2014. október 30., csütörtök

Szőlős- mandulás tartelette



Omlós, kissé roppanós külső tészta, belül gyümölcsös krémes töltelék, kell ennél több egy finom.süteményhez? Szerintem nem.
A recept a Kifőztük októberi számában jelent meg, amely továbbra is letölthető innen.

Szőlős- mandulás tartelette

Hozzávalók (4 db 12 cm átmérőjű formához)
a tésztához:

20 dkg liszt
15 dkg vaj
7 dkg porcukor
egy csipet só
1 tojássárgája
1 rúd vanília kikapart magjai

a krémhez:
3 tojás
10 dkg cukor
3 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
5 dkg darált mandula
fél citrom leve és lereszelt héja

30 dkg szőlő, vagy szilva

Elkészítés: a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, és legalább egy órára hűtőbe rakjuk. Lisztezett felületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk. A kivajazott, lisztezett formákat kibéleljük vele, a felesleget levágjuk, majd mindegyik tésztakosár alját megszurkáljuk villával. Sütőpapírból a forma méretével egyező nagyságú korongokat vágunk, és a tésztákra tesszük. Szárazbabot öntünk rájuk, hogy ne tudjon felpúposodni sütés közben. 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a nehezéket a papírral együtt levesszük, és a formákban hagyjuk a tésztakosarakat. Közben elkészítjük a krémet. A tojásokat habosra verjük a cukorral és a vajjal, majd hozzákeverjük a mandulát, a citrom levét és a lereszelt héját. A formákba elosztjuk a krémet, majd szőlőszemeket szórunk rá, vagy szeletelt szilvával kirakjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 15 percig sütjük. Kivéve, a formákban hagyjuk kihűlni, úgy könnyebben kijönnek a tésztakosarak.


2014. október 27., hétfő

Vörösborleves szilvával és vörös áfonyával

Nálunk a gyümölcsleves nincs évszakhoz kötve, még télen is szívesen készítem, bár akkor többnyire fagyasztott gyümölcsből. Most kihasználtam, hogy még volt szilva az üzletekben, de egy kis vörösáfonya is került hozzá.
A recept a Kifőztük októberi számában jelent meg, amely továbbra is letölthető innen.

Vörösborleves szilvával és vörös áfonyával

Hozzávalók: 4 személyre
5 dl minőségi vörösbor
5 dl víz
5 dkg barna cukor
15 dkg szilva
5 dkg vörös áfonya
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
fél citrom leve és lereszelt héja
2 dl tejszín

Elkészítés
:a szilvát kimagozzuk és negyedekbe vágjuk. A vörösbort, a vizet feltesszük forrni, hozzátesszük a cukrot, a fűszereket, a citrom levét és lereszelt héját. Pár percig forraljuk, majd beletesszük a negyedekbe vágott szilvát és a vörös áfonyát. Addig főzzük lassú tűzön, amíg a szilva meg nem puhul. Ekkor a levesből kiveszünk egy merőkanálnyit és összekeverjük a tejszínnel (hő kiegyenlítés), majd visszatesszük a levesbe, és csak egyet forralunk rajta, nehogy a tejszín kicsapódjon. Akár melegen, akár hidegen nagyon finom.







2014. október 15., szerda

Kókuszlisztes kocka kókuszlisztes brownie-val



Nagyon kedves levelet kaptam a napokban a Klorofill Bt. munkatársától,  amiben érdeklődött, hogy lenne-e kedvem kipróbálni a kókuszlisztet. Bevallom nagy szemeket meresztettem a levelet olvasva, mert hallani hallottam róla, de még sohasem használtam. Szívesen kísérletezem, ezért igennel válaszoltam. Aztán meg hosszasan gondolkodtam, hogy mit is készítsek belőle. Első alkalommal természeteresen süteményt akartam, azzal nagyon nem lőhetek mellé gondoltam.

Mi is  a kókuszliszt?
A kókuszliszt a friss kókusz húsából készül, melyet szárítás és zsírtalanítás után finomra őrölnek. Állaga hasonló a búzalisztéhez, azonban glutén- és laktózmentes. Alacsony szénhidráttartalmú, ideális kenyerek és péksütemények készítéséhez. A magas rosttartalomnak köszönhetően elősegíti a jóllakottság érzését és hozzájárul a jó emésztéshez. 

Tapasztalatom a liszttel kapcsolatban:
Nagyon intenzív illata van a lisztnek, nagyon sok folyadékot vesz fel, óvatosan kell adagolni kezdetben, ha kísérletezni akarunk. Inkább kevesebbet tegyünk bele először, akkor nem érhet bennünket meglepetés.
A sütemény nagyon finom lett, biztos, hogy más ételhez is ki fogom próbálni, már erősen gondolkodom a következő lépésen.

Kókuszlisztes kocka kókuszlisztes brownie-val

Hozzávalók: 8 db 6*6 cm formához amely 5 cm magas
A vaníliás tésztához:
4 tojás
10 dkg cukor
1 vanília kikapart magjai
5 dkg vaj
10 dkg kókuszliszt

a brownie-hoz:
2 tojás
5 dkg cukor
3 dkg vaj
3 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %)
1 evőkanál holland kakaó
5 dkg kókuszliszt 

8 db papírforma 

Elkészítés: a vaníliás tésztánál a tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzátesszük a megolvasztott és lehűtött vajat, a vanília kikapart magjait és a kókuszlisztet. Jól elkeverjük és sütőformákba töltjük annak feléig.
Ezután elkészítjük a csokoládés részt. A kókuszlisztet összekeverjük a kakaóval és félretesszük, a vajat a csokoládéval vízgőz fölött megolvasztjuk és hagyjuk kihűlni. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzátesszük a csokoládés vajat és belekeverjük a kakaóval elkevert kókuszlisztet. Jól összekeverjük és kanál segítségével a vaníliás tészta tetejére kanalazzuk. Vigyázzunk, hogy a formát csak 3/4 részéig töltsük meg, mert megemelkedik a tészta. Előmelegített sütőbe tesszük be sülni kb. 170 fokra, 20-25 percre, tűpróbáig. Tetejét kókuszforgáccsal díszítjük.



