2014. augusztus 31., vasárnap

Áfonya fagylalt



A mai szép időhöz méltóan egy nagyon finom fagylaltot hoztam. A recept megjelent a Kifőztük augusztusi számában, amely továbbra is letölthető innen.


Áfonyafagylalt

Hozzávalók:
25 dkg áfonya
5 dkg cukor
2 dl tejszín (30%)
2 dl görög joghurt
2 dl mascarpone
1 vanília kikapart magjai
0,5 dl víz

Elkészítés
: az áfonyát a vízzel és a cukorral feltesszük főni. Amikor kissé megpuhult levesszük a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni. A tejszínt, a görög joghurtot és a mascarponét és az áfonyát összekeverjük. Zárható műanyag edénybe öntjük és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a fagylaltgépbe öntjük és 20-25 perc alatt készre keverjük. Felhasználásig mélyhűtőbe tesszük szintén egy zárható dobozba.



2014. augusztus 27., szerda

Túrós, málnás tartelette



Már nincs a kertben málna és a piacon sem találkozni vele, de ezt a finom túrós tartelettét bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni.
A recept megjelent  a Kifőztük augusztusi számában, amely továbbra is ingyen letölthető innen.
Túrós, málnás tartelette

Hozzávalók (33*11cm-es formához
a tésztához:

15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
egy csipet só
1 tojássárgája

a töltelékhez:
3 tojás
15 dkg túró
5 dkg mascarpone
5 dkg cukor
3 dkg vaj
3 dkg liszt
csipet só
10 dkg málna
1 citrom leve és lereszelt héja

a tetejére
:
porcukor
10 dkg málna, áfonya vegyesen

Elkészítés: a tészta hozzávalóiból, gyors mozdulattal egynemű tésztát gyúrunk és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtjuk, és a formát kibéleljük vele.
A töltelékhez a tojásokat habosra keverjük a cukorral, a csipet sóval, majd az olvasztott vajjal. A villával áttört túrót összekeverjük a mascarponével, a citrom levével és reszelt héjával, hozzátesszük a tojásos masszához, végül a lisztet is beleforgatjuk. A tésztára málnaszemeket szórunk, majd a túrós töltelékkel bevonjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 20-25 percet sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Tetejét tálaláskor porcukorral szórjuk meg és ráhalmozzuk a gyümölcsöket.




2014. augusztus 21., csütörtök

Mangó fagylalt eperrel


Nagyon szép, érett mangót sikerült vennem, és nyár lévén mi más is készülhetett volna belőle, mint fagylalt. Amikor készült, akkor még volt eper a kertben, ezért ezzel díszítettem, de mindenféle idénygyümölccsel finom.
A recept a Kifőztük augusztusi számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető innen.

Mangó fagylalt eperrel

Hozzávalók:
30 dkg érett mangó
2 evőkanál méz
2 dl habtejszín
4 dl görög joghurt
1 citrom kifacsart leve
Elkészítés: az érett mangót meghámozzuk, majd a húsát apró kockákra vágjuk, a mézzel, a citrom levével meglocsoljuk, bot mixerrel pürésítjük.  A tejszínt, a görög joghurtot és a pürésített gyümölcsöt összekeverjük. Zárható műanyag edénybe öntjük és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a fagylaltgépbe töltjük és 20-25 perc alatt készre keverjük.  Kisebb zárható üvegekbe adagoljuk. Idénygyümölccsel díszíthetjük. Felhasználásig mélyhűtőben tároljuk.



2014. augusztus 2., szombat

Könyvajánló - Hadarik Rita: Egészséges ínyencfalatok



Ritát pár éve ismerem az internetről, de személyesen is találkoztunk párszor. Évek óta kísérem figyelemmel  a Rita konyhája oldalát, pár receptet ki is próbáltam már.
Először egy mini gasztroblogger találkozón, Max fagyizójában találkoztunk, ahol egy asztalra kipakoltuk az általunk hozott finomságokat, a szomszéd asztalnál ülők irigykedő pillantásainak közepette, jókat nevetgélve, úgy éreztük ezer éve ismerjük egymást.

A Fb-on már olvastam az örömhírt, hogy megjelent Rita első könyve Egészséges ínyencfalatok címmel, amely sok finomságot tartalmaz lisztérzékenyeknek (is). Aztán írt Rita, hogy a T.Bálint kiadó jóvoltából bele is lapozhatok a könyvbe. Nagyon örültem a könyvek, amit itt is köszönök  a kiadónak.
Amikor megkaptam szinte le sem tudtam tenni, amíg végig nem lapoztam. Igazán nagyon sok finomság van benne, nagyon szép képekkel illusztrálva, tematikusan sorba rendezve. Azt hiszem itt mindenki talál magának valami egészséges és finom ételt.
Nem csak az forgathatja sikerrel a könyvet, aki lisztérzékenységben szenved, hanem az is, aki szeretne egészségesebben élni, egészségesebb ételeket főzni, sütni.
Én egy tejszínes csokoládétortát néztem ki magamnak elsőnek, amelyet hamarosan meg is fogom sütni.

Kiemelném Rita előszavából ezt a mondatot, ami mindent elmond a könyvről:
" Az ebben a könyvecskében szereplő receptek többsége, a klasszikus , hagyományos, lisztes ételek helyettesítésére ad kiválóan hasznosítható igazán finom megoldásokat".

Kell ennél több? Igen, nézzétek meg Ti is és készítsetek belőle sok finom és egészséges ételt.



 A könyv megrendelhető a T.Bálint Kiadónál az alábbi linken.
http://www.tbkiado.hu/egeszseges-finomsagok-hadarik-rita



Zöldborsóleves


A párom kedvenc levese, alig várjuk, hogy beérjen a kertben a zöldborsó, azonnal leves készül belőle. Most érik a második vetés, hamarosan újra lehet friss zöldborsót szedni és finomságokat főzni belőle.  Amit nem tudunk azonnal felhasználni, az pedig megy a mélyhűtőbe, jó lesz télen is ezt a finom levest tenni az asztalra.
Ez a recept a Kifőztük júliusi számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető innen.


Zöldborsóleves

Hozzávalók : 4 személyre
50 dkg tisztított zöldborsó
30 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyemgyökér
1 kisebb fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
3 dkg cukor
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
1 evőkanál liszt

őrölt bors

a galuskához
2 tojás
liszt

Elkészítés: a zöldségeket megtisztítjuk és karikra, a petrezselymet apróra vágjuk, a hagymát egészben hagyjuk. A cukrot enyhén karamellizáljuk az olajon, rádobjuk a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, rövid ideig pároljuk, majd hozzátesszük a zöldborsót és együtt pároljuk pár percig. Hozzákeverjük a petrezselymet, a pirospaprikát, megszórjuk a liszttel és jól elkeverjük, majd felöntjük kétszer annyi vízzel, mint amennyi ellepi. Beletesszük a vöröshagymát, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Lassú forralással puhára főzzük. Közben elkészítjük a galuska tésztáját. A tojáshoz annyi lisztet keverünk, hogy galuska keménységű legyen, a kész levesbe szaggatjuk és készre főzzük.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...