2014. november 23., vasárnap

Mézeskalács- fűszeres keksz


Nagyon várom a karácsonyt, de gondolom ezzel sokan vagyunk így. Nekem a várakozás a legjobb dolog, amikor lehet tervezgetni, kinek mit ajándékozunk, kinek mit készítünk, hogy tud összejönni a család. Az utóbbi években sokkal kevesebb sütemény és étel készül, mégis mindig marad belőle. Igazán nem viszem túlzásba, mert nem az a fontos, hogy degeszre együk magunkat, hanem, hogy együtt legyünk. Remélem idén is összejön a család nálunk.
Az adventi készülődéskor kekszeket szoktam sütni, na jó ez így nem igaz, mert év közben is sokszor sütök kekszet a páromnak a reggeli tejeskávé mellé. Most viszont a kekszekben is a karácsony köszön vissza.
Már tavaly is nagyon tetszett ez a kekszmintázó, de akkor még nem tudtam hol lehet megvásárolni, az idén amikor megláttam egy webshopban, azonnal megrendeltem. Karácsony közeledtével mi is lehetett volna jobb választás, mint a mézeskalács fűszer keverék.
Mivel ez csak egy keksz mintázó és nem kiszúró, ezért egy sima pogácsa szaggató mindenképp kell hozzá. A pogácsa szaggató átmérője 9 cm.

Mézeskalács-fűszeres keksz

Hozzávalók: (kb 20 db-hoz)
30dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék

Elkészítés: a tésztához valókat gyors mozdulattal egynemű tésztává gyúrjuk és fóliába csomagolva legalább 1 óra hosszára hűtőbe tesszük. A tésztát 0,5 cm vastagra nyújtjuk, a pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A tepsiben nyomjuk bele a mintát a kekszbe, előmelegített sütőben 170 fokon kb. 8-10 percig sütjük, rácson hagyjuk kihűlni.




2014. november 15., szombat

Vörösborban sült meggyel és gesztenyével töltött keksz

Egy angol fotós csoportban, na meg a pinteresten sokszor láttam egy mooncake-nek nevezett süteményt, csodás mintával a tetején. Aztán nemrégen valaki (most kerestem, de nem találtam ki :-( ) feltett egy mintás kekszet, majd rákérdeztem, hogy hol vette a mintázót, ugyanis imádom a keksznyomdákat. Meg is mondta, én meg megrendeltem. Akkor derült ki, hogy a forma nem is kekszmintázó, hanem töltött keksz formázó és mintázó. Nagyon megörültem a formának, de csak most jutottam odáig, hogy kipróbáljam.
Kerestem hozzá igazi autentikus mooncake receptet, de olyan hozzávalókat tartalmazott, amit itthon nem lehet kapni, vagy ha van is, nem könnyű beszerezni, így maradtam a jól megszokott keksz receptemnél.
Mi más is lehetett volna a töltelék, mint  a nagy kedvenc a vörösborban sült meggy és a gesztenye, nagyon jó kombináció.
Nagyon finom kívül kissé roppanós, belül finom szaftos töltelékkel.

Vörösborban sült meggyel és gesztenyével töltött keksz

Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
csipet só

a töltelékhez:
30 dkg gesztenyemassza
5 dkg vörösborban sült meggy
1 dl rum

Elkészítés: a gesztenyemasszát összekeverjük a rummal, a vörösborban sült meggyel, . A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrunk, majd folpackba csomagolva legalább fél órára hűtőbe tesszük. A tésztából diónyi gombócokat formázunk, majd tenyérrel kilapogatjuk. Erre teszünk egy kiskanál tölteléket és a tésztával beborítjuk, kis labdacsokat formázunk. A formázóba tesszük és lefordítva az asztalra rányomjuk a tetejét jó erősen, hogy a hézagokba is menjen a tésztából. Sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben kb.15-20 perc alatt, 170 fokon készre sütjük. Tetejét porcukorral is megszórhatjuk.





2014. november 14., péntek

Diós nutellás amerikai palacsinta


Mostanában többször készítettem ilyen amerikai palacsintát. Vettem egy szilikon formázót, amit a teflon serpenyőbe lehet tenni és ilyen kis formás palacsintákat lehet sütni vele. Ebben a szilikon formában lehet tükörtojást is sütni, ki is fogom próbálni.
Nem csak nutellával tölthetjük meg, használhatunk bármilyen krémet hozzá.
A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában, amely továbbra is letölthető innen.

Diós nutellás amerikai palacsinta


Hozzávalók:  (nagyságtól függően kb.14 db)
20 dkg liszt
3 tojás
4 dkg vaj
5 dkg darált dió
3 dkg cukor
1 dl tej
1 dl tejszín
csipet só
1 narancs leve és lereszelt héja
1 teáskanál sütőpor

a töltelékhez:
nutella (házilag készült így)

Elkészítés: a tojásokat habosra keverjük előbb a cukorral, majd a megolvasztott, lehűtött vajjal, hozzákeverjük a narancs levét és lereszelt héját. A tejet összekeverjük a tejszínnel, a lisztet elvegyítjük a dióval, a sütőporral, majd a tojásos masszával és a tejes tejszínnel jól elkeverjük. A tésztát hagyjuk legalább fél órát pihenni. A szilikon forma átmérője 12 cm, ebben sül a tészta úgy, hogy egy kisebb palacsintasütőt kivajazunk, majd beletesszük a szilikon formát és abba adagoljuk a tésztát, mindkét felét megsütjük (forma nélkül is meg tudjuk sütni). Fél centinél ne legyen vastagabb a kisült palacsinta. A palacsintákat kettesével összeragasztjuk a nutella krémmel.



