2014. december 5., péntek

Vaníliás keksz



Egy sima vaníliás keksz, de nagyon sok mindennel lehet variálni. Tehetünk bele kakaót, kókuszreszeléket, mandulát, pisztáciát vagy mogyorót is. Kinek mi ízlik.
Ma este kell kitenni az ablakba a kitisztított csizmácskákat, cserébe a Mikulást ilyen kis keksszel is megkínálhatjuk :-)
A recept a Kifőztük decemberi számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető innen.

Vaníliás keksz

Hozzávalók
: (a darabszám függ a kiszúró nagyságától)
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 vanília kikapart magjai

Elkészítés: a vajat felkockázzuk, a hozzávalókból gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrunk. Folpackba csomagoljuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük, majd kinyújtjuk fél centi vastagra és tetszőleges kiszúróval formákat szúrunk ki vele. Előmelegített sütőbe tesszük be sülni kb. 160 fokon 8-10 percre. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Melegen még puha, de ha kihűl, akkor kissé roppanós lesz és zárható fém dobozban sokáig eláll.

Tipp: a tésztába keverhetünk kakaót, kókuszreszeléket, mandulát, pisztáciát vagy mogyorót is..

2014. december 2., kedd

Aszalt szilvás, baileyses kuglóf


Régen készítettem kuglófot, épp itt volt az ideje. A kedvenceim kerültek bele, aszalt szilva, Baileys, mandula, kókuszliszt na és egy kevés csokoládé. A kész kuglóf pedig úgy néz ki, mint egy havas tetejű házikó :-) Azt hiszem az ünnepi asztal része is lehet.
A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában, amely továbbra is letölthető innen.

Aszalt szilvás, baileyses kuglóf

Hozzávalók: 
25*13*10 cm-es szilikon formához
5 db tojás
15 dkg cukor
15 dkg vaj
10 dkg kókuszt liszt
10 dkg liszt
5 dkg darált mandula
1 vanília kikapart magjai
10 dkg aszalt szilva 1,5 dl Baileys likőr
3 dkg süthető csoki csepp
6 gr sütőpor

tetejére porcukor (el is hagyható)

Elkészítés
: a tojásokat habosra keverjük előbb a cukorral, majd a megolvasztott, lehűtött vajjal. A lisztet összevegyítjük a kókusz liszttel, a darált mandulával, a sütőporral, a vanília kikapart magjaival és a tojásos masszába öntjük. Az aszalt szilvát kisebb darabokra vágjuk, a csoki cseppekkel és a Baileysel együtt szintén belekeverjük a tésztába. A szilikon formába töltjük, előmelegített sütőben, 170 fokon sütjük kb. 50 percig (tűpróba). A formában hagyjuk kihűlni, akkor könnyebben kijön belőle. Tetejét porcukorral szórhatjuk meg.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...