2014. október 13., hétfő

Pisztáciás túrós tartelette




Sokszor írtam már arról, hogy nagyon szeretem ezeket a kicsi formákat, mert olyan kis egy-kétszemélyes kis adagokat lehet belőle készíteni, nagyon mutatósak.
Ebben a süteményben minden benne van, amit nagyon szeretünk, finom kissé roppanós külső rész, belül finom csokoládés krém, túrós krém, pisztácia. Mi kell még? Szerintem ennyi elég is.
A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában, amely továbbra is letölthető innen.

Pisztáciás túrós tartelette

Hozzávalók
a tésztához (4 db 12 cm átmérőjű formához)
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
egy csipet só
1 tojássárgája
fél citrom leve és lereszelt héja

a csokoládés töltelékhez:
1 dl tejszín
10 dkg jó minőségű étcsokoládé

a túrós töltelékhez:
2 tojás
5 dkg cukor
10 dkg túró
5 dkg mascarpone
3 dkg őrölt pisztácia
fél citrom leve és lereszelt héja

a tetejére:
1,5 dl tejszín
5 dkg mascarpone
2 dkg őrölt pisztácia

Elkészítés: a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, és legalább egy órára hűtőbe rakjuk. Lisztezett felületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk. A kivajazott, lisztezett formákat kibéleljük vele, a felesleget levágjuk, majd mindegyik tésztakosár alját megszurkáljuk villával. Sütőpapírból a forma méretével egyező nagyságú korongokat vágunk, és a tésztákra tesszük. Szárazbabot öntünk rájuk, hogy ne tudjon felpúposodni sütés közben. 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a nehezéket a papírral együtt levesszük.

Közben a tejszínt gyöngyözésig melegítjük, hozzátesszük a csokoládét és addig keverjük, amíg a csokoládé el nem olvad. A tésztakosárkákba egyelő arányban elosztjuk a csokoládét.

A túrós töltelékhez a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzátesszük a túrót, a mascarponét, a pisztáciát, a citrom levét és lereszelt héját és a csokoládés rész tetejére kanalazzuk. Előmelegített sütőben, 160 fokon sütjük kb. 15-20 percig (tűpróba).

Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben keményre felverjük a tejszínt, hozzátesszük a mascarponét és csillagcsöves habzsákba téve ezzel díszítjük a süteményt. Őrölt pisztáciával szórjuk meg a tetejét.




2014. október 9., csütörtök

Csavart szezámagos kifli



Mostanában kevesebbet sütök, mert csak hétvégén van rá idő. Pedig nagyon szeretjük a házi kenyeret, péksüteményt. Most egy szezámmagos kiflit sütöttem, bagett formában készült, de sima tepsin is el lehet készíteni. A recept megjelent a Kifőztük 2014. szeptemberi számában, amely továbbra is ingyen letölthető innen.

Csavart szezámmagos kifli


Hozzávalók 6 darabhoz
30 dkg kenyérliszt (BL 80)
1,5 dkg élesztő
1 kávéskanál só
fél kávéskanál cukor
kb. 2 dl víz
a tetejére
szezámmag

Elkészítés: az élesztőt kevés vízzel, a cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk.  A hozzávalókat a kenyérsütő gépbe tesszük és megdagasztjuk, hagyjuk duplájára kelni. Ezután 6 egyelő részre vágjuk és kb 25 cm hosszúra kisodorjuk egyesével. A rudat kettéhajtjuk és a két végét megfogva megsodorjuk.  Amennyiben van bagettsütő formánk, akkor annak mélyedéseibe tesszük a csavart tésztákat, ha nincs, akkor sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.  Hagyjuk ismét a duplájára kelni. Egy kevés vízzel lespricceljük a tetejét és szezámmaggal megszórjuk. Előmelegített sütőbe tesszük be sülni, kb. 180 fokon, 20-25 percre. Rácson hagyjuk kihűlni.




2014. október 3., péntek

Burgonyaleves



Kicsit mellőzve volt ez a leves részemről, az okát nem tudom, pedig szeretjük, nagyon régen főztem. Nagymamám levesét ugyan nem sikerült reprodukálni, de nagyon igyekeztem. 
A recept a Kifőztük szeptemberi számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető  innen.

Burgonyaleves

Hozzávalók: 4 személyre
50 dkg burgonya+20 dkg
30 dkg sárgarépa
1 kisebb fej vöröshagyma
2 szál újhagyma
15 dkg füstölt sonka
2 pár debreceni
1 marék petrezselyem
1 marék metélőhagyma
1 evőkanál olaj
őrölt bors
majoránna
babérlevél
őrölt kömény


Elkészítés: a megtisztított vöröshagymát és burgonyát kockára, a sárgarépát karikára vágjuk. Kevés olajon megpirítjuk a füstölt sonkát és a vöröshagymát, majd hozzátesszük a sárgarépát, a burgonyát és pár percig együtt dinszteljük. Kb. 2,5 liter vízzel felengedjük, befűszerezzük, puhára főzzük. Közben a 20 dkg burgonyát kevés vízben megfőzzük, botmixerrel pürésítjük, a levesbe keverjük. A végén hozzátesszük a karikára vágott debrecenit és az újhagymát és még pár percig főzzük.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...