2014. november 10., hétfő

Zöld fűszeres sütőtökkrémleves sárgarépával




Sütőtök szezon van, jöhet nálunk minden, amiben sütőtök van. Én főleg sütve szeretem, de nagyon megkedveltem a belőle készített levest is. Most zöld fűszerekkel és sárgarépával készült.
A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában, amely továbbra is letölthető innen.

Zöld fűszeres sütőtökkrémleves sárgarépával

Hozzávalók:4 személyre
1 kg sütőtök (nyersen mérve)
30 dkg sárgarépa
1 dkg cukor (aki édesebben szereti)
1 marék metélőhagyma
1 marék petrezselyem
fél marék kakukkfű

őrölt bors
2 dl tejszín
2 dkg vaj

tálaláshoz :
pirított zsemlekockák

Elkészítés: a sütőtököt félbevágjuk, a magját meg a puha belsejét kanállal kikaparjuk, a húsát kisebb darabokra vágjuk, és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon roppanósra sütjük. A sütőből kivéve a héját levágjuk. A megtisztított, karikákra vágott sárgarépát a vajon megdinszteljük, hozzátesszük a sütőtököt, és pár percig együtt pirítjuk. Kb. 2 l vízzel felöntjük, sóval, borssal fűszerezzük, és puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük, ezután hozzáadjuk az apróra vágott zöld fűszereket. A tejszínhez keverünk pár kanál forró levest, visszaöntjük a többihez, és pár percig forraljuk, de vigyázva, nehogy a tejszín kicsapódjon. Végül, ha szükséges, utánaízesíthetjük. Pirított zsemlekockával tálaljuk.


2014. november 8., szombat

Stahl Magazin különszáma


Nagyon szeretem a gyorsan elkészíthető, finom ételeket, amelyekhez segítséget találtam a most megjelent Stahl magazin "Mit főzzek hétvégén" különszámában.

Természetesen megtaláljuk az újságban az ősszel kapható alapanyagokból készült  recepteket, de a kedvenceim a gyorsan elkészíthető rakott tészták, az édességek, a csokis finomságok.

Hamarosan ki is próbálom az egyik nagy kedvencemet a meleg csokoládé-pudingtortát karamellszósszal.

Ha Ti is szeretitek a gyorsan elkészíthető, de változatos recepteket, akkor keressétek az újságosoknál, vagy Stahldirekt oldalán .

2014. november 5., szerda

Szilvás diós pite




Még most is láttam szilvát az egyik bevásárlóközpontban, bár nem jóféle magyar szilva, de ezt a finom pitét el lehet készíteni belőle. Télen még fagyasztott szilvából is érdemes kipróbálni.
A recept a Kifőztük novemberi számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető innen.
A tányérok a kedvenceim,  megvásárolhatjátok a SütniFőzni.hu webshopjában, valamint a tésztakiszúrót is.
A tortatál Bluer Design kezét dicséri.

Szilvás diós pite

Hozzávalók: (2 db 12 cm átmérőjű pitéhez)
1 csomag friss leveles tészta
1 tojás
3 dkg cukor
3 dkg darált dió
2 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
20 dkg szilva
4 dkg barna cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 dl vörösbor

a tetejére:
1 tojássárgája
porcukor

Elkészítés: a szilvát kimagozzuk, negyedekbe vágjuk, összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, leöntjük a vörösborral. Lassú tűzön puhára főzzük, majd leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A tojást felverjük a cukorral, hozzákeverjük a diót, a lisztet, a sütőport. A leveles tésztát kihajtogatjuk, 4 db 12 cm-es kört vágunk ki belőle. Két tésztakorongon elosztjuk a szilvát, majd a tojásos diós masszával betakarjuk. A másik két tésztakorongot rácsozóval bevágjuk, vagy a legkisebb pogácsaszaggatóval apró lyukakat vágunk rajtuk. Ezzel a rácsozott tésztakoronggal befedjük a megtöltött alsó tésztát és a széleket villával jól összenyomjuk. Sütőpapírral borított tepsibe tesszük, és a tésztát megkenjük a tojássárgájával. Előmelegített sütőbe toljuk,kb. 170 fokon, 15-20 percig sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, tetejét porcukorral szórhatjuk meg.



A pite tetejét ezzel a kiszúróval szúrtam ki, melyet szintén a Sütni-főzni.hu webshopjában tudjátok megvásárolni.

http://sutnifozni.hu/webshop/eszkoz/2846-pite-formazo.html

2014. november 3., hétfő

Brokkolis rakott tészta



Nagyon szeretjük a tésztás ételeket, a párom csak akkor, ha abban hús is van, ezért most került bele az is. Ha magamnak készítettem volna, simán kihagyom. Ti ne hagyjátok ki, nagyon finom :-)
A recept a Kifőztük októberi számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető innen.

Brokkolis rakott tészta
Hozzávalók: 4 személyre, 20 x 25 cm-es sütőtálhoz
50 dkg brokkoli
20 dkg száraztészta (fodros kocka)
30 dkg darált sertéshús
1 közepes vöröshagyma

őrölt bors
4 dl tejszín (30%-os)
1 tömlős natúr sajtkrém
10 dkg mascarpone
1 evőkanál olaj

Elkészítés: a tésztát és a rózsáira szedett brokkolit külön-külön fazékban, forrásban lévő, bő, sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük és félretesszük. A kockára vágott vörös-hagymát kevés olajon üvegesre dinszteljük, hozzátesszük a darált húst, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, és puhára pároljuk. A tejszínt összekeverjük a sajtkrémmel és a mascarponével, sózzuk, borsozzuk. A sütőtál aljára terítjük a tésztát, meglocsoljuk a tejszínes szósz felével. Erre rakjuk a húst, majd a brokkolit.
A tetejére öntjük a maradék tejszínes szószt. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...