2014. szeptember 30., kedd

Málnás tartelette


Na jó tudom ám én, hogy már nincs málna, de csak most vettem észre, hogy ez a receptet még nem posztoltam. A recept megjelent a Kifőztük augusztusi számában, amely továbbra is ingyen letölthető innen.

Málnás tartelette


Hozzávalók (4 db 12 cm átmérőjű formához)
a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
egy csipet só
1 tojássárgája
fél citrom leve és lereszelt héja

a krémhez:

15 dkg málna + 10 dkg a díszítéshez
2 dl tejszín (30%)
15 dkg mascarpone
5 dkg cukor

díszítéshez:
citromfű

Elkészítés:
a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, és legalább egy órára hűtőbe rakjuk. Lisztezett felületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk. A kivajazott, lisztezett formát kibéleljük vele, az alját villával megszurkáljuk. Sütőpapírból a forma méretével egyező nagyságú korongot vágunk, és a tésztára tesszük. Szárazbabot öntünk rá, amely kicsit lenyomja a tésztát, hogy ne tudjon felpúposodni sütés közben. 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a nehezéket a papírral együtt levesszük róla. A tésztát még legalább 5 percig hagyjuk sülni, majd rácsra engedjük kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet. A málnát villával összetörjük, hozzákeverjük a mascarponét és a cukrot, jól elkeverjük. A tejszínt keményre verjük, a végén összekeverjük a málnás mascarponével óvatosan, nehogy összetörjön a hab. Kanál segítségével a krémet a kihűlt tészták tetejére tesszük, málnaszemekkel és citromfűvel díszítjük.



2014. szeptember 22., hétfő

Pisztáciás minitorta




Nagyon szeretem ezeket a mini torta formákat, mert egy ilyen forma két személynek elegendő, nagyon szépen el lehet készíteni a formában a tortácskákat, nagyon mutatós lesz.
A recept megjelent a Kifőztük augusztusi számában, amely továbbra is letölthető innen.
A pisztáciás termékek beszerezhetők a Noosti Kft webáruházában.

Pisztáciás minitorta
(4 db 8 cm átmérőjű formához)

Hozzávalók

 pisztáciás tésztához:
2 tojás
5 dkg cukor
3 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
5 dkg liszt
3 dkg darált pisztácia
1 evőkanál holland kakaó
1 kávéskanál sütőpor

a pisztácia krémhez:
3 dl tejszín
15 dkg mascarpone
5 dkg darált pisztácia
5 dkg porcukor
pár csepp vanília kivonat

a tetejére:
5 dkg darált pisztácia
idénynek megfelelő gyümölcs

Elkészítés: a tésztához habosra keverjük a tojást a cukorral, a vajjal. A lisztet összekeverjük a kakaóval, a pisztáciával és a sütőporral, majd a tojásos masszához öntjük, és jól elkeverjük. A mini tortaformák aljába elosztjuk a tésztát és előmelegített sütőben 170 fokon tűpróbáig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet. A mascarponéhez adjuk a cukrot, a vanília kivonatot, a darált pisztáciát, jól elkeverjük, a tejszínt keményre verjük, majd a kettőt a habverővel összekeverjük.
A kihűlt piskótákra töltjük a krémet úgy, hogy a forma tetejéig érjen, és legalább két órára hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve egy késsel óvatosan körbevágjuk a formát belülről és kicsúsztatjuk a tortákat. Az oldalát és a tetejét darált pisztáciával szórjuk meg. Idénynek megfelelő gyümölcsökkel díszíthetjük.







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...