöntése
Kriszta - Orchidea a konyhában: Sárgarépa krémleves kecskesajttal

2014. június 27., péntek

Spárgás, spenótos spagetti


Talán vagy két éve ismerkedtem meg a spárgával, valahogy idegenkedtem tőle, de kiderült, hogy szeretem. Azóta többféleképpen is elkészítettem már, most spenóttal keverve készült.
A recept a Kifőztük júniusi számában jelent meg, amely továbbra is letölthető innen.

Spárgás, spenótos spagetti

Hozzávalók (4 személyre)
15 dkg füstölt szalonna
1 póréhagyma
25 dkg spenót
50 dkg zöld spárga
2 dl tejszín
15 dkg mascarpone
1 tömlős camping sajtkrém

őrölt bors
bazsalikom
1 evőkanál olaj

a tetejére:
parmezán sajt

25 dkg spagetti tészta

Elkészítés: a spenótot megtisztítjuk a szárától, szűrőbe téve jól megmossuk. A spárga alsó fás részét levágjuk, alaposan leöblítjük és lobogó vízben pár percig előfőzzük, leszűrjük. Az olajon megpirítjuk a füstölt sonkát, hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát, a spenótot és pár percig együtt dinszteljük. A végén a spárgát is hozzátesszük. Közben kifőzzük a spagetti tésztát.
A mascarponét, a tejszínt, a sajtkrémet összekeverjük és a spenótos spárgát behabarjuk vele. Pár perc alatt összeforraljuk. Sóval, őrölt borssal, bazsalikommal ízesítjük.
A spagettire téve tálaljuk, tetejére parmezán sajt darabkákat vághatunk.



2014. június 26., csütörtök

Vörösboros, tejszínes eperkrémleves



Igaz már nem nagyon van eper a piacon, de ezt  a finom levest málnával is el lehet készíteni. Én, ha tehetném naponta gyümölcslevest ennék, annyira szeretem.
A recept a Kifőztük júniusi számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető innen.


Vörösboros, tejszínes eperkrémleves

Hozzávalók: (4 személyre)
50 dkg eper
15 dkg cukor
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
pár csepp vanília kivonat
3 dl tejszín
1 evőkanál étkezési keményítő
2 dl vörösbor

a habgaluskához:
1 tojásfehérje
3 dkg cukor
2 dl tej

pár levél bazsalikom

Elkészítés: az epret alaposan megmossuk, lecsumázzuk és kétszer annyi vízzel feltesszük főni, mint ami ellepi. Beletesszük a cukrot, befűszerezzük, puhára főzzük, majd bot mixerrel pürésítjük. Az étkezési keményítőt elkeverjük a tejszínnel, pár kanál levest merünk rá a hő kiegyenlítés miatt, majd visszaöntjük a levesbe és egyet forralunk rajta. A végén belekeverjük a vörösbort is, jól lehűtjük.

A habgaluskához a tojásfehérjét félig felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és addig verjük, amíg a cukor el nem olvad benne. A tejet feltesszük melegedni, amikor gyöngyözik, a galuskákat kanállal beleszaggatjuk. 2-3 perc alatt készre főzzük, félidőben megfordítjuk, szűrőkanál segítségével kiszedjük és hagyjuk teljesen kihűlni. A levest ezzel a habgaluskával tálaljuk. Egy-két levél bazsalikomot is tehetünk a tetejére.


2014. június 14., szombat

Eper fagylalt


Az utóbbi évek egyik legjobb vétele egy fagylaltgép volt, noname, de nagyon bevált. Hetente többször is megy, a tartály állandóan a mélyhűtőben van, hogy bármikor lehessen egy kis fagyit keverni. Szeretem a házi készítésű fagyikat, mert tudom, hogy mit eszem , nincs benne semmilyen tartósítószer és nem utolsó sorban, igazi gyümölcs van benne :-)
A Még mindig van eper a piacon, nálunk is van még a kertben. Idén rengeteg epret ettünk, a kedvenc gyümölcsöm. Most eper fagylalt készült belőle.
A recept a Kifőztük júniusi számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető innen.

Eper fagylalt

Hozzávalók :
30 dkg eper
5 dkg porcukor
4 dl tejszín
15 dkg mascarpone
1 bio citrom leve és héja

Elkészítés: 
az epret megmossuk, lecsumázzuk, a citrom héját jól leöblítjük, lereszeljük, a levét kinyomjuk. Az epret, a cukrot, a citrom levét és lereszelt héját turmixgépben pürésítjük. A püréhez hozzákeverjük a tejszínt és a mascarponét. Zárható dobozba tesszük és a a hűtőben jól lehűtjük. Másnap a fagylaltgép tartályába öntjük és 20-25 perc alatt átforgatjuk. Ismét zárható dobozba tesszük és felhasználásig mélyhűtőben tároljuk.



2014. június 7., szombat

Pisztáciás diócska


Amióta megkaptam ezt a kis csoda masinámat drága Rékámtól, azóta egy csomószor sütöttem vele ezt a finom omlós süteményt. Készült már diós és mandulás ízben is. Most a kedvencem került sorra a pisztácia. A diócska héja pillanatok alatt elkészül, közben már keverem is a krémet és napokig finom marad, feltéve, ha marad belőle.
A recept a Kifőztük júniusi számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető innen.
Pisztácialisztet a Noosti Kft -től tudtok rendelni, sok más finomsággal együtt, feltétlen nézzétek meg az oldalukat.


Pisztáciás diócska

Hozzávalók:
25 dkg liszt
5 dkg őrölt sótlan pisztácia
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
csipet só
tejföl, amennyiben szükséges

a krémhez:
15 dkg pisztácia krém
10 dkg vaj
5 dkg porcukor

Elkészítés: a tészta hozzávalóiból, gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrunk, folpackba csomagolva legalább 1 órára hűtőbe tesszük. A fém diócska formákat kivajazzuk, kilisztezzük. A tésztából kisebb gombócokat szakítunk és a formákat kibéleljük vele. Mutató ujjunkkal egy kis mélyedést nyomunk bele, a formákat tepsibe sorakoztatjuk, előmelegített sütőben, 170 fokon, 8-10 perc alatt készre sütjük. Még melegen óvatosan kiszedjük a formákból a diócskákat. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzátesszük a pisztácia krémet és azzal is jól átkeverjük, habzsákba töltjük. A kihűlt tésztákra nyomunk egy keveset a krémből és két fél diócskát összefordítjuk. tetejét porcukorral is megszórhatjuk.

A pisztáciás termékek beszerezhetők a Noosti Kft webáruházában


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...